Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje Ciebie tryb wielokanałowy kup amplituner, który zrobi z stereo jakiś Pro Logic :) Dokładanie tylnych kolumn w tym układzie jest bez sensu.

Chyba że zastosujesz 4 identyczne kolumny, lecz im więcej ośrodków dźwięku tym więcej szkodliwych interferencji fal... Kolega malikali dobrze radzi, kup amplituner wielokanałowy i zestaw kolumn 5.1 (właściwie fronty już są). Wyjdzie lepiej :)

Witam wszystkich serdecznie.Jest to moj pierwszy post,wiec moze nie jestem obeznany z tematem. Mam klasyka Rotel RA840BX3 i chcialbym dopasowac do niego glosniki B&W.Slucham glownie jazzu (EST moj faworyt).Pomieszczenie ok 15m. Obecnie moj rotel wspolpracuje z KEF-ami kresta3,ale raczej zdecydowanie brakuje mi w nich dolu.Prosze o porade.szukam czegos do 1000zl no moze 1300

Witam

Czy monitory FOCAL JMLAB SYMBOL 8 są warte 650 zł ?

Myślę, że nie. Nowe kosztowały pewnie nie wiecęj niż 2 razy tyle. Stara i niezbyt ciekawa seria.

Obecnie mam kolumny tonsil samba 250

ale cisną się w pokoju 9m2 i musze je zmienić na podstawkowe

znalazłem bardzo ciekawą oferte z Epos ELS 8

I mam pytanie odnośnie ich , czy brzmienie będzie lepsze ( bardziej naturalne , więcej szczegółów ) od tonsili ?

Muzyka jakiej słucham to rock / blues / elektronika / reggae

Narazie mam technicsa su-v500 ( tak wiem że to złom ;) ale z pewnością go zmienie.

Tannoy m2 to kulturalne, zrównoważone kolumny grające przestrzennie ale z basem u nich słabo. Bardzo porawne i uniwersalne, ale ich ceny na rynku wtórnym są zwykle zdecydowanie przesadzone.

Eltaxy 3+ to z kolei kolumny niedoceniane, a robione jescze przed erą tandety do KD. Grają dość żywiołowo, raczej jasno i ostro - trzeba bardziej uważać przy doborze elektroniki.

Co dobrać do Denona, pytaj Rafal735r - ma z tą marką duże doświadczenie a ja małe.

Miałem Eposy Els8 i grały u mnie w 9m2. Zobacz moją opinię w Opiniach lub pytaj. Za ile znalazłeś?

700 zł para

Ogólnie nie jestem wymagający w stosunku do muzyki i sprzętu ważne aby ładnie grało czyli wszystko na swoim miejscu basy wysokie i średnica.

Edytowane przez daniel93

Audiosystem? Jeśli tak, to mają też w tej cenie (lub mieli) Audio Pro Bleack Pearl - warto posłuchać (ja nie miałem okazji) i taniutkie jak barszcz Mission m31i (500 zł para) - zupełnie inna szkoła brzmienia niż Eposy.

Po Tonsilach to może być spory szok. Te Eposy grają lekkim, swobodnym dźwiękiem. Budują bardzo rozleglą przestrzeń i swobodnie po niej rozstawiają muzyków. Fajny oddech, ale wokal nigdy nie będzie blisko i nigdy nie wywołają silnych emocji. Pełna kultura i zrównoważenie. Może aż za kulturalnie.

Ja je doceniałem, ale miałem je w drugim systemie. Nie wiem czy w głównym by mnie w końcu nie znudziły.

Akurat inny sklep hi-fi reference WAWA

mają te Black Pearl V.2 na oko wyglądają całkiem nieżle i widać że zabrali troszke uroku z wharfdale Pacific Evolution

ale jak się to ma do brzmienia tego to ja nie wiem , słuchałem podłogowych wafli 10 i brzmienie bardzo przypadło mi do gustu razem z denonem 500.

Zgadza się hi-fi reference - też tam kupiłem. Audiosystem to dystrybutor.

Umawiasz się, podłączają ci po kolei te kolumny i słuchasz. Nic prostszego.

Dzięki za pomoc

Jestem z Poznania i nie odsłucham ich

ale jak napisałeś że po tonsilu to będzie szok mam nadzieje że ten pozytywny ;)

to je wezme.

Edytowane przez daniel93

Hej spokojnie.

