Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy odtwarzajacy pliki i streaming dla audiofila.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Ten artykuł o kablach usb mógłby przekonać tylko ......... Masz zatem dowód, że się do nich nie zaliczasz :) Co do zakłóceń to nie przechodzą po toslinku. Poza tym spora część odtwarzaczy strumieniowych to po prostu komputery w fikuśnych obudowach.

Z tego , co wyczytałem , to rzeczywiście po toslinku nie przedostają się zakłócenia , ale podobno jest trochę lub znacznie gorszy dźwięk/brzmienie , jak jest naprawdę ? Nie wiem .

Piotr

ja sie z kolei nad tym zastanawiam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jako zrodlo np. moj HTC One

mam wykupione konta premium na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i spotify, wiec imho smartfon w roli zrodla audio jest chyba najbardziej praktycznym rozwiazaniem.

male, lekkie, z wyswietlaczem, pelni role bezprzewodowego transportu audio oraz pilota do sterowania tym wszystkim.

prosto i zajebiscie :)

dzwiekowo pewnie nie ma szans na prawdziwy hajend, bo sama specyfikacja kodeka aptX ogranicza strumien audio do 384kbps (przy stereo @ 16 bit), wiec do .flac daleko..

ale ja na szczescie nie mam sluchu absolutnego, moj system to takie calkiem spoko hifi ze sredniej polki, wiec nie musze sie martwic, ze mi taki aptX ogranicza mozliwosci systemu.

zreszta ja i tak nie slysze roznicy miedzy .mp3 320kbps a .flac :)

Tez uważam ze obecnie jedyne rozwiązanie to smartphone albo tablet jeśli chodzi o dostępność muzyki. ... tylko ze firmy audio zawsze stały z tylu chyba adresuja swoje produkty dla starszego pokolenia i przyjmują ze taki będzie kozystać albo z cd albo w ostateczności z pliku wiec nie ma rozwoju jakosciowego a firmamy popularne raczej rozwijają technologie nie jakość wiec jest jak jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

miałem na mysli samo podłączenie

rzeczywiście jest to super rozwiązanie ale air dac nuforce oferuje dużo lepszą jakość niż bluetooth i ku niemu się będę skłaniał - to rozwiąże moje wszystkie dotychczasowe problemy z playerami i uwolni od kabli, tv itd

air dac nuforce oferuje dużo lepszą jakość niż bluetooth

skad takie zalozenie?

NuForce Air DAC to odbiornik wireless i DAC w jednym.

i niestety nie mozna z tego urzadzenia puscic sygnal po coax do zewnetrznego DAC lepszej jakosci (zakladam, ze wbudowany DAC w tego NuForce Air DAC to raczej nie jest jakas wysoka polka), tylko byc skazanym na wyjscie line out.

to mocne ograniczenie, mozliwe ze nawet wieksze niz ograniczenia samego protokolu aptX

odbiornik, ktory mam zamiar kupic:

Ukryta Zawartość

jedynie transportuje sygnal via coax do zewnetrznego DAC'a, wiec mozliwosci rozbudowy sporo wieksze ;)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

recenzenci twerdzą że jakość jest dużo lepsza. Polecam arytukuł Violeta oraz recenzję na hd opinie. Podobno wbudowany DAC jest przyzwoity

kupiłem dziś AIR DACa i gra to świetnie a funkcjonalność pierwsza klasa. Brakuje tylko transmittera do androida i już by była pełnia szczęścia jakby z telefonu jeszcze się dało puszczać. Ponoć maja to zrobić w przyszłym roku. Tak czy inaczej jest super. Uwolniłem się od kabli, telewizora, odtwarzaczy i jakość jest w pełni zadowalająca

Urządzenie Cocktailaudio X30 jest świetne...

Pod względem funkcjonalności CA X 30 jest rzeczywiście kapitalnym urządzeniem , jestem ciekaw , czy równie dobrze brzmi , jak wygląda ?

Z niecierpliwością czekam na reckę Violeta oraz HD Opinie !

