Skocz do zawartości
IGNORED

Standy firmy TomBase

DrInvincibilis

Rekomendowane odpowiedzi

Dorzucę również własną recenzję dot. podstawek Tombase.

Kupiłem je z dwa lata temu zachęcony ceną oraz dobrze wyglądającym towarem na zdjęciach. Były robione pod projekt. Cena około 280zł.

Z punktu widzenia absolutnego to są podstawki w stanie wojny z pojęciem akceptowalności pod kątem technologii produkcji oraz wykończenia. Odchylenia liniowe od wymiarów projektu: 3-4 mm, spawy tu i tam, gdzie popadnie. Właśnie brak ciąglości spawu przy połączeniu "rury" pionowej z dolnym blatem przedstawia duży problem skoro ktoś zamawia otwór na górnej płycie do wsypywania balastu do środka. Malowanie jest robione na "mokro", można zmywać farbę (nie śmiałbym to nazwać lakierem) pierwszym lepszym zmywaczem. Podejrzewam, że zostały pokryte primerem do dalszej obróbki. Ja chyba miałem szczęście, że blaty ustawiono równolegle...

Suma sumarum - zamówiłem piaskowanie z lakierowaniem proszkowym w lokalnej lakierni. Dorzuciłem ze 200zł do takiej zabawy. Samodzielnie zaszpachlowałem "braki przy spawaniu". Teraz ładnie wyglądają, obciążone śrutem staliwnym monitory śpiewają...

Uważam, że z punktu względnego to są tanie podstawki o bardzo siermiężnym wykonaniu. Nie poleciłbym nawet sąsiadowi, który jak parkuje samochód, to zajmuje dwa zamiast jednego miejsca.

Ja nie miałem szczęścia co do blatów.

Współczuję.

Nie zamawiałbym już tej tandety. Zdjęcia zmylne są.

Tu arsenał Tombase na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga - tanio, niedbale wykonanie, trzeba samemu szpachlować!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Te produkty to totalny syf !!!!

badziewiasto wykonane,zle pospawane,polakierowane fatalnej jakosci lakierem,ktory płowieje i czarnego robi sie szaro brazowy.Do tego megasyfiaste opakowanie(mi sie trafiło zrobione ze zbiorczego opakowania po piwie hehe)

pozniej wkleje foty swojego standu na Revoxa A77 - Odradzam tego syfu!!!!

To moj ostatni produkt,ma już logo i jest malowany proszkowo z braku czasu na bawienie sie w lakiernika.Wszystko zrobione z ogrmna starannością

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• 2 miesiące później...
Gość kostku

(Konto usunięte)

Zacząłem się ostatnio rozglądać za nowymi standami, szybciutko wyskoczył mi ten Tomek gdzieś w wyróżnionych na Allegro, przeczytałem kilka opinii i już mam pewność, że to totalna amatorszczyzna.

Nie mam jednak pewności, że jak kupię VAP albo Rogoza, to będzie wszystko cacy... Oni też się pałętają po jakichś garażach, półkę wyżej, ale nadal garażach. To nie jest powtarzalna linia produkcyjna, raczej takie dłubanko, co nie zawsze wyjdzie dobrze...

Ja szukam jakiejś firmy z prawdziwego zdarzenia, a nie audio voodoo i garażowe dłubanko. Obecnie mam standy Atacama i jeśli tak dalej pójdzie, to przy nich zostanę.

Gość kostku

(Konto usunięte)

Za jakies 500-600zl z dostawa masz nowe standy Atacama z UK. Nie wiem ile w Polsce kosztuja. Dobra, ale drozsza firma to custom design.

Obecnie mam standy Atacama i jeśli tak dalej pójdzie, to przy nich zostanę.

Kolega chyba jeszcze nie dospał? ;) Ale Custom Design sprawdzę, dzięki.

VAP albo Rogoza, to będzie wszystko cacy... Oni też się pałętają po jakichś garażach, półkę wyżej, ale nadal garażach. To nie jest powtarzalna linia produkcyjna, raczej takie dłubanko, co nie zawsze wyjdzie dobrze...

VAP jest bez zarzutu. Lata świetlne przed Tombase. Zaryzykowałbym stwierdzenie że to poziom wykonania co najmniej równorzędny z Atacamą.

Mam też parę platform Rogoż. Generalnie są w porządku, ale to jeszcze nie poziom VAPa.

Gość kostku

(Konto usunięte)

W standach Rogoz nie podoba mi się łączenie nogi z blatem - brzydko ten spaw wygląda. VAP tam nakłada pierścień, który pewnie maskuje tego typu mini-mankamenty.

Przećwiczę może coś z VAPa... Ale chętnie wysłucham kolejnych propozycji. Interesuje mnie naprawdę profesjonalna, powtarzalna robota. Teraz idę googlować te Custom Design.

Jakoś trzeba połączyć nogę z podstawą,albo jak rogoz spawa się tig-iem robiąc minimalną spoine,można jak vap użyć pierścienia choć mi się wydawało jak miałem ich standy ,że jest to po prostu przetoczone na tokarce po spawaniu.Można też zrobić nogi skręcane od dołu wtedy łączenia nie ma .Innej obcji ja tu nie widzę.Generalnie wykonanie VAP cena jakość jest bardzo dobre.

