Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz / przedwzmacniacz + końcówka

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witajcie

Poszukuję kilku propozycji jeśli chodzi o napęd do mojego stereo, poszukuje wzmacniacza zintegrowanego bądź przedwzmacniacza + końcówka. Prosiłbym o kilka propozycji, z nich wybiorę to co spodoba mi się najbardziej.

Moje wymagania:

min 120w rms (im bliżej 200 tym lepiej)

możliwość regulacji bass / treble

pilot (wystarczy regulacja głośności)

Jeśli chodzi o resztę to maksymalnie dobre parametry brzmieniowe jakie da się uzyskać w tej cenie.

Przedział cenowy:

maksymalnie 4 tys (stawiam raczej na sprzęt używany)

Czego słucham:

wszystkiego + film

Głośniki:

aluminiowe membrany więc wzmacniacz który nie będzie wprowadzał metalicznego brzmienia i specjalnie nie podbijał góry (np. coś jak Rotel), na basie Seas L26 i dobrze byłoby go okiełznać i dać mu kopa (obecnie się nudzi).

Gość cycus12

(Konto usunięte)

z tego co wyczytałem to raczej lowendowa produkcja tej firmy, wolałbym też nie inwestować w sprzęt produkowany przed 1990, no chyba że naprawdę rarytas. Po za tym kusk słabizna z niego.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

RB-1550 i RC-1552 mam ofertę na PW (za co dziękuje), osobiście kminie nad RB 1070 + RC 1082, opcjonalnie 1070. No i dokładnie chodzi mi o brzmienie w miarę neutralne. Przez całe życie miałem japońce, czas na zmiany :)

Czemu zaproponowałeś nowsze modele ? myślałem by się uwstecznić do 980+ ale.. brak regulacji.

Ciekawą propozycją w wymienionym przedziale cenowym jest integra NAD s300. Wzmacniacz ma akurat nieco wycofaną górę i obszerny bas, a więc wpasował by się w twoje preferencje.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

wmzak nie ma zamulać (jak piszą o NAD'ie) tylko ma nie eksponować góry. Ogólnie mi się "podoba" ale widzę bardzo dużo negatywnych opinii, ale doczytam i wezmę pod uwagę.

wmzak nie ma zamulać (jak piszą o NAD'ie) tylko ma nie eksponować góry. Ogólnie mi się "podoba" ale widzę bardzo dużo negatywnych opinii, ale doczytam i wezmę pod uwagę.

Akurat ten model ma mało wspólnego z budżetowymi klockami tego producenta. Na pewno przekaz jest mniej elektryzujący niż w Krell KAV-300i ale nie jest aż tak tragicznie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

z tego co wyczytałem to raczej lowendowa produkcja tej firmy, wolałbym też nie inwestować w sprzęt produkowany przed 1990, no chyba że naprawdę rarytas. Po za tym kusk słabizna z niego.

Low-endowy model tej firmy zostawia w tyle high-endy innych firm takich jak np Denon, Sony (z wyjątkiem TA-F777 ES), Rotel czy NAD.

Sam jakis czas temu szukalem do moich kolumn. I mogę zdecydowanie polecic zestam hybryd Vincent SP-331 koncowka i SA-31(bez pilota) lub SA-31MK (z pilotem) przedwzmacniacz. Ceny na niemieckim ebayu, koncowka 400-600 euro, zalezy od stanu i rocznika, pre 300-400 euro.

Sam mam sp-331 i sa-31mk, mialem sa-31 ale mialem okzaje wiec wymienilem na ta z pilotem.

Bas na swietnym poziomie, a gora bardzo przyjemna. Z japoncem sialo gora strasznie, teraz miodzik :)

Ps.Jakis czas temu mój znajomy kupil tranzystorowa integre vincent sv-238, podobna szkola grania.

Gość cycus12

(Konto usunięte)
http://allegro.pl/jungson-ja-88d-i2997214302.html ja namierzyłem coś takiego.... zastanawiam się tylko jak te chińczyki mają się do rotela (tylko jego miałem okazje słuchać)
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Sansui AU-alpha707DR. Zamiata wszystko do 4 tys. co znasz i jeszcze nie znasz ... Są tylko dwa problemy - nie jest na pilota i strasznie ciężko go kupić gdyż jeśli się w ogole pojawia to schodzi na pniu ....

