Skocz do zawartości
IGNORED

Cały zestaw stereo za 3-4 tysiące

AnkaP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

z góry przepraszam i uprzedzam, że jestem kobietką, która nie za bardzo zna się na elektronice ;) Do tej pory zupełnie wystarczyły mi słuchawki, ale chyba dojrzałam do zakupu jakiegoś poważniejszego sprzętu grającego. Czytałam anonimowo forum i doszłam do wniosku, że zakup gotowych zestawów z sieciówek typu MM jest nie najlepszym pomysłem, więc chciałabym skonsultować ewentualny zakup z Wami. Niestety opcja kupienia wzmacniacza z odtwarzaczem i samodzielne zmontowanie kolumn z wiadomych przyczyn opada :)

Myślałam o czymś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam pojęcia co o tym sądzicie? Coś w tym stylu nada się dla osóbki dopiero raczkującej w świecie audio i niemającej większych wymagań, czy są to pieniądze wyrzucone w błoto, bo można by dostać za tę cenę coś dużo lepszego? Dodam, że obecnie nie mam stałego mieszkania, więc być może za rok czy dwa będzie przeprowadzka i zmienią się warunki. Na razie sprzęt by stał w pokoju koło 20 metrów kwadratowych, o suficie około 2,5 m? (Nie mam drabiny, a nie sięgnę miarką :D)

Przepraszam za spam, ale szukałam podobnych tematów na ostatnich stronach i nie mogłam znaleźć podobnego pytania.

Pozdrawiam wszystkich!

Ukryta Zawartość

Witam Panią,

elektronika wybrana przez Panią jest dobra, natomiast kolumny zupełnie nie pasują do systemu stereofonicznego. Jest to typowy zestaw kolumn klasy bardzo podstawowej, stosowany w budżetowych zestawach kina domowego.

Postaram się Pani przedstawić kilka propozycji, jednak potrzebuję znacznie więcej informacji. Przede wszystkim proszę o podanie gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj Pani słucha, ewentualnie zespołów. Proszę także swoim słowami opisać, jakie brzmienie Pani lubi - czy bardziej mocne, ostre, dynamiczne, czy raczej relaksujące, łagodne. Ponadto czy ma Pani wymagania w kwestii kolorystyki kolumn oraz w jakim budżecie musimy się zamknąć w przypadku całego systemu.

Czekam na odpowiedź

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mając 4tys. wziąłbym wzmak MF E1(albo E10, E11), odtwarzacz D500SE, i do tego Focale, np Chorus 705V. Zagra to tak, że Marantze, Denony, Yamahy, itp. nawet za 6tys. - nie mają startu.

Witam Panią,

elektronika wybrana przez Panią jest dobra, natomiast kolumny zupełnie nie pasują do systemu stereofonicznego. Jest to typowy zestaw kolumn klasy bardzo podstawowej, stosowany w budżetowych zestawach kina domowego.

Postaram się Pani przedstawić kilka propozycji, jednak potrzebuję znacznie więcej informacji. Przede wszystkim proszę o podanie gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj Pani słucha, ewentualnie zespołów. Proszę także swoim słowami opisać, jakie brzmienie Pani lubi - czy bardziej mocne, ostre, dynamiczne, czy raczej relaksujące, łagodne. Ponadto czy ma Pani wymagania w kwestii kolorystyki kolumn oraz w jakim budżecie musimy się zamknąć w przypadku całego systemu.

Czekam na odpowiedź

Z ulubionych gatunków to na pewno starszy rock, jazz właściwie w każdej formie, muzyka klasyczna (zwłaszcza impresjonizm i romantyzm, jakoś wielkie orkiestry do mnie na razie nie przemawiają) i ogólnie pojęta muzyka popularna ;) Co do brzmienia, to najbardziej by mi zależało na pełnym, nie wiem- soczystym? basie i ewentualnie wyraźnej górze. Jak widać po gatunkach nie mam potrzeby kupowania sprzętu pod jeden rodzaj muzyki, więc poza tym basem mogą być "uniwersalne", raczej łagodne. No może tylko uwaga odnośnie jazzu czy klasyki- dość częste zmiany wysokości dźwięku, więc fajnie byłoby jakby sobie z tym sprzęt radził. Co do kolorystyki - pasowałyby mi ciemne: mahoniowe, ciemna wiśnia, czarne, ale gdyby fajne kolumny były w kolorze jasnego dębu też nie byłoby problemu.

Chciałabym się zamknąć ze wszystkim w okolicach 4 tysięcy. Lepsze kable (?) ewentualnie mogłabym dokupić później.

Bardzo dziękuję za pomoc !!!

Witam panią

Na samym początku odradzam system który pani chce zakupić za 4tyś można znaleźć coś co będzie lepiej grało przykro mi tylko ze nie mam w tej chwili czasu, żeby czegoś dla Pani poszukać.Ale nie napalał bym się na DENONA miałem dawno temu do czynienia z tym sprzętem i nie mam miłych wspomnień-odradzam tak na szybko mogę doradzić poszukać coś z NAD lub CAMBRIDGE AUDIO oczywiście szukać modeli najniższych a jeżeli chodzi o głośniki to trzeba by było wiedzieć w jakim pomieszczeniu ma to grać.Bo to nie koniecznie muszą być głośniki wolnostojące może wystarczą jakieś monitory

POZDRAWIAM:)

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (do Castle)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (do B&W)

Kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Już odpowiadam:

- nie muszę mieć kolumn podłogowych; nie wiem tylko od czego zależy wybór monitor/kolumna wolnostojąca

- w odtwarzaczu cd nie ukrywam, że chciałabym mieć wejście na usb, bo to by mi oszczędziło sporo pracy w przegrywaniu plików z komputera na płyty

Dziękuję Ci Justas za te zestawy, przepraszam, że zapomniałam wspomnieć o tym usb, bo z tego co widzę, żaden z odtwarzaczy nie ma takiego wejścia.