Piotr

Pod względem funkcjonalności CA X 30 jest rzeczywiście kapitalnym urządzeniem , jestem ciekaw , czy równie dobrze brzmi , jak wygląda ?

Z niecierpliwością czekam na reckę Violeta oraz HD Opinie !

ja dziś zamówiłem X30 i od jutra juz będę używał.....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

GRATULUJĘ !

Skrobnij parę słów , jak brzmi X 30 w porównaniu z kompaktem , tzn. w roli źródła oraz DAC-a i z góry bardzo dziękuję za Twój głos , serdeczności - Piotrek .

A propos , też bym już zamówił , ale na razie CA X 30 nie jest dostępny w łódzkich sklepach audio , i w prawdzie mógłbym go zamówić przez internet , np. w Wa-wie lub we Wrocławiu , ale na ewentualność awarii w okresie gwarancyjnym (gdyby się popsuł ) nie wyobrażam sobie jechać do serwisu w/w miast .

Piotr

Pierwsze wrażenia z X30 bardzo pozytywne choć jeszcze nie słuchalem, gdyż po głosniki jadęw przyszłym tygodniu.

Ale już zripowałem sobie 160 płyt CD i choć 11 nie widział w bazie FreeDB to większość znakomicie automatycznie stagował, skatalogował. Sprzęt wizualnie - montaż - robi znakomite wrażenie, ma się wrazenie obcowania z wysokiej klasy urządzeniem. Obsługa prosta choc parę rzeczy można usprawnić. Czekam na kolumny teraz i zobaczymy jak to naprawdę gra:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• 2 tygodnie później...

Ja tez szukam jakiegos playera z przejrzystym interfejsem, uzywam jak na razie do tego ps3 po optyku do dac, ale jest duzy minus flac musze wczesniej konwertowac do wav i ogranicza mnie pen drive 32gb fat.

Duzo osob pisze o postawieniu pcaudio do muzyki i filmow na bazie xbmc, zrobilem test postawilem ten system na lapku core2duo 2 ghz 3gb ram (bez windowsa sam xbcm) interfejs ok, ale pliki bluray niestety sie przycinaja...

I jak tu znalesc kompromis ?

Mam jeszcze popcorn a110 gdzie Ma on procek 300 mhz i 256 ram i zadne pliki bluray sie nie zacinaja nawet te po 30gb

Tylko do audio jest slaby interfejs i troche wolny

Jakies sugestie ?

Zamiast xbmc sprobowac cos innego, mozliwe, ze karta graficzna w laptopie jest waskim gardlem, a moze xbmc nie ma do niej sterownikow, hd to spora rozdzielczosc. Sugeruje zlozenie, kupienie mocniejszego sprzetu. A czy na normalnym systemie windows probowales uzyc jakiegos odtwarzacza, z jakim skutkiem, tez przycinalo?

Postawiłem dwa HDPC na jednordzeniowym procku o taktowaniu 1,6Mhz ale z grafiką hd graphic i chodzi igła w XBMC.

Nie włączyłeś pewnie wspierania z Gpu

Postawiłem dwa HDPC na jednordzeniowym procku o taktowaniu 1,6Mhz ale z grafiką hd graphic i chodzi igła w XBMC.

Nie włączyłeś pewnie wspierania z Gpu

zwykke pliki chodza ok mowie o plikach mkv powyzej 20-30 gb, tez Ci chodza ok ?

Zamiast xbmc sprobowac cos innego, mozliwe, ze karta graficzna w laptopie jest waskim gardlem, a moze xbmc nie ma do niej sterownikow, hd to spora rozdzielczosc. Sugeruje zlozenie, kupienie mocniejszego sprzetu. A czy na normalnym systemie windows probowales uzyc jakiegos odtwarzacza, z jakim skutkiem, tez przycinalo?

w systemie przy wiekszych plikach tez przycinka, zlozenie sensownego pc to ok1000 pln raczej zainwestuje w uzywanegoo popcorna tak do 600 zl mysle ze bedzie to bardziej optymalne

jeszcze pytanie na ile audiofilski ma to byc sprzet, popcorna o jakies wyczyny nie podejrzewam;) do compa najlepiej podlaczyc konwerter usb/spdif za tym dac, wtedy to ma szanse grac, jednak do hiendu i tak daleko..

jeszcze pytanie na ile audiofilski ma to byc sprzet, popcorna o jakies wyczyny nie podejrzewam;) do compa najlepiej podlaczyc konwerter usb/spdif za tym dac, wtedy to ma szanse grac, jednak do hiendu i tak daleko..

