Skocz do zawartości
IGNORED

Przejście z cd na pliki - jaki sprzęt?

loopic

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu dojrzałem do myśli, żeby przejść (przynajmniej w części) z odtwarzania muzyki za pomocą cd na pliki muzyczne.

Od kilku dni intensywnie czytam forum, jednakże jest tyle informacji, że im więcej czytam, tym więcej pojawia się znaków zapytania.

W związku z powyższym zwracam się o pomoc.

Na wstępie zaznaczę, że źródło ma być podłączone do wzmacniacza Marantz PM-19. Do tej pory muzyki słuchałem z CD Denon DCD-710. Nie ukrywam, że liczę, iż poprzez zakup odpowiedniego DAC uzyskam wyższą jakość dźwięku niż z tego CD.

Źródłem ma być laptop, pliki flac, odczytywane poprzez program JRiver.

I teraz pytanie:

1. co potrzebuję, oprócz DAC-USB, żeby uzyskać dobrą jakość dźwięku,

2. jaki DAC wybrać powiedzmy do kwoty 2.000 zł? Przy czym warunkiem jest wejście USB i jedno RCA, przedwzmacniacza słuchawkowy oraz częstotliwość próbkowania na USB do 192kHz. Wstępnie myślałem o tym DAC-u:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to dobry wybór? Może coś w tym przedziale cenowym jest lepszego?

3. Czy taki DAC zapewni lepszy dźwięk niż odtwarzacz CD, którym dysponuje?

4. o co chodzi w zagadnieniu "perfect bitstream"? Rozumiem, że chodzi o to, żeby przekaz z komputera był niezmieniony? Jak to kontrolować?

5. czy potrzebuję jakiś specjalny kabel USB?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Witaj,

Zwróć uwagę na nowy przetwornik ze wzmacniaczem NuForce UDH-100. Będzie to klasa wyżej niż odtwarzacz DCD-710 przy zachowaniu dobrej jakości plików. Do podłączenia urządzenia potrzebujesz kabel USB oraz klasyczny przewód RCA-RCA (taki jak łączy Twój odtwarzacz CD ze wzmacniaczem). Klasa przewodów (także USB) ma znaczenie dla jakości dźwięku. Zwróć uwagę na przewód USB Wire World Ultraviolet USB.

Ze strony komputera proponuje używać program JRiver lub foobar.

Serdecznie zapraszam na od słuchy, w przypadku pytań służbę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5. czy potrzebuję jakiś specjalny kabel USB?

Nie. Skup się na źródle i wzmacniaczu. Hint: czy kupiłbyś kabel za 100 zł do drukarki?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Dzięki za informacje.

A czy może jeszcze mi ktoś wyjaśnić, jak do takiego zestawu ma się zakup odtwarzacza strumieniowego? W ogóle na jakiej zasadzie taki odtwarzacz strumieniowy, bo tego za bardzo nie ogarniam..

I czy w tym przedziale cenowym (powiedzmy do 2.500 zł) zapewni podobną jakość dźwięku niż połączenie laptop - DAC - wzmacniacz..

pozdr

Dzięki za informacje.

A czy może jeszcze mi ktoś wyjaśnić, jak do takiego zestawu ma się zakup odtwarzacza strumieniowego? W ogóle na jakiej zasadzie taki odtwarzacz strumieniowy, bo tego za bardzo nie ogarniam..

I czy w tym przedziale cenowym (powiedzmy do 2.500 zł) zapewni podobną jakość dźwięku niż połączenie laptop - DAC - wzmacniacz..

pozdr

Albo kupujesz gotowe, wyczesane wizualnie urządzenie, które nie zawsze ma tą funkcjonalność, którą potrzebujesz albo

używasz komputera z którym możesz zrobić co chcesz. U mnie działa to tak. Mam NAS (czyli bibliotekę z muzyką), przy wzmacniaczu stoi komputer z allegro za 50 zł, na którym działa linux i program mpd. Do komputera podłączona karta dźwiekowa usb która z kolei ma wyjście toslink, które wchodzi do DAC. Program mpd odtwarza muzykę i można nim zdalnie sterować z iphone'a/androida/innego komputera.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Dzięki za informacje.

pozdr

Co do strumieniowca to podobno Yamaha CD- N500 gra świetnie i na dodatek posiada szufladkę na płyty. Do strumieniowca przydałby się NAS. Jak dla mnie rozwiązanie lepsze niż puszczenie plików z komputera.

