Skocz do zawartości
IGNORED

Polutuje, poskładam, doradze...

notoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

a czy jakiegoś krajana boli zarobienie paru zł bokiem?

Sceptyków tu piszących boli, to wręcz otwarta i krwawiąca rana ich.

Pomysł bardzo dobry.

Kwestie finansowe pozostawmy domówieniom na PW, bo tych krwawiących i z żółcią, nie powinno to w ogóle obchodzić.

Moim zdaniem nie o to tutaj chodzi. W tego typu układach zasadnicze jest zrozumienie pewnej bardzo prostej rzeczy bez której zrozumienia i zaakceptowania nie jest możliwe uniknięcie kłopotów. Należy pojąć że jeżeli umawiam się na wymianę usługi na coś innego, obojętnie po której stronie jestem, to muszę przyjąć, że to co ja wykładam na stół w celu zaoferowania komuś jest równoważne temu co ktoś wykłada w celu zaoferowania mi i jeśli się na to zgadzam że to co biorę jest równoważne temu co oddaję to będzie to dla mnie wiążące po wsze czasy!!!

Wówczas nie będzie mnie zupełnie obchodzić jeśli dowiem się że gdzieś mogłem coś otrzymać taniej czy też więcej wziąć.

Jeżeli obie strony to rozumieją i akceptują to unikną później takich sytuacji, że jedna osoba się gdzieś dowie że ktoś inny zrobił by to taniej, albo druga się dowie że mogłaby wziąć więcej i zaczną na sobie psy wieszać i się oskarżać jawnie lub niejawnie.

To powszechnie znane zjawisko. Nasi rodacy nie zawiązują zwiazków mafijnych na obczyżnie dlatego ,że natychmiast na siebie donoszą władzom. Jak się będą oczerniać ,to przyjdzie fiskus i ich wszystkich pozdrowi.

Pewnie masz rację...moge sie zgodzić na wymiane klocków hamulcowych za 200 zł albo pojechac do zakładu gdzie mi to zrobią za 100 ( strzelam z kwotami). Zdaje sobie sprawę, że trudno jest ustalic cenę - czyli trzeba skazywać sie na to co fachowiec rzeknie.

Tym samym szlag trafil zamysł z ceną- de facto ilez to razy tutaj czytałem, że dane urzadzenie nie jest warte tych pieniędzy ( ale wygrywała opinia- myśl techniczna) i czyjeś umijętności. Czyli bedziemy sie kręcic w kółko.

Oby chociaż jakos rozwiązac kwestie zgłaszania zapotrzebowania na polutowanie.. bo wychodzi na to, ze tylko priv i co tam mości Pan napisze to świete.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Za Wiki: Zrób to sam (ang. Do It Yourself ('du: ıt jə’self), w skrócie DIY) – określenie idei związanej z samodzielnym wykonywaniem pewnych zadań. ;)))

Idea Zrób to Sam jest oczywiście ideą samodzielnego wykonania pewnych zadań, ale nic nie mówi o tym że te zadania należy wykonać koniecznie dla siebie. Jeżeli zrobisz np. klona Passa i dasz go w prezencie komukolwiek, to w dalszym ciągu będzie to idea DIY. Nie zmienia tego również fakt że możesz otrzymać od tego kogoś jakiś inny prezent nie koniecznie DIY.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Nie zapominajmy że istnieje również handel wymienny, bezgotówkowy.

No właśnie, np. jeśli ktoś ma pasiekę to mogę mu polutować za jej produkty tj. miód i wosk, ale nie za miód ze sklepu bo taki to mogę sobie sam kupić.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

DIY nie znaczy tylko że musisz sam wszystko wykonać. Może pomóc w tym inna osoba, a Ty całość nadzorujesz i wykonujesz to co umiesz i chcesz. Ze swego doświadczenia mówiąc że wybudowałem swój dom mam na myśli całość inwestycji, ale do poszczególnych prac brałem inne osoby: elektryka, hydraulika, tynkarza, murarza...i nikt nie robił za darmo. To samo ma się do elektroniki czy innych dziedzin.

