Skocz do zawartości
IGNORED

Nie zaszkodzi odrobina KULTURY

Gość stary bej

Rekomendowane odpowiedzi

Cenię sobie pana Nostradamusa , wiele jego proroctw się zmaterializowała aczkolwiek nie wszystkie , np. zapowiadany przez niego koniec świata na rok 1986 nie doczekał się spełnienia (i dobrze , gdyż nie zdążył bym skompletować obecnego systemu audio) co pokazuje , że ludzie są jednak omylni w przeciwieństwie do Pisma Świętego , w którym większość proroctw się dopełniła co do joty łącznie z najmniejszymi szczegółami .

Wyświetl postUżytkownik stary bej dnia 28.02.2013 - 22:33 napisał

Bo wszelkiego typu proroctwa są tak enigmatycznie sformułowane, że można "podciągnąć" pod nie praktycznie każde nieszczęście.

To fakt aczkolwiek proroctwa biblijne w odróżnieniu od większości przepowiedni wyjaśnia nam sama Biblia , co pod tym względem również czyni ją wyjątkową .

+

0

Witam , rozwinęła się bardzo ciekawa dyskusja o proroctwach i przepowiedniach ale z braku czasu nie mogę w pełni w niej uczestniczyć,spróbuję jednak coś nieco dodać od siebie w miarę możliwości.

Warto powiedzieć że proroctwa biblijne nigdy nie wywodziły się z wykładni człowieka ani jego woli tylko od samego Boga który w ten sposób objawia wolę swoich zamierzeń i tego co ma nastąpić [ 2 Piotra 1: 20,21 ]

Powyższe wersety uświadamiają nam że zaznajomienie się bliżej z proroctwami biblijnymi pomoże nam lepiej zrozumieć Boże zamierzenie co do ludzi ,Ziemi oraz planu przywrócenia porządku na Ziemi.

Proroctwo Daniela o którym wspomniałeś kilka postów wyżej zostało spisane i ukończone przez proroka Daniela około 536 roku pne w Babilonie [izrael wówczas był pod okupacją Babilończyków] i obejmuje okres 618 - 536 r. pne.

Zawiera ono opis powstania i upadku kolejnych mocarstw światowych od zamierzchłych czasów po czasy obecne - od Babilonu

Wielkiego, poprzez Medo - Persję , Grecję oraz Rzym.

Na oczach Daniela jedno z mocarstw - Babilon legło w gruzach a powstało nowe mocarstwo Medo -Persja za sprawą perskiego

wodza Cyrusa który w 539 r.pne zdobywa w spektakularny sposób mury Babilonu,kierując wody rzeki Eufrat do sztucznego jeziora.

Żołnierze w nocy przechodzą rzekę wpław i zdobywają miasto a bramy stoją otworem po kilkudniowej uczcie Babilończyków którzy byłi pewni że mury miasta są nie do zdobycia gdyż dodatkowo są chronieni przez wartkie wody rzeki Eufrat wraz z głęboką sofą okalającą miasto.

Powyższe wydarzenia historyczne mają ścisły związek z innym proroctwem zapisanym przez Izajasza w roku 732 pne

[czyli prawie 200 lat wcześniej] w 45 księdze wers od 1-4 czytamy z przekładu Biblii Nowego Świata :

'Oto co rzekł Jehowa do swojego pomazańca Cyrusa,którego prawicę ująłem by podbić przed nim narody - żeby zdjąć pasy z bioder

królów; żeby otworzyć przed nim podwoje,tak iż nawet bramy nie będą zamknięte. 2.Ja pójdę przed tobą i wyrównam wyniosłości

ziemi.Roztrzaskam miedziane wrota i odrąbię żelazne zasuwy.3.I dam ci skarby ukryte w ciemności oraz ukryte skarby w kryjówkach, byś poznał że ja jestem Jehowa który cię woła po imieniu,Bóg Izraela 4.Ze względu na mego sługę Jakuba oraz

Izraela mojego wybrańca,zawołałem ciebie po imieniu; dałem ci zaszczytne imię chociaż mnie nie znałeś '.

Kiedy prorok Izajasz spisywał te słowa naród Izraelski nie był uprowadzony do niewoli - żył sobie spokojnie na swoich terenach

a Cyrusa jeszcze nie było na świecie.

Powyższy przykład pozwala nam spojrzeć na konkretne działania Boga i to że nic nie zdoła przeszkodzić Stwórcy w realizowaniu

jego zamierzeń i planów.Ten fakt przekonuje mnie o tym że Jehowa jest prawdziwym Bogiem który potrafi urzeczywistnić swoje

zamiary i spełnia zapisane wcześniej proroctwa co do ludzi i naszej planety - jest to tylko kwestią czasu.

Bóg tym samym pokazuje swoją niedoścignioną doskonałość i mądrość która pomaga nam uwierzyć we wszystko co zamierzył

i co spełnia się dokładnie z Jego wolą.

Ps.przykład Nostradamusa jest jednym z wielu przykładów przepowiadaczy których było mnóstwo w historii ludzkości a którzy niewiele byli w stanie i są zrobić aby przepowiedzieć cokolwiek co ma się wydarzyć.

W cenie ilu posiłków biedoty afrykańskiej ?

Miast kalkulować , daj posłuch własnym słowom i sprzedaj wszystko wespół ze swoim kościołem i zafundujcie biednym posiłki , masz , macie okazję się wykazać i gdy już to zrobicie , wówczas mówcie wiernym , jak mają żyć i postępować - powodzenia !

Piotr

Biblia nie wyjaśnia proroctw, bo niby dlaczego miała by je wyjaśniać, skoro sama zawiera wiele dwuznaczności.

