Skocz do zawartości
IGNORED

przesyłanie muzyki w DTS przez kartę muzyczną do amplitunera

loco120481

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
do laptopa mam podłączoną kartę SB X-fi 5.1 przez USB i z niej optycznym kablem do amplitunera. Filmy z DTS 5.1 odtwarzane VLC player i puszczane przez ww. SB X-fi ampli czyta jako DTS. Gdy puszczam muzykę w DTSie czy to z rozszerzeniem *.dts czy *.wav to ampli widzi to jako stereo. Mam komponenty w foobarze poinstalowane spedifer, dts decoder, ac3 decoder ASIO i WASAPI. Przy puszczaniu przez ASIO dźwięk idzie stereo a jak ustawię przez WASAPI SPDIF SB to przy tych plikach DTS wyskakuje komunikat Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 24-bit / 6 channels. W ustawieniach AC3 filter mam zaznaczone używaj SPDIF i format PCM 24bit i wysłanie SPDIF jako PCM. i różne dokonywałem tam zmiany ale dalej to samo. Nawet odtwarzanie plików muzyki DTS przez VLC player ampli nie wykrywa jako DTS a w filmach tak. Proszę o porady
Pozdrawiam

Nie wiem czy teraz nie walnę jakiejś straszliwej głupoty, ale wydaje mi się, że żeby wysłaś z dźwiękówki sygnał DTS dźwiękówka musi posiadać zaimplementowane wsparcie dla przesyłania tego formatu, inaczej wszystko co ją opuści to będzie downmixem do stereo. Ewentualnie obsługa DTS przez kartę może oznaczać, że jest w stanie miksować sygnał stereo do formatu 5.1. Warto sprawdzić w każdym razie czy nie tu tkwi problem ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

[quote name='loco120481' timestamp='1357901474' post='2692312']jak ustawię przez WASAPI SPDIF SB to przy tych plikach DTS wyskakuje komunikat Unrecoverable playback error: Unsupported stream format: 44100 Hz / 24-bit / 6 channels[/quote]
Wrzuć może gdzie pliczek, na którym wyskakuje ten błąd.
Mi to wygląda póki co na to, że to nie jest plik tzw. dts-wav (który powinien być zapisany w postaci 16-bit/44,1-kHz/stereo), lecz wielokanałowy plik PCM.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

[quote name='nedj' timestamp='1357910060' post='2692481']
Wrzuć może gdzie pliczek, na którym wyskakuje ten błąd.
Mi to wygląda póki co na to, że to nie jest plik tzw. dts-wav (który powinien być zapisany w postaci 16-bit/44,1-kHz/stereo), lecz wielokanałowy plik PCM.
[/quote]

No ale przecież właśnie chodzi o to, że ma banglać wielokanałowo a bangla stereo.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

a toslink przypadkiem nie puszcza wylacznie sygnalu dwukanalowego - stereo?
sprawdz czy po koaksjalnym polaczeniu dalej jest ten blad ;]

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

[quote name='loco120481' timestamp='1357901474' post='2692312']
W ustawieniach AC3 filter mam zaznaczone używaj SPDIF i format PCM 24bit i wysłanie SPDIF jako PCM
[/quote]

Zobacz jak jest zapisany ten plik WAV z DTS, będzie to zapewne 16bit /44KHz i taki sygnał musisz wysłać do AMP czyli trzeba przestawić z 24bit na 16bit/44KHz, a więc trzeba wysłać go w stanie niezmienionym przez kartę.

[quote name='Ujemny' timestamp='1357913295' post='2692528']No ale przecież właśnie chodzi o to, że ma banglać wielokanałowo a bangla stereo.[/quote]
Najpierw trzeba stwierdzić, co loco120481 chciał odtworzyć. Bo mi wygląda na to, że zamiast wielokanałowego pliku dts-wav (który de fact jest zapisany w postaci stereofonicznego PCM 16/44,1) odtwarzał wielokanałowy plik PCM (którego AFAIK nie da się przesłać przez SPDIF, w tym konkretnym przypadku kablem optycznym).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 11 miesięcy później...

Odgrzebuję stary temat, ale nie czytam teraz forum na bieżąco...
Żeby uzyskać dźwięk wielokanałowy, to do ampli musisz go wysłać jako bitstream (czyli bez dekodowania go). Inaczej wykonywany jest automatyczny downmix do stereo, bo to max co możesz przesłać jako zdekodowane PCM po kablu optycznym (zresztą po coaxialu chyba też). Tyle teoria... a ze screenów które zamieściłeś to w AC3filter odznacz opcję "wysyłaj SPDIF jako PCM", a format wyjściowy dajesz bez zmian - 5.1 uzyskane ze stereo brzmi po prostu źle, ale co kto lubi. PCM 24bit możesz spokojnie zmienić na PCM Float, powinieneś uzyskać lepszą jakość, jeśli tylko karta dźwiękowa obsługuje próbki Float.
Co do foobara się nie wypowiadam, bo nie odtwarzałem nim formatów wielokanałowych.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.