Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa dla CD, czyli źródła strumieniowe.

graboś

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Sorry za lamerskie pytanie, ale rozumiem, że PS3 może słuzyć jako NAS?

nie nie, jak już to PS3 może korzystać z serwera mediów, i pewno kilku innych funkcji

Sorry za OT ale piszesz bzdury (sorry). Jeśli gry są dla Ciebie krótkie polecam 'Skyrim V' na PS3. Powiedz mi, że to jest krótka, nudna i mało rozbudowana gra.

skyrim po dograniu DLC i kilku poprawkach (zwłaszcza tekstur HD) nawet graficznie potrafi się zaprezentować (oczywiście na PC), gierka jest rewelacyjna!! do tego super soundtrac! Po przekroczeniu pewnych barier robi się prosta i nudna ale nadal długa i rozbudowana, ponad 40h gry by móc sobie swobodnie biegać to dość sporo w porównaniu do "strzelnianek" które kończą się po 5-6h. Wydana kilka lat temu..... jedna jaskółka wiosny nie czyni, jedna dobra gra na kilka lat to trochę mało... zwłaszcza że tytuły to już tasiemce.

żałuje że sprzedałem czasem bym sobie pograł...

skyrim po dograniu DLC i kilku poprawkach nawet graficznie potrafi się zaprezentować (oczywiście na PC),

Czyli graficznie jest lepsza na PC? Serio pytam, bo znam tylko konsolową wersję.

Co do rozbudowania to mnie po prostu wbija w fotel - to jest gra na miesiące ze światem wielkości niespotykanej dotychczas.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Czyli graficznie jest lepsza na PC? Serio pytam, bo znam tylko konsolową wersję.

fabrycznie podejrzewam że nie ale ja miałem dodatków na ponad 8gb :) są specjalne poprawki dedykowane pod karty graficzne wzbogacenia efektów itd, jak masz mocną grafe to i teselacja się znajdzie, do ideału daleko ale robi się przyzwoicie. Po za tym masz tekstury full HD czego w konsoli nie znajdziesz.

Co do rozbudowania to mnie po prostu wbija w fotel - to jest gra na miesiące ze światem wielkości niespotykanej dotychczas.

no tak życie konsolowca :P quake 2 też był na tygodnie... ale dzisiaj mamy neostrade ;]

nie nie, jak już to PS3 może korzystać z serwera mediów, i pewno kilku innych funkcji

Dokładnie. Na komputerze instalujesz program, PS3 Media Serwer, pliki możesz mieć na dysku wewnętrznym, lub zewnętrznym, konsola to widzi i możesz odtwarzać muzykę, filmy, zdjęcia. Niestety konsola ma tylko wyjście optyczne do DAC, głośno pracuje, obsługa przez TV, raczej w tej roli słabo się spisze.

Co do gier, trzeba wziąć pod uwagę, że kosztuje tylko 1000 zł, komputer musiałby kosztować 10 razy tyle.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

komputer musiałby kosztować 10 razy tyle.

2-2,5 zdecydowanie wystarczy, by grać na ustawieniach jak PS/Xbox wystarczy nawet laptop do 3tyś. Ciężko kupić kompa za 10tys, to już wchodzi na i7X LGA2011 i najdroższe grafiki... zero logiki...

Natomiast CA Stream magic 6 jest taki sobie a juz na pewno można znaleźć dużo lepiej grające DAC'i poniżej 2.000

Tu już pojechałeś:) Wymień choć jeden, może matrix mini?:)

rDac, Rega, Asus xonar essence one, nawet dac magic plus

Wracając do tematu. Pomijając kwestie grania plików hires, większość z nas przymierzających się do zakupu DAC'a czy innego źródła strumieniowego, chcielibyśmy także odtwarzać pliki 16/44.1 i uniknąć rozczarowania, którego opis znalazłem w innym wątku (konfrontacja rDac i Rotel RCD-02 kosztujący 2500 zł):

Witam ponownie,

wlasnie jestem po szczesliwym... zwrocie rDaca do sklepu.

Z przykroscia przekonalem sie, ze jest to urzadzenie zupelnie nijak majace sie do posiadanego przez nas zestawu Rotela.

