Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

SzuB

A ja mówię, że spróbować zawsze warto. Kaucję przecież zawsze oddają i nie dąsają się jak nie kupisz.

Z drugiej strony, jeśli masz ETI, które bazują na poprzednim modelu Eichmann Express6, to niczego więcej szukać nie trzeba.

Dla mnie, nie jest to już sprawa poszukiwania lecz przyjemności, zabawy, doświadczenia.

eMeReKo, nasz natręcie, możesz się, jak to mówią prawdziwi mężczyźni, nie wp***dalać między wódkę a zakąskę? Nikt cię nie pytał o zdanie w tej sprawie.

SzuB,

eMeReKo, to kajtek, który nie wie o czym pisze, szkoda na niego klawiatury.

Gość

(Konto usunięte)

eMeReKo, nasz natręcie, możesz się, jak to mówią prawdziwi mężczyźni, nie wp***dalać między wódkę a zakąskę? Nikt cię nie pytał o zdanie w tej sprawie.

Myślałem, że jest to Klub "grających kabli", w którym można podzielić się radością audiofila z posiadanego kabelka, a tu proszę: założyciel Klubu, niczym prawdziwy mężczyzna, siedzący w podrzędnym barze nad kuflem piwa, rzuca na dzień dobry "k**wami" do wchodzących gości...

Hmmm...

SzuB,

eMeReKo, to kajtek, który nie wie o czym pisze, szkoda na niego klawiatury.

Fakt.

A wracając do Eichmanna 6 seria 1 - może istotnie niepotrzebnie chcę go znów wystawić na próbę :) dla zabawy - owszem. Ale przywiązałem się do niego :)

Fakt.

A wracając do Eichmanna 6 seria 1 - może istotnie niepotrzebnie chcę go znów wystawić na próbę :) dla zabawy - owszem. Ale przywiązałem się do niego :)

Wiele razy miałem okazję wypróbować Eichmanna6. Wyborny kabel.

Straszny "sztywniak" z niego ;)

Owszem, sztywniak jak diabli, ale Lebenik go trzyma za rogi ;-). Natomiast on ma ciekawą konstrukcję: nie tylko pasywne przewody, ale też czerwony-plus cieńszy od czarnego-minus, co jest patentem, który ma dać (i daje) poprawę odpowiedzi impulsowej. W każdym razie od dawna jest to kabel niepokonany.

Co sądzisz o Vovoksie?

Vovoxa nie miałem okazji posłuchać poza modelem "Vocalis LS single wiring". W mojej opinii brakuje mu otwartości jaką ma nowy DNM.

No ale tego ja podłączam w trybie bi wire.

Pozwolisz że się wtrącę na temat Vovoxa.

Najtańszy model Initio gra całkiem niezle.Najdroższy Textura ma już bardziej wyrafinowany dzwięk ale w podobnym charakterze

co Initio. Taka ciekawostka, na Monachijskim Audio Show system Solution za grube tys. euro jest podłączony kablami Vovoxa [prawdopodobnie Texturą].

Jurgen,

pytam o linię Textura:

- miałeś okazję sprawdzić czy głośnikowiec ma taką samą "naturę" jak sieciówka?

Miałem jedno i drugie u siebie, ale głośnikowców niestety nie mogłem zapiąć do mojej końcówki mocy.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Jurgen,

pytam o linię Textura:

- miałeś okazję sprawdzić czy głośnikowiec ma taką samą "naturę" jak sieciówka?

Tak, oczywiście ma taką samą naturę - i głośnikowiec i sieciówka zrobione są z drutu i izolacji - jak to kable.

Bum,

Ty to w swoich wywodach zazwyczaj jesteś jak Panna Negocjowalnego Afektu.

- międlisz ciągle druta z izolacji...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Prace pomiarowe dotyczące kabli audio. Przypadek, że takowe są prowadzone ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O przybłęda znów zawitała.

Na twoim miejscu, po występach z "modulacją" schowałbym się w mysią dziurę i nie wychodziłbym stamtąd przez pół roku. Co prawda wśród twoich klientów, amatorów kabli, pewnie niewielu jest takich, którzy są w stanie rozpoznać bzdurę, inaczej nie mógłbyś ich notorycznie nabierać, ale nigdy nic nie wiadomo, może któremuś zapali się żaróweczka i skończy się to kablowe eldorado.

Prace pomiarowe dotyczące kabli audio. Przypadek, że takowe są prowadzone ?

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, różnice są porażające. Czego to producent nie wymyśli, żeby uwiarygodnić swój proceder. A naiwniacy święcie wierzą, widzą przecież tabelkę, schematy, które są dla nich wystarczającym dowodem, że publikacją mądra jest, więc po co wgłębiać się w szczegóły.

Bum,

Ty to w swoich wywodach zazwyczaj jesteś jak Panna Negocjowalnego Afektu.

- międlisz ciągle druta z izolacji...

Bardzo inteligentny argument!

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, różnice są porażające. Czego to producent nie wymyśli, żeby uwiarygodnić swój proceder. A naiwniacy święcie wierzą, widzą przecież tabelkę, schematy, które są dla nich wystarczającym dowodem, że publikacją mądra jest, więc po co wgłębiać się w szczegóły.

