Skocz do zawartości
IGNORED

arcam alpha 10 + arcam alpha 10P

oasisliam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w przyplywie sredniego zadowolenia z gry integry arcam alpha 10 - dokupilem wlasnie arcam alpha 10P (power amp).

Cel zakupu tego byl taki, ze mialem wrazenie braku mocy integry arcama. Zakupilem wiec power ampa.....no wlasnie celem czego?

- rozumiem ze moge oba elementy podlaczyc w tzw. bi-ampingu?

- czy moge po prostu podlaczyc do integry- power ampa - celem "wzmocnienia jego gry"?

- czy sa inne mozliwe zastosowania tych dwoch elementow - majace na celu to co zawsze, czyli poprawe dzwieku.

z gory dzieki za pomoc!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/100310-arcam-alpha-10-arcam-alpha-10p/

czyli nie da sie podlaczyc power ampa- zeby lepiej zasilal integre? bez koniecznosci bi-ampingu i 4 par kabli?

Nie da się tego zrobić w prosty sposób. Jest co prawda jedna metoda podwajająca moc na wyjściu, polegająca na wykorzystaniu końcówek mocy w trybie bridge, ale ona wymaga trochę dłubania / ingerencji w układy lub stosowania dodatkowych układów symetryzujących.

hififreak.wordpress.com

szkoda, caly czas zylem w dziwnym przekonaniu ze kupujac power ampa- kupuje cos co da porzadne zasilanie integrze tak by dobrze grala, np niezaleznie od spadku napiecia w sieci itd...:(

Potwierdzam co napisał Bryan. W arcamie możesz do integry podłączyć końcówkę i zrobić bi-amping, ale niewiele więcej. Jest przełącznik trybu pracy końcówki w trym mono/czy bridge (coś takiego) ale lepiej doczytaj o tym, bo myśląc, że zrobisz z tej końcówki monoblock na przykład możesz się rozczarować i sfajczyć kolumny.

Z drugiej natomiast strony ani opinii o słabych pre ani o braku mocy nie potwierdzam. U siebie gram słabszą końcówką 8p która dzielnie radzi sobie z 2 basowcami w Infinity Kappa. Pewnie, że można lepiej, ale ten Arcam na basie akurat zagrał mi lepiej niż jakościowo lepszy obiektywnie Sansui au-717, który z kappą na basie po prostu się nie dogadał.

Z Castle a szczególnie harlechami Arcam dogaduje się b. dobrze i często polecany jest jako klasyczne brytyjskie zestawienie, więc nie martw się na zapas, tylko poczekaj do dzisiejszego wieczora i sam będziesz wiedział co w trawie piszczy.

pozdrawiam,

r

Powrót po dłuższej przerwie...

hej,

oasisliam , sorry ale posiadając Acam'a nie Harman'a, Yamaha'e , Denon'a w dodatku starą serie Alpha (obiektywnie- urodą nie grzeszy ; dla mnie jak najbardziej ok) nie wiesz co jest co/do czego ?!?!

rozumiem : "KOWALSKI" który nic w życiu nie miał a teraz widzi plastikowe amplitunery w MM (ale taki nie zna firmy Arcam, a na starą serie by wogóle nie spojrzał) ale Ty mają coś takiego potencjalnie nie jesteś z pierwszej łapanki...

a jednak wyskakujesz z : POWER AMP do zasilania (porządnego) integry !(?)

power amp jest do porządnego zasilania kolumn. integra w tym momencie schodzi na drugi plan, jest co najwyżej do zasilania mniej "potrzebujących" tonów górnych jeśli wogóle nie robi za PRE.