Moja żona rozpoznawala go bezblednie w pokoju obok, a raczej bedac w pokoju obok wyrazala swoje zniesmaczenie brzmieniem tego przetwornika.

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii. Większość z nas chciałaby zgrać swoją kolekcję CD do plików. No ale jeśli mają grać gorzej niż stary CD ...

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii

To jest wszystko bardzo problematyczne, to znaczy trzeba próbować, bo liczy się całość systemu łącznie z pomieszczeniem. DAC może być w sumie lepszy, a dla kogoś będzie gorszy, bo mu nie będzie akurat taka barwa dźwięku pasowała, a dodatkowe atuty mogą być i tak maskowane przez inne elementy toru.

Jest też poważny problem z recenzjami, bo z reguły recenzent używa lepszego transportu niż przeciętny późniejszy właściciel DAC'a.

Moje doświadczenie jest takie, że przy spdif liczy się transport i kabel. I tu przewagę ma dobrze zrobione asynchroniczne USB lub odtwarzacz strumieniowy.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Opinia żony z kuchni albo z drugiego pokoju to już legenda audiostereo. Zawsze powoduje u mnie ból brzucha (ze śmiechu).

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Opinia żony z kuchni albo z drugiego pokoju to już legenda audiostereo. Zawsze powoduje u mnie ból brzucha (ze śmiechu).

może mają pokój z aneksem :)

nie wiemy jak stała sprawa z kablami a zwłaszcza z zasilaczem, co dostarczało i jak sygnał do przetwornika. Troszkę mało danych by się ustosunkować. Warto też zauwarzyć że rDac ma różne opinie i nie jest żadnym cackiem, zaś rotel jest bardzo chwalony zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

Ja ostatnio byłem bardzo pozytywnie zaskoczony systemem, gdzie transportem dla DAC był Squeezebox Touch po modyfikacjach i do niego zasilacz liniowy, w tym konkretnym przypadku CIAudio. Pliki były serwowane z laptopa przez Logitech Media Server, do routera przez WiFi, a stamtąd zwykłym kablem Ethernet do Squeezeboxa. Dźwięk miał bardzo przyjemną barwę i teksturę, głębię, a do tego impuls i impakt na basie. Metalowe struny grały jak metalowe. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć modelu odtwarzacza CD, który potrafił zdziałać równie wiele kręcąc krążkami z zapisem optycznym. Co do odtwarzaczy czytających gęściejsze formaty jak SACD czy DVD, to nie jestem pewny, ale jakby mnie naszło w pijanym widzie kupować odtwarzacz CD, to biorę ST bez dwóch zdań. Z odpowiednim kabelkiem koncentrycznym wymiata. I nie trzeba używać oprogramowania o przedziwnych właściwościach jak w przypadku puszczania plików po USB. Strumieniowce też mają swój potencjał, ale trzeba nad nimi nieco popracować w środku, np. takim Popcorn Hour C200. Generalnie spodobał mi się pod względem użytkowym tor korzystający z WiFi, bo komputer mogę wynieść do pomieszczenia, skąd nie będę słyszał jego wentylatorów, a od paru lat korzystam tylko z laptopów.

Wspomniałeś o popcornie C200.Co masz na myśli,że trzeba popracować nad nim w środku?

A porównywałeś strumieniowanie po WI-FI a po kablu na ST?

Odczułeś różnicę?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

i trzeba mieć wi fi :P u mnie jest do 22 i tylko tam gdzie musi (głupia drukarka), w nocy człowiek przyjmuje zbyt duże dawki promieniowania

Przepraszam, czy mógłbyś powiedzieć o jakie promieniowanie Wi-Fi chodzi ? Pytam bo śpię na Routerze .

W temacie to też trochę ten temat przerabiałem i idę w Dune D1 z Dyskiem czy będzie dobrze napiszę niedługo .

