Skocz do zawartości
IGNORED

2-drożne podłogowce na Scan-Speak'ach, które wybrać?

Belfort

Rekomendowane odpowiedzi

Kupujesz dwa komplety rur BR-70-220-HP

W jednym komplecie tniesz je na 15 i 10cm .

Posłuchasz kolumn ze 3 miesiące ( 18W8531 długo się dociera ) i sam sobie dobierzesz długość.

Odcięte odcinki sklejasz taśmą klejącą.

Docelowe tniesz na odpowiedni wymiar.

U mnie zostawiłem 15cm .

Wyświetl postUżytkownik muda44 dnia 09.03.2013 - 20:05 napisał

D3004/6600 gra o niebo lepiej ale po łagodnej stronie życia.

Co przez to rozumiesz?

To , że gra na bardzo wysokim poziomie ale łagodnie - przeciwieństwo choćby Seasa 27TBFC/G

OK, dzięki, będę kombinował. Rozumiem, że w zwrotnicy nie trzeba nic zmieniać?

Jeżeli zachowasz podobną szerokość frontu i zamontujesz głośniki w tych samych miejscach jak w ZRT, to nic nie musisz zmieniać. Projekt ZRT ma również tę zaletę, że oprócz wszechstronnych pomiarów daje też możliwość dość szerokiego kształtowania brzmienia, poprzez zmianę wartości cewki L10 jak również poprzez zmianę rezystora R7 (zajkres zmian widać na pomiarach). Według mnie, przy obecnej cenie SS chyba nie ma równie udanego projektu 2-way na 7" nisk-średniotonowym. Nie wiem jakej muzyki słuchasz ale jak dal mnie D3004/6600 jest wyjatkowo udanym kompromisem pomiędzy muzykalnością a analitycznością. Moje ZRT czeka w budach testowych na moment jak żona wyjedzie na parę dni i będę mógł zrobić w spokoju pomiary i odsłuchy w zaadoptowanym pokoju. Będę chciał zobaczyć jak grają w closed oraz z otworem stratnym. Nie lubię br i nie będę walczył o te kilka dB w najniższej oktawie, a jak dotąd nikt nie próbował jak mogą zagrać w 17 litrach z varioventem.

Posłuchasz kolumn ze 3 miesiące

Dużo się zmieniło po tych 3 miesiącach?

Będę chciał zobaczyć jak grają w closed oraz z otworem stratnym. Nie lubię br i nie będę walczył o te kilka dB w najniższej oktawie, a jak dotąd nikt nie próbował jak mogą zagrać w 17 litrach z varioventem.

Czekam z niecierpliwością na wyniki eksperymentów.

Spokojnie 500zł wystarczy na dobre elementy w zwrotnicy.

Konrad, wyliczyłem razem z Twoimi chinczykami jako C5, ale wyszło mi 699. Drogo wychodzi cewka 2.7 mH (Zaph napisał, żeby była 0.153 Ohm). Policzyłem więc powietrzną 1.8 z Polinku. Jest jakaś tańsza jednak w miarę dobra opcja?

Drogo wychodzi cewka 2.7 mH (Zaph napisał, żeby była 0.153 Ohm). Policzyłem więc powietrzną 1.8 z Polinku. Jest jakaś tańsza jednak w miarę dobra opcja?

Ja na razie w celu kupiłem takie:

1. rdz.szpulowy *5118 CEWKA Cewka 2.70 mH 0.155 Ohm dr-1.40 dl-46mm FI-55mm rdzen-24/35+dyski-55/7 24,26 29,60

2. rdz.szpulowy *5156 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.150 Ohm dr-1.40 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 21,71 26,49

3. rdz.szpulowy *5437 CEWKA Cewka 2.40 mH 0.169 Ohm dr-1.40 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7 22,62 27,60

w celu ustalenia jakie brzmienie będzie dla mnie najlepsze. Potem kupię docelową powietrzną.