Kilku ekspertów poważyło się nawet znaleźć klucz do biblii, aby odczytać z niej ukryte przesłanie.

"Wrzucili" ją przeto w program komputerowy.

Jak się sprawa zakończyła ? nie wiem, jeszcze się tymi sprawami tak nie interesowałem.

Stary Beju, Biblia nie zawiera dwuznaczności jak piszesz ale jest ściśle powiązana z historią ludzkości i ogólnie z historią.

Klucz do Biblii jest zbyteczny wystarczy ją zacząć systematycznie czytać a dowiesz się o wielu wspaniałych wydarzeniach

a przede wszystkim dowiesz się więcej o samym Autorze - kim jest i jaką rolę my ludzie odgrywamy w relacji z Bogiem oraz

o jego planach zaprowadzeniu porządku i rajskich warunków tu na Ziemi.

Panowie, nie starajcie się udowodnić to, czego udowodnić nie jesteście w stanie.

Absorbując uwagę kolejnymi wklejkami, których treść jest przewidywalne powtarzalna, nie sprawiacie wcale że są wiarygodne.

Ty tylko Wasze chciejstwo, aby tak się stało.

Jestem daleki od udowadniania czegokolwiek nawet faktu że istniejesz bo to jest oczywiste.

Istotą w tym wszystkim jest to abyśmy MY ludzie, wszyscy lub wiekszość z nas zrozumiała że istniejemy tylko dzięki Bogu chociaż bezpośrednio nie brał udziału w naszych narodzinach ale dał życie wszystkiemu co nas otacza.

Ten fakt powinien zmotywować mnie również do zastanowienia się nad samym Bogiem i jego bezinteresownej miłosci do ludzi

gdyż miłość właśnie pobudziła Stwórcę do pięknego planu zaludnienia Ziemi i utworzenia życia w rajskich warunkach które wkrótce zafunkcjonują na Ziemi. Jeśli Bóg stworzył Niebo i Ziemię i nas to czy nie należy się jemu chwała i cześć - na pewno.

Jeszcze kilka słów na temat ekspertów którzy postanowili wrzucić treść Biblii do komputera i znależć odpowiedż tylko na co ?

Na wiarogodność Biblii i tego ze pochodzi od samego Boga ?

To mniej wiecej jest tak jakbyśmy wrzucili wszystkie części budzika do worka i potrzasając nim chcieli aby budzik złożył się sam

bo może tak się stać za milionowym potrząśnięciem. ?[;]

Miast kalkulować , daj posłuch własnym słowom i sprzedaj wszystko wespół ze swoim kościołem i zafundujcie biednym posiłki , masz , macie okazję się wykazać i gdy już to zrobicie , wówczas mówcie wiernym , jak mają żyć i postępować - powodzenia !

Nie tak to działa, nie tak. Rzuć kamień skoro nie ma w Tobie winy...

Jak mają żyć, i co mają robić (z bogactwem, ze swymi pieniędzmi zbieranymi na tacę, a raczej do koszyka, tak pięknie wklejanego, tudzież w powiększeniu nawet), to ktoś inny tu non stop tym epatuje. Nakazujesz innym sam się do tego nie stosując ? Możesz mi przypomniec jak to się nazywa ? Czy aby nie na literę "h" ?

Piękne wklejki, słowa nic nie znaczą skoro za nimi nie stoją także uczynki.

"H" jak hi.... ?

... i rozeszli się wszyscy zamuceni słowami Jego, nikt nie rzucił... ,

Chocież nie. Jeden został, jest bowiem ponad to wszystko... Ech.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

@Magnepan

Trudna, a wręcz niemożliwa jest polemika, gdy nie dopuszcza się w niej innych niż "jedynie słuszne" wartości, ugruntowane przez jedną ze stron.

Ja analizuję wszystkie informacje do mnie docierające, ale nie znaczy to, że te przeczące zdrowej logice mogłyby dłużej zagościć w mojej świadomości.

Powoływanie się naukowców, na sprawcze dzieło Boga, kiedy inne możliwości zbadania przyczyn i skutków zawodzą, jest zwykłą bezsilnością i brakiem ich kompetencji.

W pewnym okresie swojego trwania (?) KK był chyba nawet przeciwny rozwojowi nauki, a wszelkie przejawy umysłowych dociekań, skutecznie zwalczał.

Dobrze że żyjemy w czasach, w których to co myśli głowa język wypowie.

Że nie jest zagrożone zdrowie i życie tych, którzy próbują samodzielnie myśleć.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno.

Biblia nie zawiera dwuznaczności jak piszesz ale jest ściśle powiązana z historią ludzkości i ogólnie z historią.

Tak twierdzisz ? a może się jednak mylisz ?

Nauka jak widać nie stoi w miejscu ;-)

Oto przykłady błędów, powielane przez wiele stuleci, a wynikające z braku wiedzy.

https://www.youtube.com/watch?v=njU54F2XtzE

Nie tak to działa, nie tak. Rzuć kamień skoro nie ma w Tobie winy...

Jak mają żyć, i co mają robić (z bogactwem, ze swymi pieniędzmi zbieranymi na tacę, a raczej do koszyka, tak pięknie wklejanego, tudzież w powiększeniu nawet), to ktoś inny tu non stop tym epatuje. Nakazujesz innym sam się do tego nie stosując ? Możesz mi przypomniec jak to się nazywa ? Czy aby nie na literę "h" ?

Piękne wklejki, słowa nic nie znaczą skoro za nimi nie stoją także uczynki.

"H" jak hi.... ?

... i rozeszli się wszyscy zamuceni słowami Jego, nikt nie rzucił... ,

Chocież nie. Jeden został, jest bowiem ponad to wszystko... Ech.