Chcesz poprawić zasilanie w integrze to kup Cyrus'a 8 i PSX-R'a albo Naim'a XS plus FlatCap'a...

no wybacz że tak emocjonalnie ale mnie rozwaliłeś

Co do pre w integrze to faktycznie nie jest rewelacyjny sam mam alphę 10 od ładnych paru lat i wiele modyfikacji w niej poczyniłem, seryjny wzmak gra słabo, wymaga troc#ę pracy i dopiero wtedy potrafi zagrać,byłem z miesiąc temu w audio stylu skonfrontować go tak z ciekawości z heglami 70 i 100 arcamem fmj a 38,alfa po modyfikacjach zagrała na poziomie hegla 100 mając głębszy i niższy bas ,bas hegla był bardzo szybki ale nie miał zejścia w niższe rejony, ładnie zagrał arcam a 38 ale i tak gorzej od zmodyfikowanej alphy,dodanie pre do alphy i przełączenie jej w tryb końcówki to dopiero jazda

hej,

oasisliam , sorry ale posiadając Acam'a nie Harman'a, Yamaha'e , Denon'a w dodatku starą serie Alpha (obiektywnie- urodą nie grzeszy ; dla mnie jak najbardziej ok) nie wiesz co jest co/do czego ?!?!

rozumiem : "KOWALSKI" który nic w życiu nie miał a teraz widzi plastikowe amplitunery w MM (ale taki nie zna firmy Arcam, a na starą serie by wogóle nie spojrzał) ale Ty mają coś takiego potencjalnie nie jesteś z pierwszej łapanki...

a jednak wyskakujesz z : POWER AMP do zasilania (porządnego) integry !(?)

power amp jest do porządnego zasilania kolumn. integra w tym momencie schodzi na drugi plan, jest co najwyżej do zasilania mniej "potrzebujących" tonów górnych jeśli wogóle nie robi za PRE.

Chcesz poprawić zasilanie w integrze to kup Cyrus'a 8 i PSX-R'a albo Naim'a XS plus FlatCap'a...

no wybacz że tak emocjonalnie ale mnie rozwaliłeś

dziekuje, ze w tych emocjach mnie nie pobiles....

z reguły nie bije..

ale w czółko na opamiętanie powinieneś dostać - kurcze nie masz przeciętnej zabawki z marketu = cos o sprzęcie stereo wiesz... a nie wiedziałeś do czego jest "końcówka mocy" ?

z resztą już nie ważne , koledzy Ci tu już pomagają jak pójść do przodu z dzwiękiem więc... tylko nie przesiadaj sie z Anglika z charakterem na badziewia z chin upss przepraszam z Norwegii (oj jej jaki on super)

dziekuje, ze w tych emocjach mnie nie pobiles....

Wybaczcie, ze podepnę się pod wątek. Sam jestem posiadaczem Arcama Alpha 10+10p. Końcówka zakupiona z myślą o biampingu na B&W CDM 1SE. Odnoszę jednak wrażenie że w konfiguracji integra jako pre + końcówka gra to przyjemniej niż zasilane z integry wysokie + końcówka dół.

Myślę o zmianie CDM na Dynaudio 52SE. Czy z waszego doświadczenia na Dynkach z pojedynczym gniazdem odczuję różnicę pomiędzy zestawem 10+10p a samą integrą?

Dzięki za pomoc

Co do pre w integrze to faktycznie nie jest rewelacyjny sam mam alphę 10 od ładnych paru lat i wiele modyfikacji w niej poczyniłem, seryjny wzmak gra słabo, wymaga troc#ę pracy i dopiero wtedy potrafi zagrać,byłem z miesiąc temu w audio stylu skonfrontować go tak z ciekawości z heglami 70 i 100 arcamem fmj a 38,alfa po modyfikacjach zagrała na poziomie hegla 100 mając głębszy i niższy bas ,bas hegla był bardzo szybki ale nie miał zejścia w niższe rejony, ładnie zagrał arcam a 38 ale i tak gorzej od zmodyfikowanej alphy,dodanie pre do alphy i przełączenie jej w tryb końcówki to dopiero jazda

Jakiego pre używasz?

Czy możesz napisać jakie modyfikacje poczyniłeś?

Z góry dzięki.

Powrót po dłuższej przerwie...

ło matko ! następny..

masz duet int + amp , używasz go, SAM NA WŁASNE USZY PRZEKONAŁEŚ SIĘ jaka opcja zasilania brzmi najlepiej a ...

chcesz zmienić kolumny na lubiące prąd Dynaudio a zastanawiasz sie czy nie wystarczy sama integra (?)

-logiczne że napędzaj Dynki z Power Amp'a

dobra , spadam bo za nerwowy jestem..