Ceny z przed półtora roku w Polinku (netto i brutto)

Revelator i cewka rdzeniowa, mezalians...

w celu ustalenia jakie brzmienie będzie dla mnie najlepsze. Potem kupię docelową powietrzną.

A jestem ciekawy, bo cewka powietrzna jednak odbiega od projektu, w kwestii impedancji.

Czy nie powinna być taka impedancja cewki jaką podał Zaph w swojej zwrotnicy?

A jeśli stosując powietrzną, to nie trzeba by dodać jakiejś korekty impedancji, aby wynikowa była równa z projektem?

Zastanawia mnie czy ta rdzeniówka nie zagra jednak lepiej z racji równości z oryginalnym projektem, jeśli chodzi o impedancję właśnie.

> Jamelo

Czekam na Twoje porównanie tych dwóch typów cewek w tym miejscu

Są ludzie, którzy twierdzą, że słyszą różnicę, jak dobiorę optymalną dla mnie wartość, to porównam z rdzeniówką, choć wydaje mi się, że są to różnice na granicy percepcji przy dobrej rdzeniówce. Nawet sam Zaph nie słyszy różnicy.

Rezystancji nie impedancji...

ok, pomyliło mi się

Podobno jest różnica między rdzeniem szpulowym i zwykłym i projekt Zapha opiera się na zwykłym

zaph, nie umniejszajac koledze zza wielkiej wody, ma elektronike nad i pewnie dlatego wszystko mu jedno czy rdzeniowa czy powietrzna.

różnica jest ogromna, na rdzeniowe po prostu szkoda pieniędzy... po co robić na revelatorach skoro nie pieniazkow na w miarę sensowne elementy zwrotnicy?

Mówisz Emil, że lepiej brzmi rdzeniowa w tym projekcie mimo tego, że ma inną rezystancję niż ta z pomiarów Zapha?

Ja chcę uruchomić ten projekt jak najszybciej jak najniższym kosztem, żeby zacząć słuchać, a później dopiero wypucować go na glanc, jak będzie więcej środków.

Nie przejmuj się, kup na początek rdzeniówkę jako L10, a później będziesz "tuningował" zrwrotkę.

Co do tego, czy ZRT w br nadaje się czy nie do 12 m2, trzeba zrobić i posłuchać. Najwyżej zatkasz otwór i zmniejszysz litraż.

Dlatego najpierw zrób obudowy testowe. SS 18W8531G wymagają wydajnego wzmacniacza,bo przy niskich poziomach głośności grają trochę płasko - lubią dostać większą dawkę watów, wtedy dopiero rozwijają skrzydła.

Dlatego najpierw zrób obudowy testowe.

Właśnie tak zrobić zamierzam i sobie potestować obudowy od 20l do 30l.

SS 18W8531G wymagają wydajnego wzmacniacza,bo przy niskich poziomach głośności grają trochę płasko - lubią dostać większą dawkę watów, wtedy dopiero rozwijają skrzydła.

Chcę to zasilić Ugodą, która z tego co wiem jest bardzo wydajna i idealnie się zgrywa z tymi kolumnami.

Ważniejsza jest odpowiednia rezystancja cewki niż to czy jest rdzeniowa czy powietrzna, więc na siłę nie pchałbym się w powietrzną... Druga sprawa, że wolałbym dołożyć tą różnicę do lepszego głośnika niz budżet wydac na powietrzną cewke na midwooferze.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ważniejsza jest odpowiednia rezystancja cewki niż to czy jest rdzeniowa czy powietrzna, więc na siłę nie pchałbym się w powietrzną

Jestem tego samego zdania. Cewka z rdzeniem walcowym 2,7mH z drutu 1.6 będzie miała DCR 0,18ohm (ok 70zł). To będzie kolos! Nasycenie jej nie grozi. Dobroć praktycznie się nie zmieni. Będzie z tego więcej pożytku niż z powietrznej DCR0,4ohm i cenie 200zł/szt. Czy będzie to miało wpływ na jakość średnicy. Nie wiem, nie jestem audiofilem. Wg mnie nie.