Czyżbyś niedostatecznie spełniał się w zakładce pt. " Czym jest kk " ?

Nadto w ogóle mnie nie znasz i w związku z tym nic cię nie upoważnia abyś mnie umoralniał i udzielał rad oraz poddawał ocenie moje sumienie i postępowanie , zajmij się lepiej przeciwdziałaniem pedofilii w kk , który śmie być naszym drogowskazem moralnym , do nieusłyszenia !

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Panowie, to że "zwrotnica przerzuciła temat na inne tory", bo to Wam leży na sercu, i lubicie o tych sprawach dyskutować, nie oznacza tego, że KULTURA przestała wszystkich tu piszących obowiązywać.

Uprzejmie proszę o respektowanie przepisów dotychczas obowiązującego regulaminu.

Nadto w ogóle mnie nie znasz i w związku z tym nic cię nie upoważnia abyś mnie umoralniał i udzielał rad oraz poddawał ocenie moje sumienie i postępowanie

Piszesz do szuflady, będzie cisza. Ogłaszasz publicznie- licz się z krytyką.

Witam , rozwinęła się bardzo ciekawa dyskusja o proroctwach i przepowiedniach ale z braku czasu nie mogę w pełni w niej uczestniczyć,spróbuję jednak coś nieco dodać od siebie w miarę możliwości.

Temat , który poruszyliśmy w naszej dyskusji jest rzeczywiście bardzo interesujący i zasługuje na odrębny wątek w zakładce Audiostereo , może warto o tym pomyśleć i nie ukrywam , iż bym był bardzo rad , gdyby się pan tego podjął z racji na sam temat oraz , co by nie burzyć panu Bejowi tematu poświęconego kulturze , z poważaniem - Piotrek .

Piotr

Biblia oprócz fatalistycznych przepowiedni związanych z końcem świata , zapowiada również wyzwolenie z doczesnego padołu oraz przywrócenie pierwotnego raju

taaak. szkopuł w tym.... ze po śmierci.

W cenie ilu posiłków biedoty afrykańskiej ?

Mylisz pojęcia. takie problemy rozwiązuję się krzesząc w nich wiarę, potem wystarczy patrzeć jak zgodnie jeden po drugim lecą wprost ku raju.

Rzuć kamień skoro nie ma w Tobie winy...

Gdyby byli przewrotni...ciskali by czym innym , efekt końcowy ten sam a formalnie ...... wiadomo.

.

kwestia czasu...niestety

no . i znowu źli oni a którzy to dobrzy My..... Alternatywa ?. ale heca.

. i rozeszli się wszyscy zamuceni słowami Jego, nikt nie rzucił... ,

ach i znowu słowa.

jeno jeden w cieniu ostał..mysłał długo ..no to FRU GO

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Temat , który poruszyliśmy w naszej dyskusji jest rzeczywiście bardzo interesujący i zasługuje na odrębny wątek w zakładce Audiostereo , może warto o tym pomyśleć i nie ukrywam , iż bym był bardzo rad , gdyby się pan tego podjął z racji na sam temat oraz , co by nie burzyć panu Bejowi tematu poświęconego kulturze , z poważaniem - Piotrek .

Piotrze, skoro dopuściłem i w tym temacie tego typu rozważania, to znaczy, że mnie one nie przeszkadzają.

"I w tym" oznacza, że jaki by temat nie powstał, zawsze będą użytkownicy kierować uwagę na tematy biblijno-religijne.

W swoim zaapelowałem tylko o kulturę wypowiedzi i przestrzeganie regulaminu forum.

Co nie znaczy że ten apel był kierowany głównie do Ciebie.

DeeS trochę zaczął prowokować, więc musiałem zareagować.

Ale skoro istnieje potrzeba założenia nowego tematu, jak twierdzisz, to zakładaj.

kwestia czasu...niestety

Od razu pomyślałem o św. Inkwizycji, czyżby miała powrócić ?

Ale myślę, że nie zrozumiałeś mojego wpisu stąd i taką odpowiedź dałeś.

Piotrze, skoro dopuściłem i w tym temacie tego typu rozważania, to znaczy, że mnie one nie przeszkadzają.

"I w tym" oznacza, że jaki by temat nie powstał, zawsze będą użytkownicy kierować uwagę na tematy biblijno-religijne.

W swoim zaapelowałem tylko o kulturę wypowiedzi i przestrzeganie regulaminu forum.

Ale masz otwarty umysł na zagadnienia wiary oraz samej Biblii więc postaraj się zgłębić te tematy z racji egzystencji jednostki

w tym świecie oraz relacji człowieka z Bogiem.

Święta inkwizycja w średniowieczu prowadzona przez zwierzchników KK, lista papieży i sposób ich nominacji w przeszłości

oraz faworyzowanie działań faszystów i Hitlera w II wojnie światowej jest skazą nie do zmazania i która ciąży na KK od pokoleń.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ale masz otwarty umysł na zagadnienia wiary oraz samej Biblii więc postaraj się zgłębić te tematy z racji egzystencji jednostki

w tym świecie oraz relacji człowieka z Bogiem.

Tak, zgadza się - umysł mam otwarty, ale na docierającą do mnie informację na temat zagadnień wiary.

Egzystencja jednostki nie wynika z założeń wiary i Biblii, choć jest mocno z nimi skoligacona.

Gdyż zasadniczo funkcjonujemy w ramach określonych zasad życia społecznego i przepisów prawnych.

Co nie znaczy że te zasady i przepisy wynikają z Biblii.

Czy widzisz różnicę w sformułowaniu swojej i mojej odpowiedzi ? - bo jest zasadnicza.

Nie można natomiast zgłębiać relacji - człowiek <=> Bóg - gdy jedna ze stron relacji, w mojej ocenie, nie występuje.

