Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Reinkarnacje

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiem , że od dawna jesteś raczej przeciwnikiem Tonsila ale tak naprawdę nikt do końca nie wie czy to jest konstrukcja Tonsila dla Eposa , czy tylko Tonsil miał być ich producentem a projektował Epos.W każdym razie głośnik jest naprawdę świetny.

Obawiam się że raczej Mission niż Tonsil. A głośnik owszem jest co najmniej bardzo dobry. W drugim systemie gra wersja NMB dla Mission (kolumny robione na zamówienie przez Regis Audio czyli Studio 16 Hertz, jako tweeter pracuje Vifa D19AD-05).

Znowu schodzicie z tematu. Nie podniecajcie się tak jakimiś struclami o których hurtownik napisał "duża ilość towaru" 12 sztuk i ni ema nawet karty katalogowej od tego głosnika albo specjalni ejej nie zamieszcza żeby nie pokazywać co naprawdę ukleił z jakichs resztek.

Ja mam cztery GDNy13/50/9 więc to już chyba jest "średnia ilość towaru"? To, że Wieszczeciński umieszcza je na stronie swojego sklepu to zupełnie nic nie znaczy.

Dla Eposa miały być głośniki GDN13/50/9 i GDWK10/80/20. Epos upadł i Tonsil został z nowym produktem który włożył w zestawy Excellence oraz Cz@t. Potem na tych samych głośnikach robił zestawy Premium. W krótkiej serii próbnej pojawiły się tez ich wersje rozwojowe na membranach celulozowo-nomexowych i z korektorami fazy, były dwa modele kolumn na tych głośnikach, których nie kupili zagraniczni odbiorcy. I tyle na temat tych wynalazków.

Obawiam się że raczej Mission niż Tonsil. A głośnik owszem jest co najmniej bardzo dobry. W drugim systemie gra wersja NMB dla Mission (kolumny robione na zamówienie przez Regis Audio czyli Studio 16 Hertz, jako tweeter pracuje Vifa D19AD-05).

Głośnik do Mission 702 to nie Epos. Głośnik NMB z Mission 702 to również nie GDN17/40 (był jeszcze przed nim GDN17/50 o takim samym wyglądzie lecz innej budowie i bardziej "basowych" parametrach). Sama konstrukcja GDN17/40 jest słaba - tak samo jak NMB. Ma za małe Xmax do odtwarzania basu w zestawach 3-droznych. W porównaniu z wcześniejszym GDN17/50 poprawili równomierność charakterystyki ale nadal ciężko uznać to za dobry wybór do 2 dróg. Z tajwańskim NMB ma wspólny wygląd membrany - z wklęsłym kapslem papierowym. Jednak w ostatniej odsłonie tego głośnika trzecia inkarnacja Tonsilu (Tonsilproducent) wkleiła kapsel polipropylenowy a głośniki wypuścili w zestawie nazwanym Fenix-III.

U mnie podstawkowe Premium przetrwały już kilka zmian kolumn i elektroniki - często goszczącym u mnie znajomym audiofilom "szczena opada" jak się dowiadują, że para tych sprytnych kolumienek w detalu kosztowała 650zl!

RADUL zastanawiam się dlaczego od dawna w stopce nie masz napisu BRANŻA? Ja rozumie, jesteś w robocie, ale nie rób ludziom siana we łbie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Vifa D19AD-05 to najbardziej gówniana kopułka Vify jaka była produkowana w serii D. późniejsze serie D to były już kopułki PL tylko ze zmienionym frontem. A te Vify z aluminiową kopułką to był poziom niżej niż Tytanowe Visatony. W zasadzie, to był niżej niż GDWK10/80T - podobne parametry z bardziej pociętą charakterystyką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Morel 298 też jest przeceniany. Morele zaczynają dobrze grać od ceny 500zł. czyli od modelu 385. 298 są trudniejsze do łączenia z Takimi poszarpanymi charakterystykami jak te z GDN13/50/9. W dodatku tracą po 6db w najwyższej oktawie i mają bardzo silny spadek charakterystyki pasma pod kątami.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Vifa D19AD-05 to najbardziej gówniana kopułka Vify jaka była produkowana w serii D. późniejsze serie D to były już kopułki PL tylko ze zmienionym frontem. A te Vify z aluminiową kopułką to był poziom niżej niż Tytanowe Visatony. W zasadzie, to był niżej niż GDWK10/80T - podobne parametry z bardziej pociętą charakterystyką.

http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=3656

Morel 298 też jest przeceniany. Morele zaczynają dobrze grać od ceny 500zł. czyli od modelu 385. 298 są gorsze do łączenia z Takimi poszarpanymi charakterystykami jak te z GDN13/50/9. W dodatku tracą po 6dn w najwyższej oktawie i maj bardzo silny spadek pasma pod kątami.