Może rozjechać się faza i pogorszyć scena, jeżeli nie weźmiesz zakładanej rezystancji cewki z danego projektu.

Woofer będzie grał ciszej na powietrznej?

Nie wiem skąd takie informacje przyswajasz...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Może rozjechać się faza i pogorszyć scena, jeżeli nie weźmiesz zakładanej rezystancji cewki z danego projektu.

Więc chyba nawet nie ma co myśleć o powietrznej. Dla mnie akurat wrażenia przestrzenne są najważniejsze.

Nie wiem skąd takie informacje przyswajasz...

Tak sobie wydedukowałem, być może błędnie, jeśli w torze woofera szeregowo będzie element o wyższej rezystancji niż powinien...

Troelsa konstrukcje odpuść.

Ja tez mysle nad kolumnami DIY i wlascie w tej chwili waham sie pomiędzy ZRT i DTQWT Troelsa .Mam wzmacniacz lampowy SET 18W i zastanawiam sie w ktora strone isc.Boje sie ze moj wzmak nie pociagnie scan speaka. Czemu masz takie zdanie o Troelsie ?

dolphin,

to ciekawe co piszesz, możesz to podeprzeć jakimiś pomiarami?

Kiedyś to symulowałem na bardzo porządnych pomiarach (CLIO) i zmiana wartości cewki z np. 0,2ohma do np 0,4ohma nie zmienia pkt podziału i nie powoduje rozjazdu fazy.

Zaczynam swoją przygodę z prawdziwym Audio i chciałbym od razu pójść we właściwym kierunku.

Ja nie ofensywnie. Potraktuj mój wpis jako radę, moją radę dotyczącą kolumn podłogowych.

Ja uważam, że nie ma sensu budować dwudrożnych kolumn podłogowych. Taka konstrukcja to zawsze tylko monitor z przedłużoną obudową. Powiększona obudowa pozwala odrobinę rozciągnąć dół pasma – ale tylko odrobinę. Trudno jest uzyskać duży, autorytarny dźwięk.

Optimum dla kolumn podłogowych to 3 drogi, ale …. poprawne zestrojenie kolumn 3w to wyższa szkoła jazdy !

Dobrym kompromisem jest konstrukcja 2.5 drożna. Jest nieporównanie prostsza od pełnych 3w, a jednocześnie, w stosunku do 2w, daje znacznie lepiej rozciągnięte i wypełnione pasmo.

Konstrukcje 2.5 drożne często wykorzystywane są przez dużych producentów kolumn ze względu na dobre połączenie wartości sonicznych i ekonomię.

Proponuję wrócić do “pierwszego strzału” - Proac 2.5 (oczywiście głośniki dowolne).

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Posiadam 2-way na illuminatorach. Nie mówię, że nie może być lepiej, ale illuminatory kapitalnie zgrywają się w 2-way.

3 drogi mogłyby być lepsze. Tylko problem jest z zestrojeniem. Szczególnie jak ma być to pierwsza konstrukcja. Dlatego ja bym robił na początku konstrukcje dwudrożne. Bezpieczniej i taniej. Nie mówiąc o tym, że w 15m to 3 drogi by się udusiły. W 50m dwie drogi zginą. Nawet najlepsze będą grały jak monitorki przy komputerze. Niestety nie da się zrobić zestawu uniwersalnego na 15 i 50m kw. Po przeprowadzce trzeba będzie zmienić kolumny.

Odnośnie cewek i rezystancji.

Zauważyłem, że rezystancja cewki w torze głośnika niskotonowego ma wpływ na impuls, rozciągnięcie i kontrolę basu. Im mniejsza rezystancja, tym w/w parametry są lepsze. Bas mniej dudni, jest bardziej różnicowany. Nie zauważyłem wpływu na przestrzeń. Za przestrzeń bardziej odpowiedzialne są elementy umieszczone w torze wysokotonowym.