Hipotetyczne występowanie jakiegoś czynnika, nie rozwiązuje problemu, ale go rozszerza o kolejne filozoficzne rozważania.

taaak. szkopuł w tym.... ze po śmierci.

Zakładając , że dusza ludzka jest nieśmiertelna , co stoi w sprzeczności ze zmartwychwstaniem .

Według Biblii , ludzie-dusze są śmiertelne i dopiero zmartwychwstając dowiemy się , kto nas obudził ze snu śmierci , jak to poetycko wyraziło PŚ .

Warto dodać , iż ostatni żyjący w tym świecie będą świadkami powszechnego zmartwychwstania , co z pewnością będzie potwierdzeniem , że Bóg istnieje oraz kto jest jedynym , prawdziwym Stwórcą .

no . i znowu źli oni a którzy to dobrzy My..... Alternatywa ?. ale heca.

Nie miałem na myśli katolików (wiernych) , gdyż uważam , iż jest wśród nich wielu wspaniałych , dobrych ludzi lecz kler , który powinien być przykładem dla owieczek , nadto proszę zwrócić uwagę , że pierwszy nikogo nie atakuję , to ja zostałem wywołany do tablicy przez pana Dessa , który w każdym wątku chodzi za mną jak cień , co też uważam za brak kultury .

działa cały czas, tylko inaczej.

(+ ,+ )

Co nie znaczy że ten apel był kierowany głównie do Ciebie.

DeeS trochę zaczął prowokować, więc musiałem zareagować.

Ale skoro istnieje potrzeba założenia nowego tematu, jak twierdzisz, to zakładaj.

( +, + )

Ok !

Chętnie bym założył temat traktujący o Piśmie Świętym ale z braku czasu (nie zawsze mógłbym się odnieść do wypowiedzi) oraz z braku dostatecznej wiedzy w tym temacie wolę sobie odpuścić .

Piotr

Zakładając , że dusza ludzka jest nieśmiertelna

no tak. ale do takiego założenia potrzebna jest wiara w samo założenie.

Nie miałem na myśli katolików (wiernych) , gdyż uważam , iż jest wśród nich wielu wspaniałych , dobrych ludzi lecz kler , który powinien być przykładem dla owieczek

Kler tez różny bywa. Mam w rodzinie misjonarza. Całe życie piastuje małe Murzyniątka. To jest wiara, to jest "hard KORE"

ale i przebierańców i hipokrytów nie brak. Podobnie jest z innymi wiarami , zarówno tymi "zacnymi" jak i "kocimi"

Chętnie bym założył temat traktujący o Piśmie Świętym ale z braku czasu (nie zawsze mógłbym się odnieść do wypowiedzi) oraz z braku dostatecznej wiedzy w tym temacie wolę sobie odpuścić

Wtedy musiał byś uznać dogmaty za standard. Nie każdy potrafi.

Liczy wpływy % z podatków ?

podatek to taka współczesna świętość.

to ja zostałem wywołany do tablicy przez pana Dessa , który w każdym wątku chodzi za mną jak cień , co też uważam za brak kultury .

oj tam oj tam. przecież przez różnice poglądowe rodzą się najciekawsze dyskusje. Korzystajcie Panowie wzajemnie z dobrodziejstw Waszych racji. Może to obrośnie pięknymi owocami i inni skorzystają rozszerzając własne horyzonty.

Nie można natomiast zgłębiać relacji - człowiek <=> Bóg - gdy jedna ze stron relacji, w mojej ocenie, nie występuje.

Hipotetyczne występowanie jakiegoś czynnika, nie rozwiązuje problemu, ale go rozszerza o kolejne filozoficzne rozważania.

ale nie dla wszystkich są one w sferze filozoficznej.... ba niektórzy to nawet czują Boska obecność, to raczej już zjawisko fizjologiczne. On ich przepełnia, natycha, olśniewa..etc.

Gdyż zasadniczo funkcjonujemy w ramach określonych zasad życia społecznego i przepisów prawnych.

Co nie znaczy że te zasady i przepisy wynikają z Biblii.

aż chciało by się wysnuć stwierdzenie. jakie zasady takie życie. Czy to dobrze wróży?

Święta inkwizycja w średniowieczu prowadzona przez zwierzchników KK, lista papieży i sposób ich nominacji w przeszłości

oraz faworyzowanie działań faszystów i Hitlera w II wojnie światowej jest skazą nie do zmazania i która ciąży na KK od pokoleń.

rozwiń trochę o tym faworyzowaniu faszystów...proszę

no tak. ale do takiego założenia potrzebna jest wiara w samo założenie.

Z racji braku jakichkolwiek dowodów potwierdzających nieśmiertelność duszy , czy nie daleko bardziej rozsądna i bliższa prawdy jest biblijna relacja mówiąca o tym , że ludzka dusza i człowiek są śmiertelni , co logicznie licuje z obietnicą zmartwychwstania zapowiedzianą przez Boga Biblii ?

Wnikliwa analiza Pisma Świętego demaskuje dogmaty wymyślone przez ludzi , np. dogmat o płaskości Ziemi , dogmat o spoczywającej Ziemi na barkach słoni stojących na żółwiej skorupie otoczonej bezmiarem wód , dogmat o nieśmiertelności duszy-człowieka , czy choćby o niepokalanym poczęciu .

Warto również zwrócić uwagę , że Biblia nie mówi , że wszechświat powstał w wyniku Wielkiego Wybuchu (Big Bangu - naukowcy do dziś posiłkują się rozlicznymi teoriami uprawiając współczesną teorię samorództwa , tzn. że wszechświat zaistniał z nicości , co przeczy naukowej logice i doświadczeniu badawczemu ) lecz , że został stworzony przez pozamaterialny Byt .