Ja nie mówiłem, że to będzie pozytywny szok. Na pewno będzie, bo to zupełnie inny dźwięk, ale możesz być też zaskoczony negatywnie. Zdecydowanie odsłuchuj.

mam okazje wyrwac te kolumny za małe pieniądze .moje pytanie to czy oprócz wysokotonowego głośnika z tytanowa kopułka "bolero lux'' była może inna zwrotnica w bolero lux niż w zwykłej wersji na kraj bo mam zamiar poprawić je do wersji lux?

Do Yamahy raczej nic ostrego czy jasnego.

Coś neutralnego, spokojnego. W tym metrażu podłogowe.

Spójrz na ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu całkiem fajna propozycja:

Ukryta Zawartość

Oczywiście to jakaś tam propozycja i może być ich o wiele więcej.

Dzięki za propozycje. Poczytałem nieco tu i tam i znalazłem kolumny Yamaha ns-555 w dobrej cenie ok 1600 zł (nowe). Co myślicie o połączeniu ich z Yamahą AX-450?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Do twojego AX-450 Avance starszej serii!

Te są aż za dobre,i świetnie zgrywają się ze starszymi Yamahami.

http://allegro.pl/kolumny-avance-dana-670av-i2980573879.html

Na tych kolumnach możesz zbudować bardzo dobre Hi-Fi.

Edytowane przez rydz

Witam,jak w temacie...chciałbym sie dowiedzieć jakie kolumny musze kupic żeby to ładnie zagrało. Wymagania: dobry dość niski bass ale i głośno,budżet? hmm..do 500zł Bede tym nagłasniał pokój 15m2 lub mały klubik ok 40m2.

Czekam na propozycje.

Jest ogromna różnica pomiędzy 15m2, a 40m2. Nie sądzę byś mógł znaleźć złoty środek.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam posiadam kolumnę basową jest na niej wypisane SF Sound i moc czyli 200 Wat 8om czy ktos mi jest wstanie powiedzieć czy to jest jakaś firma bo nigdzie nie moge znalesc jakich kolwiek informacji na ten temat i o jakąś wycenę czy mógłbym prosić jeżeli beda potrzebne zdj kolumny na jutro moge je dostarczyc pozdrawiam i prosze o pomoc

Witam posiadam salę około 10mx20m na której regularnie odbywają się niewielkie imprezy (dla około 30 osób). Zawsze miałem problemy z nagłośnieniem owej sali. Do tej pory grały Geniusy sp-hf1800a ale nie spisywały się zbyt dobrze. Zakupiłem wzmacniacz Yamaha AX-570 i kolumny Yamaha NS-50. Potrzebuje do tego zestawu jeszcze 2 niewielkich kolumn (takich które można byłoby powiesić) w cenie do 300zł. Zastanawiam się nad Magnat Supreme 100. Czy to dobry wybór czy macie może inne propozycje? Z góry dziękuje za pomoc.

P.S. Nie musi to grać cudnie wystarczy żeby było coś słychać :)

Witam wszystkich.

Zastanawiam się nad kupnem kolumn jak w temacie do max 1000-1200zł. Dali Concept 2 znalazłem za 1000zł a B&W 602 S2 za 840zł. Oczywiście używane. Pytanie które lepiej spiszą się w muzyce przede wszystkim klubowej oraz rapie ? Całość będzie napędzać wzmacniacz Yamaha DSP-AX620. Pokój ma wymiary 3,5m*3,6m więc duże kolumny raczej odpadają w 12.5m^2 i na brak miejsca i ze względu na małe pomieszczenie.

Chyba, że polecacie coś innego :)

Dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez misiomor
połączenie tematów

Witam, szukam tanich kolumn do Denona 860. Cena jaka mnie interesuje to maks 700zł (używane oczywiście wchodzą w grę). Dodam, że będą grały w pokoju ok. 15 m^2. Odnośnie samych kolumn jedynym wymaganiem jest, aby grały dosyć ciepło. Słucham głównie rocka, bardzo ważny jest dla mnie dźwięk gitary elektrycznej oraz basu. Z góry dziękuje za pomoc.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Dali Concept 2 znalazłem za 1000zł a B&W 602 S2 za 840zł. Oczywiście używane. Pytanie które lepiej spiszą się w muzyce przede wszystkim klubowej oraz rapie ? Całość będzie napędzać wzmacniacz Yamaha DSP-AX620.<br />

Nie zestawiaj Yamahy z B&W!

• Pokaż nowe odpowiedzi