Czy ma wpływ na zgranie fazowe? nie wiem.

Ważną rzeczą jest to, że strojenie kolumn, to jest praca nad zgraniem brzmienia wszystkich zaaplikowanych w niej głośnikach. Nie można żadnego pasma traktować niezależnie, jak i elementy w poszczególnych torach. Zmiana rezystancji cewki spowoduje polepszenie basu, ale jego kontrola może być odebrana jako jego zmniejszenie. Jeżeli będziemy mieli mniej basu, bardziej wyjdą pozostałe pasma. Jeżeli coś w systemie będzie miało tendencje do wyostrzania, to na pewno te ostrości wyjdą. Podobnie jak ilość wysokich tonów. Zmiany w tym torze mogą spowodować polepszenie przestrzeni i basu (widzę zaskoczenie wielu z Was, ale to tutaj są harmoniczne gitar basowych i membran bębnów, które powodują, że odbieramy te dźwięki jako bardziej uwolnione, przestrzenne z pełnymi wybrzmieniami) ale także zmienić brzmienie na bardziej agresywne i męczace. Szczególnie jak podbijamy już od 2 - 3 kHz.

Reasumując. Zestrojenie głośników to jednak wielka sztuka. Sztuka polegająca na tym, żeby zgrać wszystko ze sobą do kupy, a nie zastanawiać się tylko nad tym, czy zmiana cewki na dole będzie lepsza, czy gorsza. Ona wniesie zmiany, ale te zmiany będą odczuwalne w całym paśmie. Są tacy, którzy robią doskonałe kolumny na przeciętnych głośnikach. czyli też można (Audio Physic, Sonics itp). No ale tutaj trzeba być mistrzem:-) Dlatego jeszcze raz proponuję na początek możliwie prostą, pomierzoną i sprawdzoną konstrukcję. Sprawdzoną prze kogoś w praktyce, a najlepiej z możliwością posłuchania. Oglądanie schematów, wykresów, kształtów, elementów w zwrotnicy i na tej podstawie autorytatwne wypowiadanie się o wyższości jednej kostrukcji nad drugą to ..........

P.S.

Jakoś w tych rozważaniach nie mówimy o skrzynkach i wytłumieniu. Tutaj leżą olbrzymie możliwości zmian i kształowania brzmienia.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Jak juz piszecie o tych roznicach przy dziesiatych czesciach oma to sobie zobaczcie rezystancje uzwojenia wyjsciowego we wzmacniaczach lampowych.

Bez sensu pchac sie w załozeniu HI ENDowy projekt szukajac oszczednosci.

W moich same zwrotnice kosztowały jakies 2000 a duzo pozytywnych zmian dały rezystory Path Audio za dwie stowy.

Obudowy były niewiele tansze.

ProAc 2,5 na dzien dzisiejszy odradzam. Miałem z roznymi zwrotnicami i czesciami a nawet głosnikami. Do ZRT to lipa.

Tp prawda, że różnica 0,2ohm jest pomijalna. Natomiast wydawanie tyle samo złotówek na zwrotnicę co przetworniki jest po prosu marnotrastwem. SS revelator czy illuminator to po prostu dobre przetworniki ale nie róbmy z nich bóstwa! Można dawać Milsy, PathAudio czy wykorzystać grafit z ołówka ale w budżecie 4500zł można zrobić 3 way które całościowo ośmieszy każdego kastrata 2 way. Pozbyłeś się tych kolumn i jestem pewnien, że będziesz robił trzy drogi, tak? Twoja opinia jest dla mnie o tyle ważna, że jesteś elektronikiem i takich osób, waszych opinii chętnie wysłucham.

W zakłądce DIY przesłanie jest takie aby proponowac rozwiązania tak samo dobre jak uznanych, dobrych producentów lecz w rozsądnej cenie. Dlatego ja zawsze będę po tej stronie.

