Skocz do zawartości
IGNORED

poszerzenie sceny poprzez equalizer

SUROyong

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dało by się poszerzyć scene stero z pomocą equalizera?

Znajomy 'audiofil'(interesuje się w tematach akustyki) napisał mi, że 'podbicie' 500Hz, troche mniej(niż w przypadku 500) 600hz i jescze mniej 400hz, ale zazwyczaj wystarzy podbicie samych 500hz. Dodatkowo podnieść troche 4khz. W internecie czytałem(ale niestety nie moge spowrtotem odszukać tej strony), że aby otworzyć scene należy mocno podbić od 16khz i (w kolejności malejącejj, czyli coraz minej) do 8khz.. Ustawienie z podbiciem wysokich częstotliwości sprawdza się tylko z lepszym sprzętem.

Jak sami wiecie ustawienia EQ są indywidualne, ale ustawienia które podałem są tylko wzorcowe tak aby zwiększyć głębie dźwięu.

Macie jakieś swoje ustaienie Eq albo inne sposoby(poza kupowaniem lepszego sprzętu) żeby poszerzyć scene lub zwiększyć głębie?

I mam jeszcze jedno pytanie, Czym jest otwarta scena?

https://www.audiostereo.pl/topic/101250-poszerzenie-sceny-poprzez-equalizer/

EQ z kompa to zuo. Nie ma czegoś takiego jak poszerzanie sceny equalizerem. Czym jest otwarta scena? Taka, na którą mogą wyjść muzycy, a nie chowają się w kuluarach za kocem.

.

Kolego machając w drobny sposób EQ można nadać troszeczkę przestrzenności dźwięku i tyle (podobnie jest w kwestii strojenia kolumn głośnikowych co daje lepsze efekty jakościowe). W większości mieszanie EQ powoduje degradację niż odczuwalną poprawę.

Co do sceny i efektów przestrzennych to tutaj bez dobrych kolumn nie ma startu. Nie do pominięcia będzie jeszcze kwestia akustyki która może mieć prawie że decydujące znaczenie w jakości efektów przestrzennych zestawu stereo.

Więc odpuść sobie suwaczki :)

Kolega nagadał Tobie dobrych bzdur!!!

Sceny (panoramy) tym nie poprawisz.

podbicie 500- 800 hz sprawi, że nagranie stanie się twarde a stopa kartonowa.

podbicie 4 khz sprawi, że będziesz miał więcej "powietrza' ale jak przesadzisz to bedziesz męczył słuch.

podbicie 16 khz da efekt "lekkości" ale to pewnie zrobił realizator a ty podbijając to pasmo zwiększysz tylko szumy.

Poza tym każde podbijanie przez eq zwiększy ilość szumów. Także posłuchaj kolegi arcziego i odpuść sobie suwaczki, to jest dobre podczas miksowania materiału a nie do odsłuchu:

A czym jest ta otwarta scena w AUDIO?

Każdy może przyjść i zagrać:D

hehe ;) ludzie walcza do oporu zeby uzyskac system bit-perfect, a tu jakies czary-mary z poszerzeniem sceny za pomoca software'owego equalizera :D bomba pomysl!

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wypróbuj DSP Dolby Headphone w foobar2000. Niby przystosowane jest to do słuchawek, ale na kolumnach też uzyskasz podobny efekt, czyli tak jakbyś w kolumnach miał jeszcze jeden pokój :D Na początku mnie to zaciekawiło. Potem znudziłem się i wróciłem do tradycyjnego ustawienia czyli brak ustawień. Wszystko wtedy najnaturalniej brzmi. Poszerzyć sceny (jak już tutaj wszyscy trąbią) nie można. Equalizer możesz użyć w celu podbicia danych częstotliwości. Najczęściej używany jest on w celu podbicia bassu - często ludzie z tym przesadzają. Gdy uwydatnisz kilka najniższych i najwyższych tonów muzyka może stać się jedynie mniej płaska i ostrzejsza (różny sprzęt różnie reaguje na zmiany). Musisz wiedzieć, że zmieniając ustawienia equalizera burzysz koncepcje realizatora dźwięku i dzieło już nie jest takie, jakie on chciał przekazać.

Zainstaluj sobie AIMPa + izotope ozone - będziesz miał sporo narzędzi jak EQ parametryczny, kompresor, limiter, efekt nasycenia z lampy i narzędzie do uprzestrzenniania + symulacja pomieszczeń...można efekty uruchamiać selektywnie. Sam EQ może co najwyżej zmienić char. pasma, co w trudniejszych warunkach może dać efekt lepszego stereo...dziwne, że się pytasz "czy" zamiast po prostu spróbować;)

Dokładnie, Izotope Ozone ma sporo funkcji w Room Simulation. Konkretnie "speaker widening" poszerza efekt stereo. Używam go jednak głównie przez wspomnianą "lampizację".

