Skocz do zawartości
IGNORED

Kino za ok 7-9 tys z amplitunerem obsługującym zewnętrzny dysk twardy (USB)

mako1982

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak jak w temacie. Chce zbudować kino domowe amp+blu ray+5.1+xbox 360+pc.

Użytkowanie 40% muzyka, 40% filmy, 20% gry. Muzyka głównie rockowa, czasami klasyczna i trochę jazzu.

Poszukuje od jakiegoś czasu amplitunera który obsługuję zewnętrzny dysk twardy (mam dwa, 500GB samung 3,5" i 1,5 TB Toshiba 2,5").

Jeśli chodzi o głośniki to myślę o zestawie 5.1 JBL Studio.

Pokój ma wielkość ok 16m2.

Co do ampa (budżet ok 2 tys) to moim faworytem jest Onkyo tx-nr616, ale nigdzie nie znalazłem informacji czy obsługuje dyski twarde. Podobno działa z pendrivami (ktoś wie jaka max pojemność?).

Założenie jest takie, ze od jakiegoś czasu wszystkie moje CD konwertuje na FLAC. Jakość ta sama a nie trzeba żonglować płytami CD. Dysk będzie na stale podłączony do ampa.

Zestaw mam zamiar kupić w 3-4 "ratach":

1. amp+ fronty

2. głośniki centralny+ efektowne

3. blu ray

4. sub

Co myślicie o tym zestawie ? I jak jest z obsługą dysków twardych przez amplitunery ?

Z góry dziękuje za pomoc

Dlaczego bzdura ? Większość nowych amplitunerów współpracuje z pamięciami USB.

Player HDD to dla mnie całkowicie zbędny wydatek, do tego kolejne pudelku zabierające miejsce które do zestawu nic nie wniesie. Jedyny powód dla którego amplituner ma działać z pamięcią USB to muzyka w formacie FLAC. Nie interesują mnie czy działają filmy ani czy czyta napisy. Jednak bardzo dobrze by było jak by amp działał z dyskiem twardym.

Wydaje mi się ze Onkyo tx-nr616 to nie jest żadna egzotyka, następca dobrze ocenianego modelu 609. A marka tez nie jest jakaś "Tesco'wa".

kolega wyżej ma racje,wątpię aby ten amplituner poradził sobie z hdd,pewnie tylko do 4gb,a jakość tych flac to pewnie na poziomie mp3,odtwarzacz hd jest mały można go wcisnąć wszędzie,jakość flac,jest już dobra mam arive hd-210 i gra bardzo dobrze,ale ze wzmacniaczem stereo.

Jeśli chodzi o głośniki to myślę o zestawie 5.1 JBL Studio.

Pokój ma wielkość ok 16m2.

Co do ampa (budżet ok 2 tys) to moim faworytem jest Onkyo tx-nr616, ale nigdzie nie znalazłem informacji czy obsługuje dyski twarde. Podobno działa z pendrivami (ktoś wie jaka max pojemność?).

Założenie jest takie, ze od jakiegoś czasu wszystkie moje CD konwertuje na FLAC. Jakość ta sama a nie trzeba żonglować płytami CD. Dysk będzie na stale podłączony do ampa.

Zestaw mam zamiar kupić w 3-4 "ratach":

1. amp+ fronty

2. głośniki centralny+ efektowne

3. blu ray

4. sub

Co myślicie o tym zestawie ?

Kolumny do wymiany. Na te szkoda pieniędzy.

Co do dysku - amplituner powinien obsłużyć dowolną pojemność, pod warunkiem, że dysk będzie sformatowany odpowiednio. Pendrive czy HDD to bez znaczenia, amplituner widzi je tak samo, problem może być tylko z formatem i ewentualnie z zasilaniem usb.

Kolumny do wymiany. Na te szkoda pieniędzy.

Co do dysku - amplituner powinien obsłużyć dowolną pojemność, pod warunkiem, że dysk będzie sformatowany odpowiednio. Pendrive czy HDD to bez znaczenia, amplituner widzi je tak samo, problem może być tylko z formatem i ewentualnie z zasilaniem usb.

podłanczałem 250 i 500 i działa ale tylko z przodu tam jest wiekszy amperomierz - lepiej kup NASA z DLNA.

Co do tego USB.

Niektóre aplitunery (jak moja Yamaha RX-473) współpracują tylko z pamięciami w formacie FAT32. Dyski zewnętrzne mają zazwyczaj format NTFS. Windows nie pozowoli na format takiego dysku do FAT32. W tym celu trzeba użyć programu do formatowania (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Po takiej operacji dysk już można używać bez ograniczeń. Jedynym ograniczeniem może być wydajnosć prądowa złącza USB (w Rx-v473 jest to 2.1A - więc nie ma problemu z dyskami zewnętrznymi)

Jest jeszcze jedno ale: np ta Yamaha cały czas podaje napięcie na złącze USB (nawet po wyłaczeniu), więc taki dysk cały czas pracuje.

Co do NASA - czytałem sporo dobrych opini o Zyxel NSA310 (tylko podobno jest nieco głośny).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kieszeń zewnętrzna z zasilaczem. I po bólu.

A jak przebiega nawigacja po takim tysku podpiętym bezpośrednio pod to Onkyo ?

Na ekranie TV ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.