Masz rację Miszczu ! Tonsil górą !

Jak dla mnie o wiele ciekawszy jest trzeci z kolei upadek firmy nieistniejącej od 10 lat, niż fantazje dywanowych guru.

Taka ciekawostka bo na stronach spółki i w jej komunikatach można było przeczytać jak ich skrzywdzono. Ale nie raczyli zamieścić treści uchwały GPW usuwającej ich akcje z notowań.

A tutaj treść uchwały:

Ukryta Zawartość

"Uchwała Nr 971/2012

Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

z dnia 27 września 2012 r.

w sprawie wykluczenia akcji spółki TONSIL ACOUSTIC COMPANY S.A. z obrotu w alternatywnym systemie na rynku NewConnect

Zważywszy na to, że misją rynku NewConnect było i jest pełnienie fundamentalnej roli w rozwoju średnich i małych przedsiębiorstw w Polsce, w szczególności przez wsparcie finansowe i reputacyjne dla działalności gospodarczej, i wypełnianie w ten sposób luki kapitałowej w gospodarce, a także zważywszy na znaczenie rynku NewConnect dla realizacji ogólnogospodarczej misji Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., Zarząd Giełdy, stwierdziwszy iż zachodzi uzasadnione przekonanie, że spółka notowana na rynku NewConnect, będąca przedmiotem niniejszej uchwały, nie mieści się w ramach misji tego rynku, w szczególności ze względu na uzasadnione wątpliwości co do rzeczywistego charakteru i celu obecności spółki na rynku publicznym, postanowił co następuje:

§ 1

Na podstawie § 12 ust. 1 pkt 2) Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu wyklucza się z dniem 2 października 2012 r. akcje spółki TONSIL ACOUSTIC COMPANY S.A. z obrotu w alternatywnym systemie na rynku NewConnect."

Podkreślenie moje.

Śledzący dzieje rynku kapitąłowego w Polsce od 1990 roku oczywiście zdają sobie sprawę że przeważająca większość jeśli nie wszystkie obecnie notowane spółki giełdowe, nie mieszczą się w żadnych szczytnych ideach przypisywanych rynkowi kapitałowemu. To tylko bezczelny skok na kasę ludzi w wytartych spodniach i schodzonych butach.

Ukryta Zawartość

Jak się będziecie nadal mądrzyć na temat głośników, o których nie macie pojęcia to rozdam bany.

..

No nieżle :

Posiadasz sporo konkretnych informacji na temat produktów i historii Tonsila i za to szacun ale takie argumenty przypominają mi stary "dobry" system - ja mam władzę więc ja mam rację.

Nikt tu się niczym nie podnieca tylko dyskutuje -bo po to chyba jest forum dyskusyjne?!

Fakt , że niektórzy "rozmijają się z prawdą" nie zmienia tego że jest to nadal dyskusja i w dodatku konstruktywna bo mogą się dowiedzieć jaka ta prawda jest - chyba że po prostu nie chcą przyjąć jej do wiadomości ale to już ich problem.

Jeśli by przyjąć zasadę , iż każdy temat w którym ktoś go rozwinie szerzej niż w zadanym pytaniu należy zamknąć a dyskutantów zbanować , to obawiam się że niewiele by zostało nie tylko z tego ale również z każdego innego forum więc trochę luzu!

Wracając zaś do tematu głównego: nie kończąca się dyskusja na temat zmarnowanego potencjału zakładu z Wrześni świadczy o tym , że naprawdę Tonsil mógł znależć swój kawałek rynku jeśli by tylko był zarządzany a nie "rządzony".

Wiesz sittek, akurat Twoje podstawki to najniższa seria Dynaudio - spokojnie znalazłbyś coś, co najmniej porównywalnego z Tonsila czy STXa.

Prosze powrócić do wątku. Temat ni ejest o tym co jest lepsze. Można też tak w nieskończoność że z Dynaudio spokojnie znalazłby coś lepszego od Dynaudio. Porównywarki cenowe są na innych stronach i pomagają w takich wyborach. Nie trzeba o tym spamowac w każdym temacie z hasłem "tonsil"

A przecież to diskomaniak wpieprza się we wszystkie wątki o Tonsilu...

