Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem u siebie te Ayre i uważam źe to jedna z lepszych końcówek mocy.

Ciepłe, nasycone granie, duźa rozdzielczość, fajny bas, duźa klasa.

Nie mają nic wspólnego z kliniką.

Ale....Burmester zagrał lepiej.

Jeff Rowland też choć to było słuchanie na wyjeździe więc mało miarodajne.

Nie chce się rozpisywać kto , co bo okazuje się ,że na AS grasują przemili "rodacy" i donoszą na innych.

Prawie jak za okupacji donosili na żydów.

Co za kraj.....

Chodzi ci o te donosy do nkwd i nocne wywózki Polaków stanowiących konkurencje ekonomiczną dla żydów,czy jak?Bo jakoś tak niejasno napisałeś.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chodzi ci o te donosy do nkwd i nocne wywózki Polaków stanowiących konkurencje ekonomiczną dla żydów,czy jak?Bo jakoś tak niejasno napisałeś.

Nie wiem , nie donoszę na innych.

Macie doswiadczenie w srebrnych kablach albedo w zastosowaniu do lamp?

Moze masza sie idezwie, On mial zdaje sie te kable i chwalil

Ale widzialem tez takie wielkie potwory Ayre, moze juz ich nie robia...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tak, miałem Monolithy - świetny kabel do lampy ale przegrał z ukraińskim srebrem YP.

Co prawda YP także już się pozbyłem na korzyść miedzi ale to już kompletnie inna półka cenowa.

Jeśli kolega chce bardziej dokładny opis to proszę śmiało pytać.

Masza, musze wymienic conecty.od dac do pre lampowego, od step-up mc do pre lampowego oraz od pre lampowego do monoblokow lampowych. Nie chcę kupowac jakis bardzo drogich kabli, bo lampy do koncowki chcę kupi jakies nosy

Pytam o albedo, bo mam mogę je sprawdzic, nie wuem czy tracic czas

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wszystko jeszcze zależy czy chcesz dociążyć brzmienie czy też delikatnie odchudzić.

Jeśli możesz to oczywiście wypróbuj - są tego warte.

Monolithy dają lepszą scenę, YP większą muzykalność. YP to również pełniejsze, bardziej dociążone granie. Dość uwypuklony bas.

Monolithy znowu bardziej neutralne.

Jeśli chodzi o połączenie step up - lampowe pre to w tym miejscu fajnie gra Sonus Oliva.

IMHO YP głośnikowy jest genialny za końcówką lampową, natomiast interkonekt ogólnikowo określiłbym jako średni.

Natomiast przed pre postawiłbym na Kondo LP lub AN VX (ostatecznie Lexus - jeżeli żródło jest super szybkie, rozdzielcze i dynamiczne), a za preampem Siltech od sq88 w górę.

• Użytkownicy+

Masza, musze wymienic conecty.od dac do pre lampowego, od step-up mc do pre lampowego oraz od pre lampowego do monoblokow lampowych. Nie chcę kupowac jakis bardzo drogich kabli, bo lampy do koncowki chcę kupi jakies nosy

Pytam o albedo, bo mam mogę je sprawdzic, nie wuem czy tracic czas

Jesteś z Bydgoszczy, to podjedź do chłopaków i wypożycz. Kable są niezłe, właśnie mam ic i głośnikowe na testach ze średniej półki. Prawdopodobnie będę w Bydgoszczy, to się spotkamy na kawę tak jak wstępnie uzgadnialiśmy. Mogę zabrać ze sobą druty, ale lepiej wypożycz i posłuchaj je dłużej, zresztą nie wiem w jaki model mierzysz. Jeśli starsze wersje ic, to mogę tylko dodać, że sporo je właśnie poprawili. Miałem kilka różnych i zdecydowanie lepiej wypadają po liftingu.

• Użytkownicy+

Właśnie dlatego pytam o ALBEDO, bo blisko, a naszych trzeba wspierać :) Widzę palton, że u tłok będzie u Ciebie tego 2.02 ...

Nie ma się co zastanawiać, Albedo to dobre kable. Skoro masz ich pod nosem, to tym bardziej trzeba je koniecznie wypróbować. Nie każdy model i nie zawsze się sprawdzi, ale w swojej cenie są naprawdę niezłe.

PS. Będzie u mnie kilka osób, jeśli zechcesz, to dla Ciebie też się miejsce znajdzie :) Uruchomię tym razem dwa pokoje, a katering przeniosę do biblioteki.

Macie doswiadczenie w srebrnych kablach albedo w zastosowaniu do lamp?

