Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

W Japonii w roku 2012 był wzrost sprzedaży płyt CD, SACD.

Ludzie pracujący na pół gwizdka (recesja) mają więcej czasu na słuchanie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość papageno

(Konto usunięte)

I wysoko wyspecjalizowaną fabrykę w Yokohamie. I inżyniera Hiromichi Takiguchi :)

Cena jest absolutnie adekwatna do jakości, zwłaszcza gdy sięgamy po realizacje z lat 40-50. Miałem kiedyś okres kupowania historycznych, byle jak oczyszczonych nagrań, ale mi przeszło. Ktoś mnie kiedyś zapytał, kiedy przestanę słuchać nagrań sterylnych, a zacznę wartościowych, więc spróbowałem. Ale to męka. Choć oczywiście są wyjątki.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ktoś mnie kiedyś zapytał, kiedy przestanę słuchać nagrań sterylnych, a zacznę wartościowych, więc spróbowałem. Ale to męka. Choć oczywiście są wyjątki.

Ja od dawna słucham dużej ilości nagrań historycznych.

I dlatego właśnie wybrałem CD maca, który obchodzi się z nimi dośc delikatnie.

Odwilż, niskie ciśnienie, ponuro, sennie.

Aby się ożywić od rana słucham różnej muzyki z płyt XRCD. Ależ to brzmi! Szczegółowo, krystalicznie czysto, dynamicznie. Stawia na nogi.

Nawet głuchole by usłyszały różnicę, gdyby używali nieco bardziej wyrafinowanego sprzętu.

I na zwykłych CD da radę posłuchać czegoś dobrze nagranego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastosowano jedne z najlepszych neutralnych mikrofonów Neumanna potrafiące kapitalnie oddać dynamikę przestrzeń i szczegółowość bez najmniejszych wyostrzeń.

"zdjęcie" jest robione z daleka tak że realizm muzyki jest bardzo dobry możemy się wczuć w akustykę pomieszczenia w którym dokonano rejestracji.

Sam materiał muzyczny jest ciekawy dla melomanów bo koncert jest dwa razy zagrany zarówno w wersji pierwotnej jak i końcowej.

No i jest to co płyty CD i technika odtwarzania lubi najbardziej czyli ciche dźwięki są zarejestrowane faktycznie cicho.

Ukryta Zawartość

A swoją drogą, czy zrealizowanie XRCD jest droższe? Co odpowiada za jakość realizacji? Realizator jedynie? Czy pieniądze? Czy technologia?

Pozwolę sobie wkleić kilka linków do ciekawych informacji o procesie post produkcji XRCD... XRCD24... FIM... HDCD... SBM...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Bardzo dużo kapitalnych nagrań orkiestrowych dokonała Decca w technice Decca three. Jest to mało inwazyjny (5 mikrofonów na długich tyczkach) sposób rejestracji nagrania bez dalszej agresywnej obróbki na stole mikserskim. Jak ktoś lubi odczucie naturalności słuchania i atmosfery rodem z filharmonii to Polecam poszukać.

I nie był to wymysł marketingowy obecnych czasów :)

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zastosowano jedne z najlepszych neutralnych mikrofonów Neumanna potrafiące kapitalnie oddać dynamikę przestrzeń i szczegółowość bez najmniejszych wyostrzeń.

Czy to Neumann U 47 z 1947 roku? Faktycznie potrafi. Mam partity Bacha nagrane z udziełem tego sprzętu. Nie dość, że skrzypek gra na Stradivariusie, to jeszcze ten mikrofon. Niesamowite wrażenia odsłuchowe:)

Pozwolę sobie wkleić kilka linków do ciekawych informacji o procesie post produkcji XRCD... XRCD24... FIM... HDCD... SBM...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, i to jest konkret! Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to Neumann U 47 z 1947 roku? Faktycznie potrafi. Mam partity Bacha nagrane z udziełem tego sprzętu. Nie dość, że skrzypek gra na Stradivariusie, to jeszcze ten mikrofon. Niesamowite wrażenia odsłuchowe:)

U47 jest bardzo dobry ale dodaje ciut od siebie; dobry dla szeleszczących wokalistek mających problemy z dykcją głos jest piękny i gładki :). Ja pisałem o Neumannie TLM170 dziś może jeszcze zacznę "męczyć" kantaty Bacha właśnie na TLM170 i U87 (to takie same kapsuły mikrofonów tylko inne obudowy właściwości kierunkowe i zastosowanie).