Tonsil to tylko przykład, którego użyłem bo jest najbardziej znany, rozpoznawalny w światku audio.

Temat jest o patologii gospodarczej oraz co z tego wynika (na przykładzie kolejnych wcieleń Tonsilu)

Trzecie wcielenie tonsilu (pogubiłem się już w ilości jego wcieleń) czyli TAC SA powstało z niczego i na niczym chciało zgarnąć pieniądze od drobnych inwestorów.

Takich firm jest na New Connect jest wiele - nie tylko TAC został wykreślony z notowań giełdowych.

Śmieszna jest natomiast dwulicowość twórców New Connect, które z jednej strony powstało jako trampolina do wyskoków kapitałowych dla ludzi którym się zdaje że zrobią kapitał na dużej gębie. A z drugiej strony jak ten kapitał zaczynają tak robić, to nagle się im zarzuca że "nie mieszczą się w misji GPW".

To czemu są winni? Nie trzeba było tworzyć takiej GPW, której cała kontrola nad rynkiem sprowadza się do tego, że najpierw dopuszczą dętych biznesmenów do wydojenia z pieniędzy ciułaczy, a kiedy już wydoją ciułaczy, to GPW tych biznesmenów wyrzuci z notowań, pogrozi palcem i zapowie że "ten pan już więcej nikogo nie oszuka" na GPW.

Łaskawcy.

Taki sobie komunikacik.

Ukryta Zawartość

A tutaj obraz całości sytuacji na takich spółkach notowanych na GPW

Ukryta Zawartość

TAC wpisał sobie w memorandum emisyjne bardzo szczytne cele. Dla przypomnienia miało być odnowienie całej linii produktowej (nowe ALTUSY :-) :-) :-) oraz wdrożenie średnio-wysokotonowego "biospeakera" i jeszcze kilka pobożnych życzeń.

Rzecz w tym że autorzy dokumentu informacyjnego spółki wpisali do niego wiadomości które można było uznać za suburban legend, krążące po forach internetowych od wielu lat i nieoparte żadną sensowną analizą ekonomiczną.

Prezes Włodarczyk może był zbyt młody, może zbyt ufny i uwierzył w mozliwości zrobienia czegos z niczego, w każdym razie rozważał mozliwości produkcji bioskeakera na pewno, który rynkowo byłby bardzo wątpliwym sukcesem, a na pewno jego wypromowanie kosztowałoby więcej niż TAC mógł zanotować wszystkich przychodów ze sprzedaży. Lecieli z motyka na słońce.

Z tym że niektórzy (z tych co nie zginęli tragicznie pod kołami pociągu a byli blisko założycieli udziałowców) na przedsięwzięciu giełdowym o nazwie TAC wyszli na swoje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat jest o wyciąganiu "trupa z szafy", z którym błąkają się po rynku od 10 lat, osierocone pasożyty po nim.

Arku, Tonsil istniał, istnieje i nadal będzie istniał ,tyle że nie na forum AS;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Nie wiem co masz na myśli.

To jakąś metafora?

W tej chwili w czwartym wcielenieu Tonsilu czyli w Tonsilproducent, bierze udział syn byłego hurtownika, który przez wiele lat sprzedawał wyroby Tonsil SA i Pro-Tonsil. Jak na razie wygląda na bardziej zainteresowanego życiem z produkcji a nie z robienia gęby jak TAC. Moim zdaniem nie ma perspektyw rozwoju ani nawet możliwości utrzymania oferty, jakości i powtarzalności wyrobów, czy choćby zgodności z ich dawnymi specyfikacjami. Po co w ogóle męczy tego "wacka" jakby nie było na rynku dość do zarabiania na tej branży?

To jakąś metafora?

Nie !

Miłośników firmy Tonsil jest na pęczki ,wystarczy poczytać forum Elektroda ,ilu jest fanów tej marki.

Nie uważam aby firma Tonsil była kiedykolwiek pogrzebana ,...wpisz na allegro Tonsil i dla porównania inną firmę np: Dynaudio ,...ilość wyświetlanych stron o czym świadczy ?

Pewnie zaraz będą wpisy typu: że Dynaudio jest tak mało bo są dobre ,a Tonsil jest tak dużo bo są "BE"

To że forumowicze AS nie lubią dyskutować na poważnie na o marce Tonsil czy Diora ,to już inna para kaloszy i oddzielny temat .

.