Gość cycus12

(Konto usunięte)

a może mi ktoś zestawić "klasę" np tego Jungson'a w stosunku do rotela RC/RB 1070 (nie RA). Pytam oczywiście o dźwięk bez jakiś większych predyspozycji słuchowych czyli lepiej / gorzej / podobnie.

cycus,

ale numer, moj znajomy (o ktorym pisalem ze kupil vincenta sv-238) wlasnie przed vickiem mial tego jungsona (i chyba nadal ma w drugim systemie, albo i na sprzedaz). Smialo moge powiedziec, ze jest to fajna i wydajna integra. chinczycy daja w opisach ze daje 80w przy 8omach w klasie A. gra cieplej niz przecietny tranzystor, grzeje sie mocno, tak juz jest z klasa A.

Cena tej z allegro troche za wysoka, na ebay.de chodza po ok 500-600euro. NO chyba ze jest to druga wersja, to cena bylaby juz do przyjecia, ale nie sadze :)

Witam,

To ja jestem kolegą, który zamienił jungsona na vincenta. Jungson to bardzo fajny wzmak. Śmiało napędzi większość kolumn. Sam posiadam monitory audio gs-20 i dał im radę bez problemu. Tak jak ty słucham każdego rodzaju muzyki i do tego oglądałem na nim filmy w stereo. Gra ciepło z mocnym punktowym basem, ale bez uszczerbku na wysokich. Detaliczny, ale nie ostry. Średnica super. Myślę, że z metaliczną kopułką stworzyłby świetny zestaw.

hmm zacytuje słowa sponsora "ale on jest brzydki", że o pilocie nie wspomnę.

Szukam dalej

Też tak myślałem, dopóki nie stanął u mnie na półce. W rzeczywistości prezentuje się o wiele lepiej. A pilot jest zajebisty. Wzbudzał zachwyt u każdego z gości.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Też tak myślałem, dopóki nie stanął u mnie na półce

placebo zadziałało :P

znalazłem tylko jedno znośne zdjęcie tego pilota, na pewno plusem jest jego prostota ale reszta kojarzy mi się z kiczem typu pseudo drewno w autcie. Ale i tak daje mi to do myślenia zwłaszcza że powinien kosztować tak - 1k.

z tym poborem prądu 800w to rozumiem bujda ? (z matematycznego punktu widzenia się nie zgadza). Nie napisałem jeszcze jednej rzeczy, to ma przy okazji robić jako napęd dla frontów w kinie i zastanawiam się jak potem pod to spasować amplituner...

w gratisie można się chińskiego nauczyć :) w każdym razie prawica / lewica.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

cycus12 mam wrażenie że Ty pytasz a jednocześnie uważasz że sam wiesz najlepiej. Jednak Twój tekst a propos wzmacniacza Accuphase to raczej była duża wtopa. Z określenia słabizna mocno się uśmiałem. Ten wzmacniacz rozkłada na łeb całą współczesną chińską "referencję". Tu masz więcej o nim: http://www.accuphase.com/cat/e-206en.pdf

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Jednak Twój tekst a propos wzmacniacza Accuphase to raczej była duża wtopa. Z określenia słabizna mocno się uśmiałem. Ten wzmacniacz rozkłada na łeb całą współczesną chińską "referencję".

nie wiem nie słuchałem (i wątpię bym miał okazje), czytałem tylko opinie na forum między innymi na tym i nie były one takie "mega". Po za tym czubsi ma takie samo zdanie o swojej propozycji. Ale to forum.. wszystko przez palce i to razy pięć.

tabelki, parametry a zwłaszcza informacje producenta "nie grają". Wieć podochodzę do nich bardzo sceptycznie i ostrożnie.

cycus12 mam wrażenie że Ty pytasz a jednocześnie uważasz że sam wiesz najlepiej.

biorąc pod uwagę że propozycji jest tyle co nic a temat niewiele różni się od trupa to staram się rozwiązać problem samodzielnie. Widać bajkopisarstwo o kablach jest bardziej na topie.

