Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje kolumn podlogowych /które najlepiej zagrają/ do Rotela Ra935Bx, cds300 yamaha, pokoik20 m, muzyka to pink floyd, rush, dużo bluesa i trochę plumkania

Dziękuję

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2

Ale w tytule tematu pisze: "niedrogie" :) Są np. takie kolumny za nieduże pieniążki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to są kolumny podłogowe (wymagane jakieś standy).

Ukryta Zawartość

Za 5 stów warte zachodu? Do Denona 250se.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Witam

Poszukuje kolumn podlogowych /które najlepiej zagrają/ do Rotela Ra935Bx, cds300 yamaha, pokoik20 m, muzyka to pink floyd, rush, dużo bluesa i trochę plumkania

Dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem czy uda się je niedrogo wygrać. Kawał dobrego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 2 tygodnie później...

Koledzy, a do Denon PMA-560/860 coś do 1000 zł w 10 m2?

Tannoy M1, B&W 602, coś innego?

Obra produkty są bardzo dobrym wyborem. Również w tej cenie jesteś w stanie zakupić Monitor Audio BX2 lub Indiana Line Tesi 260.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

oba produkty teoretycznie znaczy sie propagandowo bardzo dobre

tannoy nedzny faktycznie

to co poleca RMS o wiele lepsze

nie warto ani m1 ani 602 - wrecz absolutnie nie warto

to ponizej dobrego grania jedno wybór dla zmuszonych drugie dla przekonanych do tego co chcą

ma bx2 od tego zaczna sie granie

indiiany nie słyszalem ani szybko nie usłysze ale ponoc

ps

kolumienek z 13 cm grajkami sie poprostu nie kupuje - to jest zart a nie kolumna

i bez znaczenia jak sie nazywa ani jak "kosmicznej" technologii uzyto

czym kosmiczniejsza tym gorzej ;)

cevlar tez nie gra dobrze ogolnie - nadaja sie to cykania technicznego

z powodu dobrej szybkosci - zero miesistosci

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

ps

kolumienek z 13 cm grajkami sie poprostu nie kupuje - to jest zart a nie kolumna

Z całym szacunkiem, ale naprawdę mało w życiu słyszałeś skoro tak twierdzisz. Tang band w3 1364 mający 3" potrafi zagrać poprawnie.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

z wielkim szacunkiem

ale jak dla mnie poprawnie to gra calkiem co innego

"poprawnie" to potrafi tez zagrac radio jvc z 1980

mam calkiem inne preferencje co do czucia poprawnosci

jesli to nie zamruczy z odpowiednim chrapem kiedy w pierwszej sekundzie motor rusza w DM freelove to nie gra poprawnie - bez wzgledu na to ze przekazuje cos podobnego w pasmie

jesli to zagra tak jak powinno (a wcale nie musi) 8" z papieru to cud w ktory owszem nie wierze

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

• Redaktorzy

ps

Tutaj trzeba polemizować. Nie zawsze małe kolumienki są złe. Byłem kiedyś u znajomego audiofila z Oławy. Oprócz swojego systemu, pod koniec naszego spotkania pokazał mi "systemik" audio w pokoju swojej córki. Byłą to Yamaha PianoCraft podpięta do małych monitorów Pioneer Malt:

Ukryta Zawartość

Zanim odpalił muzykę pomyślałem sobie, że to namiastka dźwięku i że to nie ma prawa zagrać pełnym pasmem. Pokoik niewielki 9 czy 10mkw. Zagrało to cudnie. Basu nie brakowało. Znajomy audiofil obalił przy mnie mit, że w małych pomieszczeniach tylko słuchawki. Stek bzdur. Mała kolumna też zagra w takim pomieszczeniu.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

taka scena jak w o wiele tanszych

remizy ?