Pozdrawiam

Tomasz

Wskrzesiłem trupa, ostatnio kupiłem Tonsil Maestro II 180 dla mnie rewelacja. Nie uważam się za snoba audiofila który tylko patrzy na ceny i markę. Dla mnie te kolumny graja jak lubię i koniec kropka :)

Popularność marki (tej czy innej) na forach internetowych nie przekłada się na zainteresowanie produktami sprzedawanymi pod ta marką. Takie zainteresowanie forumowe nie jest odzwierciedleniem popytu.

O tym drobnym "felerze" internetowej popularności marki zapominają wszyscy, którzy chcą na niej zarabiać pieniądze. O tę samą popularność internetową potknęli się dwaj młodzi ludzie rejestrujący znak Diora, potknął się TAC i za chwilę potknie się Fonica.

@ Barthezz, prosiłem - bez spamowania i reklamowania !

Wskrzesiłem trupa, ostatnio kupiłem Tonsil Maestro II 180 dla mnie rewelacja. Nie uważam się za snoba audiofila który tylko patrzy na ceny i markę. Dla mnie te kolumny graja jak lubię i koniec kropka :)

Jakie tam są membrany " Polutyrenowe " , papierowe ?

Byłem z rok temu w sklepie białostockim ( w sklepie który rozprowadzał wyroby Tonsilu ) , zapytałem się dla pewności jakie membrany , sprzedawca powiedział , że papierowe , nie chciało mi się sprawdzać bo były daleko i wysoko .

Ciągle zastanawiam się , czy np. te Mayestro jest nadal dobre takie jak kiedyś produkowane bez tych ciągłych zawirowań ?

Te przetworniki w Mayestro to są tej samej jakości , czy tylko tak wyglądają ?

Popularność marki (tej czy innej) na forach internetowych nie przekłada się na zainteresowanie produktami sprzedawanymi pod ta marką. Takie zainteresowanie forumowe nie jest odzwierciedleniem popytu.

Marki zagraniczne sprzedają się w naszym kraju dzięki pomocy, czasopism "AUDIO","HI-FI i Muzyka itp.

...póżniej tylko działała poczta pantoflowa i opinie forumowiczów

Co do marki Tonsil ,to występuje zjawisko nadprzyrodzone,większość wydawnictw testujących produkty firmy tonsil ,nie mają najlepszego zdanie o brzmieniu tych produktów , to samo dzieje się na niektórych forach .

Jak to jest że tonsil sprzedaje swoje głośniki innym firmą i czasopisma, oraz klientela się zachwycają?

Twierdzę ,że Tonsil wyrobił sobie bardzo dobrą opinie jeszcze za komuny, a tradycjonaliści twierdzą że duży głośnik może więcej jak mały.

Głośniki marki Tonsil są dostępne praktycznie wszędzie i za śmieszne pieniądze ,...to raj dla młodzieży i wykazanie się rzemiosłem.

Zakładając że masz 100 młodych wchodzących w świat audio, zainteresowanych kupnem kolumn np: Altus 140 ,...postaraj się ich przekonać do zakupu DynAudio Audience 52 ,...jestem ciekaw wyniku:)

Dlatego twierdzę ,że jeszcze dużo wody upłynie zanim firma Tonsil wyciągnie kopyta.

PS.Firma Tonsil na dzień dzisiejszy ma ładną stolarkę i myślę, że tylko i aż tylko tyle;-)

Pozdr.

Pozdrawiam

Tomasz

Tonsil na dzień dzisiejszy ma ładną stolarkę i myślę, że tylko i aż tylko tyle;-)

Aleś ich podsumował :-)

Na dzeń dzisiejszy coś takiego jak "firma Tonsil" nie istnieje. Nie istnieje od 2004 roku tak naprawdę choć jeszcze Pro-Tonsil coś próbował robić nowego. Nawet trzecia inkarnacja Tonsilu czyli TAC/Tonsiltechnologie coś własnego dłubnęła.

Natomiast czwarta inkarnacja Tonsilproducent zajmuje się już tylko odgrzewaniem kotletów do sprzedaży przez jedną hurtownię która tę produkcję reaktywowała w jakiejś kadłubkowej formie. W sumie więc robią to samo na co od 2004 roku było stać kolejne inkarnacje - tylko się niepotrzebnie napinały na innowacyjność i rozwój.

