Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Majik DSM zamiast obecnego zestawu stereo?

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie byłem pewny gdzie umieścić temat, bo granice między kategoriami się zatracają w niektórych przypadkach.

Przymierzam się do odtwarzacza strumieniowego, co nieco poczytałem, byłem w kilku sklepach i jak to zawsze bywa opinie są różne. Oczywiście podstawą jest odsłuch, ale będę wdzięczny za utorowanie mojej drogi przez Was.

Obecnie posiadam: Creek Destiny, Audiolab 8200CD i ProAc Response D18.

Wprawdzie Audiolab umożliwia odtwarzanie plików do 24bit/96kHz z laptopa przez USB ale to rozwiązanie jest dla mnie poprostu niewygodne. Może jestem trochę ignorantem w dziedzinie pewnych zabawek (nie mam iPhona, iPoda, laptop już starawy itp...) Nie mam ochoty odpalać laptopa, prowadzić przewód USB pod dywanie po to aby posuchać pół godziny muzyki. Muzykę, którą mam w postaci plików na laptopie prawie wcale nie słucham, szybciej i łatwiej wrzucić mi krążek CD.

Dlatego myślę o dwóch rozwiązaniach:

1) Sprzedać obecny zestaw tj. Creeka i Audiolaba i kupić Linn Majik DSM? Pytanie czy uciągnie ProAci i czy jakość dźwięku nie będzie na niszym poziomie?

2) Zostawić obecny zestaw i dokupić odtwarzacz strumieniowy? czy polecany przez wielu Cambridge Audio Stream Magic 6, czy może Linn Sneaky DS, czy Linn Majik DS. W tym przypadku chciałbym usłyszeć Wasze opinie, który z tych strumieniowców będzie odpowiedni klasowo do obecnego zestawu. Nie muszę wydawać 2x więcej kasy dla 5-10% przyrostu jakość muzyki... ale jeśli warto to wtedy się zastanowię.

Tak naprawdę oczekuję rozwiązania, które po naciśnieciu kilku przycisków spowoduje odtworzenie muzyki. Co do pokoju nie wypowiadam się, bo mam kiepską akustykę ale za pewny czas pewno poszukam innego mieszkania.

Oczekiwania dźwiękowe: w miarę naturalny i netraulny, dźwięk muzykalny, troszkę ocieplony może być, jeśli możliwe mało cyfrowy, wystarczająco rozdzielczy i energiczny - w kilku słowach nie gorszy ze wskazaniem na lepszy niż mój Audiolab.

Najpierw muszę kupić serwer NAS abym mógł odsłuchiwać i porównywać w domu, więc to wszystko trochę potrwa.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Nie sluchalem ani audioaba ani linna, ale mam stream magica. Dzwiek jaki opisales stream magic Ci zapewni. Biorac pod uwage cene magica i audiolaba (co oczywiscie nie zawsze jest wyznacznikiem) nie bedzie gorzej a powinno byc lepiej. Teoretycznie linn zagra najlepiej, ale jak nie posluchasz to sie nie przekonasz, niestety. Stream magic moze tez odtwarzac z dysku po usb, linn tylko chyba z nasa po ethernecie. Co do zakupu nas to raczej bym sie na Twoim miejscu wstrzymal, bo jak Ci pliki nie podejda to zostaniesz z niepotrzebnym produktem. Ponadto i do linna i do stream magica niezbedny jest przynajmniej smartphone, jesli chodzi o linna to najlepiej iphone. Idealny bylby tablet. Ale koszty wtedy rosna, NAS, odtwarzacz, telefon badz tablet - bedzie drogo:)

Odnośnie kosztów dodatkowych związanych z zakupem strumieniowca... liczę się z nimi. Serwer NAS tak czy inaczej się przyda a jest niezbędny do odsuchów w domu (koszt 700 - 1000 PLN?). Do sterowanie też wystarczy jakikolwiek tani Tablet z Androidem.

A co do Naima... wezmę pod uwagę (zeleżnie od kosztów). Nasuwa mi się na myśl rozwiązanie czy aby w takim wypadku zbudować cały zestaw Naima? Ale te koszty... od zachcianki na strumieniowca rodzi sie idea innego zestawu - czy warto?