one nie rozwalą nawet ubikacji 2x2 - bo tam basu nie ma

nie bardzop wdzieczny temat tylko sa lepsze w niewiele wiekszej cenie- tego nalezy unikac skoro ktos nie musi

raczej logiczne

porada RMS jest b dobra unikajac wprost polecania tego co niewarte i sugerujac zamiennik o wiele lepszy

wasze sugeruja naciaganie na badziew " bo sie przyjeło"

skoro na rynku jest podobna cena za cos znacznie lepszego to to co jest o drobne tansze a sie nie umywa staje sie badziewiem bez wartosci

nie jestem zadnym bashedem i nie cierpie basowania w popularnym znaczeniu ale jesli basu nie ma wcale to zadna scena nie pomoze bo zgubina jest cała muzykalnosc

utwory brzmia jakby im kto połowe wyciął

rezmizy nie rozwala - sugeruje "audifilskosc" i nie dla dziadów od basowania

to jest niewarte a nie remizy nie rozwalą

takie wpisy a'la audiofilskie sa smieszna propaganda na siłe

nie wiem po co kto sie sili - sprzedaje to ? ma zamiar wystawic?

owszem niech wystawi po 250 sztuka tyle jest warte ( dla koniecznie chcacych miec w miare nowe i koniecznie małe) - bo dla innych tez nie

reszta to zarty

"audiofilskie" kolumny bez dolnego pasma to dowcip

nie istnieje cos takiego jak audiofilsekie kolumny nie grajace ktoryms pasmem

to moze wyjac gore i sprzedawac "audifilskie" kolumny bez góry które wysokimi remizy nie rozwalają?

remizy nie rozwalaja i sa bardzo audiofilskie do kina na centralny i efektowe - bardzo dobry wybór do audiofilskiego kina

wkurza mnie takie polecanie na sile

zamiast wybrac to co najlepsze mozliwe w cenie

tannoyki do bx to smietnik to jest prawda a nie silenie o ich "profesjonalnych" mozliwosciach

prawda jest prosta i ubieranie jej w słowa cuda nie ma sensu

bardzio wdziecznie dziekuje za wysłuchanie

"bardz wdziecznym tematem na poczatek" - czytaj nie oczekuj wiele - ja mowie wprost nie oczekuj niczego

jak wyglada taki tannoyek "audiofilski" za 700

do cantona karata 920 dc -do kupienia w swietnym stanie za 350

kartata 930 dc za 400?

wybrałem takie biedaki w tej cenie sa i o wiele lepsze

to jest rynkowy badziew dla naiwnych (szukajacych nowosci w nadzieji ze nowosc im pomoze) a nie remizy nie rozwalaja

Edytowane przez erazm2

Trzymając się tematu: "Niedrogie kolumny do .... " chciałem zwrócić uwagę na licytację kolumn Yamaha NS-200M (niemiecki E-bay)

Ukryta Zawartość

i ta sama licytacja od nowa:

Ukryta Zawartość

Kolumny nie są może "audiofilskie", bo takie pojęcie ja rezerwuję tylko dla kolumn z najwyższej półki, ale gwarantuję, że są b. neutralne w brzmieniu i żadnego pasma (w tym i kapitalnego basu im nie brakuje). Kopułki z tytanu w głośnikach średnio - i wysoko-tonowym. Swoją opinię opieram na wielu odsłuchach kolumn marki Yamaha z serii NS, a także kolumn vintage innych marek. (Canton, Technics, Sony, Akai, Hitachi itd.)

dane techniczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również w tej cenie jesteś w stanie zakupić Monitor Audio BX2 lub Indiana Line Tesi 260.

oba produkty teoretycznie znaczy sie propagandowo bardzo dobre

tannoy nedzny faktycznie

to co poleca RMS o wiele lepsze

nie warto ani m1 ani 602 - wrecz absolutnie nie warto

to ponizej dobrego grania jedno wybór dla zmuszonych drugie dla przekonanych do tego co chcą

ma bx2 od tego zaczna sie granie

Tannoyki są bardzo wdzięcznym tematem na początek przygody z audio. Remizy nie rozwalą basem

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedź. W międzyczasie kupiłem dość okazyjnie Mission 702e. Cena była dobra, więc zaryzykowałem. Co prawda są to podłogówki, więc nie pasują mi do pokoju, ale to tylko na próbę.

