Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 2000zł

mihaello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prośba o radę.

Chcę kupić źródło do lampy i mam w tej chwili 4 propozycje do wyboru:

1. Technics SL P-990

2. NAD 521Bee

3. Marantz 6002;

4.Oraz Luxman D-105u Tube z poniższej aukcji, z tym że dwa pierwsze mam możliwość kupić od zaufanej osoby, natomiast Luxman na allegro od nieznajomego. Chodzi o poniższą aukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poradzicie coś?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100064-odtwarzacz-cd-do-2000z%C5%82/

NAD 521BEE z założeniem jego późniejszej modyfikacji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD 521 BEE porównywałem z modyfikowanym stareńkim CDP-490 Sony i z D500SE CA. Tragedia. Nie mogę pojąć, jak to możliwe, że zastosowane wysokiej jakości elementy dają tak fatalny efekt. Czy konstruktor tego cedeka w ogóle odsłuchiwał swoje "dzieło"? Cicha i zapiaszczona góra, zbita w jedną kluskę scena dźwiękowa, brak detali, brak wybrzmień, dudniący, jednostajny bas. Po podłączeniu tego urządzenia sprawdzaliśmy, czy aby wszystkie kable są dobrze połączone. Zmienialiśmy wzmacniacze, kolumny, nic to nie dało. Nie mogę też pojąć, jakim cudem to urządzenie otrzymywało tak pochlebne recenzje tu i ówdzie. Kupcie sobie na allegro jakiegoś starego Marantza, JVC, czy Teaca, a zmiecie z powierzchni to badziewie.

zaprzyjaźniony sprzedawca namawia mnie głównie na tego Technicsa SL P-990... hmmm...

natomiast wyszukałem jeszcze Yamahe CD-993 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zdecydowanie Marantz CD-6002 ! , najmłodszy i najbardziej uniwersalny

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

NAD 521 BEE porównywałem z modyfikowanym stareńkim CDP-490 Sony i z D500SE CA. Tragedia. Nie mogę pojąć, jak to możliwe, że zastosowane wysokiej jakości elementy dają tak fatalny efekt. Czy konstruktor tego cedeka w ogóle odsłuchiwał swoje "dzieło"? Cicha i zapiaszczona góra, zbita w jedną kluskę scena dźwiękowa, brak detali, brak wybrzmień, dudniący, jednostajny bas. Po podłączeniu tego urządzenia sprawdzaliśmy, czy aby wszystkie kable są dobrze połączone. Zmienialiśmy wzmacniacze, kolumny, nic to nie dało. Nie mogę też pojąć, jakim cudem to urządzenie otrzymywało tak pochlebne recenzje tu i ówdzie. Kupcie sobie na allegro jakiegoś starego Marantza, JVC, czy Teaca, a zmiecie z powierzchni to badziewie.

Tak.

Standardowy gra kiepsko .

U mnie grał gorzej niż DVD Manta za 100zł.

Ale sam go porównywałeś do modyfikowanych innych odtwarzaczy.

A modyfikowany C521BEE to już inna bajka .

Odtwarzacz któremu wyżej wymienione w niczym nie podskoczą.

Ten Technics z całym szacunkiem dla firmy to bardzo leciwy sprzęt.

Laser nie do dostania a i brzmieniowo mocno przeciętny .

A co do tej Yamahy to :

Ukryta Zawartość

W tej kasie bez zastanowienia.

Nie zagra tak jak modyfikowany NAD ale wyglądem i obsługą powala !

Laser dostępny chociaż drogi -300zł

A jest BARDZO DOBRYM napędem do DACa więc inwestycja na przyszłość.

Sam mam takiego ;)

Ukryta Zawartość

Ja też bym postawił na Marantza CD-6002. Słuchałem go niedawno z Focalami i A300 MF. Sporo powietrza w muzyce. Nie ma się do czego przyczepić. Odtwarzacz gra raczej jasno, ale nie agresywnie. To było wielkie zaskoczenie, że za takie pieniądze można uzyskać nowy i dobrze brzmiący klocek.

To było wielkie zaskoczenie, że za takie pieniądze można uzyskać nowy i dobrze brzmiący klocek.

Ale żarty to Ty sobie robisz ;)

Coś co kosztowało nowe 1600zł i dobrze gra :)

Chyba że w swojej " klasie " czyli tania budżetówka.

Ale żarty to Ty sobie robisz ;)

Coś co kosztowało nowe 1600zł i dobrze gra :)

Chyba że w swojej " klasie " czyli tania budżetówka.

Ten NAD nie jest godzien nawet stać obok Marantza. A to te same pieniądze. Gdybyś Ty swoje zainwestowane pieniądze i czas na "modyfikacje" przeznaczył na dopłatę i kupił np. Audio Analog Paganini (chodzą po 2tys. używki), zapłakałbyś nad swoimi "modyfikacjami".

Marantza cenie i szanuję do czasów CDM4

I o czym TY piszesz ?

NADy modyfikuję na prośbę forumowiczów i ich znajomych.

Wystarczy poczytać choćby w klubie NADa . A i tak nawet z modyfikacją NAD wychodzi około 1000zł a nie 2 000zł.