Witaj,

oczywiście wybór zależy od Ciebie i przede wszystkim Twoich preferencji brzmieniowych. Z mojego doświadczenia jednak zdecydowanie pozostawiłbym Twoje kolumny, bo to bardzo dobra konstrukcja i zakupił zestaw oparty na amplitunerze z odtwarzaczem strumieniowym Naim Uniti Lite oraz jednej z końcówek mocy także marki Naim. Brzmieniowo w pełni wykorzystasz możliwości jakościowe jakie dają Ci kolumny, będziesz miał pełną funkcjonalność zestawu a także klasyczne CD.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Mamy oczywiście takie konfiguracje fizycznie dostępne od ręki, tak więc sam przekonasz się, jak to gra i przede wszystkim jak wygląda funkcjonalność. Nie ma także żadnego problemu z odsłuchami systemu w Twoim domu na konkretnych kolumnach i w danej akustyce pomieszczenia.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

... Z mojego doświadczenia jednak zdecydowanie pozostawiłbym Twoje kolumny, bo to bardzo dobra konstrukcja i zakupił zestaw oparty na amplitunerze z odtwarzaczem strumieniowym Naim Uniti Lite oraz jednej z końcówek mocy także marki Naim. Brzmieniowo w pełni wykorzystasz możliwości jakościowe jakie dają Ci kolumny, będziesz miał pełną funkcjonalność zestawu a także klasyczne CD.

W przypadku pytań służę pomocą

Dziękuję i zapytuję:

1) Czy wspomniany Naim Uniti Lite (do 96kHz?) zagra lepiej od mojego zestawu (Creek + Audiolab) przy zachowaniu ProAc?,

2) W sumie mógłbym zrezygnować z odtwarzacza CD, więc czy Naim SuperUniti (do 192kHz) będzie jeszcze lepszy? (z wykorzystaniem tych samych głośników),

3) czy może na początek kupić "tylko" Naim UnitiLite i grać na razie na wbudowanym wzmacniaczu a jak dozbieram to dokupić jakaś fajną końcówkę i czy wtedy będzie to najlepszy dźwięk? Oczywiście odnosząc do tych samych głośników.

Sprawa jasna, że tylko odsłuchy i odsłuchy.

Ale muszę się nastawić na jakąś drogę, sprzedać obecne klocki i wybierać. Chcę też uniknąć sytuacji, żę sprzedam swój zestaw, wyłożę 3x tyle a przyrost jakości będzie relatywnie niski.

Jak wygląda sprawa sterowania w Naimie? Pilot to standard a może jakiś tablet?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego serwer, montowaliśmy teraz w sklepie Synology modelu nie pamiętam, koszt 600 zł, dysk 2 TB 380 zł.

Naimem możesz strować pilot + urządzenia Apple

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Ukryta Zawartość

do tego serwer, montowaliśmy teraz w sklepie Synology modelu nie pamiętam, koszt 600 zł, dysk 2 TB 380 zł.

Naimem możesz strować pilot + urządzenia Apple

Ponieważ jestem laikiem w zakresie serwerów mam pytanie:

1) strumieniowce, które oglądałem dotychczas wymagały serwera NAS i jest to łatwe do zakupu,

2) Naim wymaga UPnP. Rozumiem, że serwer musi być UPnP a nie może być NAS? czy są serwery jednoczesnie NAS i UPnP?

3) serwery oferowane są zawsze bez dysków?

Przepraszam za smieszne pytania, ale mam zerową wiedzę.

Będę musiał kupić serwer, nie za drogi i dość cichy na początek aby w domu móc później słuchać. Czy Synology będzie w miarę uniwersalny?

Ukryta Zawartość

Rozumiem ciebie i też dla mnie laptop do muzyki odpada.

Używam CD i Linna Akurate DS.

Linn gra analogowo, trochę pastelowo, muzykalnie i łagodniej

niż np Audiolab.

Linn ma świetny soft sterujący , ok 8 różnych programów, do wyboru,

do koloru.

Naim też świetne urządzenia.

W zasadzie Top strumieniowców to Linn-y i Naim-y.

Reszta to klasa niżej. Ale teź Linn jest drogi.

Coś za coś.

Bez tableta będzie słabo. Do każdego Linn-a jest wygodny pilot ale tablet

jest dużo lepszy.

Póki co nie mogę zbyt dużo pieniędzy wyłożyć na lepszy sprzęt, ale jestem zdania, że warto kupić coś bardziej przyszłościowego. Nie chcę zbyt pochopnie kupić jakiegoś strumieniowca aby po roku myśleć o zmianie. Dlatego podpytuję o inne zestawy lub zestawy All in One (bo są wygodne). Wolę poczekać kilka miesięcy i kupić porządnie (ale na poziomie tylko do Majika bo Akurate zbyt drogi dla mnie).