Muszę jednak przyznać, że troszkę się zawiodłem. Na wstępie zaznaczam, że nie słyszałem w swoim życiu dużo zestawów, więc ocena mocno subiektywna. Basu jest dużo, nawet trochę za dużo jak na takie pomieszczenie. Górne tony całkiem przyzwoite. Jednak mam wrażenie, że na kolumny jest rzucony, jak to się mówi, "koc". Są takie jakieś dziwne przytłumione. Może to sprawa elektrolitów w zwrotnicy? Zastanawiam się właśnie, czy jest sens wstawić jakiegoś MKT, czy po prostu sprzedać i szukać czegoś innego.

B&W i Tannoy odpada? Mówicie, że BX2 warto przesłuchać, tak?

Edytowane przez dawidoos

Dzięki wszystkim za odpowiedź. W międzyczasie kupiłem dość okazyjnie Mission 702e.

Muszę jednak przyznać, że troszkę się zawiodłem.

Czyli klasyka. Pytasz, niby słuchasz odpowiedzi i robisz coś zupełnie innego. Efekt taki jak zawsze.

W międzyczasie kupiłem dość okazyjnie

Proszę, czytaj ze zrozumieniem, smog.

Nie rozumiem, w czym jest problem? Mam na ślepo wybrać coś, o czym tylko przeczytam na forum? Nie widziałem, żebyś jakkolwiek mi tutaj doradzał w temacie, tylko na mnie naskoczyłeś. Dziwne podejście.

Ps. Odpowiedzi, te rady, które reszta kolegów napisała, przeczytałem dopiero przed napisaniem mojego posta, wczoraj. Dlatego całkowicie nie trafiłeś ze swoją "klasyką".

Edytowane przez dawidoos

Witam, podłącze się do pytania:)

Szukam kolumn do Yamaha a720, taki prezencik pod choinkę:)

pokój dosyć mały ok 12mkw.

Z wypowiedzi ludzi znających się na dźwięku, wywnioskowałem, że do 1000zł dobrze jest rozpocząć przygodę z Monitor Audio BX 2. Czy może jest coś bardziej ciekawego z monitorów ?

Muzyki, której słucham to Rock, Jazz, Pop

Pozdrawiam

<br />Z wypowiedzi ludzi znających się na dźwięku, wywnioskowałem, że do 1000zł dobrze jest rozpocząć przygodę z Monitor Audio BX 2<br />

A jak doszedłeś do tego wniosku, że są to wypowiedzi "ludzi znających się na dźwięku" ? Posta może napisać na forum każdy, ba nawet ich tysiące.

Chętnie doradzi Ci też ktoś, kto nigdy w życiu nie słyszał jak gra wzmacniacz Yamaha A720, albo monitory Audio BX 2.

Kolego tylko twoje własne odsłuchy połączeń, wzmacniacza Yamaha A720 i różnych kolumn (monitorów) dadzą ci praktyczną wiedzę. Tylko tak dowiesz jakie brzmienie ci odpowiada, a jakie nie. Chcesz spróbować monitorów Audio BX 2 ? Znajdź kogoś, kto takie ma i umów się na odsłuch. Wzmacniacz do torby, kilka ulubionych nagrań i w drogę.

Wiem, że taka wyprawa może kosztować np.100 PLN. Dla wielu z nas to niemało. Pytanie: czy warto ?.... A czy warto chodzić ze skwaszoną miną, po zakupie np. kolumn , które z naszym wzmacniaczem nas rozczarowały ?

Ja rozumiem, że czasu do zrobienia prezentu pod choinkę już niewiele, ale może mój post będzie pewną informacją, dla ciebie na początek "przygody z audio" :)

Edytowane przez runik2

Dzięki za odpowiedz, niestety odsłuch będzie raczej niemożliwy;/ Szukając jakiś opinii o wzmacniaczu znalazłem takie porównania do innych wzmacniaczy.