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Z racji braku jakichkolwiek dowodów potwierdzających nieśmiertelność duszy ...

Były przeprowadzane eksperymenty naukowe na obecność duszy.

Waży dokładnie 21 gramów, bez względu na ciężar denata.

Nie znaleziono natomiast satysfakcjonującej (dla wszystkich) odpowiedzi - co się dzieje z duszą, po opuszczeniu ciała.

Pierwszy wyświetlający się w wyszukiwarce link, po wpisani hasła - reinkarnacja i kościół => http://rakpap.wordpress.com/2010/06/23/jak-usuwano-reinkarnacje-z-kosciola/

cyt; - "Mimo tego, że nie lubię czepiać się słówek w Bibli ze względu na bezmiar przeinaczeń, który powstał przez setki lat przepisywania ręcznego, bez spacji (taka była wtedy moda), przez wymęczonych skrybów zacytuję kilka fragmentów w których jest sugerowana reinkarnacja.

(Ew. Jana 3:3-14, Biblia Tysiąclecia)

(3) W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego.

(4) Nikodem powiedział do Niego: Jakżeż może się człowiek narodzić będąc starcem? Czyż może powtórnie wejść do łona swej matki i narodzić się?

(5) Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego.

(6) To, co się z ciała narodziło, jest ciałem, a to, co się z Ducha narodziło, jest duchem.

(7) Nie dziw się, że powiedziałem ci: Trzeba wam się powtórnie narodzić.

(8) Wiatr wieje tam, gdzie chce, i szum jego słyszysz, lecz nie wiesz, skąd przychodzi i dokąd podąża. Tak jest z każdym, który narodził się z Ducha."

Były przeprowadzane eksperymenty naukowe na obecność duszy.

Waży dokładnie 21 gramów, bez względu na ciężar denata.

Panie Mirku , proszę się nie gniewać ale mówi pan tak , jak ci , co widzieli i rozmawiali z kosmitami .

Jeżeli dusza jest bytem niematerialnym , to jak może ważyć 21 gramów ?

cyt; - "Mimo tego, że nie lubię czepiać się słówek w Bibli ze względu na bezmiar przeinaczeń, który powstał przez setki lat przepisywania ręcznego, bez spacji (taka była wtedy moda), przez wymęczonych skrybów zacytuję kilka fragmentów w których jest sugerowana reinkarnacja.

KIM LUB CZYM JEST DUSZA?

W sprawie tej panuje wielkie zamieszanie. Znaczna cześć ludzi sądzi, że dusza jest w człowieku i po śmierci opuszcza ciało, idąc do nieba, czyśćca albo piekła. Nic dziwnego, że tak mniemają — tak, bowiem, są nauczani w kościołach.

» CO W TEJ SPRAWIE MA DO POWIEDZENIA BIBLIA.

Słowo dusza jest tłumaczeniem hebrajskiego słowa nefesz [נפש] i greckiego psyche; pierwszy raz spotykamy je w Ks. Rodzaju 2:7: „I stał się człowiek dusza żyjącą” Tak oddają ten werset katolickie Biblie: gdańska z 1635 roku oraz księdza Wujka, zredagowana wcześniej (Nowy testament wydano w 1593r., natomiast całość — w 1599r). Natomiast we współczesnym przekładzie Biblii Tysiąclecia zmieniono słowo dusza na istota żyjąca, lecz już w 1 liście do Koryntian 15:45, który nawiązuje do Rodzaju.2:7, zapomniano usunąć słowo dusza i widnieje tam: „I stał się pierwszy człowiek duszą żyjącą”.

» KOLEJNE WERSETY MÓWIĄCE O DUSZY:

1 list Piotra 3:20: „Za dni Noego (…) niewielu, to jest osiem dusz, ocalało przez wodę”. W oryginale występuje w tym miejscu słowo:psy-chai (liczba mnoga od psy-che), i większość polskich przekładów Biblii oddają to greckie słowo jako dusza (Biblia Tysiąclecia, Biblia gdańska, Biblia księdza Romaniuka, księdza Wujka, Przekład Nowego Świata). Jak widać, i co ciekawe, nawet Biblia Tysiąclecia (katolicka — jedna z najbardziej znana i popularna) notuje w tym miejscu słowo dusza.

Księga Rodzaju 9:5: „Albowiem krwi dusz waszych będę się domagał” (Wujek 1962) – wynika z tego, że dusza posiada krew. Niestety, w Biblii Tysiąclecia pominięto w tym miejscu słowo dusza.

Jozuego 11:11: „Zabili każdą duszę, która była w niem, ostrzem miecza mordując”. – w tym wersecie czytamy, że dusze dały się zabić, więc są materialne, a nie mają postaci jakiegoś ciała astralnego. W Biblii Tysiąclecia czytamy w tym miejscu: „Nie pozostawili żadnej żywej duszy…”.

1 Mojżeszowa (Rodzaju) 1:20-21, 24-25: „I rzekł Bóg: Niech hojnie wywiodą wody płaz duszy żywiącej (…). I stworzył Bóg wieloryby wielkie, i wszelką dusze żywiącą płazającą się (…). I rzekł tez Bóg: Niech wyda ziemia duszę żywiącą według rodzaju swego (…)” (Biblia gdańska) – występuje tu również wiele razy słowo nefesz-dusza; tak samo oddaje to Wujek; jednak Biblia Tysiąclecia zamienia duszę na istoty, nie mogąc pogodzić się z myślą, że i zwierzęta nazywane są duszami.

