Skocz do zawartości
IGNORED

Ayon buczenie transformatora

lew3107

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Posiadam wzamacniacz Ayon Spirit III , po pdłączeniu go do gniazdka słychać bzyczenie w transformatorze bez względu na to czy wzmacniacz gra czy jest wyłączony ,w sklepie gdzie go kupowałem bzyczenie jest ledwo słyszalne lub wcale ,może ktoś podpowie mi w czym może być problem . Zasugerowano mi zakup stabilizatora napięcia ale czy to dobry pomysł ?...

https://www.audiostereo.pl/topic/100979-ayon-buczenie-transformatora/

Sprawdź napięcie w gniazdku i poobserwuj o różnych porach dnia. Jednak dziwne trochę jest to że bzyczy nawet jak jest wyłączony. A może bzyczy transformator stand by jeśli tam jest, chociaż nie powinien.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

"Bzyczenie" może powodować inne urządzenie włączone do sieci na tej samej fazie. Próbuj po kolei odłączać wszystko, co jest podłączone do 230V i obserwować, by dźwięk nie ustępuje.

Brzęczący rdzeń - też możliwe, niejednokrotnie miałem z tym styczność. Ale kolega, autor wątku, zaznaczył, że bzyczenia w sklepie nie ma lub jest niesłyszalne, pojawia się po podłączeniu do domowej instalacji. To może nam wykluczyć tezę "bzyczącego rdzenia"

No tak u mnie kiedyś "broił " tuner TV sat ale żeby aż trafo bzyczało to raczej nie, ale próbuj.

Istnieje też możliwość że ten typ tak ma, w sklepie nie wszystko usłyszysz, a poza tym sprzedający stosuję różne triki żebyś nie usłyszał. Jeśli nic nie pomoże oddaj lub wymień na inny egzemplarz a jeśli to nie pomorze to znaczy że Spirit III lubi "bzyczeć" a wtedy wybór należy do Ciebie.

Powodzenia

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam Wszystkich.

Posiadam wzamacniacz Ayon Spirit III , po pdłączeniu go do gniazdka słychać bzyczenie w transformatorze bez względu na to czy wzmacniacz gra czy jest wyłączony ,w sklepie gdzie go kupowałem bzyczenie jest ledwo słyszalne lub wcale ,może ktoś podpowie mi w czym może być problem . Zasugerowano mi zakup stabilizatora napięcia ale czy to dobry pomysł ?...

a nie podlaczyles do Ayona czasem jakiegos zrodla typu DVD czy Bluray, ktore z " drugiej strony" ma wyjscie HDMI i jest podlaczone do TV? ja kiedys mialem taki przypadek u siebie.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Redaktorzy

Jeśli "buczy" trafo to raczej separator galwaniczny nie pomoże. Pytanie czy masz możliwość wypożyczenia jakiejś porządnej listwy filtrującej/kondycjonera w celu sprawdzenia, czy po w pięciu w nią Ayona usterka nie zniknie. Kolejne pytanie to jaką i w jakim stanie masz instalację elektryczną.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Spróbuje jeszcze jak radziliście odłączając poszczególne źródła, na to nie wpadłem , myślę ,że instalacja w domu jest dobrze wykonana ale ręki nie dam za to poświęcić. W miejsce odsłuchu jest tylko podłączony Gramofon, CD , przedwzacniacz gramofonowy. A czy podłączenie stabilizatora napięcia by coś mogło pomóc ?

Mogłoby to pomóc w sytuacji gdy urządzenie jest na 220V. Jeśli jest na 230V to należy sprawdzić ile faktycznie jest w gniazdku. Jeśli jest więcej to stabilizator prawdopodobnie pomoże, a jeśli nie to niekoniecznie pomoże.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

• Redaktorzy

wypożycz na początek cokolwiek, co ma jakąś sensownie zrobioną filtrację i zobacz, czy problem nadal będzie występował

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Lepiej znaleźć źródło zakłóceń, niż kombinować jak je ukryć, przede wszystkim podejrzewać trzeba urządzania z zasilaczem impulsowym, również świetlówki.

Które urządzenia mogą być zasilane takim prądem ?

w sklepie gdzie go kupowałem bzyczenie jest ledwo słyszalne lub wcale ,może ktoś podpowie mi w czym może być problem . Zasugerowano mi zakup stabilizatora napięcia ale czy to dobry pomysł ?...

a może zastosować najprostsze rozwiązanie i zażądać wymiany złomu na coś co po prostu jest sprawne

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam Wszystkich.