Gość kostku

(Konto usunięte)

Ze skręcanymi jest taki problem, przynajmniej z moimi Atacama, że nawet bardzo mocno dokręcone nogi lubią się lekko gibać, gdy postawi się na nich jakieś masywne monitory. Zainteresowałem się zatem jednolitymi, spawanymi konstrukcjami. Na ten moment najbliżej mi do VAP, ale mają trochę za mały górny blat. Może mi zrobią większy na zamówienie i ciul, tak to się skończy. Nasypać piachu i wio.

Zawsze jeszcze jest Audiophilar i JTL. Wiem, wiem - nie ten przedział cenowy. Ale za jakość trzeba niestety zapłacić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zacząłem się ostatnio rozglądać za nowymi standami, szybciutko wyskoczył mi ten Tomek gdzieś w wyróżnionych na Allegro, przeczytałem kilka opinii i już mam pewność, że to totalna amatorszczyzna.

Nie mam jednak pewności, że jak kupię VAP albo Rogoza, to będzie wszystko cacy... Oni też się pałętają po jakichś garażach, półkę wyżej, ale nadal garażach. To nie jest powtarzalna linia produkcyjna, raczej takie dłubanko, co nie zawsze wyjdzie dobrze...

Ja szukam jakiejś firmy z prawdziwego zdarzenia, a nie audio voodoo i garażowe dłubanko. Obecnie mam standy Atacama i jeśli tak dalej pójdzie, to przy nich zostanę.

Swoje Atacamy kupiłem używane z dostawą....stan b.dobry za 250 zł.Warto poszukać.

W standach Rogoz nie podoba mi się łączenie nogi z blatem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . VAP tam nakłada pierścień, który pewnie maskuje tego typu mini-mankamenty.

Przećwiczę może coś z VAPa... Ale chętnie wysłucham kolejnych propozycji. Interesuje mnie naprawdę profesjonalna, powtarzalna robota. Teraz idę googlować te Custom Design.

Spaw robiony przez ucznia wygląda lepiej.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Gość kostku

(Konto usunięte)

Swoje Atacama Nexus 6 kupiłem za 150zł z odbiorem osobistym, stan bardzo dobry. Służą mi już trzy lata, ale w międzyczasie zmieniłem kolumny. Moje obecne, czyli AE1, ważą po 8kg jedna. Wcale nie aż tak dużo... Nogi standów nabite po brzegi piachem, dokręcone, że hej i co? No i trochę się buja. :(

Swoje Atacama Nexus 6 kupiłem za 150zł z odbiorem osobistym, stan bardzo dobry. Służą mi już trzy lata, ale w międzyczasie zmieniłem kolumny. Moje obecne, czyli AE1, ważą po 8kg jedna. Wcale nie aż tak dużo... Nogi standów nabite po brzegi piachem, dokręcone, że hej i co? No i trochę się buja. :(

Miałem podobnie z Atacamą....standy zasypane śrutem pod korek i także się bujały.Ich wysokość około 70 m z kolcami a dźwigały Castle.

Ktoś w ogóle sprzedaje Target Audio w Polsce? Nigdzie nie widzę, a wysyłka zza granicy... kiepsko to wychodzi.

Target się zgadza ale reszta jest inna...http://www.elekta-audio.pl/meble-hi-fi/podstawy-glosnikowe/podstawki-pod-glosniki-sp100-target-hi-fi-sonorous_p_216.html

Gość kostku

(Konto usunięte)

Ależ mnie wkurzają dziury na kable w większości standów, które znalazłem w internecie. Wielka podnieta, że można sobie schludnie przewody ukryć. Może na kobiety to działa, ale nie na mnie. Ja jestem silnym facetem i miotam suchym piachem, jak Dzeus piorunami.

Dobra, przyznawać się, kto ma lub miał standy VAP i czy dziadostwo mu się gibało pod ciężarem kolumn? Bo to jest jedyny powód, dla którego chcę zmienić moje Atacamy.

Ja miałem na VAP ,SF minime amator zrobiłem w górnym blacie dwa otwory dokręciłem monitory od spodu i było git.Sprzedalem je chyba za jakies 350zł

Gość kostku

(Konto usunięte)

Nie wiem jak wy kupujecie te gotowce? Przeciez stand musi byc dopasowany do kolumn, chociazby górny blat i wysokosć.

Jak kolumna będzie wystawać centymetr poza obrys górnego blatu, to bezpieczników nikomu nie wywali z tego powodu.

W standach Rogoz nie podoba mi się łączenie nogi z blatem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . VAP tam nakłada pierścień, który pewnie maskuje tego typu mini-mankamenty.

Przećwiczę może coś z VAPa... Ale chętnie wysłucham kolejnych propozycji. Interesuje mnie naprawdę profesjonalna, powtarzalnakO robota. Teraz idę googlować te Custom Design.

Kolega zamówił u kamieniarza standy odpowiedni kolor,wysokość i ciężar.Spasowane idealnie waga ponad 30 kg.Cena około 400 zł w tamtym roku.

Ukryta Zawartość

Gość Kostku

(Konto usunięte)

Ale jak będzie za wysoko to jak tego słuchać?

Z wysokością jest akurat dużo łatwiej niż z rozmiarami podstaw, bo bardzo często dany model konkretnego producenta występuje w kilku wariantach: 50/60/70/80cm...

Z wysokością jest akurat dużo łatwiej niż z rozmiarami podstaw, bo bardzo często dany model konkretnego producenta występuje w kilku wariantach: 50/60/70/80cm...

Najlepiej takie z regulacją wysokości...produkt na lata.W przeciwnym wypadku zmieniasz kolumny a zaraz potem podstawki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.