Poleczasz jakiś serwer?

Zmieniając zestaw Creek/Audiolab na Naim Uniti Lite nie zyskasz dużo na jakości, będzie to podobna klasa dźwięku, chociaż moim zdaniem połączenie Naim z ProAc jest znacznie lepsze niż Creek z ProAc (ale to moja subiektywna ocena). Natomiast jak w przyszłości dokupisz sobie końcówkę mocy, przyrost jakości będzie ogromny !

SuperUniti pomimo wyraźnie wyższej ceny jest niewiele lepszy od UnitiLite, moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest właśnie zakupie końcówki mocy do UnitiLite - taka konfiguracja jest wyraźnie lepsza od SuperUniti.

Kwestia serwerów NAS - praktycznie prawie wszystkie serwery NAS mają UPnP, natomiast dysk twardy dokupuje się oddzielnie w zależności od wymagań.

Kwestia sterowania - zdecydowanie najwygodniej tego typu urządzenia steruje się poprzez tablet - może to być urządzenie oparte na systemie Android oraz iOS. Licząc koszty jest to wydatek od 300-400 zł. w górę, najlepszym rozwiązaniem jest Google Nexus 7 (około 900 zł.) lub Apple iPad Mini (około 1400 zł.).

Kwestia konfiguracji wymaga odpowiedniego doboru komponentów, jednak to już kwestia naszej pomocy.

Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest najpierw odsłuchanie systemu opartego na Naim i przetestowanie funkcjonalności urządzenia. Dopiero wtedy będziesz mógł podejmować decyzje w kwestii ewentualnej sprzedaży / zamiany Twoich komponentów.

W jakiej części Polski mieszkasz, myślę o odsłuchu ...

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Póki co nie mogę zbyt dużo pieniędzy wyłożyć na lepszy sprzęt, ale jestem zdania, że warto kupić coś bardziej przyszłościowego. Nie chcę zbyt pochopnie kupić jakiegoś strumieniowca aby po roku myśleć o zmianie. Dlatego podpytuję o inne zestawy lub zestawy All in One (bo są wygodne). Wolę poczekać kilka miesięcy i kupić porządnie (ale na poziomie tylko do Majika bo Akurate zbyt drogi dla mnie).

Poleczasz jakiś serwer?

Mam 3 różne bo nie ufam sprzętom komputerowym i dyskom HDD ani SSD.

Muszę mieć Backup i drugi zapasowy.

Nie aź tak drogi a bardzo dobry jest Qnap i do tego dobre dyski Seagate.

Nie muszą być super szybkie ale żeby były solidne.

.....

Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem jest najpierw odsłuchanie systemu opartego na Naim i przetestowanie funkcjonalności urządzenia. Dopiero wtedy będziesz mógł podejmować decyzje w kwestii ewentualnej sprzedaży / zamiany Twoich komponentów.

W jakiej części Polski mieszkasz, myślę o odsłuchu ...

Mieszkam w Niemczech ale bywam co miesiąc w Gorzowie Wlkp i też w Poznaniu...może podskoczę do Pabianic tuż po Świętach Wielkanocnych.

Jasne, serdecznie zapraszam, wszystko mamy fizycznie dostępne, tak więc spokojnie sobie posłuchamy, dobra kawa także gwarantowana.

Jeśli tylko możesz, to 2-3 dni wcześniej daj znać żeby zarezerwować salę odsłuchową.

do zobaczenia

Synology ma taki model w który wkładasz 2 dyski i pracują one równolegle, w razie awarii jednego masz kopię. Mało prawdopodobne aby padły dwa naraz także rozwiązanie dosyć bezpieczne. Koszt takiego rozwiązania około 2600 zł z dwoma dyskami 2TB. Max można dać 2 x 4TB.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Tylko że nie każdy wie że jest takie rozwiązanie.

Ale ty wiesz a wprowadzasz człowieka w błąd że Synology ma takie rozwiazanie.

No ma...i każdy inny teź ma.

Ale ty wiesz a wprowadzasz człowieka w błąd że Synology ma takie rozwiazanie.

No ma...i każdy inny teź ma.