Jest taka znana firma ;)), która działa sobie dziś w USA i robi mikrofony, na lampach także. Jest studio, są artyści, którzy tego używają... Ciekawe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również polecam kantaty JSB, zarówno w wykonaniu M.Suzuki i Bach Collegium Japan na płytach BIS jak i J.E.Gardinera z The Monteverdi Choir i The English Baroque Soloists na płytkach z wytwórni Soli Deo Gloria. Jak najbardziej ciekawe i wartościowe nagrania zarówno w kontekście interpretacyjnym jak i realizacyjnym. Wysoka jakość nagrań, a samo wydanie SDG przypomina do złudzenia wydawnictwa XRCD z dodatkowo większą ilością informacji i zdjęć w katalogu. Masaakiego i jego odświeżony skład miałem możliwość zobaczenia i wysłuchania na żywo podczas koncertu na Uniwersytecie w Indianie gdzie działa prężnie Instytut Bacha. Koncert odbył się w uniwersyteckiej kaplicy i był tak jakby hołdem dla ofiar tsunami w Fukuhamie. Wystąpili z programem Mass in B Minor, BWV 232. Niezapomniane chwile i przeżycia, szczególnie w świetle wydarzeń tej tragedii.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Czuję się tak, jak po wyjściu z dobrego kina po bardzo dobrym filmie. Wysłuchałem bodaj najlepiej zrealizowanej płyty XRCD, będącej w mojej kolekcji. Flamenco Passion, Gino D'Auri. Z towarzyszeniem wiolonczeli. Pogasiłem światła, okna zasłoniłem ciężkimi zasłonami, tylko swiatełka systemu rzucały wspaniałe refleksy. Niesamowity pogłos, metalowe struny Gino wybrzmiewały z pitagorejską doskonałością. Klimat nie do opisania. Często używam tej płyty do "odmulania" toru. Czyni cuda. Niestety, nie mam w domu właściwego stroju do słuchania flamenco. Musiałem poprzestać na pończochach i stringach. Żony.

Jest taka znana firma ;)), która działa sobie dziś w USA i robi mikrofony, na lampach także. Jest studio, są artyści, którzy tego używają... Ciekawe:

Ukryta Zawartość

Tak ta kapsuła C12 jest genialna. Jest tylko jedno poza zaporową ceną. Jak ktoś sobie go kupi to myśli że wszystko w torze się naprawi, podpina do tego byle sznurki i wio!. Wystarczy posłuchać utworu Katarzyny Nosowskiej "Kto" wiem że z tego mikrofonu można jeszcze więcej wyciągnąć ale jak słychać już na zwykłych drutach jest już super.

. Masaakiego i jego odświeżony skład miałem możliwość zobaczenia i wysłuchania na żywo podczas koncertu na Uniwersytecie w Indianie gdzie działa prężnie Instytut Bacha. Koncert odbył się w uniwersyteckiej kaplicy i był tak jakby hołdem dla ofiar tsunami w Fukuhamie. Wystąpili z programem Mass in B Minor, BWV 232. Niezapomniane chwile i przeżycia, szczególnie w świetle wydarzeń tej tragedii.

Takie koncerty pamięta się do końca życia.

Niestety, nie mam w domu właściwego stroju do słuchania flamenco. Musiałem poprzestać na pończochach i stringach. Żony.

Ciężkie jest życie melomana ale od czegoś trzeba zacząć :)

Ukryta Zawartość

Flamenco Passion na XRCD2 to niewątpliwie bardzo dobre nagranie i też uważam, że realizacja jest wyśmienita, nie mniej jednak nic nie przebiło chyba do tej pory pod względem jakoścowo-realizacyjnym nagrania i płyty z kręgu Flamenco roots: Flamenco - Pepe Romero z tancerzami Marią Magdaleną i Paco Romero oraz głosem Chano Lobato. Realizm tego nagrania jest porażający! Bardzo dobrze z tym materiałem muzycznym współpracuje drewniana podłoga, która dodatkowo oddziałowuje i potęguje wrażenie przebywania na sali razem z muzykami i tancerzami. Dla osiągnięcia pełnej satysfakcji i usłyszenia wszystkich niuansów nagrania wymagane są pełnozakresowe głośniki ze schodzącym dołem min. do 20-30Hz. Nagrania bezpośrednio pochodzą z oryginalnego Master Tape Phillipsa i są analogowo zremasterowane w systemie K2HD Mastering w formacie 24 bitowym/100KHz. Płytę wyprodukował słynny Winston Ma dla First Impression Music - LIM K2HD 022. Polecam!

PS. Z tym strojem i pończochami to niezła jazda...'-)))

51ayIjAN7FL._SX300_.jpg

Parker's Mood

PS. Z tym strojem i pończochami to niezła jazda...'-)))

Szczególnie jak małżonka dalej w kącie stoi, oj ciche dni chyba teraz będą :)

Dwóch facetów bez jaj i bez honoru jest w stanie spieprzyć dobrze rozwijającą się rozmowę. Ciekawe, po co to robią. Szczególnie że "pretensje" dotyczyły rozmowy o muzyce, a nie o kablach. Biedni sfrustrowani prowokatorzy.

odp:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy panowie mogliby odnieść się do tez zawartych w dziale "Krytyka audiofilskich poglądów"?

Ukryta Zawartość

Kto właściwie pisze takie definicje w Wikipedii, skoro napisać może każdy? Dlaczego ten cały tekst jest w tonie kpiącym?

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

O ile pamięć mnie nie myli, swoje paluchy w treści tego wpisu na Wikipedii maczał niejaki xyzpawel vel ghost.

Swego czasu w którymś z wątków na AS dość mocno przechwalał się taką właśnie działalnością.

