Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego murzyni nie garną się do rocka?

sterreydon

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam sam jakiś czas temu wypowiadałeś się z niejaką pogardą o kapelach, o których nawet nie słyszałeś.

Więc wybacz, ale nie wydaje mi się żebyś miał do końca prawo coś mi zarzucać.

Nie. Nie krytykowałem żadnej kapeli pod względem muzycznym. Pisałem o doborze zespołów na festiwal.

Nie o ich repertuarze.

Panie Wyrocznio.

Nie. Nie krytykowałem żadnej kapeli pod względem muzycznym. Pisałem o doborze zespołów na festiwal.

Nie o ich repertuarze.

Panie Wyrocznio.

To, że niesmak budzą we mnie tapirowane "gwiazdy" rocka z lat 80 nie znaczy przecież, że jestem wyrocznią:)

A przypadkiem nie ubolewałeś nad tym, że trzeciorzędne zespoły przyjeżdzają do nas i że nie byłbyś ich w stanie odróżnić od kogokolwiek z publiczności, kto zechciałby wejść na scenę? Nawet nie mając pojęcia o kim piszesz?

Nie wiem czy to krytyka ich twórczości czy zwykła dziecinada, ale już sam sobie na to odpowiedz.

• Moderatorzy

Dzisiaj w RADIO ŁÓDŻ pan Slawek Macias przypomnial DEATH z Detroit,nie mylić z tym DEATH,czarnoskóre trio,które wydalo plytę w 1975 roku,bardziej to jest punk nizli rokienrol ale dlamnie bombaDeath - For the Whole World to See (1975, 2009)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W temacie wątku jako zaprzeczenie postawionej tezy, Bad Brains

Bad+Brains.jpg

co do smyczka to przecież pod konic lat 60 JIMMY PAGE juz nim grał swoje psycho sola...

wątek o rocku a co Petersonie i innych, panowie wyjdzcie ze swoich naftalinowych kolekcji, whitesnake to ni jest szczyt osiagniec muzyki rockowej, potoplaści pudel-metalu raczej :-) masa jest czarnych grających na pierd...ciu

Lenny Kravitz...

Tosin Abasi - jeden z najlepszych gitarzystów ciężkiego math-metalu łączy właśnie to czego biali nie potrafili, djent z melodią i świetnymi harmoniami niespotykanymi w metalu.

Tu ponizej akurat sam ale aktualni gra na swiecie m.in. robia teraz support Meshuggah w US ze swoim Animals As Leaders

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Właśnie sobie przypomniałem, że przecież TV On The Radio składa się głównie z "czarnych", a grają tak, że większość "białasów" z gitarami może się schować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie nie do przebicia są zespoły blues-rockowe czarno-białe. Dla mnie cały rock po roku 74-75 staje się monotonny, coraz prostszy (oczywiście z wyjątkami), bardziej schematyczny.

To o ile pamiętam nagranie z 66'. Genialna płyta polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Filipińczykowi Joey'owi Santiago zdarzało się grać przy pomocy tego co miał akurat pod reką, nie oszczędzając nawet puszki od piwa. (tak w 2:03)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejni świetni czarnoskórzy muzycy grający cięższe bądź lżejsze odmiany rocka/metalu:

Tony Macalpine - gitarzysta, klawiszowiec

TonyMacAlpine090web-770958.jpg

Chester Thompson - świetny bębniarz m.in. Genesis

chester-thompson-drums-20121219225236.jpg

Greg Howe - gitarzysta, m.in. ostatnio w U.K.

Greg-Howe_Tel-Aviv-e1319471297268.jpg

William DuVall - wokalista, m.in. Alice In Chains

William_DuVall_Jerry_1063777.jpg

Anthony Jackson - świetny basista znany z wielu projektów jazzowych ale grał też w wielu składach jazz-rockowych i fusion.

AJportrait_sm3.jpg

Derrick Lamont ("Leon") Green - m.in. darcie ryja w Sepulturze

Derrick+Green.jpg

Pinnick Gales Pridgen

dUg Pinnick (Bass - King's X), Eric Gales (Guitar - Eric Gales Band) and Thomas Pridgen (Drums - ex-Mars Volta)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nie dość, że basista innego koloru skóry niż "jedyny słuszny", to kobieta do tego. W sam raz dla tych "konserwatywnych" z tego wątku, tym bardziej, że tekst też dość obrazoburczy:) Proste, mało wyszukane, ale całkiem przyjemne granie :)

Jeden z ciekawszych jak dla mnie debiutów z 2011 roku. Jakby mało było, że perkusista ma mocno "podejrzaną" cerę, to na basie gra japonka, a wokalista Żyd ( do tego wygląda całkiem jak młody Dylan). Niekoniecznie oryginalni, ale zrzynać od innych też trzeba umieć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby mało było, że perkusista ma mocno "podejrzaną" cerę, to na basie gra japonka, a wokalista Żyd ( do tego wygląda całkiem jak młody Dylan).

heh, świetny przykład, że rock'n'roll nie zna granic, a już na pewno rasowych :)

a tak pod względem muzycznym to najbardziej mi się tu podoba ten gitarzysta wyglądający trochę na jakiegoś Polaka ;)

Oprócz znanych Bad Brains punka grał tez mniej popularny zespół Pure Hell

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

a tak pod względem muzycznym to najbardziej mi się tu podoba ten gitarzysta wyglądający trochę na jakiegoś Polaka ;)

Trzeba uczciwie przyznać, że oni wszyscy troszkę dziwnie wyglądają :) Od biedy można by ich wziąść za uciekinierów z placówki zamkniętej.