U mnie Izotope działa pod Foobarem, z przejściówką Winamp DSP Bridge.

Pogłosy nie poszerzą sceny, rozmyją jedynie i oddalą, albo wprowadzą metaliczne brzmienie, ale pobawić się zawsze można...

To czy mogli byście opisać częstotliwości Eq. co daje podbicie danej częstotliwości, a co jej obniżenie?

Napisz co chcesz uzyskać, bo musiał bym pisać co daje podcięcie i podbicie 31 częstotliwości...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Znajomy 'audiofil'(interesuje się w tematach akustyki) napisał mi, że 'podbicie' 500Hz, troche mniej(niż w przypadku 500) 600hz i jescze mniej 400hz, ale zazwyczaj wystarzy podbicie samych 500hz. Dodatkowo podnieść troche 4khz. W internecie czytałem(ale niestety nie moge spowrtotem odszukać tej strony), że aby otworzyć scene należy mocno podbić od 16khz i (w kolejności malejącejj, czyli coraz minej) do 8khz.. Ustawienie z podbiciem wysokich częstotliwości sprawdza się tylko z lepszym sprzętem.

Jak sami wiecie ustawienia EQ są indywidualne, ale ustawienia które podałem są tylko wzorcowe tak aby zwiększyć głębie dźwięu.

Macie jakieś swoje ustaienie Eq albo inne sposoby(poza kupowaniem lepszego sprzętu) żeby poszerzyć scene lub zwiększyć głębie?

I mam jeszcze jedno pytanie, Czym jest otwarta scena?

Sceny nie poprawisz equalizerem, a sprytnymi algorytmami HRTF wszelkiej maści. Ale trzeba mieć świadomość, że zarówno equalizer jak i HRTF, jeden aspekt teoretycznie poprawiają, a przy okazji 3 inne psują. Więc w tym kontekście, należy takie zabiegi faktycznie traktować jako zło. Naturalność sceny należy uzyskiwać metodami naturalnymi, że tak to ujmę ;-). Czyli przede wszystkim porządną aplikacją sprzętów generujących dźwięk, zmniejszając tym samym przesłuchy, poprawiając precyzję lokalizacji instrumentów na wirtualnej scenie itd. itp.

Wypróbuj DSP Dolby Headphone w foobar2000. Niby przystosowane jest to do słuchawek, ale na kolumnach też uzyskasz podobny efekt, czyli tak jakbyś w kolumnach miał jeszcze jeden pokój :D Na początku mnie to zaciekawiło. Potem znudziłem się i wróciłem do tradycyjnego ustawienia czyli brak ustawień. Wszystko wtedy najnaturalniej brzmi

Dziękuje kolego za radę :) wtyczka jak dlamnie znakomicie spełnia moje zapotrzebowania.

Jeśli zależy ci na sztucznych efektach, to raczej nie EQ a presety jakieś z DSP. Surround i inne hall, arena itd. Niektóre dźwiękówki zintegrowane to nawet oferują

Nie o takie efekty mi chodzi.. takie efekty to ja mam w mojej X-Fi Surround 5.1 Pro.

Mnie interesuje bardziej głębia dźwięku i szeroka/otwarta scena, a nie efekty akustyczne różnych sal koncertowych, miejsc itd.

Pogłosy nie poszerzą sceny, rozmyją jedynie i oddalą, albo wprowadzą metaliczne brzmienie, ale pobawić się zawsze można...

Całkowicie się z tb zgadzam, dodanie pogłosów nie daje szerokiej sceny i zwiększenia głębi tylko sztucznie psuje jakość dźwięku i zawsze zastanawiałem się po co są takie funkcje i jakie zadanie mają wykonywać :D

Napisz co chcesz uzyskać, bo musiał bym pisać co daje podcięcie i podbicie 31 częstotliwości...

Mi zależy jedynie na zwiększeniu głębi dźwięku i.. (już teraz wiem, że nieda się poszerzyć sceny).

Chociaż przydał by się gdzieś taki poradnik co daję podbicie albo ucięcie tych wszystkich 31 częstotliwości :D więc jak ci się chce to możesz to opisać, napewno przyda się wielu ludzią :P

Sceny nie poprawisz equalizerem, a sprytnymi algorytmami HRTF wszelkiej maści.

Czym jest HRTF?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.