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Przepraszam, czy mógłbyś powiedzieć o jakie promieniowanie Wi-Fi chodzi ? Pytam bo śpię na Routerze .

to wyłączaj go na noc (90% softu ma harmonogram włączenia / wyłączenia i opcje zasilania anteny), w dzień może nie jest aż tak źle ale gdy śpimy absorbujemy 10x tyle. A pamiętaj że promieniuje wszystko, najgorsze są lampki na biurko typu ikea (migreny ustały :P).

http://emfbusters.pl/pl/wiedza/poradnik/

to wyłączaj go na noc (90% softu ma harmonogram włączenia / wyłączenia i opcje zasilania anteny), w dzień może nie jest aż tak źle ale gdy śpimy absorbujemy 10x tyle. A pamiętaj że promieniuje wszystko, najgorsze są lampki na biurko typu ikea (migreny ustały :P).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytałem, ale zero konkretów. Nic nie zostało zmierzone i potwierdzone. Dużo bla bla bla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powrót po dłuższej przerwie...

Może spróbujmy podsumować przynajmniej jakie parametry techniczne powinno spełniać źródło strumieniowe.

Nie wiem czy słuszne, ale po przeczytaniu wielu wątków o przetwornikach, nasuwają mi się takie spostrzeżenia:

Dac:

- najlepszą metodą podłączenia jest asynchroniczne USB parametry najczęściej występujące: 16-24/192, przyszłościowe: 16-32/384

- równie dobrą lub lepszą jest I2S, o której niewiele wiem, parametry: 16-32/192 (niski jitter, podobno niższy niż w USB)

- spdif coax, parametry: 16-24/44.1-192

- spdif toslink, patametry: 16-24/32, 44.1, 48, 88.2, 96 (w wielu specyfikacjach jest błąd i podawany jest parametr 192, standard ograniczony jest do 96)

- Upsampling

- wyjście rca, xlr

Odtwarzacz strumieniowy:

- wejścia jak wyżej

- Wifi, Lan, USB do HDD,

- radia internetowe, serwisy streamingowe

- wyjście rca, xlr, cyfrowe

- obsługa przez iPad, iPhone, Android

Alternatywnie: wyjściowy stopień lampowy

Lista otwarta, uzupełniajcie

Wystarczyłoby teraz wybrać rzeczy, które są dla nas ważne, znaleźć takie urządzenie i wybrać się na odsłuch.

Z USB to różnie bywa.Czasem jest gorsze niż SPDIF czy AES/EBU, czasem równie dobre, rzadko lepsze i tylko w wypasionych DAC-ach.

Dlatego ludzie stosują różne konwertery.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Poczytałem, ale zero konkretów. Nic nie zostało zmierzone i potwierdzone. Dużo bla bla bla.

to jest pierwszy link z google, ja tam widzę tabelkę z konkretnymi danymi, czego chcesz więcej ? Poczytaj sobie o normach w Szwajcarii, Niemczech czy krajach skandynawskich. kup sobie miernik i sam sprawdź. Wi fi z domowych urządzeń to słabizna więcej daje nieuporządkowany prąd w kablach. Po za tym pomysł, pogadaj godzinę przez telefon i zobacz ile wydziela ciepła jak jest nagrzana głowa czy ręka, ponoś dzień telefon na sercu albo usiądź sobie w promieniowaniu motylkowym, to są rzeczy codziennie które bardzo szybko można odczuć na swojej skórze. Ja w liceum po infomratyce miałem nawet 38C (jak dobrze usiadłem), temperatura nie bierze się z otoczenia tylko z promieniowania... google chyba się nie popsuło... poczytaj sobie jeszcze o metabolizmie i chłonności ludzkiego organizmu.

Z USB to różnie bywa.Czasem jest gorsze niż SPDIF czy AES/EBU, czasem równie dobre, rzadko lepsze i tylko w wypasionych DAC-ach.

nie mówiłbym tak hop, przy USB masz gdzieś transport w przeciwieństwie do pozostałych źródeł a DAC'a z przyzwoitym usb kupisz już w okolicy 2000, rozwiązania idealnego nie ma.

DAC'a z przyzwoitym usb kupisz już w okolicy 2000, rozwiązania idealnego nie ma.

Problem w tym że niestety tak nie jest.

Nawet drogie, wypasione DAC-i mają bardzo średnie USB asynchroniczne.