Oczywiście żartuję, bo w wywiadach widać, że to przesympatyczna grupa młodych, troszkę zagubionych ludzi.

A Talking Heads.... Tam była też niezła mieszkanka kulturowa.

Ukryta Zawartość

A właśnie Tortoise... Człowiek słucha tego i nawet nie zwraca uwagi na kolor skóry muzyków...

A dzięki takim nie za mądrym w sumie założeniom jak temat tego wątku to potem wychodzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hootie And The Blowfish - przykład rockowo-popowy z ubiegłego wieku. Nawet byli słynni i mieli swój czas!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

A i w death metalu bywają aktywni:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

myślę, że to bardziej kwestia podejścia do muzyki i mentalności, czarnoskórzy muzycy preferują bardziej muzyke nastawioną na feeling(jazz, blues itp), biali bardziej odnajdują się w rytmach emocjonalnych (rock,metal,) chociaż oczywiście są wyjątki zarówno z jednej jak i z drugiej strony

Pałker z Dead Kennedys był innego koloru niż biały.

pzdr

Tak, w latach 1981-1986 oraz od 2001 roku. Wcześniej (78-81) był Ted.

A Bad Brains, moi ukochani, obecnie starsi panowie, grają dziś tak:

Zazdroszczę wigoru, a uwielbiam ich od dziecka :) Jazz-hard-core-punk-rasta band!

Tylko H.R. za dużo pali i już nie umie śpiewać :)))

A w oryginale studyjnym brzmiało to tak, H.R. jarał po sesji :)))

Dobra, mam dobry wieczór. A jak zaczynali, to byli młodzi i brzmieli tak brudno, że aż wspaniale:

Trzydzieści parę lat młodsi :)

A tu najlepszy kawałek, ale od 50 sekundy do końca:

Dobranoc :)

A radiohead i sigur mają śliczniusią (zwłaszcza obecnie) realizacje, ale trzeba się utożsamiać z byciem alternatywnym, prawda?

Jeśli dobrze pamiętam, to Sigur Ros nagrywa w Abbey Road.

A radiohead i sigur mają śliczniusią (zwłaszcza obecnie) realizacje, ale trzeba się utożsamiać z byciem alternatywnym, prawda?

Do tego ostatnia płyta Radiohed jest tak koszmarnie nagrana, że nie bardzo da jej się słuchać. Ale i tak w sumie nie bardzo jest czego tam słuchać, bo płyta jest dla mnie słabsza od też przecież nie rewelacyjnej poprzedniej 2 części In Rainbows.

Do tego ostatnia płyta Radiohed jest tak koszmarnie nagrana, że nie bardzo da jej się słuchać. Ale i tak w sumie nie bardzo jest czego tam słuchać, bo płyta jest dla mnie słabsza od też przecież nie rewelacyjnej poprzedniej 2 części In Rainbows.

Wczoraj włączyłem The King of Limbs, żeby sprawdzić jeszcze raz pod kątem nagrania i nie mogę się z Tobą zgodzić. Owszem, niektóre partie mogą wydać się jakby były nagrane bez żadnego echa, trochę jak w pudełku, ale jest to zamierzony efekt. Spokojniejsze utwory, np. "Give Up The Ghost" pięknie wypełniają muzyką całe pomieszczenie.

Przerzuciłem sobie też trochę Red Hotów.... i miłość wróciła :)

Wczoraj włączyłem The King of Limbs, żeby sprawdzić jeszcze raz pod kątem nagrania i nie mogę się z Tobą zgodzić. Owszem, niektóre partie mogą wydać się jakby były nagrane bez żadnego echa, trochę jak w pudełku, ale jest to zamierzony efekt. Spokojniejsze utwory, np. "Give Up The Ghost" pięknie wypełniają muzyką całe pomieszczenie.

Dla mnie mało przejrzysty muzyczny "zlep" z nie najlepszą dynamiką, do tego oczywiście za głośno nagrany...

Większość ich ostatnich płyt jest zdaje się niekoniecznie wybitnie zrealizowana, ale wszystkie pozostałe brzmią u mnie co najmniej poprawnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dawno było, trzeba czytać wątek, a nie wpisywać co tylko wpadnie do głowy, trochę wysiłku

Pierwszy wokalista legendarnego zespoły Can też był ciemnoskóry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.