Osobiście jestem stolarzem. Mam też na swoim koncie kilka par kolumn i wcale nie przeszkadzałoby mi doradzenie lub wykonanie następnej. Cena to indywidualna umowa. Nie wszystko na forum. Napewno zainteresowanej osobie udzielę wyczerpującej informacji

Ha ha....krowy nie mam, to co mam dac w zamian?;)

Możesz ją zawsze kupić lub wyhodować hihi

Kurcze , chyba, żeby zrobic to tak ( komus sie to nie podobało) Ale własnie pójśc z tym kierunku : Powstaje nowy projket i ktos niekumaty ( ja) byłby zaintersowany ale na dzien dobry wie, ze sobie nie poradzi. Wtedy zgłasza zapotrzebowanie- szukam osoby, która polutuje mi Dac-a i jesli taka znajdzie to zapisuje sie do projektu.?

Stern to ja Ci kupie wiaderko miodu tylko pomóż;)

Jestem wręcz miłośnikiem sprzętu diy lecz sprawy elektroniki są mi obce. Słabo lutuję. Czasami umówiłbym się na jakąś pomoc w montażu czegoś. Jest tyle dobrych projektów do wypróbowania.Jeśli będzie za drogo, to podziekuję i tyle.Każda nierzetelność z obu stron to strzał na raz..I sprawy umrą śmiercią naturalną.

Stern to ja Ci kupie wiaderko miodu tylko pomóż;)

Ok, tylko miód ma być nie oszukany, prosto z pasieki od uczciwego pszczelarza który robi to z zamiłowania.

Sceptyków tu piszących boli, to wręcz otwarta i krwawiąca rana ich.

Pomysł bardzo dobry.

Kwestie finansowe pozostawmy domówieniom na PW, bo tych krwawiących i z żółcią, nie powinno to w ogóle obchodzić.

Pisać każdy może. Niech wezmą się za robotę a nie zazdroszczą. Samo nie robi się.

daris666

Zacząłem ten wątek ponieważ nie znam nikogo wśród osób mi bliskich ( znajomych) kto pomógłby w lutowaniu. Ganianie od okienka ( priv) do okienka też jest trochę stresujące ( czuje jakbym komuś wchodził nie proszony do jego domu)...Pomysł był aby składac zapotrzebowanie na tego rodzaju "pomoc".

Jak to wyjdzie to nie wiem. Co do pytania czy- czy chcę kupić gotowy projekt to obecnie nie, nie chcę kupić. Ale kto wie... pewnie będę chciał zlecić poskładanie Dac-a z projektu, ktory obecnie dopiero raczkuje.

Wydaje mi się że najsensowniejszym sposobem jest ogłoszenie w wątku o pomocy (co zresztą się zdarza w wątkach matkach danych projektów), poszukuję pomocy lub kogoś kto poskłada mi takie to a takie urządzenie, oferty z ceną na PW. dostaniesz kilka ofert, masz wybór, dostaniesz jedną, możesz się zdecydować lub nie, nie dostaniesz żadnej, no cóż, nic na to nie poradzisz tak czy inaczej. Na dyskusje nt. cen nawet nie masz co liczyć w wątku, chyba zdajesz sobie sprawę że rozpętało by się istne piekło, a dwa US nie śpi ;) . I tak na prawdę nie jesteś ograniczony terytorialnie, kurierzy w sumie nie działają tak źle tylko trzeba wszystko pancernie pakować. Jest jeszcze problem z projektami nowymi, nie wiadomo dokładnie ile pracy trzeba na niego poświęcić i może się zdarzyć że nikt nie będzie się wychylał z deklaracjami

Ogólnie dobra inicjatywa, przecież nie każdy musi umieć lutować. Można zrobić taki temat. Dużo osób bawi się elektroniką hobbistycznie, jakaś część w tym ja żyje z tego i zapewne podoła zbudowaniu większości projektów, zarabiając przy tym :) Pozdrawiam

z drugiej strony największą frajdą jest złożyć coś samemu ...