Uogólniając szukam kolumn (monitorów) pod szkołę brzmienia Yamahy, a-720 chyba najbliżej do a-1020.

Oba te wzmacniacze to szkoła brzmienia Yamahy, grają dość jasno, dość szczegółowo i naturalnie. A-720 jest może trochę cieplejsza, AX-700 ma bardziej twardy, niżej schodzący bas, bardzo dobrze kontrolowany, ale za to nie ma takiego wypełnienia, jak A-720.

Pytanie A-720 czy AX-700 - zależy od gustu, co kto lubi. Mnie bardziej odpowiada trochę cieplejsza, grająca bardziej wypełnionym dźwiękiem A-720, ale AX-700 ma niżej schodzący, lepiej kontrolowany bas i może jest nieco bardziej rozdzielcza w górnym paśmie. Dlatego też najbardziej mi pasuje A-1020, która ma sposób grania A-720, ale więcej szczegółów.

Jedno sprostowanie: 700 i 720 różnią się dźwiękiem. 720 jest ostrzejsza i trochę nienaturalnie jak dla mnie uwydatnia każdy szczegół np flet schowany za kontrabasem w 720 będzie wyraźnie słyszalny podczas gdy 700 wyraźnie go zaznaczy ale nie wypchnie przy tym na przód. 700 jest naturalniejsza.

Polecano mi również

B&W DM-602

Monitor Audio BR2

Witam. Chciałem się tylko zorientować ile są warte kolumny Canton Fonum 100. Mam zamiar kupić takie z membranami do wymiany i nie wiem za bardzo jaka jest tego wartość. Zagra to znośnie dół i średnie tony?

Polecano mi również

B&W DM-602

Monitor Audio BR2

Wiekszość kolumn B&W prezentuje własne, specyficzne brzmienie - jednym się podoba inni go nienawidzą. Ja mam B&W CDM7 SE i choć szukam lepszych kolumn to niestety nie mogę znaleźć bo jak są lepsze są już bardzo drogie i mnie najzwyczajniej nie stać.

Tannoyki są bardzo wdzięcznym tematem na początek przygody z audio. Remizy nie rozwalą basem, ale jaka zajebista scena!

Te tannoye to jako nowe kosztowały poniżej 700zł a ich ceny na allegro są po prostu oderwane od rzeczywistości i to grubo,to zwykłe budżetówki.Za 1000zł to jak najbardziej coś klasy BX2 bym szukał.

Witam, chciałbym zakupić używany sprzęt w granicach 600 zł. Dokładnie chodzi mi o kolumny oraz wzmacniacz. Zależy mi na czystym brzmieniu. Jeżeli jest to istotne, słucham głównie klasycznego rocka oraz bluesa. Kolumny miałyby się znajdować w pokoju ok 18-20m. Będzie to mój pierwszy sprzęt grający w związku z tym jestem zielony w temacie i zwracam się do Was z prośbą o pomoc co wybrać.

Taka sytuacja... Szukam kolumn podstawkowych, spełniających poniższe warunki:

1. Przeznaczenie: czarna muzyka z czarnych płyt - wyłącznie winyl (od rapu przez soul, r'n'b' po blues i jazz, ale okazjonalnie też stary polski rock czy muzyka filmowa)

2. Charakter brzmienia: niskie, ciepłe, analogowe

3. System: Unitra w wersji eksportowej Dynamic Speaker (odpowiedniki WS 432 + AS 632 + GS 431)

4. Pomieszczenie: gabinet 9 m²

5. Budżet: max 500 zł

Propozycje kolumn:

1. Tannoy M1/M2 (jaka jest między nimi różnica?)

2. Mission 701

3. Mission M71/M72 (jaka jest między nimi różnica?)

4. Arcus AS3

5. Canton Fonum 250/300

6. Tonsil Sonata 80

7. Tonsil Perfect 150

8. Diora Polaris 80/120 (120 to już podłogówki)

9. Bose/JBL (coś "vintage")

Oczywiście jestem otwarty także na inne propozycje. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Edytowane przez Chattab

Witam,

poszukuję kolumn do 200zł pod amplituner Unitra AT9115. Słuchany na nich będzie głównie hard rock. Nie mam specjalnych wymagań, chodzi mi o najlepsze w tej cenie brzmienie.

