Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam Monitorow do 18m2

tomazo

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne rysuneczki - tomazo, jak na nie patrzę to mam przeświadczenie graniczące z pewnością, że Contour 1.1 byłyby idealne. Parę wymienionych klocków powyżej też by dało radę z tyczh co znam to zapewne Totemy.

Popre Zegarmistrza: Contoury graja bardzo pieknym i niemeczacym dzwiekiem, zwlaszcza jesli je odpowiednio ustawic. U mnie stoja nieco za blisko sciany, co powoduje lekkie buczenie basu przy niektorych kawalkach (polecam utwor Strange Tori Amos - na samym poczatku jest takie potworne przybasowienie), ale u Ciebie mialyby gdzie oddychac. Uzywane widuje sie za 2300-2500.

Totemy graja zaspokojnie i tendencyjnie..sa malo przekonywujace[naturalne].

Wiekrzosc zest.glosnikowych na polskim i nietylko rynku graja brzmieniem efekciarskim...z malego glosnika cudow niebedzie bo byc niemoze...wiec zostaja tylko te zestawy ktore niesila sie na cos czego nieoddadza...

Stad moja propozycja...o posluchanie...

Zarobic trudno..a wydac latwo.

Oczywiscie jest to moje prywatne zdanie.... moimi prywatnymi ulubiencami[do 20000ZL] sa:Spendor 100,Hafler studio monitor grand,Goodmans Triaxon,i prywatne boxy z Ravenami 2.0 i Skanspeakiem 21cm kevlar.

Bardzo sie ciesze za taka aktywnosc forumowiczow i tyle wpisow, choc musze przyznac ze niezle mi namieszaly w glowie. Szczerze mowiac to maja byc moje pierwsze kolumny i nie chcialbym ich zbyt szybko zmieniac dlatego pytam o rozne rozwiazania. Juz od ponad dwoch lat powoli rozgladam sie za czyms i wiem ze odsluch to podstawa choc wszystkie wskazowki mile widziane. Sluchalem Eltax Liberty +5 - dla mnie porazka zbyt dudniacy bas, B&W 309 ciekawe, ale meczace i czegos brakowalo, Avance Omega 506 - dzwiek jakby za kurtyny, Kef Q3 i Q5 niezla glebia i stereofonia ale zbyt duze (sluchalem w 30m2), Q3 w 15m2 strasznie dudnily i sracily wszstko co mozna bylo uslyszec w wiekszym pomieszczeniu, dlatego zaczalem isc w kierunku monitorow zaczolem od Kef Q1 - brakowalo mi basu i napewno byly niewygrzane (troche sie dziwie dlaczego sprzedajacy nie zadbal o wygrzanie kolumn przeciez chce to ponoc sprzedac) i wtedy na standach znalazly sie Audience 42, bylem zaskoczony jak z tak cos malego moze plynac dzwiek pelen dynamiki, nie wspominajac o glebi i sterofonii. Wiem, ze zbyt wiele kolumn jeszcze nie sluchalem dlatego wlasnie poprosilem Was o rozne opinie i sugestie. A forum wypatrzylem ponad dwa lata temu i dosc czesto do nieg zagladam raczej stojac obok i czytajac rozne watki. Dzieki Wam wiele sie dowiedzialem i jeszcze wiele przede mna.

Glosnik nisk-sred.jest naprawde bardzo udana konstrukcja i niema sensun cwiczyc z wymiana...

Moim zdaniem jakosc basu z tych glosnikow[biorac pod uwage srednice ok.150mm czynnej]nie maja konkurencji...chyba ze by ktos znalazl za powazne pieniadze?Mam wiele porownan i Compacty sa swietnym rozwiazaniem....sam je [3 pary] po kolei uzywalem jako pomocnicze[ztuningowane]monitory w swojej pracy i znow za nimi tesknie!Mam kolege w Warszawie ktory je tuninguje do perfekcji moge Ciebie z nim zkontaktowac na priva..to sobie pogadacie.Odemnie kupil surowe..ja mu poradzilem co i jak..a dalej sam mozesz sprawdzic..a chlopak mial troche klamotow...

...a tak jeszcze a propos pokoju - na rysuneczku wygląda mi on raczej na jakieś 12-14m2 a w tytule 18m2. Ma on te 18? Co do Totemów to ja znam tylko te droższe - bodajże Rokk - spokojne nie natarczywe granie, z całąpewnością poprawne. Co do tańszych nie mam zdania, no chyba, że Mite - ale te są po prostu za tanie.