3 Mojżeszowa (Kapłańska) 24:17-18: „Jeżeli mężczyzna ugodzi śmiertelnie jakąś duszę (nefesz w hebrajskim oryginale) ludzką, należy go niechybnie wydać na śmierć. A kto ugodzi śmiertelnie duszę (to samo słowo nefesz) zwierzęcia domowego, ma za nią dać zadośćuczynienie:duszę za duszę (nefesz)”. (New World Translation)

Jak wyraźnie widać, to samo hebrajskie słowo nefesz, oznaczające duszę, odnosi się zarówno do ludzi, jak i do zwierząt. Niestety, Biblia Tysiąclecia znowu zamienia słowo dusza na człowiek oraz zwierzę.

Objawienia 16:3: „I zamieniło się w krew jakby zmarłego, i co było w morzu, powymierało — każda żywa dusza”. (New World Translation)

A zatem, również i chrześcijańskie pisma greckie mówią, że zwierzęta są duszami.

W tekście greckim występuje tu słowo psyche — odpowiednik hebrajskiego nefesz, czyli dusza. I znowu poprawnie oddaje ten werset Wujek oraz Biblia gdańska, natomiast Biblia Tysiąclecia podaje tu słowo istoty.

CZY DUSZA MOŻE UMRZEĆ?

Jozuego 11:11: (wspominane już wyżej) „i pozabijali wszystkie dusze…”

Ezechiela 18:4: „Oto wszystkie dusze do mnie należą. Jak dusza ojca, tak i syna — należą do mnie. Dusza, która grzeszy, właśnie taumrze”. (New World Translation)

Znowu rzetelnie użyto tu słowa nefesz, zarówno w Biblii Wujka, Biblii gdańskiej, natomiast w Biblii Tysiąclecia zamieniono dusze na osoby, lecz w przypisie do tego wersetu wyjaśniono, że dosłownie chodzi o dusze.

Mateusza 10:28: (Pw) „Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy (lub życia) zabić nie mogą. Bójcie się raczej tego, kto może i ciało i duszę zniszczyć w gehennie”.

W tekście greckim występuje tu psyche w bierniku. Biblia gdańska, Wujek, Biblia Tysiąclecia, Biblia warszawska, Biblia poznańska, Romaniuk, Kowalski, Dąbrowski oddają tu słowo dusza. Natomiast Biblia Tysiąclecia — skwapliwie korzystając z okazji do poparcia nauki o nieśmiertelności duszy ludzkiej — podaje też słowo dusza (nefesz)! Dlaczego więc w innych miejscach Biblii, to samo słowo nefesz tłumaczy na osoba, istota albozwierzę?!?! Fałsz oczywisty, bo zamierzony.

Dlaczego Biblia Tysiąclecia (która programowo podmienia wszędzie hebrajskie słowo nefesz) w tym właśnie miejscu oddaje je wiernie jakodusza? Podyktowane jest to chęcią wykorzystania tego wersetu do podpierania nauki o posiadaniu przez człowieka nieśmiertelnej duszy oraz niebiblijnych nauk nauk, mówiących o wędrówce dusz po śmierci (do nieba, czyśćca albo piekła).

Pan Jezus mówiąc o zabiciu ciała i duszy, miał na myśli ,że można zabić człowieka-duszę, ale tylko ciało, natomiast człowieka, który jest w pamięci u Boga zabić nie można — w tym sensie nie mogą zabić duszy, lecz Bóg może to uczynić, nie wzbudzając go z martwych i zacierając go w swojej pamięci. [Zobacz mój artykuł, pt." Piekło ", gdzie w post scriptum wspominam o gehennie i szeolu. Oba te słowa – gehenna i szeolprzetłumaczono na piekło i stąd wywodzi się ta niebiblijna nauka o piekle-smażalni (notabene, pojęcie piekła funkcjonowało już od dawna w wierzeniach pogańskich, a nawet było piekło zimna, no, ale ostało się tylko gorące).

Dzieje Apostolskie 3:23: „Wszelka dusza (gr. psyche) , która by nie słuchała proroka tego, będzie wykorzeniona z ludu”. (Wujek)

CZY DUSZA I DUCH TO JEDNO I TO SAMO?

Wiemy już, że nefesz i psyche to hebrajskie oraz greckie odpowiedniki duszy, A jakimi słowami oddawany jest duch?

Duch z hebrajskiego to ruach [רוח] a z greckiego — pneumatos.

A więc dusza żyjącą nazywani są w Piśmie zarówno ludzie jaki i zwierzęta. Nie mamy w sobie jakiejś duszy, która wędruje gdzieś po śmierci — jesteśmy martwi i oczekujemy na zmartwychwstanie (Dzieje Apostolskie 24:15), po czym będziemy mieszkać w Królestwie Bożym na rajskiej ziemi (Księga Daniela 2:44).

augustyn.jpg

Dopiero święty Augustyn radykalnie odseparował duszę od ciała, widząc w niej substancję samoistną i nieśmiertelną.
Co prawda, dla niektórych ludzi Biblia zawiera też nadzieję niebiańską; i oni będą żyli w niebie, ale otrzymają ciało duchowe.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ WIARA W NIEŚMIERTELNĄ DUSZĘ?

Dopiero Orygenes (zm. ok. 254r.) oraz św. Augustyn (354-430 r.) uznali, ze dusza jest substancją duchową i stworzyli jej koncepcję filozoficzną. Byli oni pod wpływem neoplatonizmu — tak napisano w New Catholic Encyklopedia,1967,t 13 str.452-454.