Dzięki uprzejmości Grzegorza miałem 2 tygodnie GEO XLR ponoć robiony specjalnie na AS 2012. Wykonanie wzorcowe, aż szkoda, ze ich nie widać po podłączeniu - same wtyki to takie jakich używa Acrolink (no przynajmniej tak słyszałem). U mnie spinały CD i wzmocnienie. Po zastąpieniu zwykłych RCA (Sonus Oliva) poprawiło się właściwie wszystko. Przede wszystkim barwa trafiła w moje oczekiwania, szczegółowość całości tez jakby się polepszyła.

W tej cenie zdecydowanie , moim zdaniem, trzeba poprosić Grzegorza i posłuchać samemu.

"Niestety" w tym samym czasie trafił do mnie Transparent XLR i już został...:)

Głośnikowych nie szukam, bo mam niezłe W&M Audio, jakieś jednokryształowe grubasy (po dwa na kolumnę jeden o grubości kciuka). Interkonekty mam nędzne, więc muszę wymienić i zrobię to przed wymianą lamp. Ale nie chcę tak drogich jak GEO XLR, bo skoro mam 6K wydawać to wole kupić ortofana kadenzę :) i znowu kabli nie kupię... :)

no i trochę chciałbym uspokoić górę.

więc nie wiem czy srebro do dobry pomysł

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

no i trochę chciałbym uspokoić górę.

Zamiast kombinować kablami kup lepiej 12AX7 RCA z rocznika 1955 - 1969.

Lampy grają łagodnie górą ( co ja akurat nie preferuję).

Natomiast poza tym są to najlepsze lampy jakie kiedykolwiek słyszałem (a słyszałem wiele różnych lamp).

Jak dla mnie biją wszystkie inne lampy 12AX7 (Ecc83) - wnoszą taką piorunującą różnicę w dynamice, dżwięku średnich tonów i wypełnienia jak żadne inne.

Oczywiście jest też kilku innych producentów wartych polecenia ale żaden z nich nie wniósł u mnie tylu zmian.

Koszt wymiany lamp jest niewspółmierny do kosztu nowych kabli a różnice jakie tym "prostym" sposobem można uzyskać w dżwięku nie uzyskasz żadnymi nawet najdroższymi kablami.

pozdrawiam

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek - to cenne info, bo za grosze masz zmiane. Ale dodatkowo - konstruktor z cary pieje z zachwytu nad brzmieniem sixpacsow po zaaplikowaniu nos 12BZ7. Slyszales to?

Nie słyszałem . Sprawdż przed zakupem parametry lamp czy są to bezposrednie zamienniki ECC83.

Choć wydjae mi się , że nie są (ale mogę się mylić).

Zamienianie ot tak lamp na inne wiązać się może z jakimiś problemami (krótsza żywotność albo co gorsze defekt).

Mi już raz "udało się" wsadzić przez przypadek w miejsce 12AX7 lampy 12AT7 i ....... grały.

Ale świeciły jak latarnia w Rozewiu i bałem się ,że jakiś statek wpłynie na mieliznę ;)

Napisz lepiej co chcesz zmienić , czego szukasz lub chcesz poprawić . W miarę możliwości napiszę tobie jakie lampy ja słuchałem i co wniosły.

Oczywiscie lepiej najpierw lampy taniej i zmiany wieksze. Mam tez Telefunkeny ecc83 ribbed plate i u mnie sprawdzaja sie wysmienicie. Ale u Ciebie moze byc za duzo gory z nimi, sprobowac mozesz te RCA co pisze Jarek.

Jarek te Telefunkeny 803 co miales byly napewno lepsze od tych RCA, jedynie nie wpasowaly sie w Twoj system ktory gral wtedy jak sam pisales za ostro i w tamtym momencie wkladajac te lampy dolales jedynie oliwy do ognia:)

Nie chce narazie rzucac sie na nic drogiego bo nie wiem ktora koncowka zostanie i jakie pre finalnie z nia zagra, ale moze skusze sie na te 803 albo pojde w zupelnie innym kierunku i wezme Mullard 10m, taki cieplejszy Hajend w ecc83:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Oczywiscie lepiej najpierw lampy taniej i zmiany wieksze. Mam tez Telefunkeny ecc83 ribbed plate i u mnie sprawdzaja sie wysmienicie. Ale u Ciebie moze byc za duzo gory z nimi, sprobowac mozesz te RCA co pisze Jarek.