Audiofil nawet początkujący widzi różnicę między interkonektem między 50, a 200 zł. Wobec tego może by kupić coś za 500 zł, a może jeszcze coś droższego?

Audiofil jest przekonany, że warto i nie myli się.

Sprzedawcy dobrze wiedzą, że tym samym tokiem myślenia będzie się kierował audiofil kupując DAC i kabel USB. Jeśli wspomniany audiofil będzie mało gramotny jeśli chodzi o zagadnienia PO za kabel warty 5 zł można będzie złupić 50, 100, a może 200 zł?

Osobiście widziałem już dużo ofert DAT z kablem USB wartym, jak zapewnia sprzedawca 199 zł.

Wnioskuje o podpięcie wątku z tematem :

Kabel USB do DAC w niej informacja, że specjalny kabel do zastosowań audio nie istnieje, że to jest zwykły kabel USB tyle, że droższy i że to jest zwykłe łupinie naiwnego klienta.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Witaj,

komputer + DAC to tak naprawdę odtwarzacz strumieniowy. Zaletą konfiguracji z komputerem jest ogromna elastyczność, możesz zainstalować dowolny program, skonfigurować zgodnie z własnymi preferencjami. Wadą jest gorsza funkcjonalność - komputer musi być włączony podczas odsłuchów, musi znajdować się blisko przetwornika. Są już jednak małe komputery, które dodatkowo mogą być skonfigurowane do sterowania poprzez tablet lub telefon - wtedy argument funkcjonalności traci na znaczeniu. Przy konfiguracji z komputerem dodatkowo trzeba mieć większą wiedzę w zakresie konfiguracji oprogramowania.

Odtwarzacz strumieniowy to tylko jedno urządzenie, które nie wymaga złożonych konfiguracji, ustawień, nie zawiesza się, jest banalnie proste (zazwyczaj) w obsłudze. Nie masz także problemów z połączenie komputera z DAC.

Każde z powyższych rozwiązań może dać podobną jakość dźwięku, zależy to przede wszystkim od zastosowanych przetworników. Tańszym rozwiązaniem jest oczywiście zakup DAC i wykorzystanie komputera. Zresztą zewnętrzny DAC można zawsze wykorzystać jako przetwornik także z innych źródeł dźwięku lub w przyszłości zakupić prosty, ale funkcjonalny odtwarzacz strumieniowy bez nacisku na jakość dźwięku i wykorzystać zewnętrzny przetwornik.

Kwestia kabli USB - nie będę przekonywał, zapraszam na odsłuch i wypożyczenie, każdy może się przekonać, czy zakup lepszego kabla USB ma sens.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kwestia kabli USB - nie będę przekonywał, zapraszam na odsłuch i wypożyczenie, każdy może się przekonać, czy zakup lepszego kabla USB ma sens.

A podasz mu coś, czy liczysz na to, że sam z siebie poczuje perfumy wokalistki?

Ukryta Zawartość

Potem, jak już poczuje perfumy wokalistki, będziesz mu oferować drewniane podstawki pod kable czy nie?

Ukryta Zawartość

Warto też przypomnieć jaki ważny jest kabel zasilający 230V. Może być tak, że kilka tysięcy wydasz na kabel USB, a jak sieciowy będzie zwykły to kupa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Panowie, a jaka jest inna opcja źródła dźwięku niż laptop. Mój komp jest strasznie głośny, więc niezbyt nadaje się do odsłuchów.

Czy są na rynku urządzenia podobne do Squeeze box firmy Logitech, ale tańsze?

Nie jest bynajmniej obojętne, co jest źródłem dźwięku. Obecnie wraz z pojawieniem się dobrych asynchronicznych układów USB, to właśnie USB jest najlepiej grającym wejściem w DAC'u, czyli najlepszym źródłem jest komputer (pomijając najtańsz urządzenia i high-end, bo tam to jest już bardziej skomplikowane).