Proponowanie kolumn 2,5 way jako alternatywę dla 3 way jest błędem. Koszt niewiele niższy a zysk w stosunku do 2 way praktycznie żadnen. Po co nam wieksza skuteczność? Niższego zejścia ten sam głosnik nie da. Mam teraz SS 18WU. Sd obu głośników jest porównywalne. Z pewnych względów muszę go umieścić w stosunkowo małej obudowie 19-20L. Dla tego Revelatora 25L to max ale każdy stroi jak mu pasuje więc to sprawa indywidualna.

P.S Zastosuję powietrzną o niskiej rezystancji bo podział nie będzie ekstremalnie niski jak w ZRT :)

SS revelator czy illuminator to po prostu dobre przetworniki ale nie róbmy z nich bóstwa! Można dawać Milsy,

Nie zgodzę się. Każdy element jest ważny przy budowie kolumn a projekt jest najważniejszy .

Słychać wyraźnie okablowanie i kondensatory w torze tweetera tak jak i te Path Audio. Więc albo robimy HI ENDowe kolumny albo bardzo dobrze grające kolumny na głośnikach Scan Speak bo ma być widać że to Scan Speak ;)

w budżecie 4500zł można zrobić 3 way które całościowo ośmieszy każdego kastrata 2 way. Pozbyłeś się tych kolumn i jestem pewnien, że będziesz robił trzy drogi, tak? Twoja opinia jest dla mnie o tyl

Pokarz mi taki projekt.

Nie ma takiego jeżeli piszemy o klasie ZRT. Gdyby tak było to bym ZRT nie robił.

Kolumn się nie pozbyłem. Sprzedałem je z żalem ale kupiłem potężną końcówkę mocy która uciągnie wszelkie wynalazki więc szkoda żeby chodziła na biegu jałowym jak można tą moc wykorzystać.

Druga sprawa że to klasa A i było dla mnie zbyt łagodnie.

3way nie zrobię bo nadal nie znam takiego udanego projektu DIY jak ZRT.

Robiłem próby z testami kilku kolumn fabrycznych i zamówiłem Harpie Amstaffy.

3 way gdzie na dole siedzą po dwa 22cm woofery.

Niestety góra wyraźnie odstaje od ZRT i nie wiem czy na tym się zakończy .

Ciekawą alternatywą jest ZRT 2,5way

Raz że odpada jedn kond z toru tweetera a dwa to jednak wyższa sprawność i większa skala dźwięku .

Gdyby nie to że wspomniana końcówka jest za ciepła to pewnie bym zrobił te 2,5way

Harpia Amstaf dobry przykład. Tylko to inna szkoła brzmienia od SS Revelator czy Illuminator. Seas 27TBFC to jedyny przetwornik w tym zestawie który mi nie odpowiada. Słuchałem go w wielu aplikacjach i nigdy nie przypadł mi do gustu. Dlatego w domu jeszcze go nie miałem. Wolę już brzmienie małych wstęg.

Koszt tych Daytonów i Seasa to ok 2000zł. Zwrotnica 1000zł (wiem, że wg Ciebie to za mało). Wg mnie do takich budżetowych przetworników to aż nadto.

Dla siebie robię docelowe kolumny o podobnym charakterze brzmienia. Na dole Dayton RS270 w OZ. Średni odpowiednik Dayton RS150 czyli Fountek FW146. Na górze wstęga CD3.0.

Lepszy przykład w budżecie 4500zł. Nadal zakładam, że 1000zł na zwrotnice wystarczy. Mamy 3500zł na przetworniki:

Na dół:

Wavecor SW223

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Seas L26

Ukryta Zawartość

Jeśli aluminowy średni to wybór duży: Seas L15, Dayton RS150, Fountek FW146, Visaton AL130, wystarczy nawet na magnezowy Seas Excel W15!!!

Wysokotonówka raczej jakaś łagodna nie aluminiowa. Z opinii znajomych którzy go mieli mogę polecić Morel ET338 (kiedyś na pewno go kupię) lub coś z wyższych SS.

