Skocz do zawartości
IGNORED

połączenie cyfrowe a analogowe

robert1982

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadam od nie dawna amplituner denon avr 2308 podłączone mam do niego dvd yamaha s 550 i moje pytanie brzmi czemu po przełączeniu na dzwieku na cyfrowy (bo do oglądania filmów dvd podłączyłem przy pomocy coaxiala klotz a do słuchania muzyki 2 x rca namles mini ) dźwięk staje się cichszy i mniej detaliczny niż na wyjściu analogowym. Wczesniej miałam amplituner yamaha i dźwięk z kalelka coaxial brzmiał bardzo ładnie i detalicznie .Coaxial mam podłączony do wejścia coax1 oznaczonym dvd i w ampie wybur zródła dzwieku digital ,analog do cd i wybór zródła dzwieku analog .Napiszcie czy mam to dobrze podłączone z góry dziekuje za pomoc

Gość Gość

(Konto usunięte)

Cichszy bo pewnie mam możliwość wyboru poziomu gain dla konkretnego źródła.

Powinno się dać to w menu ustawić. Co do jakości to jeśli faktycznie dźwięk z DAC-a w tym amplitunerze jest słabszy od przetwornika w DVD, to nie najlepiej to świadczy o tej Yamasze.

zgadza się jest możliwość ustawienia glosnosci dla zródła tylko dziwi mnie czemu tak nie było gdy dvd było podłączone do ampli 450 yamaha a ten denon jest wyższym modelem niż ta yamaha tam dziwiek był głośniejsze na cyfrowym wyjsciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz instrukcję do dvd, zobacz stronę 19 i 20 tam są opisane ustawienia do rca i coaxa. Może tam znajdziesz rozwiązanie, trochę tego tu jest. Ustaw LPCM OUTPUT itd.

Ustaw menu DVD Yamahy wyjście cyfrowe na stereo .

Tak jak mówi czester15.30 ;)

Ukryta Zawartość

, a jakim cudem DAC w ampli jest tak bardzo zły , skoro każdy sygnał dostarczony analogowy ( no może nie do multi chanel input ? ) jest zamieniany na cyfrowy , puszczony do DSP i tam ewentualnie obrobiony i zamieniony na analog ?

W moim pytaniu nie ma żadnych podtekstów i zaczepki .

no to kurcze nie wiem jak czytałem opinie o nim to wypadał bardzo dobrze w testach może połączenie cos spaprałem opisze całe podłączenie : obraz z dvd przkazałem na amplituner componentem i z amplitunera na tv hdmi zaznaczyłem w ampli conversje dźwięk na hdmi wyłączyłem i podłączyłem coaxialem ,drugie połączenie dokonałem 2 x rca pod wejście oznaczone cd żeby słuchac stereo dvd nie mam możliwości podłaczyc przez hdmi dlatego połączyłem componentem dołącze tez opis ampka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz podłączenie DVD do denona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tu w tym linku nie widzę żadnego opisu , zostaw na razie ampka tylko ustaw w ustawieniach odtwarzacza DVD wyjście cyfrowe na " odpowiednio " , metodą prób i błędów .

Edytuję :

Ukryta Zawartość

Wyjście analogowe ustaw na stereo !!!!! , a cyfro metodą prób i błędów .

Dlaczego wykrzyknik wyjście analogowe stereo ? Dlatego iż miałem DVD Yamahy i gdy wyjście analogowe nie było ustawione na stereo to z wyjścia cyfrowego szedł pogłos w odsłuchu stereo . POWAŻNIE . Jednak nie było ciszej .

Ukryta Zawartość

Jeżeli w CD jest ustawione wyjście na LPCM to zostaje Ci jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj jakieś cuda z dolby i auto surround, powyłączaj wszystko albo szybciej wybierz PURE DIRECT i zobacz jak gra po rca a jak po coaxal.

Możesz też jeszcze spróbować podłączyć DVD pod coaxal 3 z opisem CD (nie sądzę żeby to pomogło ;)

Ukryta Zawartość

ok już poustawiałem troszkę w dvd i jest lepiej rożnica w głośności jest już bardzo malutka w dvd w opcji digital ustawiłem :wyjście cyfrowe (off,all,tylko pcm) na all , wyjście lpcm (48 khz,96 khz ) na 96khz tylko powiedzcie mi jaka jest róznica miedzy wyjściem cyfrowym ustawionym na all lub tylko pcm . A wyjście analogowe ustawione na stereo a i kabel coaxial wymieniłem na optyczny bo mi nie odpowiada cos mocowanie wtyków teraz zobaczyłem dopiero ze sa lipnie przylutowane i się ukruszyły kabelki ze srodka kabla nie wiem czy mogę je sam polutowac czy lepiej kupic drugi trodzke lepszy

tylko powiedzcie mi jaka jest róznica miedzy wyjściem cyfrowym ustawionym na all lub tylko pcm

Gdy masz na all to idzie PCM , idzie sygnał surowy wielokanałowy " bistream " DD DTS .

wyjście lpcm (48 khz,96 khz ) na 96khz

Możesz na 48 ( chyba ) , ja miałem na 48

bo mi nie odpowiada cos mocowanie wtyków teraz zobaczyłem dopiero ze sa lipnie przylutowane i się ukruszyły kabelki ze srodka kabla nie wiem czy mogę je sam polutowac czy lepiej kupic drugi trodzke lepszy

Kup nowy , ale dedykowany do digital .

Edytuję : poczytaj jeszcze o o ustawieniu CD Upsampling , tylko gdy uruchomisz tą funkcję DVD przejdzie w tryb stereo .

Edytuję : to tyczy się do wyjścia analogowego .

cosadzicie o tych kablach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) który najlepiej kupic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.