Nieśmiertelność duszy jest pojęciem greckim, powstałym w starożytnych kultach i rozwiniętym przez filozofa Platona (Presbyterian Life z 1 maja 1970, str.35)

Polecam: „Fedeon” Platona str. 381-464. Znajdziemy tam platońskie koncepcje o nieśmiertelnej duszy, ale i Platon wzorował się na innych, m.in. na kapłanach babilońskich. (M.Jastrow jun., The Religion of babylonia and Assyria, str.556)

Warto więc sprawdzać czy religia , którą wyznajemy pochodzi od JEDYNEGO prawdziwego Boga i czy nie jesteśmy pod wpływem nauk, inspirowanych przez Bożego przeciwnika — szatana diabła.

Może się okazać , że ucztujemy ze stołu demonów a nie ze stołu Ojca Pana Jezusa. (1 list do Korynti

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeżeli dusza jest bytem niematerialnym , to jak może ważyć 21 gramów ?

Ciekawy opis doświadczeń => http://infra.org.pl/ycie-po-yciu/ycie-po-mierci/950-ile-way-ludzka-dusza-czyli-21-gramow-dr-macdougalla.html

Co prawda ja też posłużyłem się cytatem z PŚ, ale w dalszym ciągu uważam, że nie można Biblii w ten sposób odbierać.

Poza tym zbyt dużo jest tłumaczeń jej, z kolejnych tłumaczeń, co w rezultacie zatraca jej pierwotny przekaz.

Nad pierwowzorem, tudzież zapiskami najbliższymi oryginałowi, w dalszym ciągu pochylają się najtęższe umysły zarówno reprezentujące nurt teologiczny jak i akademicki, świecki.

Jak i w jakim celu Biblia została wykorzystana, wie tylko KK.

Być może jest to jedna z największych tajemnic KK.

Panie Piotrze , bardzo precyzyjnie wyjaśnił pan pojęcie duszy i tego czym jest.

Można powiedzieć parafrazując wszystkie przytoczone wersety Biblijne, że duszami są wszystkie organizmy ożywione [żywe]

w tym i sam człowiek.Człowiek jest duszą żyjącą.

Dusza która umiera nie ma świadomości , rozeznania i wiedzy co w danym momencie się dzieje.Twierdzenie że z chwilą śmierci

'dusza' człowieka idzie do nieba jest nieprawdziwe i zaprzecza Bożej nauce o zmartwychwstaniu oraz życiu w rajskich warunkach

tutaj na ziemi pod rządami Królestwa Bożego.

Wspomniał pan również o niebiblijnej nauce o piekle którą wymyślili najprawdopodobniej zwierzchnicy kościoła aby mieć jako taki

posłuch społeczeństwa. Teoria piekła jest absolutnym zaprzeczeniem Miłości Bożej która jest pierwszym przymiotem charakteryzującym Boga -Bóg jest miłością [ 1 Jana 4:8,16 ]

Poza tym zbyt dużo jest tłumaczeń jej, z kolejnych tłumaczeń, co w rezultacie zatraca jej pierwotny przekaz.

To fakt .

Ciekawy opis doświadczeń =>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panie Mirku , przeczytałem artykuł , do którego podał pan link , niemniej należy sobie zadać pytanie : jeżeli nasza dusza jest nieśmiertelna , to gdzie była pańska lub moja dusza nim się urodziliśmy ?

Panie Piotrze , bardzo precyzyjnie wyjaśnił pan pojęcie duszy i tego czym jest.

Można powiedzieć parafrazując wszystkie przytoczone wersety Biblijne, że duszami są wszystkie organizmy ożywione [żywe]

w tym i sam człowiek.Człowiek jest duszą żyjącą.

Dusza która umiera nie ma świadomości , rozeznania i wiedzy co w danym momencie się dzieje.Twierdzenie że z chwilą śmierci

'dusza' człowieka idzie do nieba jest nieprawdziwe i zaprzecza Bożej nauce o zmartwychwstaniu oraz życiu w rajskich warunkach

tutaj na ziemi pod rządami Królestwa Bożego.

Wspomniał pan również o niebiblijnej nauce o piekle którą wymyślili najprawdopodobniej zwierzchnicy kościoła aby mieć jako taki

posłuch społeczeństwa. Teoria piekła jest absolutnym zaprzeczeniem Miłości Bożej która jest pierwszym przymiotem charakteryzującym Boga -Bóg jest miłością [ 1 Jana 4:8,16 ]

Przede wszystkim nie da się pogodzić dogmatu o nieśmiertelności duszy z powszechnym zmartwychwstaniem i oczywiście z 66 księgami Pisma Świętego .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piotr

rozwiń trochę o tym faworyzowaniu faszystów...proszę

Wtrącaniem się do polityki KK sprowadził na ludzkość wielkie cierpienia......

Kiedy w latach 1930 świat pogrążył się w oparach kryzysu, szambelan papieski i były kanclerz Niemec Franz von Papen do roku

1933 zjednał poparcie magnatów przemysłu dla ideologii nazizmu i samego Hitlera który został kanclerzem Niemiec.

Sam von Papen został wicekanclerzem Niemiec i zjednał poparcie katolickiej części społeczeństwa dla ideologii faszystowskiej

Hitlera który po objęciu stanowiska w 1933 r po 2 miesiącach władzy rozwiązał Parlament i krwawo rozprawił się z opozycją.

W tym samym roku kardynał Pacelli [ pózniejszy papież Pius XII ] podpisał KONKORDAT z nazistowskimi Niemcami dając

wyraz zainteresowania Watykanu rosnącą potęgą narodowego socjalizmu w Niemczech. Dokument w imieniu Hitlera podpisał

sam von Papen którego pózniej kardynał Pacelli udekorował wysokim odznaczeniem papieskim - Wielkim Krzyżem Orderu Piusa.

Jednocześnie Franz von Papen zostaje mianowany przez Hitlera na Niemieckiego posła w Wiedniu aby zjednać sobie

czołowych Austriackich polityków i kardynała Innitzera i wielu katolików w Austrii.