Co nie zmienia faktu że e-206 jest na liście (i na allegro), jak pojawi się gdzieś możliwość zakupu bądź sprawdzenia na pewno się tym zainteresuje, podobnie Sansui i kilkoma innymi. Mimo to liczyłem na trochę więcej propozycji.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

cyrus

Jeśli masz niedaleko do Gorzowa Wlkp. to zapraszam na odsłuch alph 907 Sansui (mam dwie) Da Ci to pojęcie o czym mówimy ! Gwarantuję, że jak posłuchasz to nie będziesz szukał niczego innego ... Mam już wielu słuchających - zarażonych Sansui " na sumieniu" - nie boję się konfrontacji także ze znacznie wyższymi modelami Accuphase czy Luxmanów. Stać mnie na nie i mój wybór jest czystą wykładnią możliwości jednych i drugich ... W Twoim budżecie niestety zmieścisz się tylko z alpha 707DR ale to wystarczy bo i tak się zarazisz miłoscią do tej marki :-)

Jeszcze jedno - wiem co mówię i biorę za to odpowiedzialność - czego nie da się powiedzieć o większości wypowiedzi tworzonych przez "znafcuf" na kanwie mądrości internetowej , własnym widzimiesię kreowanym przez zdjęcia i liczne autokompleksy miast w wyniku realnego kontaktu ze sprzętem - i tu rozumiem Twoje obawy ! Sam jednak narażasz się zadając na forum takie a nie inne pytanie - prawda ? Ja oferuję Ci poparcie swoich słów w realu - wchodzisz w to ?

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Niestety jakieś 300km ale bardzo dziękuje.

Jeszcze jedno - wiem co mówię i biorę za to odpowiedzialność - czego nie da się powiedzieć o większości wypowiedzi tworzonych przez "znafcuf" na kanwie mądrości internetowej ,

tia...

Sam jednak narażasz się zadając na forum takie a nie inne pytanie - prawda ?

i tak i nie, tzn jak pisałem na początku nie oczkuje rozwiązania "kup to", czy też wojny która marka / model jest lepsze. Chciałem zebrać listę kilku propozycji, którymi przy możliwych okazjach będę mógł się przyjrzeć, posłuchać a jak spasuje kupić lub zagrać va-bank.

Nie jest audiofilem i nie pragnę nim zostać, prawdę mówiąc nie mam ukierunkowanego nawet swojego gatunku czy zespołu, no na pewno pomijam praktycznie 100% one day hitów, transu, techno i podobnych a poza tym słucham wszystkiego, przy niektórych pozycjach zostaję dłużej i wracam do nich częściej a inne słucham, po prostu.... Szukam jeszcze swojego miejsca w świecie dlatego poszukuje w miarę neutralnego all-roundera zwłaszcza że będzie on częścią kina.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

cycus12 to ja z kolei mogę podpisać się rękami i nogami pod tym co pisze Paweł (czubsi). Wiem co to jest brzmienie Sansui bo miałem u siebie jeden z topowych modeli AU-G 99x ale zdaję sobie też sprawę że daleko mu do alpha 907.

wiem co mówię i biorę za to odpowiedzialność - czego nie da się powiedzieć o większości wypowiedzi tworzonych przez "znafcuf" na kanwie mądrości internetowej , własnym widzimiesię kreowanym przez zdjęcia i liczne autokompleksy miast w wyniku realnego kontaktu ze sprzętem

Potwierdzam. Od słów "czego nie da się powiedzieć.." wężykiem;-)

Tu masz niezly piec za 4tys. Bardzo rzadko spotykany na rynku i oryginalny pilot.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

30kg i do tego DAC na pokładzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tu masz niezly piec za 4tys. Bardzo rzadko spotykany na rynku i oryginalny pilot.:

http://allegro.pl/marantz-pm-95-pilot-rc-95pm-oryg-instrukcja-i3034202023.html

30kg i do tego DAC na pokładzie.

Z całym szacunkiem dla PM-95 ale do Sansui to on ma jeszcze daleko. Nie mówiąc o tym że za te pieniądze można kupić Krella KAV-300i.

hmm zacytuje słowa sponsora "ale on jest brzydki", że o pilocie nie wspomnę.

Szukam dalej

czyżby cyfry przy nicku to wiek, a sponsor to mamusia ?

nie ma to jak oceniać sprzęt przez pryzmat laptopa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.