A jak ktoś ma smykałkę to sam sobie zrobi .

Widzisz małą różnicę ?

A i tak nie słyszałem lepszego nowego CD w cenie około 4kzł niż taki modyfikowany NAD do którego za 40zł kupisz cały napęd w przeciwieństwie do większości szmelcu z ogłoszeń.

Na co dzień używam NAIMa CDX . To nie ta klasa co modyfikowany NAD ale nie ma tragedii.

Gdyby miał 2000zł to bym Koledze doradził Marantza CD52 za 300zł jako napęd i Arcama rDACa za 1300zł + kabel cyfrowy za 100zł

Zresztą .

Słuchałeś NADa po mojej modyfikacji ?

Forum schodzi coraz bardziej na psy.

W porządku, nie zamierzam się sprzeczać, skoro "klienci" są zadowoleni. "Modyfikacje" to zabawa, w którą sam bawię się od lat, ale robię to dla zmiany barwy dźwięku, czystszej góry, punktowego basu, ale nie po to, by z Fiata126p zrobić Audi A6.

W porządku, nie zamierzam się sprzeczać, skoro "klienci" są zadowoleni. "Modyfikacje" to zabawa, w którą sam bawię się od lat, ale robię to dla zmiany barwy dźwięku, czystszej góry, punktowego basu, ale nie po to, by z Fiata126p zrobić Audi A6.

To oznacza że albo bierzesz się za nieodpowiednie do tego klocki albo słabo - nieodpowiednio w nie ingerujesz.

Są takie w które utopi się kupę kasy a rezultat będzie średni . Ale właśnie 521 bez i z BEE są wdzięczne do modyfikacji.

A fenomenem pod względem stosunku cena vs efekty jest C320 , 320 BE czy 350

Nikt nie pisze o zrobieniu 126p jakiejkolwiek Audicy ale też aż tak nie traktuj tego odtwarzacza bo jest więcej o wiele gorszych.

Modyfikowany 521BEE to dobra klasa średnia.

Ludzie modyfikują DIORy , RADMORy i się z tego cieszą. A to dopiero jest śmieciowe AUDIO !

"To oznacza że albo bierzesz się za nieodpowiednie do tego klocki albo słabo - nieodpowiednio w nie ingerujesz."

Powyższa myśl to jedna z najbardziej omamiających kwestii wśród wszystkich "ulepszaczy". To jest klasyczna idee fixe. I zarazem temat - ocean, nie będę się zagłębiał.

Wymienić stary kondensator, rezystor, zmienić barwę dźwięku, owszem, i nic poza tym. Np. taki Radmor nawet na Jamiconach, w stereo zmiecie połowę aplitunerów kina domowego z supermarketu i nie tylko. Ale co z tego? Skoro nie grzebany E1 za 500zł zmiecie tego Radmora. Itd.

Yamaha CDX 993 to bardzo dobry odtwarzacz. Z całym szacunkiem ale Marantz CD 6002 to raczej konkurencją dla niej nie jest. Pioneer PD-9700 owszem.

Oj, oj, tak to można się licytować w nieskończoność...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymienić stary kondensator, rezystor, zmienić barwę dźwięku, owszem, i nic poza tym.

No to faktycznie modyfikacje na całego...

Nie ma się co później dziwić na temat opinii o modyfikowanym sprzęcie .

Disco - to nie ma sensu.

Takich " jędrków " w każdym temacie jest tyle że ich nie przekrzyczysz.

No to faktycznie modyfikacje na całego...

Nie ma się co później dziwić na temat opinii o modyfikowanym sprzęcie .

Disco - to nie ma sensu.

Takich " jędrków " w każdym temacie jest tyle że ich nie przekrzyczysz.

...idee fixe, kolego, idee fixe...

Po co te nerwy Panowie, ja wymieniłem Marantza bo założyciel wątku podał 4 modele wśród których marantz był najsensowniejszym wyborem (swoją drogą tego marantza też można grzebnąć, jest gdzieś nawet opis w necie). Miałem u siebie Yamahe 993, bardzo fajny klocek, zbudowany pancernie, gra zdecydowanie inaczej niż Marantz 6002 więc takie proponowanie czegoś bez jakiegoś opisu brzmieniowego jest trochę bez sensu. W jakiejś określonej konfiguracji yamaha może zagrać lepiej a w innej marantz a trzeba brać jeszcze pod uwagę gust słuchającego itp. Czasami zachwalane pod niebiosa klocki po prostu nie zgrywają się w całym systemie choć same w sobie są bardzo dobre. No i jeszcze ten gust.

Ostatnio jakoś zakupuje coraz starszy sprzęt, zwany nawet vintage, mi najlepiej odpowiadają CD z połowy lat osiemdziesiątych, mimo że czasem awaryjne to nieraz potrafią zaskoczyć. Ale to już trochę nie na temat

A tak swoją drogą ta yamaha to od jednego z najdroższych sprzedawców na allegrogo hehe. By człowiek wiedział to by zapasy kiedyś robił i teraz tylko sprzedawać.