Nic nie mam przeciwko produkowaniu "zabytkowych" głośników wg specyfikacji Tonsila sprzed 20-40 lat ani przeciw oferowaniem jakichś tam Altusów, Maestro czy innych Premiów o ile taka stara technologia i niska cena nie są synonimem knociarstwa i bylejakości. A niestety obecnie w ten sposób zaczyna to wyglądać. Jakies przypadkowe składaki podobne do czegoś tam kiedyś tam robionego ze znakiem coś tam przypominającym i sprzedawane jakoś tam nie wiadomo przez kogo. Powinni jeszcze stawiać stemple "towar pozajakościowy" i "opakowanie zastępcze", a mielibyśmy już to na czym ostatki okołotonsilowe znają się najlepiej.

ps. a stolarkę akurat mają przeciętną. Można taka zamówić w Witowie czy Diorze-Świdnicy i jak ma być dobra to też będzie dobrze kosztowała.

tak ze dwa lata temu jeszcze chodziło mi po głowie zrobienie takiego ultra-altusa. jako projektu do publikacji na forach. Założeniem było wykonanie układu isobaric, w obudowie dużego monitora 3 droznego na 12" niskotonowych, 7" średnim i kopułce. O maksymalnie niskich odcięciach pasm przy niewiele bardziej skomplikowanej zwrotnicy od Altusa 120 o "klasycznym" wyglądzie Altusa 140

Wg symulacji skrzynie objętości 50-60 litrów, zejście -3db do 40Hz i efektywność na poziomie 86-87db/W

W porę jednak mi przeszło.

Na dzeń dzisiejszy coś takiego jak "firma Tonsil" nie istnieje. Nie istnieje od 2004 roku

Produkcja zestawów głośnikowych firmy Tonsil istnieje i są nadal produkowane ,a to kto jest obecnym właścicielem i jaki będzie

podaż i popyt to rynek pokaże .

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Kurcze, już gdzieś na tym forum pisałem że Maestro S kupiłem w ciemno po opiniach w necie (na dobrą sprawę nie ma ich gdzie przesłuchać). Trochę się z nimi męczyłem aż wymieniłem kabel łączący je z amplitunerem. Teraz grają zauważalnie lepiej, dźwięk bardziej uporządkowany i bas zdecydowanie bardziej kontrolowany, a wcześniej doprowadzał mnie do szału.

Aleś ich podsumował :-)

Na dzeń dzisiejszy coś takiego jak "firma Tonsil" nie istnieje. Nie istnieje od 2004 roku tak naprawdę choć jeszcze Pro-Tonsil coś próbował robić nowego. Nawet trzecia inkarnacja Tonsilu czyli TAC/Tonsiltechnologie coś własnego dłubnęła.

Natomiast czwarta inkarnacja Tonsilproducent zajmuje się już tylko odgrzewaniem kotletów do sprzedaży przez jedną hurtownię która tę produkcję reaktywowała w jakiejś kadłubkowej formie. W sumie więc robią to samo na co od 2004 roku było stać kolejne inkarnacje - tylko się niepotrzebnie napinały na innowacyjność i rozwój.

Nic nie mam przeciwko produkowaniu "zabytkowych" głośników wg specyfikacji Tonsila sprzed 20-40 lat ani przeciw oferowaniem jakichś tam Altusów, Maestro czy innych Premiów o ile taka stara technologia i niska cena nie są synonimem knociarstwa i bylejakości. A niestety obecnie w ten sposób zaczyna to wyglądać. Jakies przypadkowe składaki podobne do czegoś tam kiedyś tam robionego ze znakiem coś tam przypominającym i sprzedawane jakoś tam nie wiadomo przez kogo. Powinni jeszcze stawiać stemple "towar pozajakościowy" i "opakowanie zastępcze", a mielibyśmy już to na czym ostatki okołotonsilowe znają się najlepiej.

ps. a stolarkę akurat mają przeciętną. Można taka zamówić w Witowie czy Diorze-Świdnicy i jak ma być dobra to też będzie dobrze kosztowała.

Szkoda że nie macie pojęcia w jaki spsób rozwija się produkcja w chwili obecnej.

A ja bardzo zadowolony jestem z tego co robią poprzednie firmy i obecna. Moim zdaniem zmiany jakie wprowadzili w produkowanych zestawach są naprawdę na plus. Nie wiem co zmienili technicznie ale dźwięk jest lepszy. Mówię tu o kolumnach powyżej 1000PLN za parę, bo te bardzo tanie do kina domowego to bardziej zabawki ale takie zabawki produkuje wiele firm tylko drożej. Często w plastikowej obudowie co niestety słychać. Widać 10mm plastik był by droższy od drewnianej obudowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.