Panowie,

co nieco wiem - czy to się nazywa opcja Raid czy coś takiego? Na jednym dysku dane na drugim kopia, ale można też wszystko ładować na oba dyski. Ja po prostu chcę być pewnym, że jak kupie jakiś serwer to go podłączę bez problemu do Linna czy Naima niezależnie od tego co jest napisane w specyfikacji. Przy opisie Naima zobaczyłem UPnP i trochę się "zawiesiłem", co to jest itp. Do tej pory wiedziałem, że muszę kupić serwer NAS i tylko tyle. Co do kwoty za serwer to chciałbym ją obniżyć... serwer Synology widziałem za ok 800PLN, do tego 2x2TB za 800PLN i mi to wystarcza. Poza tym mam niewiele muzyki w plikach, to dopiero początki dla mnie. Wolę pieniądze przeznaczyć na strumieniowca.

Poleczasz jakiś serwer?

Jeśli zdecydujesz się na Linna, to uważam, że MAJIK DS jest super!

Wiele, wiele urządzeń odtwarzających muzykę w plików i to nieraz bardzo drogich - brzmiało dla mnie po prostu gorzej od dobrego odtwarzacza CD.

Póki co - również przymierzam się do niego. Muzyki w plikach mam od zatrzęsienia, a nie ma czasu i miejsca na wypalanie, bo półki się uginają i kartony pełne płytek (jak na razie CD Linn Mimik).

Wiem też, że nie ma co się przejmować droższymi, bardziej nowoczesnymi streamerami, które opisywane są jako jednoznacznie lepiej brzmiące. Nie zawsze są lepsze... Nawet te Linna...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Nie zawsze są lepsze te Linna? Miałem okazję potestować.Majik DS jest bardzo dobry, Akurate DS ZAWSZE jest lepszy a Klimax DS jest jeszcze lepszy...ZAWSZE...ale Akurate DS jako transport po BNC+dobry DAC jest jeszcze lepszy niż Klimax DS.

Nie zawsze są lepsze te Linna? Miałem okazję potestować.Majik DS jest bardzo dobry, Akurate DS ZAWSZE jest lepszy a Klimax DS jest jeszcze lepszy...ZAWSZE...ale Akurate DS jako transport po BNC+dobry DAC jest jeszcze lepszy niż Klimax DS.

Nieprawda:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Robiliśmy testy u mnie na 2 systemach i u kolegi na jego systemie.

U nas było tak zawsze.

Może u ciebie było inaczej.

Jak rozumiem u ciebie Majik DS gra lepiej niż Akurate i Klimax?

Skoro potrzebujesz w to wierzyć to OK. Ważne żebyś był zadowolony.

Jest tu na forum taki kolega masza1968.

Swego czasu wybierał też strumieniowca dla siebie.

Kupił T+A bo zagrał dużo lepiej niż Majik DS.

A Akurate DS zagrał jeszcze lepiej niż T+A tyle że cena

była znacznie wyższa.Różnica wg niego miedzy Majik a Akurate ogromna.

Moim zdaniem też.

Robiliśmy testy u mnie na 2 systemach i u kolegi na jego systemie.

U nas było tak zawsze.

Może u ciebie było inaczej.

Jak rozumiem u ciebie Majik DS gra lepiej niż Akurate i Klimax?

Skoro potrzebujesz w to wierzyć to OK. Ważne żebyś był zadowolony.

Nic nie potrzebuję...

Testy robił Ktoś, kto ma lepsze uszy i system niż ja i raczej Ty... (bez urazy:)

A także częstą możność porównania brzmienia w domu ze wzorcem w filharmonii...

Jak relacjonował, był pod wrażeniem Klimaxa 2-3 dni, a potem - okazało się, że to jednak pierwsze "wrażanie"... Przypuszczał, jak większość tutaj, że drożej (i to wiele!) - znaczy lepiej... Choćby w tej dziedzinie. Lecz ulżyło. Nie trzeba oszczędzać i wydawać kasy:)

Co nie znaczy, że nie można lepiej...

Też uważam że drożej nie musi znaczyć lepiej.Bardzo drogi i pięknie wykonany Klimax gra gorzej niż Akurate DS jako transport

po BNC z zew.dobrym DAC-iem. Jak się okazuje tańsze i lepsze rozwiązanie.

Majik gra wyraźniej słabiej co nie znaczy ze gra źle.

Gra całkiem dobrze. Ale masz prawo mieć inne zdanie.

Też uważam że drożej nie musi znaczyć lepiej.Bardzo drogi i pięknie wykonany Klimax gra gorzej niż Akurate DS jako transport

po BNC z zew.dobrym DAC-iem. Jak się okazuje tańsze i lepsze rozwiązanie.

Majik gra wyraźniej słabiej co nie znaczy ze gra źle.

