Skocz do zawartości
IGNORED

2-drożne podłogowce na Scan-Speak'ach, które wybrać?

Belfort

Rekomendowane odpowiedzi

IMO jak już się bawić we 3way to z 8 calowym wooferem.

Też tak uważam.

znalazłem kiedyś w necie taki schemacik, ale nic poza tym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

znalazłem kiedyś w necie taki schemacik, ale nic poza tym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arczi87 tak patrzę na Twojego avatara i zapominamy o tym projekcie.

Harpia DIYhttp://www.audiostereo.pl/harpia-diy_83078.html

Ja przestałem się chwalić bo powiedzą, że nachalną reklamę robię :). Ale jak dla mnie bardzo konkretne 3 way. Obecnie jestem wyleczony ze zmiany kolumn. Za jakiś czas będę je poganiał clonem Accu P-4100. Będę miał porównanie na ile ugoda się wyrabia z tymi kolumnami. Choć obecnie nie mam na co narzekać. Co do tego, że nie jest to SS. A czy tylko SS potrafi robić dobre głośniki? W dodatku aluminium w SS jak na lekarstwo.

IMO jak już się bawić we 3way to z 8 calowym wooferem.

Woofer wooferowi nie równy. Jak się okazuje ushery w tym projekcie maja jedne z największych sd (150 cm2) w swojej średnicy, tylko SS iluminator ma większy 154 cm2. Więc jest to też istotna kwestia. Dodatkowo u mnie pracują dwie 18.

Zaś 8" seas to tylko 136 cm2 więc mój 7" (usher) jest "większy" od 8" (seas) i dodatkowo są dwa... Dopiero większe sd jest przy jeszcze większym głośniki Seasa.

W ogóle miotam się z opisem tych kolumn jakiś czas. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie zrobiłem żadnej przeróbki zwrotnicy. Obecnie od kilku miesięcy tylko słucham. No i nie mam ochoty na robienie z nimi czegokolwiek.

Ja przestałem się chwalić bo powiedzą, że nachalną reklamę robię :). Ale jak dla mnie bardzo konkretne 3 way. Obecnie jestem wyleczony ze zmiany kolumn. Za jakiś czas będę je poganiał clonem Accu P-4100. Będę miał porównanie na ile ugoda się wyrabia z tymi kolumnami. Choć obecnie nie mam na co narzekać. Co do tego, że nie jest to SS. A czy tylko SS potrafi robić dobre głośniki? W dodatku aluminium w SS jak na lekarstwo.

Woofer wooferowi nie równy. Jak się okazuje ushery w tym projekcie maja jedne z największych sd (150 cm2) w swojej średnicy, tylko SS iluminator ma większy 154 cm2. Więc jest to też istotna kwestia. Dodatkowo u mnie pracują dwie 18.

Zaś 8" seas to tylko 136 cm2 więc mój 7" (usher) jest "większy" od 8" (seas) i dodatkowo są dwa... Dopiero większe sd jest przy jeszcze większym głośniki Seasa.

W ogóle miotam się z opisem tych kolumn jakiś czas. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie zrobiłem żadnej przeróbki zwrotnicy. Obecnie od kilku miesięcy tylko słucham. No i nie mam ochoty na robienie z nimi czegokolwiek.

Chyba coś ci się pomieszało bo na projekcie jest Seas CA22RNY który ma Sd=230cm2 i tyle mają 8" Seasy, 7" Usher ma faktycznie większe Sd od 6,5" Seasów, lae to chyba wynika z rozmiarów.

Miałeś chyba na myśli że twoje 2x8935 maja łącznie 300cm2 co jest więcej niż jeden 8" Seas...

Arczi,

pojedyncza 18 zejdzie tak samo nisko co dwie czy pięć. różnica jest taka, ze dwie ze względu na większy litraz łatwiej będzie niżej stroic porządną rura. i tyle.

sd ma znaczenie Imo drugorzędne, taki seas er18 pomimo niższego sd zniekształca mniej od ushera. usher został wybrany pewnie z powodu, ze dobrze sie czuje w relatywnie dużej, na na 18stke, budzie.

należy sie cieszyć, ze harpia z misiomorem zrobili taki fajny projekt, ale szkoda ze nie powstał na 8 calowym wooferze...

... I dlatego od kilku godzi stoją u mnie Harpie Amstaffy.

2x22cm na basie :)

Ale nadal szukam czegoś z konkretnym , minimum 26 - 32cm wooferem.

Marcusy i Dobermanny trochę dla mnie za drogie :/

Chociaż Amstaffy mają ciekawą zaletę. Nie jest to dokładnie BR , chociaż mają trzy rury BR to komora wooferów jest mocno wytłumiona watoliną . Coś bardziej jak OZ dzięki czemu nawet w moich 18 metrach nic nie dudni i się nie dusi a wygar jak trzeba mają taki że głowa boli :)

Taki mocno tłumiony BR to coś często spotykanego w przypadku alu membran. Tak samo robi joseph audio, służy to oczywiście powiększeniu litrażu widzianego przez głośnik. Nadal to obudowa BR:)

ciekawe jak długo wytrzymasz z metalowym Seasem?

Miałem już Amstaffy , później Kef R700 - też metalowy , polipropylenowe Vienny , znowu R700 i wróciłem do alu Amstaffów :)

Wszystkie były fajne ale 2x22cm na basie to nie 17-18cm .

Na tweeter mam już pomysły i mam też pewne info co z nim zrobić .

Nadal to obudowa BR:)

Tak , ale otwory nie dmuchają tak jak w typowym BR.

Coś tam się wentyluje ale nie dmucha jak typowy BR.

Taka ilość watoliny w tym przypadku to sposób na wspomaganie zwrotnicy w tłumienia rezonansów membran .

Marcin,

weź sobie winisd i przesymuluj swoje woofery.

W danej objętości zwiększenie długości rury BR (lub dodanie sztucznej wełny a więc zwiększenie objętości "widzianej" przez głośnik) obniża poziom "dmuchania". Dodatkowo obfite tłumienie zmniejsza peaki na wykresie impedancji i pewnie o to Ci chodziło:)

Hej co do 18, 2 głośniki mają tą przewagę że przy wyższych głośnościach generują mniej zniekształceń niż 1 głośnik.

Dodatkowo muszę potwierdzić to co mówi Muda44 moje Harpie w ogóle nie dmuchają portami i to nawet przy głośnym odsłuchu. Zero przypadłości marketowych pierdzidełek. :)

Arczi,

Podaj mi na PW jaką rurką jest to strojone i w jakim litrażu, to sobie policzę gain z wylotu BR.

Jak coś zbuduję to też nie chcę, żeby mi BR po chamsku dmuchał;)

Konstrukcja na głośnikach SATORI autorstwa Joachima Gerhard'a. Bardzo inspirujące - warto poczytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.