Podsumowując: Seas L26, Seas Excel W15 + Morel ET338 ewentualnie SS Revelator lub Illuminator mieścimy się w 3500zł!

Oczywiście pozostaje największy problem aplikacji bo na gotowy projekt nie ma co liczyć. Masz wiedzę, jeśli także czas to poradzisz sobie ze zwrotnicą.

Kolejny ciekawy przykład ale po tej ciemniej, łagodnej, słodkiej stronie mocy :)

Vifa NE225

Ukryta Zawartość

Vifa NE123

Ukryta Zawartość

Morel ET338

Ukryta Zawartość

2800zł na przetworniki.

Pozdrawiam, Konrad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tez mysle nad kolumnami DIY i wlascie w tej chwili waham sie pomiędzy ZRT i DTQWT Troelsa .Mam wzmacniacz lampowy SET 18W i zastanawiam sie w ktora strone isc.Boje sie ze moj wzmak nie pociagnie scan speaka. Czemu masz takie zdanie o Troelsie ?

Przeoczyłem Twój wpis.

Wystarczy przeczytać :

Ukryta Zawartość

The impedance curve is relatively benign and should work well enough with tube amplifiers. Impedance for this 2-way version stays above 6.5 ohms, averages 8 ohms through most of it's range and does not exceed 14 ohms above the bass tuning peaks. No additional impedance control circuitry is needed.

Harpia Amstaf dobry przykład. Tylko to inna szkoła brzmienia od SS Revelator czy Illuminator. Seas 27TBFC to jedyny przetwornik w tym zestawie który mi nie odpowiada. Słuchałem go w wielu aplikacjach i nigdy nie przypadł mi do gustu. Dlatego w domu jeszcze go nie miałem

Też tak uważam . Ale pomimo że tu są Daytony ( brrrr - w stosunku do Scan Speaka jak pomyśli większosć ) ale to bardzo dobre głośniki a cała kolumna to wzór - przykład jak z tanimi przetwornikami można zrobić świetne kolumny.

Fakt tez że to inna szkoła i dlatego je wybrałem no i fakt z tym Seasem . Wolę D3004/6600 czy nawet górę w Kefach R700 , Viennach Beethoven ( 9300 Scana )

Nie jest to zły tweeter ale jak jest słaby sprzęt lub realizacje to robi się nieciekawie.

Sprzęt mam dobry , realizacje w większości nie.

Koszt tych Daytonów i Seasa to ok 2000zł. Zwrotnica 1000zł (wiem, że wg Ciebie to za mało). Wg mnie do takich budżetowych przetworników to aż nadto.

Tam są 4x woofery + 2x średni + 2x tweeter wiec cena większa.

Zwrotnice niby proste ale z kompensacjami . W oryginale siedzi tylko jeden elektrolit a reszta to polipropyleny i nawet te duże pojemności. Okablowanie też markowe .

Więc 1000 zł to raczej mało .

Oczywiście pozostaje największy problem aplikacji bo na gotowy projekt nie ma co liczyć. Masz wiedzę, jeśli także czas to poradzisz sobie ze zwrotnicą.

I to jest właśnie problem. Raz że już mi się nie chce kombinować ( trzeba by kupić system pomiarowy , mieć warunki do pomiarów ) , a drugie trzeba mieć czas - masę czasu na wersje wstępne , pomiary , korekty pomiarów i na słuch i do tego masa kombinacji z różnymi częściami . Ten czas wole poświęcić na modyfikację sprzętu którą się zajmuję i pieniądze z tych modyfikacji zainwestować w kolumny jak Amstaffy a z czasem je zmodyfikować bo mam już parę opcji .

Z chęcią bym nawet kupił PEWNY projekt 3way z dużym wooferem - tak z 30cm.

Jest jeszcze jeden ciekawy projekt :

Ukryta Zawartość

Wstępnie liczyłem to koszty całości ( sam składam ) to jakieś 10 000zł z zamówioną obudową u Marko3T

Ale nie jestem tego projektu pewien i mam potwierdzone te obawy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.