Wybaczcie, ze podepnę się pod wątek. Sam jestem posiadaczem Arcama Alpha 10+10p. Końcówka zakupiona z myślą o biampingu na B&W CDM 1SE. Odnoszę jednak wrażenie że w konfiguracji integra jako pre + końcówka gra to przyjemniej niż zasilane z integry wysokie + końcówka dół.

Myślę o zmianie CDM na Dynaudio 52SE. Czy z waszego doświadczenia na Dynkach z pojedynczym gniazdem odczuję różnicę pomiędzy zestawem 10+10p a samą integrą?

Dzięki za pomoc

Dzięki za pomoc

W jaki sposob z integry zrobiles pre, a z power ampa koncowke? (tzn. jakies konkretne polaczenie lub modyfikacja)?

Bo ponoc za bi-ampingiem za bardzo sie nic nie da, a tym jednak masz>

czekam na odp

W jaki sposob z integry zrobiles pre, a z power ampa koncowke? (tzn. jakies konkretne polaczenie lub modyfikacja)?

Bo ponoc za bi-ampingiem za bardzo sie nic nie da, a tym jednak masz

Najzwyczajniej spinam Integrę z PA (Pre OUT - Pwr Amp IN) i przy zasileniu kolumienek z PA brzmi to u mnie lepiej niż bez niego z samą integrą.

Najzwyczajniej spinam Integrę z PA (Pre OUT - Pwr Amp IN) i przy zasileniu kolumienek z PA brzmi to u mnie lepiej niż bez niego z samą integrą.

Czyli jednak się da? moze ktos to jeszcze "potwierdzic" , a tak przy okazji, to prosze o pomoc w wyborze interkonektu do polaczenia tych dwoch kockow. Budzet okolo 200 zl. Moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakiego pre używasz?

Czy możesz napisać jakie modyfikacje poczyniłeś?

Z góry dzięki.

Temat rzeka to tak krótko ,przede wszystkim na początek diody w zasilaczu na szybkie,kondensatory wejściowe na jakieś dobre foliowe np mundorf supreme itp,kondensatory zasilacza ja miałem aerowoxy 10000uf według mnie nie ciekawe,na np.panasonic TS-HA rewelacyjny bas i dynamika,świetnie się tez spisują jamicony na 85c 15000uf bardzo muzykalne ,troszkę mniejszy bas od panas.takie teraz mam,itp preamp niestety wymaga większej ingerencji jest kiepski ,zasilanie ma brane z końcówki ,opa 2134 na wejściu ,ja dawałem ad8022 i kilka innych na próbę ,robiłem prestabilizację ale i tak wiele się z niego nie wyciśnie ,naprawdę lepiej zastosować jakiś przyzwoity preamp tym bardziej ,że integra może pracować jako końcówka(przełącznik na płycie głównej po zdjęciu obudowy) o wiele lepiej w roli preampa spisuje się np taki wzmak słuchawkowy jak lethman audio ,można też użyć dobrej pasywki polskiego khozmo

można zrobić taką szybką i prostą próbę ,jeżeli ma się tuner tv np nkę ,przełączyć na płytce przełącznikiem na działanie końcówki ,podpiąć tuner na wejście końcówki ,i zobaczyć jak gra końcówka z tunerem a potem przepiąć tuner na normalne wejście aux i wszystko jasne ile psuje preamp

W arcamie a 38 poprawiono międzyinnymi preamp ,zrobiono osobne zasilanie z trafa ,dano lepszą drabinkę regulatora głośności itp,jakby porównać alphę a a38 niemodyfikowane to będzie przepaść między nimi

• 10 miesięcy później...

Witam,

posiadam wzm. Alpha 10 do tego podpięte Dali 450 i Focale Cobalt 806s.

Zasugerowany informacjami o kiepskim przedwzmacniaczu i całkiem przyzwoitej końcówce intergry podłączyłem właśnie mocno ściszony sygnał z DAC bezpośrednio na końcówkę...

Jest inaczej, ogólnie świeżej, szybciej, lepiej.

Myślałem o zmianie Alphy na coś lepszego (np MF A300) ale widzę że jakiś potencjał drzemie w końcówce.

Czy warto coś grzebać z Alphą? Może warto nabyć jakiś przyzwoity preamp?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.