Pokaż więc klasę i zrecenzuj fachowo ten tekst. Wskaż urojenia, omamy oraz błędy w metodologii. Pokaż swoje pomiary, jeśli takowe wykonujesz i przestań bełkotać, bo przynudzasz jak Stary Mitoman.

Jeśli znajdę chwilę czasu, to to zrobię, ale marny mój trud, bo cokolwiek bym nie napisał, kablofile i tak tego nie docenią, mało tego będą usiłowali to zdyskredytować, bo przecież żaden argument do nich nie trafia.

Trzymam kciuki! W pierwszej kolejności poinformuj o wynikach swoich analiz Autorów tego tekstu. Wymiana poglądów na ten temat może być ciekawą lekturą dla wszystkich, tym bardziej, że będzie oparta na podstawach naukowych.

Daruj sobie tą ironię.

Bum, zamiast pieprzyć bez sensu, opowiadać bajeczki - jaki to ja, bum1234 jestem wspaniały, rozumym pozjadał, naukawiec ze mnie bystry i jedynie słuszne rację głoszę - zrób badania kilku kabli, tanich, drogich i bardzo drogich, przeprowadź analizy, znajdź grupę kontrolną, dowiedź, że ludzkie ucho nie słyszy tego i owego, porównaj kilkanaście poważnych systemów stereo. Bo na razie jesteś smętnym mitomanem bez żadnego argumentu, który jedyne, co potrafi, to jak mantrę klepać, że kable nie grają, a producenci to oszuści. Zachowujesz się jak ten domokrążca, który usiłuje wcisnąć ludziom swoją teorię, a oni się od niego opędzają, bo na kilometr widać, że kuku. Człowieku, nie stoją za tobą żadne argumenty, a to ty musisz udowonić, że nie słyszych, bo przyłazisz do ludzi, którzy przyjmują FAKTY do wiadomości: kable wpływają na brzmienie systemów audio, gdyż wraz z innymi elementami toru są częścią tychże systemów. Od wtyczki w ścianie po kolumny. I jeszcze nie znalazł się taki, który by przedstawił wiarygodny dowód, że jest inaczej. Jesteś zaś ty - gawędziarz, po hiszpańsku el hablador (polecam powieść Llosy pod takim tytułem, może zrozumiesz, że świat nie jest czarno-biały, jak twoje wyobrażenia o nim).

Jeśli założymy że impedancja wyjściowa źródła ma 100 omów, wejściowa odbiornika 47 komów a żródło z odbiornikiem połączymy kablem oznaczonym w publikacji jako skrętka 14AWG (wybrałem ten kabel, bo dla niego rożnica modułów impedancji dla 5 i 10 kHz jest największa) to różnica w napięciu na wejściu odbiornika wyrażona w dB wyniesie ok. -107dB. Jest to wartość porażająca i każdy audiofil na pewno usłyszy tę różnicę. Dla osób nie wiedzących co to dB - procentowo różnica ta wyniesie 0,00045%.

Bum, zamiast pieprzyć bez sensu, opowiadać bajeczki - jaki to ja, bum1234 jestem wspaniały, rozumym pozjadał, naukawiec ze mnie bystry i jedynie słuszne rację głoszę - zrób badania kilku kabli, tanich, drogich i bardzo drogich, przeprowadź analizy, znajdź grupę kontrolną, dowiedź, że ludzkie ucho nie słyszy tego i owego, porównaj kilkanaście poważnych systemów stereo. Bo na razie jesteś smętnym mitomanem bez żadnego argumentu, który jedyne, co potrafi, to jak mantrę klepać, że kable nie grają, a producenci to oszuści. Zachowujesz się jak ten domokrążca, który usiłuje wcisnąć ludziom swoją teorię, a oni się od niego opędzają, bo na kilometr widać, że kuku. Człowieku, nie stoją za tobą żadne argumenty, a to ty musisz udowonić, że nie słyszych, bo przyłazisz do ludzi, którzy przyjmują FAKTY do wiadomości: kable wpływają na brzmienie systemów audio, gdyż wraz z innymi elementami toru są częścią tychże systemów. Od wtyczki w ścianie po kolumny. I jeszcze nie znalazł się taki, który by przedstawił wiarygodny dowód, że jest inaczej. Jesteś zaś ty - gawędziarz, po hiszpańsku el hablador (polecam powieść Llosy pod takim tytułem, może zrozumiesz, że świat nie jest czarno-biały, jak twoje wyobrażenia o nim).

Jakie to są "FAKTY" - "ja słyszę"?

Pusty śmiech mnie ogarnia ;-))))

Nie "ja słyszę", lecz "kable wpływają na brzmienie systemów audio".

Bum, masz nową ksywę: Decybel. To jedyna jednostka miary, jaką znasz.

Jakie to są "FAKTY" - "ja słyszę"?

Pusty śmiech mnie ogarnia ;-))))

Takie, że jeżeli większość osób słyszy, to znaczy, że coś w tym jest.

Tak jest każdy usłyszy zmiany na poziomie -107dB. To bardzo proste.

Takie, że jeżeli większość osób słyszy, to znaczy, że coś w tym jest.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że większość? Prowadzileś jakies badania wtym względzie?

Poza tym prawa fizyki nie podlegają demokracji (na szczęście) i większość czy mniejszość nie ma tu nic do gadania.

Buma zapisujemy tak (żeby nie pomylić z belem):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.