Gra całkiem dobrze. Ale masz prawo mieć inne zdanie.

Oczywiste.

Trzeba brać pod uwagę, że to porównanie odbyło się na tym samym okablowaniu, które może predystynować tańsze źródło.

Po drugie - wszystko zależy od tego, co dla kogo jest lepsze...

Wszystko jest względne:)

Pozdr.

Panowie, a co sądzicie własnie o T+A. Tego sprzętu jest dużo w Niemczech. Jak to odnieść do Linn Majika lub Naima, ma ktoś porównanie?

Przeglądając inne tematy, Kolega Sly30 napisał coś ciekawego, cytuję: "Ale jaką ty chcesz lepszą rozdzielczość? 95% tego co jest dostępne na plikach to mp3 i zwykłe ripy z CD o rozdzielczości 16/44. Tych plików klasyfikowanych jako Hires jest relatywnie mało i większość z nich to 24/96 a do tego robione z "matek" najczęściej nagrywanych".

Nie posiadam wiedzy na temat dostępnych zasobów plików HiRes w sieci ale powyższa wypowiedź dałą mi do myślenie, że możę nie warto jeszcze zupełnie rezygnować z CD? Może Naim Unity czy Untii Lite będzie bezpiecznym wyborem....zawsze można kupić płytę CD (niedostępną w sieci jako FLAC).

Czy z doświadczenia możecie powiedzieć, czy pliki 24/192 są zdecydowanie lepsze od 24/96? Chodzi mi o to, że nie wszystkie odtwarzacze strumieniowe odtwarzają 24/192 a w przypadku standard to 96kHz a za 192kHz trzeba dopłacić.. i czy warto, stąd moje pytanie.

Jak radzą sobie Linny czy Naimy czy inne z ripami CD bo tego mam najwięcej.

Dzięki za wszelkie informacje:)

Było juź w kilku wątkach.

Plików 24/192 jest tak mało że można uznać źe ich nie ma wcale!

Wybór jest żenujący.

Plików 24/96 jest wiecej ale też w sumie jest tego niewiele w porównaniu z CD.

Różnica w brzmieniu miedzy jednymi a drugimi niezauważalna.

Jakość samych plików 24/96 czasem jest trochę lepsza niż CD a czasem jest taka sama.

Wejdź sam na sklep Linn czy HD Tracks i sam ocenisz jaki jest wybór.

90% nowości nie ukazuje się jako pliki hires a powinna.

Od 3 lat słyszę o wysypie tych plików ale to nie następuje.

Blokują to dystrybutorzy muzyki. Pracują od lat nad systemem zabezpieczania przed

kopiowaniem tak żeby nie można było dalej kopiować kupionego pliku.

Czyli płacisz 20-40 euro za plik i możesz nim grać tylko na swoim systemie.

Kopia u kolegi grać już nie będzie.

Ale póki to nie wejdzie w życie to dostępność nowości jako dobrej jakości pliki Studio Master

będzie blokowana co mamy teraz przez cały czas.

Doszło do absurdu gdzie sklepy z plikami oferują zwykłe ripy z CD w cenach wyższych niż płyta CD.

To już lepiej mieć płytę i samemu sobie zripować.

Czy warto wejść w pliki? Moim zdaniem tak ale jako dodatek do CD.

Czy warto kupować płyty CD? Uważam że tak bo nie ma innego wyjścia ale tylko te dobre jakościowo

wydawnictwa. Bez CD bedziesz odcięty od nowej muzyki.

T+A ma takie urządzenie gdzie jest CD,DAC i strumieniowiec. Kolega masza1968 takie używa.

Zapytaj go o szczegóły.

Co do samych DS-ów to teraz chyba kazdy czyta do 24/192.

Sly30.... świetnie podsumowałeś cały problem tym postem.... widzę, że nie ma sensu pozbywać się CD dopóki oferta HiRes nie pokryje większości nowowydawanej muzyki. Słucham muzyki takiej jaka mi się podoba a nie będę się męczył dostępnymi HiRes nie w moim guście tylko dlatego, że tylko taka oferta jest dostępna.

Szkoda tylko, że realizacje większości CD są kiepskie ale póki co nie ma lepszego wyboru...

Widzę czarne chmury nad moją zachcianką "wejścia w pliki". Nastąpi to ale myślę, że przesunę to w czasie kiedy będzie nadmiar gotówki ale wtedy już chyba cały zestaw zmienię.

Dzięki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.