Jarek te Telefunkeny 803 co miales byly napewno lepsze od tych RCA, jedynie nie wpasowaly sie w Twoj system ktory gral wtedy jak sam pisales za ostro i w tamtym momencie wkladajac te lampy dolales jedynie oliwy do ognia:)

Nie chce narazie rzucac sie na nic drogiego bo nie wiem ktora koncowka zostanie i jakie pre finalnie z nia zagra, ale moze skusze sie na te 803 albo pojde w zupelnie innym kierunku i wezme Mullard 10m, taki cieplejszy Hajend w ecc83:)

Wojtek jak będziesz szukał Telefunkena ECC803s to pisz bo mam je do sprzedania.

Są to nówki ( u mnie grały może 1 godz.) o które ciężko. Nie wiem ile takich jest na świecie ale pewnie nie wiele.

U mnie faktycznie było za ostro ale stereofonia i detaliczność najlepsza jaką słyszałem.

Mój system nie jest tak do końca lampowy więc pewnie w tym był problem.

Mullarda mam w pre i gra z parą GE Five Star z 1956 r (NOS). Mullard daje dużo ciepła i niskiego , wypełnionego basu.

GE daje prawie to samo tylko dynamiczniej i lepiej na średnicy.

Z tych wszystkich lamp jakie próbowałem (12AX7) to RCA i GE są moimi faworytami.

Myślałem ,że Tungsole (Black Plate) wniosą coś pozytywnego ale u mnie się nie sprawdzły ;(

Te Mullardy to tez rzadkosc kosztuje 1000USD i z Mullardami za 200 nie maja duzo wspolnego:)

Pomysle, 803 ma gosc od ktorego bralem tele ecc83. Jezeli dajesz certyfikat oryginalnosci:) Pisz na priva cene, pomysle.

Wstepnie sprzedalem system lampowy(jeszcze sie nie zgodzilem, ale dzisiaj kogos lampiak tak zaczarowal, ze uslyszalem jedynie ile i przyjal oferte z marszu laczznie ze wszystkimi najlepszymi NOSami:) i za jakis czas zdecyduje co dalej zrobie. Wtedy postanowie czy beda to 803s czy 10M. Teoretycznie lepiej miec jak najscichsze lampy w phono a podobno nie ma nic lepszego od tych Twoich telefunkenow. Mullard jest troche bardziej dociazony, ale bez ograniczen budzetowych lamp, czyli bez wolowatosci , braku dynammiki i rozdzielczosci. Nawet znajomy handlarz co ma te 803 mowi, ze te Mullardy to podbno wypas.

A jaki certyfikat oryginalności lamp z lat 50-tych można dostać?

Z ciekawości pytam. Wiem że większość tego co można kupić jako NOS

to lampy używane,czasem bardzo długo używane.

Prawdziwych NOS-ów jest bardzo mało a tych z lat 50-tych to już prawie nie ma.

Jest duzo poodrob tele 803s:)

Chodzi mi o gentelmenska umowe.

No i lampy sie mierzy, mowi to duzo o zuzyciu

Mysle, ze Jarek wie od kogo kupil i mozna sprzedawce zweryfikowac. Czy Ty jestes pewny swoich NOSow?

Dlatego nie ufam temu działowi audio i nie pokładam w nich zbyt dużych nadziei ani oczekiwań.

Za kilkanaście lat ten dział audio całkiem zniknie i co wtedy poczną miliony fanów lamp?

Pozostaną im tylko kiepsko grające ruski i chińczyki.

Tak moze sie stac, to prawda. To samo spotka nosnik CD i ryzyko kupowania cd bez mozliwosci odtawrzania plikow tez nie jest zbyt rozsadne. Dlatego uwazam, ze jezeli ktos chce grac na lampie to powinien miec maly zapasik na czarna godzine.

Z drugiej strony audiofilia to taka choroba, ze malo kto wytrzymuje z czyms ponad 2-3 lata...

Płyt CD jest na rynki setki milionów więc wybór ogromny.Będzie można kupować za grosze i bawić się tym jeszcze 20 lat.

Nowości będą w wydaniach audiofilskich i będą nadal na CD dostępne.

Pliki będą się rozwijać ale pełen wybór to w tym tempie będzie za 15 lat.

Na razie większość nowości w ogóle nie ukazuje się na plikach hires.

Takie są fakty.

A lampy to inna bajka. Nie rozumiem dlaczego nikt dziś nie produkuje wypasionych lamp pod audio

skoro jest aż tak wielu użytkowników.Oferta współcześnie produkowanych lamp jest skromna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.