Dziękuję za odpowiedź i szczegóły,

trochę ogranicza nam wybór wymóg złącza USB. Jeśli moglibyśmy z tej funkcji zrezygnować, zdecydowanie polecałbym konfiguracje opartą na elektronice Cambridge Audio Azur 351A / 351C, w którym to zestawie wzmacniacz posiada wbudowany przetwornik USB DAC czyli możemy podłączyć pod wzmacniacz komputer za pomocą przewody USB i wykorzystywać możliwości odtwarzania plików muzycznych oraz radia internetowe, Spotify z komputera. Do Cambridge Audio proponowałbym kolumny podstawkowe QAcoustics QA2020i lub jeszcze lepiej Indiana Line Nota 260. Drugą propozycją (także bez USB) jest NAD C316BEE / C515BEE oraz zestaw kolumn Monitor Audio Bx2. Każda z powyższych konfiguracji moim zdaniem będzie dawała gwarancję uzyskania możliwie wysokiej jakości dźwięku w danym budżecie.

Jeśli jednak złącze USB w odtwarzaczu jest niezbędne, proponuję zwrócić uwagę na elektronikę Yamaha A-S500 / CD-S300 oraz kolumny Indiana Line Tesi 540 (ewentualnie Indiana Line Nota 550) lub Denon PMA-720AE / DCD-720AE i kolumny Monitor Audio Bx2 lub Kef C5.

Serdecznie zapraszam Panią do salonu na odsłuchy poszczególnych konfiguracji, oczywiście w przypadku pytań, wątpliwości służę pomocą.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź- zaciekawiła mnie opcja z wzmacniaczem z usb. Rozumiem, że w takim wypadku nie dałoby rady podpiąć zwykłego dysku twardego/ pendrive'a przez usb? Nie ukrywam, że 4 tysiące na cd ze wzmacniaczem i do tego kolumny trochę naciągną mój budżet, ale sam wzmacniacz + kolumny i później cd byłby bardziej znośny- tylko nie wiem, czy to ma sens...

Zainteresowała mnie też ostatnia opcja. Widzę, że w Państwa sklepie dorzucacie kable do głośników. Czy w takim razie musiałabym kupować jakieś inne kable, czy sam zakup głośników i zestawu denona cd + wzmacniacz starczyłby? (Przepraszam, jeśli to pytanie jest głupie)

A i jeszcze jedno pytanie: czy pod denona w takim razie też można by było podpiąć kabel, żeby puścić muzykę z np internetowego radia?

W przypadku wzmacniacza Cambridge Audio Azur 351A nie możemy podpiąć dysku twardego pod wzmacniacz, natomiast możemy podłączyć komputer, który wykorzystamy jako bardzo dobre źródło dźwięku. W takim przypadku wzmacniacz jest widziany przez komputer jako zewnętrzna karta muzyczna. Na komputerze (jeśli to jest PC) proponuję zainstalowanie bezpłatnego programu foobar2000, który idealnie nadaje się do odtwarzania muzyki w możliwie najwyższej jakości. Może w przyszłości zamiast CD, warto będzie pomyśleć o odtwarzaczu strumieniowym, który zastąpi komputer - proszę chociażby z ciekawości spojrzeć na Cambridge Audio Stream Magic 6.

Przy wybranych produktach dokładamy okablowanie, szczegóły zawsze uzgadniamy tak, aby dobór kabli był zgodny z preferencjami.

W przypadku natomiast konfiguracji opartej na elektronice Denon oczywiście można podpiąć komputer do wzmacniacza przewodem analogowym, wychodząc z komputera wyjściem analogowym, jakość jednak dźwięku będzie niezbyt wysoka. Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego przetwornika USB DAC (to samo co jest wbudowane do CA Azur 315A), za przyzwoite urządzenie należy wydać około 500 zł. (n. NuForce uDac-2).

Jeśli miałbym jednak doradzić, to jeśli jest możliwość wykorzystania komputera jako źródło, namawiałbym na zestaw oparty na CA Azur 351A z dobrym zestawem kolumn. Brzmieniowo będzie to zupełnie inna klasa dźwięku niż np. Denon. Dodatkowo jest to system otwarty, komputer umożliwia odsłuch stacji radiowych, wszystkich rodzajów plików, dodatkowo warto skorzystać np. z Spotify dającego możliwość słuchania muzyki za niecałe 20 zł. miesięcznie z ogromnej bazy albumów.

W przypadku pytań służę pomocą, jeśli życzy Pani sobie, proszę na priv o kontakt, w poniedziałek możemy porozmawiać telefonicznie.

A ja polecilbym calkiem cos innego, na wskros nowoczesny i latwo przenosny system micro - Pioneer X-HM81 ( z kolumnami ) lub XC-81 ( bez kolumn, dokupujemy sami ). Gra znakomicie, jest wyposazony we wszystkie najnowsze technologie ( odtwarzacz sieciowy - po kablu lub wifi, gniazdo usb ( pendrivy lub dyski ), bluetooth ( np do sluchawek bezprzewodowych ), radio internetowe. Ma rowniez CD i radio UKF.

Aha, brzmienie odpowiada oczekiwaniom autorki.

Chwale, ale na podstawie wlasnych kilkumiesiecznych doswiadczen.

Jest na tyle tani, ze w przypadku wyboru kolumn osobno - z budzetu autorki zostanie wystarczajaco grosza na nie.

I jeszcze jedno, dzieki funkcjom sieciowym - mozna sterowac smartfonem i/lub odtwarzac muzyke ze smartfona na zestawie, albo odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.