Skocz do zawartości
IGNORED

System audio - połączenia - kable

qbeq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam problem z którym zwracam się do was, bo wraz z rozwojem wszystkich technologii na rynku stereo i kd, powoli zaczynam się gubić w nieograniczonych możliwościach połączeń. Dodam tylko, że od 10 lat nie miałem telewizora, ale nadeszła wiekopomna chwila i to urządzenie zagości u nas w domu, głównie do oglądania filmów, ale też tenisa itp.

Wprowadzenie

Nowy dom, nowy system audio-video do salonu z aneksem - salon ok. 30m .

Ze względu na fakt, iż jakość dźwięku jest dla mnie ważniejsza, obecnie skłaniam się ku dobremu wzmacniaczowi stereo (używany do 2000zl) + kolumny (używane 2000zl) + dvd/br (dlatego, że żona chciałaby puszczanie muzyki przez sieć - odtwarzasz musi być stosunkowo nowy, licze ok. 2000zl) + TV. Cały czas mam w głowie amplitunery kd, które maja obecnie złącza HDMI i sieciowe wodotryski, jednakże jakość dźwięku jest ważniejsza. Co do producentów to decyzja będzie podjęta po odsłuchach, zakochałem się kiedyś w Primare, ale zobaczmy co da się kupić i jak będzie grało. Dodatkowym źródłem dźwięku będzie tuner TV.

Pytanie

Jak to wszystko połączyć bez HDMI? Proszę napiszcie czy wymyślone rozwiązanie będzie działało i czy może da się coś zoptymalizować.

1. Obraz: Tuner TV -> TV - HDMI

2. Dźwięk: Tuner TV -> wzmacniacz - RCA

3. Obraz: DVD/BR -> TV - HDMI

4. Dźwięk: DVD/BR -> wzmacniacz - RCA

Moje obawy:

1. Czy jak podłączę tuner TV do telewizora przez HDMI, to czy telewizor nie będzie chciał odtwarzać dźwięku z kabla HDMI? Da się w obecnych technologiach wyłączyć odtwarzanie dźwięku przez telewizor - nie chodzi mi o ściszenie tylko wyłączenie na stałe.

2. Czy dźwięk z DVD/BR będzie brzmiał dobrze, bez cyfrowych przetworników itp?

Dziękuję z góry za pomoc.

Przerabiałem te dylematy u siebie. Skoro zależy ci dużo bardziej na muzyce to dobrze kombinujesz.

Jeśli chodzi o obawy:

1. Będzie odtwarzał. Może jakieś modele mają wyciszenie w menu na stałe. Uwierz mi, że nie będziesz za każdym razem puszczał tego przez wzmak.

2. Z pewnością gorzej niż w CD w porównywalnej cenie.

Dokup do tego dobry pilot uniwersalny (np. Logitecha). Jednym przyciskiem makro odpalasz sekwencję. Inaczej to będzie mordęga:

- włączyć TV

- wlączyć tuner/BR

- włączyć wzmak

- przełączyć źródło

Logistycznie lepiej wypadnie kupić starszy model amplitunera npArcama,Denona,-takie bez hdmi-można spotkać wysokie modele za niewielkie pieniądze,a następnie końcówk-ę/i mocy na front.Tuner po coaxie,bluryja po hdmi i tuner po hdmi.W rezerwie pozostają złącza komponent video+stereo audio-też można hd w ten sposób.Resztę załatwia konfiguracja w menu ampli.Za takie pieniądze nie kupisz ciekawego stereo,a na bazie ampli już tak+korekty/nastawy,które poprawią co trzeba.

Ja zawsze słucham TV przez system audio.

I polecam takie podejście.

Przy czym z tunera TV zawsze sygnał wchodzi na KD.

Przy okazji spróbuj TOSLINK`u między TunerTV-Wzmacniacz (amplituner) jeśliby z mnogości połączeń wynikały jakieś pętle mas...

Dlaczego KD (amplituner)?

Wiele kanałów jest 5.1 w Dolby. To słychać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.