Popocorn ma wyjscie SPDiF (czy ten za 100 czy za 1000) podłączam go przez SPDiF do DAC'a - dopiero później wzmacniacz.

Czy będzie jakakolwiek różnicajeżeli to będzie ze źródła SPDiF popcorna czy dobrej karty dźwiękowej z kompa ? to cyfrowe źródło, tak samo jak port USB, HDMI... no chyba, że jestem w błędzie to proszę o wyjaśnienie

Roznica jest olbrzymia, zaden dac nie zagra lepiej bez czystego sygnalu spdif. Pytasz o roznice miedzy popcornem a wyjsciem cyfrowym z karty? Sam dotychczas uzywalem karty jako zrodlo spdif, po podlaczeniu konwertera - kolosalna zmiana. Bez tego sie nawet nie dowiesz jak naprawde gra twoj dac i caly sprzet towarzyszacy.

Nieprawda. Wszystko zależy jaki odbiornik będzie miał DAC. Są juz takie którym niezależnie co podłączysz różnic nie będzie. Oczywiście pod warunkiem, że źródło nic w danych nie zmienia.

Masz na mysli usb, tego nie napisales. Tylko te dac zaczynaja sie od 100 tys zl w gore. Znakomita wiekszosc dacow z usb gra lepiej na klasycznych wejsciach coax, to sa fakty. Przy tym bez dobrego transportu graja tylko tak jaki dostaja sygnal cyfrowy spdif. Oczywiscie moze sie zdarzyc, ze zagraja lepiej z usb - w porownaniu z przecietnym spdif np karty dzwiekowej, lub jakiegos streamera.

Nie, nie mam na myśli USB tylko SPDIF. . Oczywiście dużo łatwiej efekt ten uzyskać można na USB i nie kosztuje to wcale dużo, ale są też układy SPDIF które są nieczułe na źródło, pod warunkiem przesyłania tych samych danych jak już pisałem.To są fakty, a Ty proszę nie wciskaj ciemnoty. Odpisywać więcej nie będę, bo zapewne i tak napiszesz swoje. Jak ktoś będzie chciał prawdziwe odpowiedzi znajdzie nawet na tym forum, zachęcam do szukania.

To nie rozumiem o co Ci chodzi.

Albo jestes jeszcze niezbyt zorientowany.

Sam jestes zrodlem ciemnoty jesli piszesz o ukladach spdif nieczulych na zrodlo, wybacz.

Drodzy, nie ma co się sprzeciwiać :) Dużo jest innych czyników zmiennych wpływających na to.

Wyszło na to, że nie mamy jeszcze informacji czy dużo zależy od sygnału SPDiF, który jest transportowany do DAC,

Może ktoś jeszcze pomoże w temacie ?

PS: Ostatnio zrobiłem test:

PS3 -> OPTYK -> DAC -> WZMAK

PS3 -> HDMI TV - >TV SPDiF -> DAC -> WZMAK

Testowane oryginalne płyty CD - różnic brak

Zrobiłem jeszcze jeden test,

Laptop HDMI -> TV -> z TV przez SPDiF - > DAC

VS:

PS3 -> SPDiF - > DAC

Identycznie tak samo gra, zrobiony "ślepy test" na osobach trzecich - nie do rozpoznania.

bez znaczenia -> przesył cyfrowy to przesył cyfrowy - nie można go zniekształcić (no chyba że programowo)

- Oczywiście trzeba pamiętać o porządnym źródle, mam namyśli pliki FLAC albo oryginalne CD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.