Może jedynie MSB Diamond DAC IV z Signature USB ma to wejście super.

A DAC-i za 2000zł to można sobie tylko wyobrazić jak kiepskie mają usb skoro nawet

znacznie lepsze modele mają je dość słabe.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Problem w tym że niestety tak nie jest.

Nawet drogie, wypasione DAC-i mają bardzo średnie USB asynchroniczne.

Może jedynie MSB Diamond DAC IV z Signature USB ma to wejście super.

A DAC-i za 2000zł to można sobie tylko wyobrazić jak kiepskie mają usb skoro nawet

znacznie lepsze modele mają je dość słabe.

no to w takim razie nie rozumiem po co wogle ta dyskusja, skoro w okolicy 2k nie ma dobrego DAC'a to poważnie o CA też nie ma sensu myśleć i lepiej tą czwórkę przeznaczyć na sam przetwornik. Myle się ? dla mnie DAC'i to nowość i nie wiem za wiele ale kolega mi podpowiada że CA nie może być fajny skoro wszystko kosztuje tyle co jedno urządzenie.

Nie byłbym tego tak bardzo pewien.

a konkretnie ? fakt zostaje kwestia bit perfect ale od visty to żaden problem a i na xp są sposoby.
Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie pisałem o DAC-u jako urządzeniu a o aplikacji USB.

a mi się wydaje że nagle wyskoczenie z DAC'iem za 50 tyś to tak trochę.... coś czuje że zaczyna się kolejny temat z serii "kable grają".

Ktoś napisał źe USB jest takie dobre.....w DACu za 2000zł.

Nie jest bo nie jest nawet w DAC-ach za 20 000zł.

A sam DAC to inna sprawa.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

to może inaczej, czemu jest tyle osób które męczą się z USB zamiast używać np toslink'a prawie każdy blaszak to ma. Byłem przekonany że USB jest lepszym rozwiązaniem (patrząc na ilość osób używających USB to nie tylko ja), może droższym i na pewno nie pozbawionym wad ale lepszym niż konwencjonalne lata znane sposoby transmisji.

Niż Toslink to może tak ale niż dobre SPDIF czy AES/EBU to okazuje się że często już nie.

Dlatego ludzie używają konwertery z USB na SPDIF lub AES/EBU a potem kablem cyfrowym wchodzą do DAC-a

właśnie po SPDIF lub AES/EBU.

Co ciekawe za dobre konwertery płacą czasem po kilka tysięcy a nawet więcej to dlaczego to robią?

Bo USB jest ciągle niedopracowane i wypada słabo nawet w wypasionych DAC-ach.

Ja też się kiedyś naczytałem jaką to rewelacją ma być asynchroniczne USB, że ma w ogóle lub prawie

w ogóle nie mieć jittera i ma być dużo lepsze niż inne wejścia.

Później okazało się że tak wcale nie jest.

Może za kilka lat się to zmieni ale póki co wygląda to słabo nawet w wysokiej klasie sprzętów a co

dopiero w tych tańszych.

Dobre pytanie. Bo z naszej rozmowy wynika, że w ogóle nie ma sensu kupować DAC'a,

lub "skazani" jesteśmy na SPDIF i maksymalną na tą chwilę rozdzielczość 24/192. Nie wiem czy jest możliwe osiągnięcie lepszej, w tej formie transmisji,

Ale jaką ty chcesz lepszą rozdzielczość? 95% tego co jest dostępne na plikach to mp3 i zwykłe ripy z CD o rozdzielczości 16/44.

Tych plików klasyfikowanych jako Hires jest relatywnie mało i większość z nich to 24/96 a do tego robione z "matek" najczęściej nagrywanych

w dawnych latach w studiach z analogu więc jakość też różna.

Na dobrym systemie czasem nie ma różnic między CD, plikiem 16/44 a 24/96.

Plików 24/192 to jest jeszcze mniej, w zasadzie prawie ich nie ma porównując do wyboru muzyki na świecie na CD.

Pliki są na rynku już dobre 10 lat i ilość pozycji hires przybywa bardzo powoli bo dystrybutorzy muzyki nie są tym zainteresowani.