Kiedy po kapitulacji Austrii wojska niemieckie defilowały ulicami Wiednia kardynał Innitzer nakazał wywiesić we wszystkich

kościołach austriackich flagi ze swastyką oraz bić triumfalnie w dzwony.

W ksiązce Williama Shirera 'Rozkwit i upadek III Rzeszy ' autor pisze że von Papen ponosił ' większą niż ktokolwiek inny

w Niemczech odpowiedzialność za dojście Hitlera do władzy '

Były kanclerz Kurt von Schleicher powiedział o Papenie :' okazał się zdrajcą takiego pokroju że w porównaniu z nim

Judas Iszkariot jest święty

Kiedy biskupi katoliccy zgromadzili się na konferencji w Fuldzie, zalecili wprowadzenie specjalnej 'modlitwy wojennej' która miała

być odczytywana przed i po każdym nabożeństwem.W modlitwie błaga się Opatrzność o pobłogosławienie zwycięstwem

wojsk niemieckich i powierza się jej życie i zdrowie wszystkich żołnierzy.

Ponadto biskupi nakazali duchownym katolickim aby przynajmniej raz w miesiącu wygłaszali specjalne kazania niedzielne

poświęcone żołnierzom niemieckim walczącym na lądzie,na morzu i w powietrzu.

Wprawdzie garstka księży i zakonnic zaprotestowała przeciwko okrucieństwom Hitlera za co ciężko ucierpieli z tego powodu.

Watykan i cały kościół katolicki z armią duchownych udzielali czynnego lub milczącego poparcia reżimowi nazistowskiemu.

Schroniony w cichych komnatach Watykanu,papież Pius XII ani słowem nie zganił ludobójstwa Żydów i innych nacji przez

cały czas trwania okupacyjnej władzy Hitlera.

<br />Watykan i cały kościół katolicki z armią duchownych udzielali czynnego lub milczącego poparcia reżimowi nazistowskiemu.<br />Schroniony w cichych komnatach Watykanu,papież Pius XII  ani słowem nie zganił ludobójstwa Żydów i innych nacji przez<br />cały czas trwania okupacyjnej władzy Hitlera.<br />

Chcieli zachować czyste konto, a brudną robotę za nich mieli wykonać Niemcy. Po wojnie Watykan umożliwił masową ucieczkę SS-manów do Ameryki Południowej.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

... jeżeli nasza dusza jest nieśmiertelna , to gdzie była pańska lub moja dusza nim się urodziliśmy ?

Bardzo ciekawe pytanie :-)

Uważam, że odpowiedzi na nie można znaleźć poddawszy się hipnozie regresyjnej.

http://www.psychotronika.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=577&Itemid=1

Może nie będzie to bezpośrednia odpowiedź na pytanie, gdzie była nasza dusza, ale w jakich ciałach przemierzała kolejne wieki.

Trochę materiału do poczytania, o miejscu przebywania duszy poza ciałem http://www.teologia.pl/m_k/tajem/jak_daleko.htm

Schroniony w cichych komnatach Watykanu,papież Pius XII ani słowem nie zganił ludobójstwa Żydów i innych nacji przez

cały czas trwania okupacyjnej władzy Hitlera.

"20 października 1939 w encyklice Summi Pontificatus potępił rozpętanie IIWŚ przez totalitaryzm Niemiec nazistowskich."

"We wrześniu 1945 r. Światowy Kongres Zydów ofiarował 20 tys. dolarów na prowadzone przez Watykan instytucje charytatywne w dowód uznania tego, co Stolica Święta uczyniła dla ratowania Żydów przed faszystowskimi i nazistowskimi prześladowaniami, co podważa tezę, jakoby papież popierał działania antysemickie. 29 listopada 1945 w Watykanie za wysiłki na rzecz ratowania Żydów papieżowi podziękowała delegacja 80 byłych więźniów obozów koncentracyjnych. W czasie wojny organizacje kościelne ocaliły 500-800 tys. żydów"

Nie pamięta się o planowanej przez Hitlera w 1943 r aneksji Watykanu, wymordowania wszystkich duchownych oraz wywiezienia Piusa i zamordowaniu w nieznanym miejscu

To tak gwoli sprawiedliwości mimo wielu kontrowersji wokół pontyfikatu Piusa XII

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na początku Kościół widział w III Rzeszy sojusznika, siłę mogocą przeciwstawić się komunizmowi, którego uważał w tamtym czasie za największego wroga tak Kościoła jak też całej zachodniej cywilizacji. Piękne przemówienia Hitlera pozwalały mu kreować się na męża opatrznościowego. To wystarczyło, by na swój sposób stał się sojusznikiem Watykanu. Po wybuchu wojny i uzmysłowieniu się kim naprawdę jest Hitler sytuacja ta uległa diametralnie zmianie.

Ale więcej to już nie w tym kulturalnym wątku.

Obawa przed komunizmem była powszechna w Europie Zachodniej , niemniej bardziej świadome lub nie działania kościoła

w aspekcie szukania sojusznika w Hitlerze są bezpodstawne temu ze Watykan obawiał się inwazji Bolszewików w tamtym okresie.

Czasy Bolszewickiej Rosji to czystki i porządkowanie wewnętrznych struktur partyjnych do wymogów ideii Lenina,Marksa i Engelsa.

Pozbawianie majątku co bogatszych obywateli ,masowe przesiedlenia i wywózki w dalsze regiony Rosji trwały bez końca,militarnie

Rosja w tamtych czasach się nie liczyła na mapie Europy i nie była poza ideologią zagrożeniem dla

większości państw Europy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.