Skocz do zawartości
IGNORED

bi-amp Marantz Sr7005 i Monitor Audio BX6

fenix79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie, jak myślicie, czy jest sens takiego podłączenia tego amplitunera i kolumn? Pytam, ponieważ nie chcę wywalić niepotrzebnie pieniędzy na kable a zastanawiam się czy aby na pewno odczuję różnicę w jakości stereo. Czytałem, że wiąże się to ze spadkiem mocy amplitunera a co za tym idzie i jakości dźwięku. Z drugiej strony amplituner ten uchodzi za trochę wyższą półkę. Ponadto zastanawiałem się do takiego podłączenia nad kablami Profgold AirBassFlex Bi-Wiring ale nie wiem czy jest to dobra firma bo opini praktycznie w ogolę nie można znaleźć, a może jakieś inne? Podobno kable dobiera się do rodzaju muzyki więc jeśli chodzi o mnie to słucham hip hopu, regge może nieraz popu.

Powiedzcie jakie jest wasze zdanie?

Pozdrawiam

pomyłka, źle odczytałem tytuł tematu :)

Bi-amp - tak, nie zaszkodzi, pomóc odrobinę może. Byle nie dużym kosztem, bo możesz być zawiedziony. Różnymi kablami możesz nieco skorygować brzmienie osobno basu i reszty, najlepiej jednak jakbyś podłączył najpierw takim samym kablem górę i dół.

fenix79, najbardziej odczuwalną różnicę będziesz miał jak zastosujesz na dół miedź z żyłą basową, wspomniany Profi albo Melodika, a na górę nieco srebra, Chord czy też Monkey. Osobiście miałem okazję odsłuchiwać wielu zestawów bazujących na bi-ampie, i ten system podłączenia zawsze coś wnosił. Czasami były to różnice znacząc, momentami kosmetyczne.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.