Ok, zrobilem male podsumowanie:

Dynaudio Contour 1.1 (2300)

Audiowave 141 (1300)

Dynaudio 122 (2700)

Spendor LS 3/5a (1900)

JMLab MicronCarat (1200)

Proac Tablette 2 (2100)

Totem Tabu (3400)

JMLab Daline 3.1 (1900)

AE Evo1 (1250)

Phonar Compact 2 (1500)

Phonar Volume 2 (2000)

RLS Phobos (1600)

Esa Ostinato 2 (2500)

AA Phoebe (1600)

Audiowave w systemie D'apollito: 2 średnie - seas excell 11 cm, wysoki - najwyższy model seas (2800)

Pojawily sie tez mniejsze podlogowe, ale jak na razie jestem otwarty na rozne rozwiazania. Jesli macie jeszcze checi i nie znudzilem Was, to prosze o wpisy na temat w/w kolumn. Uzupelnilem rowniez wpis o sobie.

no to w razie czego bedziesz potrafił sam sobie coś poprawić;))) Z tej listy - Esa i JMlab Micron - drogo, Tabletki - nie jestem ekspertem, ale okazja cenowa to to nie jest, AE, Phonary, AA, RLS - nie znam niech inni się wypowiedzą; zostją Audiowave - przyzwoite bardzo spokojne granie (chyba też ciut za drogo), Spendory - fajne, ale słabo znam tylko odsłuchy sklepowo-wystawowe, Daline troszkę za drogo - ale kolumienki fajne zwłaszcza w takim pokoju jak Twój, Contoury 1.1 można spróbować coś urwać, ale dla mnie to i za tą kasę nr1 na liście. Kiedyś opusciliśmy szczenę paru ludziom w Combicie ustawiając je w pomieszczeniu 25-30m2 tak z półtora metra od ścian - dawały dzielnie radę, co prawda głównie stereofonią i barwą średnicy, ale w takim pokoju jak Twój (tramwaj) ma je teraz jeden kumpel z Baltlabem i jest super pod kazdym względem. Nie mniej jest kilka innych też fajnych paczek na tej liście.

Nie wiem jak to jest z tymi Totemami Tabu, ale widziałem ogłoszenie o ich sprzedaży za 6900 zł. Taka cena jest oczywiście bardzo wysoka, tym niemniej cena dwa razy niższa (3400 zł) wygląda na bardzo atrakcyjną. Gdyby Cię te Totemy nie interesowały - daj mi proszę znać kto je sprzedaje za taką cenę. Tańszy Totem model One wywarł na mnie znakomite wrażenie, ale podobno potrzebuje dużo prądu.

ESA Ostinato 2 to niezłe kolumny do spokojniejszego grania - jeśli to te, o których myślę, to są już sprzedawane dość długo - negocjacje pewnie możliwe.

Dynaudio 122 to bardzo szczupłe i wysokie kolumny - mogą się nadać do małego pokoju. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że nie będą miały bardzo niskiego basu bo są dość specyficznie strojone.

Ja bym się na Twoim miejscu zainteresował bliżej tymi Totemami, ale jednocześnie musiałbyś wtedy kupić naprawdę dobry mocny wzmacniacz.

• Redaktorzy

Daline... Skąd wziąłeś taką cenę! Jezu, to są grosze. Kiedyś ich nie kupiłem, bo mnie nie było stać. Bardzo ciekawe zestawy, dobre przetworniki, dobry dźwięk. Można potem spokojnie kupować droższą elektronikę. Do shortlisty dodałbym jeszcze Dynaudio Audience 52 lub 50 z drugiej ręki, będzie większy dźwięk niż z 42. Ale jeśli chcesz wydać mało, to faktycznie ten Phonar jest dobry.

Daline to ja swietnie pamiętam 3.1 i sporo droższe 6.1, te pierwsze chodziły po jakieś 3kzł z okładem (Sonusy Minuetto kosztowały wtedy niecałe 4kzł) fakt, że dobre głośniki wsadzone, a i wygląd fajny - na podstawkach można zaoszczędzić.

Może Q15 ( ostatnio za jakieś 400zeta ktoś umieścił na allegro ). Tyle że basu ździebko mniej niż w Q1 i środek ciut inny ( ciężko powiedzieć czy gorszy czy lepszy ),góra nieco przyjemniejsza ( o ile rzecz jasna Q15.2 ). A jak ścianą je poratować to i basu będzie więcej ( u mnie w 12m2 z Q1 nawet za dużo jak za blisko ściany stoją ). Tylko trzeba sprawdzić czy to aby nie Q15 ( w Q15 plastikowy ponoć wysokotonowiec, w Q15.2 już tekstylny a w Q1 niestety aluminiowy...).

Q15.2 słuchałem z Creekiem 4330mk2, brzmiały lepiej od małych AE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.