Co do DAC'a to bym brał xonara essence one lub coś z audio-gd.

Co do komputera, to nie ma jednego najlepszego rozwiązania. Zasadniczo używany netbook na atomie wystarcza do muzyki i są modele bez wiatraka. To może byc taka tania opcja.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gdyby było proste wskazanie najlepszego rozwiązania to wszyscy by brali to jedno jedyne i nie było by problemu.

Wychodząc od tego jaka jest różnica między CD player a zewn. DAC do plików, to jest pobieranie plików, sam DAC jest podobny.

- USB, wymaga dobrego konwertera (zewn.,wewn.), co nie jest proste, ostatnie tendencje to procesory XMOS, Atmel, VIA a najlepiej na ARM Cortex

- odbiornik strumieniowy, tu jest łatwiej pobrać dane bez zakłóceń, sam odbiornik cieżko znaleźć - najczęściej jest z DAC,BluRay,AppleTV itd., różne ograniczenia i cena

- używany do tego celu specjalizowany minikomputer - są zwolennicy, niektóży wychodzą przez USB przez co wracamy do punktu 1

- spotkałem jeszcze inne mało popularne połaczenia

Teraz trzeba do tego układ sprzęt DAC. Jaki, wielokrotnie opisywane.

Tak patrząc na parametry i cene 2000, to wydaje się że może coś Audio-GD (USB na procesorze i ES9018), jednak nie znam tego sprzętu i trudno powiedzieć, same tranzystory nie grają. Każdy też ma własne upodobania. Odbiór strumieniowy to mniejsze ryzyko zepsucia jakości, w cenie ciężko.

To jest tylko info, nie zalecenie. Wszystko zależy od potrzeb, trzeba sprawdzić samemu.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

A podasz mu coś, czy liczysz na to, że sam z siebie poczuje perfumy wokalistki?

Ukryta Zawartość

Potem, jak już poczuje perfumy wokalistki, będziesz mu oferować drewniane podstawki pod kable czy nie?

hahaha ale sie usmialem jak czytalem recenzje tego kabelka usb za 4000 pln

autor tej recenzji, bez dwoch zdan powinien zostac pisarzem sci-fi/fantasy - jego wyobraznia ma ogromny potencjal :)

Warto też przypomnieć jaki ważny jest kabel zasilający 230V. Może być tak, że kilka tysięcy wydasz na kabel USB, a jak sieciowy będzie zwykły to kupa...

Ukryta Zawartość

yes, of course :)

wazne jest tez, zeby kupic dom niedaleko audiofilskiej elektrowni, ktora uzywa audiofilskich przewodow wysokiego napiecia, klasy high-end do stacji transformatorowych, a dalej - pod ziemia - od stacji transformatorowych do lokali mieszkalnych.

klasa wegla do palenia w piecach elektrowni tez wplywa na jakosc pradu, ktory z kolei zasila nasze audio systemy zwiekszajac szlachetnosc, scene i magme dzwieku.

takze albo audiofilska elektrownia, z audiofilskimi kablami do lokali mieszkalnych - albo trzeba zapomniec o audio nirvanie ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość cycus12

(Konto usunięte)

kabel USB markowy średniej klasy w zupełności wystarczy, zarówno urządzanie wysyłające jak odbierające kontroluje dane, ale błędy i sianie się zdarzają dlatego markowy nie noname chiński (może ktoś pamięta początki dysków usb...). Jak będziesz miał wzmaka za 200 tyś i kolumny za 500 to pomyśl o kablu usb za 4k może będą szanse to usłyszeć.

Kabel zasilający zwłaszcza DAC'a i jego zasilacz jest bardzo ważny, a nawet ch.... ważny.

Masz 2 tysie czyli więcej niż ja i ten sam problem :P, za tą kasę można już kupić DAC'a który zaspokoi nie jednego, pamiętaj że to urządzanie potem może Ci się przydać też do innych źródeł dźwięku nie koniecznie związanych z PC. Moim zdaniem jest to najlepszy wybór bo najbardziej elastyczny z możliwościami rozwoju w każdym kierunku, pozostałe urządzenia są fajne ale jak coś jest do wszystkiego to jest do ... jeszcze w tej kasie, namęczysz się by to kupić, zmieni ci się koncepcja i co ? (bujaj się z tym). No i nie wiem czy sterownie telefonem jest wygodne... może przez 5 minut...