To że CD musi być zgrany z resztą to nawet nie podlega dyskusji.

Ale w najlepiej dobranym systemie Marantz 6002 nadal będzie grał na budżetowym poziomie i nie jest to poziom w który warto wchodzić .

Popieram odnosnie CDX-993. Dawno temu jak bawilem sie w klocki z tego przedzialu cenowego porownywalem ich sporo. Jest pod kazdym wzgledem lepsza od CD 6002 a czy komus bedzie pasowac sygnatura dzwiekowa to musi sam sprawdzic. Marantz jest suchy i beznamietny. Yamaha ma kolor, barwe i jest dosc przezroczysta jak na ta klase sprzetu.

Pozdro. Robert

jeszcze jedno podejście, bo czym głębiej w las, tym więcej drzew ... (3 dni temu pytałem o inne zestawienie)....

Moje doświadczenie w temacie jest ograniczone puki co, dlatego będę wdzięczny za pomoc/opinie.

może króciutko opiszę kontekst:

poszukuję źródła CD w granicach cenowych 1000-1500pln (rynek wtórny).

W tej chwili ma ono grać z Mantą V5, jednak w niedalekiej przyszłości Manta ma być wymieniona na wzmacniacz z wyższej półki cenowej + nowe monitory (jeszcze nie wiem co to będzie).

Chciałbym aby zakupiony w tej chwili CD-Player pozostał na dłużej, tak aby nie wymieniać go od razu, a tym samym żeby był pierwszym klockiem mojego przyszłego systemu.

W tej chwili w moim rankingu wygrywają dwa źródła, które mam możliwość kupić:

1. Rega Planet 2000

2. Rotel RCD-1072S

Byłbym wdzięczny za opinie i sugestie...

Ewentualnie może jeszcze jakieś inne propozycje w tym zakresie cenowym ?

z góry dziękuję...

m

Arcam-CD-73-T

hm...tylko gdzie go dostać... znalazłem w sieci tylko jedno aktualne ogłoszenie z ceną 2699pln:

Ukryta Zawartość

W ostatnim czasie został sprzedany na allegro za 1690pln ...

Reszta ogłoszeń w sieci jest "przeterminowana"...

PS. a jak odniósł byś się do tych dwóch moich propozycji? masz może jakieś wyrobione zdanie na ten temat?

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno podejście, bo czym głębiej w las, tym więcej drzew ... (3 dni temu pytałem o inne zestawienie)....

Moje doświadczenie w temacie jest ograniczone puki co, dlatego będę wdzięczny za pomoc/opinie.

może króciutko opiszę kontekst:

poszukuję źródła CD w granicach cenowych 1000-1500pln (rynek wtórny).

W tej chwili ma ono grać z Mantą V5, jednak w niedalekiej przyszłości Manta ma być wymieniona na wzmacniacz z wyższej półki cenowej + nowe monitory (jeszcze nie wiem co to będzie).

Chciałbym aby zakupiony w tej chwili CD-Player pozostał na dłużej, tak aby nie wymieniać go od razu, a tym samym żeby był pierwszym klockiem mojego przyszłego systemu.

W tej chwili w moim rankingu wygrywają dwa źródła, które mam możliwość kupić:

1. Rega Planet 2000

2. Rotel RCD-1072S

Byłbym wdzięczny za opinie i sugestie...

Ewentualnie może jeszcze jakieś inne propozycje w tym zakresie cenowym ?

z góry dziękuję...

m

Wszystko od dupy strony.

Najpierw dobierz kolumny do swojego pomieszczenia z uwzględnieniem ich ustawienia i preferencji .

Do kolumn dobierz wzmacniacz który da radę je napędzić i zgra się z kolumnami i preferencjami.

Kolejny krok to CD dobrane tak , żeby pasowało do reszty .

Na koniec kabelki i inne takie.

I po co zakładasz nowy wątek jak o to samo mogłeś zapytać w niedawno założonym wątku przez siebie zresztą:

Ukryta Zawartość

I tam miałeś propozycję .

Chyba ze kupujesz bo są dostępne i Ci się podobają.

Ale daleko i dobrze w ten sposób nie zajedziesz.

Ukryta Zawartość

Wszystko od dupy strony.

(...)

Ale daleko i dobrze w ten sposób nie zajedziesz.

...cóż, od czegoś trzeba zacząć, a ja w tej chwili dysponuję mantą z dedykowanymi monitorami....i tak się składa że nie mam do niej odtwarzacza który mógłbym podłączyć...

Poprzedni wątek dotyczył trzech źródeł które mogę kupić w tej chwili, bo są dostępne w zaufanym komisie....

tak, otrzymałem w nim propozycję Pioniera, jednak rozglądając się dalej i szukając możliwości natrafiłem na te dwa wspomniane (rega i rotel) w bardzo podobnych cenach co pionier (1000-1200pln). Recenzje które znalazłem w internecie są raczej pochlebne, jednak nie ma ich zbyt wiele...

Założyłem nowy temat, bo liczę że wypowie się ktoś kto miał do czynienia z tymi dwoma konkretnymi propozycjami...

eh....nie lubię się tłumaczyć...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.