Osobiście uważam , że masz wadliwy egzemplarz wzmacniacza , podobną sytuację miałem ze wzmakiem Luxman L 550 A , po podłączeniu do prądu ewidentnie brzęczał transformator , nie pomagały żadne zabiegi proponowane powyżej przez forumowiczów , wieczorem brzęczenie było nie do zaakceptowania ! Zadzwoniłem do sprzedawcy Nautilusa , przedstawiłem sprawę i po dwóch dniach przyjechał kurier z identycznym modelem Luxmana i wymienił , problem zniknął , jak ręką odjął .

Do dziś jestem zdziwiony , że tak drogi , nowy wzmacniacz i do tego japoński mógł trafić z taką usterką do sprzedaży , dziwi mnie to tym bardziej , że większość firm HI -END twierdzi , iż każdy egzemplarz zanim trafi na rynek jest testowany w fabryce .

Piotr

Elektronika. Naprawiam kserokopiarki to wiem jakie cuda i cudeńka potrafi wyprawiać elektronika. Czasem transport może zaszkodzić, zmiany temperatury itd

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Witam

Myślę tak jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz prawdopodobnie wadliwy wzmacniacz ,posiadam również SPIRITA III i u mnie nic nie brzęczy oddaj go do serwisu.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem oczywista jest wada wzmacniacza. Posiadam wzmacniacz na 100V a racji tego, że w sieci mamy 230 potrzebne mi trafo redukujące też miałem niedawno ten problem stary transformator toriodalny burczał tak że szlak mnie trafiał, a jak się włączała lodówka to potrafił nieźle wkur......, i wywaliłem dziada kupując nowy z toroidy.pl i do tego zażyczyłem sobie zalanie go w całości żywicą, teraz mam tylko problem z tym że waży z 10 kg. Ale problem znikł. A i co ważne nastąpiła poprawa dźwięku bez względu czy tamten burczał czy nie grał tak samo kiepsko. A i jeśli w sklepie nie burczy a u Ciebie burczy to nie dał bym się tym zwodzić w przypadku gwarancji! Jak burczy to złom! Trafo do wiertarki może sobie burczeć ale nie we wzmacniaczu w którym psuje to dźwięk.

Dzięki wszystkim za porady, wzacniacz oddałem do serwisu, swoją drogą ciekawe jak podejdą do tematu, dam znać po naprawie. Ale mam jeszcze pytanie zwróciliście mi uwagę ,że brzęczenie trafa może być spowodowane wadliwie wykonaną instalacją elektryczną , jężeli tak jest to czy nie brzęczałyby inne podłączone urządzenia jak CD, Ampituner, Subwoofer, TV ?

czy nie brzęczałyby inne podłączone urządzenia jak CD, Ampituner, Subwoofer, TV ?

A ja tak trochę obok tematu ale moze nie do konca. Testowaliśmy z kolegą troche sprzetu - kilka urządzeń, parę zestawów kabli - generalnie zrobił sie bałagan. Podłączyliśmy wzm. lampowy + ekranowany kabel+ wysokoefektywne kolumny. Po włączeniu muzyki było jakoś nieczysto. Wyłączyłem, a głośniki grały dalej - emitowały jakiś program radiowy. Odłączyłem wszystkie urządzenia od zasilania, a one grały dalej, atmosfera zrobiła się lekko niepokojąca! Wszystko uspokoiło się dopiero po uporządkowaniu krzyżujących się na podłodze kabli. Elektromagnetyzm siłą tajemną i wielce niezbadaną jest, i brzęczenie też może spowodować.

A ja tak trochę obok tematu ale moze nie do konca. Testowaliśmy z kolegą troche sprzetu - kilka urządzeń, parę zestawów kabli - generalnie zrobił sie bałagan. Podłączyliśmy wzm. lampowy + ekranowany kabel+ wysokoefektywne kolumny. Po włączeniu muzyki było jakoś nieczysto. Wyłączyłem, a głośniki grały dalej - emitowały jakiś program radiowy. Odłączyłem wszystkie urządzenia od zasilania, a one grały dalej, atmosfera zrobiła się lekko niepokojąca! Wszystko uspokoiło się dopiero po uporządkowaniu krzyżujących się na podłodze kabli. Elektromagnetyzm siłą tajemną i wielce niezbadaną jest, i brzęczenie też może spowodować.

Swietej pamieci Pan Tesla odezwal się z Swiatów?

Pozdrawiam,

TAD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.