Co do kompa, to kup nowy :) a na poważnie aż tak głośny on nie może być, jeśli tak to wymień pastę na jakaś dobrą (np MX-4) wszystko ładnie wyczyść, zainstaluj i odpowiednio skonfiguruj programy sterujące pracą wentylatorów. Opcjonalnie program oszczędzania energii skonfiguruj tak by procesor nie przekraczał 50% swojego taktowania przez co też nie będzie się tak grzał... i gra!

Wtedy zbieraj kasę na jakiś inny player albo tablet z win :)

Ja w 2000 zmieściłem się z CocktailAudio i V-Dac z Mini Tomankiem.

No może lekko przekroczone..........

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - fiksacja analna
Ukryte przez misiomor, 25 Października 2013 - fiksacja analna

hahaha ale sie usmialem jak czytalem recenzje tego kabelka usb za 4000 pln

autor tej recenzji, bez dwoch zdan powinien zostac pisarzem sci-fi/fantasy - jego wyobraznia ma ogromny potencjal :)

OK, a co powiesz o tym?

Ukryta Zawartość

To jest dzieło jednego z naszych dzielnych moderatorów.

Co ciekawe, tej wypowiedzi mi nie wycięto:

Olśniło mnie. Pomyślcie o takim scenariuszu. Załóżmy, że organizuję jakąś mega wypasioną orgię. Okazuje się, że brakuje mi takich anal-plugów. Normalnie byłby problem. Ale ja wyciągam gregiteki z pod kabli, myję (z kurzu) i jest OK. Są gregiteki, jest super orgia. Problem tylko w tym by goście nie "pożyczyli" sobie takich akcesoriów.

Ukryta Zawartość

ciekawym rozwiazaniem są modele firmy TEAC WAP. Warto sprawdzić co tam nowego wypuścili, z tego co pamiętam miały one dosyć duże możliwości, własny ekran (nie trzeba włączać kompa albo TV) i były za całkiem rozsądne pieniądze.

Tu jeszcze temat z forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też o tym myslałem. I szukałem tutaj opinii np. o Stream magic 6.W końcu pozyczyłem do testów . Zrobiłem RIP ok. 15 płyt i zaczałem porównywac dzwięk z pliku flac z dźwiękiem z płyty CD (NAD M5). Niestety dźwiek z pliku jest gorszy. Słychac także typową dla CA manierę dźwiękowa. Aby dokonać jeszcze jednego porównania kupiłem "So" Gabriela w pliku flac 24 bity. Tutaj dźwiek był zdecydowanie lepszy nawet niż SACD, jednak może mieć na to wpływ Remaster z 2012 roku. Podobnie jak Queen, ELO ostatnie remastery czynią poszczególne xwieki bardziej konkretnymi, jak to recenzenci pisza mozna instrumenty wycinac zyletkami z przestrzeni. Podsumowywując uznaje jednak,że nie ma sensu przechodzić na pliki-szczególnie jeśli zalezy nam na jakości i mamy bogatą płytotekę bo:

jeśłi mamy dobry CD to jakosć z Daca lub odtwarzacza strumieniowego zripowanych płyt będzie gorsza, chyba,że kupimy takie urzadzenia za 10-30 tys zł a to jest drożej niz dobry CD,

-kupowanie tych samych płyt, któe mamy w postaci plików hires dla polepszenia jakosci też nie jest sensowne bo jest ich mało i kosztują ok. 80 zł za płytę,

- w sumie płyt hires czyli conajmniej 48/24 lub 96/24 jest bardzo mało i od kilku lat nie widać wysypu. Co jakiś czas recenzenci piszą o powiększajacej się liczbie sklepów z takimi płytami ale mozna je policzyć na palcach rąk.

Dodatkowo testy Daców np. w AV pokazały,że aby mieć dobry dxwięk to trzeba wydac ok. 4000 zł. Wg testów Audio Video Stream magic to już prawie hi-end ale tylko przy plikach hi-res a one kosztuja dużo i jest tego mało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.