Tutaj jest ślad po jego działalności:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja_wikipedysty:XYZPawel

Jak widać poznali się na nim i bana chłopaczek dostał nie tylko na Audiostereo ; )

Co prawda sam bohater nie bywa tutaj pod ww/w nickami lecz zapewne pojawia na forum bo jakoś musi szukać tematów na swojego bloga.

Pozostawił też sporą trzódkę swoich popleczników, którzy wzorem swego mistrza sieją ferment gdzie tylko się da.

wracając do przyjemności i zgodnie z zaleceniem ;) Masaaki Suzuki i po kolei :

Cantata No. 18 "Gleichwie der Regen und Schnee vom Himmel fallt", BWV 18.

Cantata No. 152 "Tritt auf die Glaubensbahn", BWV 152.

Cantata No. 155 "Mein Gott, wie lang, ach lange", BWV 155.

Cantata No. 161 "Komm, du susse Todeßtunde", BWV 161.

Cantata No. 143 "Lobe den Herrn, meine Seele", BWV 143.

Otwarty dźwięk, przestrzeń i Midori Suzuki ; ot tak swobodnie rozpoczeła :)

Wysiliłem się i przeczytałem tekst pod wskazanym linkiem przez Rocha. Ładnie ładnie! Ten człowiek to jakiś misjonarz i to dodatkowo agresywny, coś na zasadzie sekty Jonesa...'-)) Istnieje spora grupa ludzi, nie tylko zresztą ze świata audio, która jest wręcz maniakalnie przekonana o swoich racjach i wyimaginowanej prawidłowości, poświęcając prawie całe swoje życie na udowodnianiu czegokolwiek za wszelką cenę, oczywiście w zamkniętych klamrach własnych teori. Nie ma ratunku i chyba nawet konsultacja psychiatryczna nie zda egzaminu. Mój zaprzyjażniony lekarz psychiatra zwykle mówi w takich oklicznościach, że żadna terapia nie pomoże i jedynym rozwiązaniem dla tego typu osobnika to zakup liny, las i wybrane drzewo...'-))), ewentualnie!... '-))) Abstrachując już od jakiejkolwiek i czyjejkolwiek racji, podziwiam ten maniakalny upór i chęć udowodnienia własnych teorii... wzorując się chyba na średniowiecznym systemie śledczo-sądowym...

Parker's Mood

Wysiliłem się i przeczytałem tekst pod wskazanym linkiem przez Rocha. Ładnie ładnie! Ten człowiek to jakiś misjonarz i to dodatkowo agresywny, coś na zasadzie sekty Jonesa...'-)) Istnieje spora grupa ludzi, nie tylko zresztą ze świata audio, która jest wręcz maniakalnie przekonana o swoich racjach i wyimaginowanej prawidłowości, poświęcając prawie całe swoje życie na udowodnianiu czegokolwiek za wszelką cenę, oczywiście w zamkniętych klamrach własnych teori. Nie ma ratunku i chyba nawet konsultacja psychiatryczna nie zda egzaminu. Mój zaprzyjażniony lekarz psychiatra zwykle mówi w takich oklicznościach, że żadna terapia nie pomoże i jedynym rozwiązaniem dla tego typu osobnika to zakup liny, las i wybrane drzewo...'-))), ewentualnie!... '-))) Abstrachując już od jakiejkolwiek i czyjejkolwiek racji, podziwiam ten maniakalny upór i chęć udowodnienia własnych teorii... wzorując się chyba na średniowiecznym systemie śledczo-sądowym...

Ale potem ktoś niezorientowany to czyta i myśli, że taka jest wykładnia, wszak to Wikipedia, którą ludzie traktują jak wyrocznię. Może by to zmienić? Czemu byle kto tworzy definicję czegoś, o czym nie ma pojęcia?

• Użytkownicy+

Ale potem ktoś niezorientowany to czyta i myśli, że taka jest wykładnia, wszak to Wikipedia, którą ludzie traktują jak wyrocznię. Może by to zmienić? Czemu byle kto tworzy definicję czegoś, o czym nie ma pojęcia?

Wałkowaliśmy to już sporo razy, w klubie Ateistów również... Wcześniej poświęciłem temu osobny wątek:

Ukryta Zawartość

Wiem też, że A.Rachwald (jozwa maryn), próbował zmienić hasło, zresztą ja także... Oczywiście, bez powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ale czemu bez powodzenia? Bo natychmiast poprawiano, czy jest jakaś blokada? Z tego, co pamiętam - a zdarzało mi się poprawiać hasła, w które byłem "zamieszany" - jest to możliwe z pozycji każdego użytkownika. Czyżby misjonarze byli tak czujni?

Reaktywowałem wątek w Zbocznicy:

Polska edycja wiki przedstawia pod hasłem audiofil zupełnie odmienne spojrzenie niż ta najbardziej popularna. Wybór wiki i wiadomości tam zawartych zależy moi mili od Was! Tylko i wyłącznie od Was!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden przykład:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Czyżby na świecie nie było obsesyjnych frustratów, a u nas są i piszą hasła o audio? Niestety, mało kto sprawdza angielską wersją.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.