Z góry dziękuje za pomoc. :-)

Pozdrawiam.

Taka sytuacja... Szukam kolumn podstawkowych, spełniających poniższe warunki:

1. Przeznaczenie: czarna muzyka z czarnych płyt - wyłącznie winyl (od rapu przez soul, r'n'b' po blues i jazz, ale okazjonalnie też stary polski rock czy muzyka filmowa)

2. Charakter brzmienia: niskie, ciepłe, analogowe

3. System: Unitra w wersji eksportowej Dynamic Speaker (odpowiedniki WS 432 + AS 632 + GS 431)

4. Pomieszczenie: gabinet 9 m²

5. Budżet: max 500 zł

Propozycje kolumn:

1. Tannoy M1/M2 (jaka jest między nimi różnica?)

2. Mission 701

3. Mission M71/M72 (jaka jest między nimi różnica?)

4. Arcus AS3

5. Canton Fonum 250/300

6. Tonsil Sonata 80

7. Tonsil Perfect 150

8. Diora Polaris 80/120 (120 to już podłogówki)

9. Bose/JBL (coś "vintage")

Oczywiście jestem otwarty także na inne propozycje. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ograniczyłem wybór w zasadzie do trzech pierwszych kolumn: Tannoy M1/M2, Mission M71/M72, Mission 701. Do stawki dołączają jeszcze: Acoustic Energy Aegis One oraz Gale 4020/Gale Gold.

Co z tego polecicie do słuchania płyt winylowych w małym pokoju? Będę wdzięczny za wszelkie rady/uwagi.

Mam pytanie dotyczące tego zestawu kolumn:

Ukryta Zawartość

warto je zakupić za te pieniądze i czy nie byłyby za mocne do pokoju o rozmiarach 4,2 x 4,2m? jaki wzmacniacz polecalibyście do nich w granicach 20 zł, lub ewentualnie jakie inne kolumny polecilibyście do 400zł?

Ukryta Zawartość

Chattab

Z podanych przez ciepie zostawilbym Arcusy AS3 oraz Tannoy M1/M2..

W swoim posiadaniu mialem wiekszego brata AS3 - AS4 na 20cm mid-basie zamiast 16,5cm. Slyszalem ze AS3 graja troche lepiej na srednicy kosztem oczywiscie basu.

Mialem rowniez tannoy M1.

Zrobilem kiedys porownanie dla jednego z uzytkownikow, oto fragment :

Arcusy względem tannoy są bardziej przejrzyste i wyrównane w całym pasmie.

Bas jak dla mnie referencyjny wśród monitorów z tej polki z jakimi miałem do czynienia - krótki, szybki, zero kompresji i dudnienia nawet przy wyższych głośnościach. Dodatkowo jak chcesz przydusić to jest tu czym : )

Średnica względem tannoy jest bardziej sucha, mniej nasycona.. ale przez to bardziej przejrzysta.

Góra jest wyraźniejsza ale nie jasna.. po prostu poprzez zastosowanie lepszego przetwornika ( kultowy ( w swoich kregach oczywiscie ) już seas 25tff, w tannoyach siedzi chyba jakiś perless, choc nie jestem pewien ) nie trzeba było ograniczać góry.

Instrumenty mają więcej powietrza i łatwiej wyłapać szczegóły. Stereofonia w obu kolumnach podobna czyli bdb.

Jak widac bardziej przemawiaja arcusy, lecz w Twoim przypadku wybralbym jednak Tannoy'e M1 biorac pod uwage charakter samej Diory i Twoje preferencje bo to Tannoy'e slodza i graja bardziej analogowo.

M2 sa wieksze, choc niekoniecznie lepsze.. mi bardziej do gustu przypadly M1 ktore w 9mkw spokojnie sobie poradza.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Excalibue
  • Pokaż nowe odpowiedzi