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Czytając to wszystko myślę że trafniejsza byłaby zakładka "Sprzedam kupię gotowy projekt". Wszyscy skupiają się na problemie lutowania, które często bywa najłatwiejszą sprawą no może układy smd wymagają trochę umiejętności. No dobrze nie umiem lutować i ktoś zrobi to za mnie i co dalej, co z uruchomieniem projektu? Wiadomo często trzeba przeprowadzić regulacje układu, dobrać zasilanie, wykonać połączenia itp. Mogę komuś polutować, na próbę u siebie odpalić będzie OK. odsyłam i ktoś puszcza to wszystko z dymem. Co się potem dzieje? Jakieś niedomówienia, pretensje, itd. dlatego trochę sceptycznie podchodzę do tego pomysłu, choć nie wykluczam, że pomysł może się przyjąć.

Jestem hobbystą i nie zarabiam na elektronice i może dlatego patrzę na to w ten sposób.

Rzeczywiście jedna ze stron rzuci 500 zl druga powie ok. Szkoda, że bedzie zyła w poczuciu ( przepłaciłem czy nie, bo np Bond 007 zrobiłby to samo za 300 zł.

Tutaj lepiej zmienić myślenie, niż uprawiać takie rozmyślania. Zakładam kwotę jaką jestem zapłacić za jakiś produkt lub usługę, jeżeli oferta mieści się w założonym przedziale i spełnia inne ewentualne wymagania to z niej korzystam i tyle. Jeżeli skorzystam, to już nie gnębi mnie to czy nie przepłaciłem bo zmieściłem się w założonym budżecie. Jeżeli oferta była zbyt droga, to obniżam wymagania, zwiększam budżet lub szukam dalej.

W tym przypadku, jeżeli powiedziałeś OK na 500 PLN, tzn. że byłeś gotowy tyle wyłożyć. Zresztą jak rzucisz na forum temat, że coś potrzebujesz to pewnie dostaniesz kilka ofert do porównania, a czy najtaniej to będzie najlepiej? Niekoniecznie.

System gra dobrze, albo nie....

Ok, tylko miód ma być nie oszukany, prosto z pasieki od uczciwego pszczelarza który robi to z zamiłowania.

Mam namiary na takiego pszczelarza.O swoich ulach może mówić godzinami.Jak byś był zainteresowany to podzielę się kontaktem z nim :)

To może osoby, które chciałyby mieć "zrobione" napiszą, ile są w stanie zapłacić za godzinę pracy np. projektowania, testowania, lutowania, doradzania .... Bo może problem tkwi w rozjechaniu sie oczekiwań a możliwością realizacji?

DIY to hobby. DIY wcale tanie nie jest. Ten, co realizuje to hobby wie o tym doskonale. Czas wkładany w projekt to naprawde duzy koszt. Kilkukrotnie tańsza będzie na pewno chińszczyzna.

Szukanie, jako celu, oszczędności w diy to poroniony pomysł. Frajda polega głównie na zrobieniu samemu.

Mam namiary na takiego pszczelarza.O swoich ulach może mówić godzinami.Jak byś był zainteresowany to podzielę się kontaktem z nim :)

Pewnie że jestem zainteresowany:)

To może osoby, które chciałyby mieć "zrobione" napiszą, ile są w stanie zapłacić za godzinę pracy np. projektowania, testowania, lutowania, doradzania .... Bo może problem tkwi w rozjechaniu sie oczekiwań a możliwością realizacji?

DIY to hobby. DIY wcale tanie nie jest. Ten, co realizuje to hobby wie o tym doskonale. Czas wkładany w projekt to naprawde duzy koszt. Kilkukrotnie tańsza będzie na pewno chińszczyzna.

Szukanie, jako celu, oszczędności w diy to poroniony pomysł. Frajda polega głównie na zrobieniu samemu.