Pracują nad jakimś systemem zabezpieczeń żeby ludzie nie mogli między sobą kopiować plików, żeby trzeba było zapłacić 20 euro za plik

i żeby on grał tylko na naszym systemie a u kolegi już nie!!

Póki tego nie wprowadzą to dostępność nowości na plikach jest żałosna.

W zeszłym roku kupiłem ok 300CD z jazzem i muzą elektroniczną, trochę rocka i 99% z tego w ogóle nie jest dostępne na plikach!!

Tak samo będzie w tym roku i wyjdzie kolejne 200 fajnych płyt ale jako pliki 24/96 nie będą oferowane.

Tak będzie jeszcze wiele lat.Będą się pojawiać starocie zrobione na 24/96 ale to się już i tak słabo sprzedaje.

Poza tym rozdzielczość studyjna to 24/96 a nie 24/192 a już zapomnij o 32/384 więc czego ty szukasz?

Chyba masz małe doświadczenie ze sprzętem bo wiedziałbyś że ważniejsze są kolumny, dobry wzmacniacz i akustyka

a nie rozdzielczość większa niż 24/192.

Do rozdzielczości 24/192 używa się DAC-ów które wewnętrznie pracują jako 32 bitowe ale nie znaczy to ze osiągniesz więcej niż 24/192, które wystarczy jeszcze na min 20 lat.

Jeśli sądzisz że rozdzielczością pliku nadrobisz słaby system i kiepską akustykę pokoju odsłuchowego to bardzo się mylisz.

Przypuszczam że jeszcze długo, wiele lat nie będzie realnie nic wyżej niż 24/96, jedynie pojawi się większy wybór tytułów staroci.

Może potem przez kolejne lata wejdzie więcej 24/192 a do czasu gdy realnie będzie wybór plików w 32/384 może minąć 30 lat.

Natomiast będą z czasem pliki DSD które ponoć biją na głowę nawet te 24/192 tyle że do takich plików to potrzebny jest odpowiedni DAC.

Na dziś to bardzo drogie zabawki.W miarę lat będą tańsze ale za 2000zł DAC z dobrym USB i odczytem DSD to będzie dostępny raczej po 2040r.

sly30 dzięki za dobry post.

Niczego nie szukam, zadaję pytania i zastanawiam się nad aktualnymi możliwościami technicznymi DAC'ów i próbuję ustalić jaki w tech chwili jest już ugruntowany standard. W części już odpowiedziałeś na moje pytania.

To wszystko fajnie i wierzę, że tak jest, tylko to jest opowieść ze świata high-endu, a my tu jesteśmy na poziomie kilku tysięcy złotych.

Żeby spdif było dobre, to trzeba mieć dobry transport. Pytam się skąd go wziaść w tej cenie?

Pytanie więc brzmi: co jest lepsze, usb czy spdif jeśli ma się w sumie powiedzmy max 10K PLN? Sam się noszę z zamiarem zakupu, planuję Grace Design m903, ale zakładałem sobie, że to będzie po USB. Pytanie, czy to najlepsze podejście do tematu?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Miałem Grace Design m903 i użuwałem go jako DAC i jako wzmacniacz słuchawkowy.

Bardzo porządny sprzęt ale on nie ma asynchronic USB.

Tam owszem, jest USB ale nie to o którym jest tak często mowa, to mityczne wręcz, asynchroniczne USB do grania muzyki.

Tam to chyba jest nawet tylko serwisowe USB.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

co do rozdzielczości zgadzam się w 100%, jeśli chodzi o konwerter potem DAC to swego czasu zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem ale nie widziałem sensu kupowania 2 klamotów, teraz już się sporo wyjaśniło.....

THX!!

Pytanie więc brzmi: co jest lepsze, usb czy spdif jeśli ma się w sumie powiedzmy max 10K PLN? Sam się noszę z zamiarem zakupu, planuję Grace Design m903, ale zakładałem sobie, że to będzie po USB. Pytanie, czy to najlepsze podejście do tematu?

10k to i tak spory wydatek wielu z nas nie dysponuje takimi kwotami, myślę że powinniśmy zejść trochę na ziemię...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.