Przestrzegam przed podawaniem cen. To powinno być przedmiotem umowy konkretnych osób. I to powinien być strumień jednokierunkowy.Na przykład:proszę o pomoc w budowie i uruchomieniu...Wykluczyć należy anons typu;pomogę lub zbuduję...

Ogłaszają się tylko "potrzebujący pomocy".

Nie chodzi tu tylko o oszczędności ale raczej o doświadczanie nowych możliwości sprzętowych. Jednak jeśli będzie drogo , to oferty znikną.

Jawnośc zapobiega krętactwu i kombinowaniu. Bo jaka jest pewność, że osoba "biorąca udział w projekcie DIY" na zasadzie "zróbcie mi" niedługo nie będzie odsprzedawać swoich układów na allegro dla zysku?

Smutne to, ale nietety czasami prawdziwe.

Bo jaka jest pewność, że osoba "biorąca udział w projekcie DIY" na zasadzie "zróbcie mi" niedługo nie będzie odsprzedawać swoich układów na allegro dla zysku?

A dlaczego miałaby ta osoba czegoś nie sprzedawać na allegro jeśli uzna po jakimś czasie że urządzenie to okazało się dla tej osoby zbędne, lub potrzebuje w danym momencie pieniędzy na ważniejsze rzeczy np. na leki dla babci?

Ile głów tyle opini, cudownego rozwiązania nie ma, każdy ma swoje racje i każdy patrzy na problem z innej perspektywy.

"Kupią tutaj i sprzedadzą na Allegro) - Przecież w tej chwili jest kilka rzeczy typu Diy wystawionych na Allegro ( pewnie wykonanych przez któregos forumowicza).

Co do skupiania się na problemie lutowania ( tytuł wątku jest powierzchowny) wiadomo, że jak polutuje to pomierzy - sprawdzi. Kwestia zrobienia wątku pt. Sprzedam gotowe Diy no cóż juz istnieje zakładka " kostki do oddania".

Po przeczytaniu wpisów dotyczących wątku "Polutuje etc." brak mi pomysłu jak to ugryźć... Być może nie ma rozwiązania i trzeba dać sobie spokój.

Tak się jeszcze zastanawiam , bo padają zarzuty, że filozfię DIY szlag trafi, czyli jeśli ktos kupi gotowy moduł ( GC, DAC) wszystkie części polutowane, sprawdzone, jego rola to podłączyć zasilanie i dać obudowę to automatycznie staje sie profanem? Robienie klonów jest " w porzo" ale kupowanie gotowych modułów jest be.

Ja bym chętnie mógł coś poskładać ale niestety czasu brak nawet na swoje projekty, jak się uporam z nimi to dam znać :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

To czy to będzie kosztowało tyle a tyle to chyba sprawa pomiędzy biorącym a dającym

I to w tym interesiku najmniejszy problem

I chyba najważniejsza uwaga

Jak bedziecie to robic gratis lub na zasadzie barteru to nie ma problemu

Ale jak ktoś zacznie brać kase a biorący nie będzie posiadał zarejestrowanej działalności, a później ..... dowie sie o tym US

To taki pomysłowy dobromir dostanie po uszach od US.

Zarobisz 300 zapłacisz 3000 albo więcej :)

Po za tym to forum ma w swej nawie DIY, a nie Panorama Firm :) ....

"Kupią tutaj i sprzedadzą na Allegro)

Takimi opiniami nie należy się przejmować. Owszem istnieją ludzie których bardziej interesuje to co robią inni ludzie niż to co robią oni sami, nie widzę jednak powodu aby zwracać na to uwagę. Swoją drogą to pewne systemy społeczno polityczne były w Polsce tworzone przez mądrych i kompetentnych ludzi skoro udało im się wychować wolontariuszy których pasją jest interesowanie się co ktoś inny robi czy sprzedaje na allegro:)

Czyli sprzedaż bez zarejestrowanej działalności w dziale kostki do wzięcia jest na bakier z prawem? Pewnie jest, tak samo jak sprzedaż na Allegro ( niewielu płaci podatek) zdaje się, że zależne to jest od kwoty.Nie wiem, nie znam się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.