Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, ostatnio zakładałem wątek z prośbą o polecenie czegoś do pokoju 17m2 - użytkownik 54139 (czy to jego kod pocztowy?:P ) poradził mi wzmacniacz SONY TA-F550SE oraz kolumny: Acoustic Energy AE109, AE120 bądź EVO 3; Dali 505.

Niestety tego Sony 550 nigdzie nie mogę dorwać. Za to jest dostępny SONY TA-F570SE oraz TA-F590SE - który wybrać?

Do tego mam wybór z dostępnych z drugiej ręki kolumn: AE109 bądź Dali 505 .

Opierając się na opiniach użytkowników wyczytanych na tej stronie (AE109 ma tylko 1opinie), to te Dali 505 nie jest najlepszy wybór, szkoda, bo juz za 650 zł mozna by je dostać :D Natomiast wiele pozytywnych opinii o Evo 3, były za niecały 1k zł piękne czarne ale niestety za długo czekałem i poszły.

Proszę polećcie, który z tych wzmacniaczy wybrać i jakie kolumny do tego. Może zaproponujecie jakieś inne podłogowe, które by się sprawdziły ?

Edytowane przez Grizzly1897

Hej, ostatnio zakładałem wątek z prośbą o polecenie czegoś do pokoju 17m2 - użytkownik 54139 (czy to jego kod pocztowy?:P ) poradził mi wzmacniacz SONY TA-F550SE oraz kolumny: Acoustic Energy AE109, AE120 bądź EVO 3; Dali 505.

Niestety tego Sony 550 nigdzie nie mogę dorwać. Za to jest dostępny SONY TA-F570SE oraz TA-F590SE - który wybrać?

Opierając się na opiniach użytkowników wyczytanych na tej stronie (AE109 ma tylko 1opinie), to te Dali 505 nie jest najlepszy wybór, szkoda, bo juz za 650 zł mozna by je dostać :D Natomiast wiele pozytywnych opinii o Evo 3, były za niecały 1k zł piękne czarne ale niestety za długo czekałem i poszły.

Proszę polećcie, który z tych wzmacniaczy wybrać i jakie kolumny do tego. Może zaproponujecie jakieś inne podłogowe, które by się sprawdziły ?

Dwie strony wcześniej masz odpowiedź na swoje pytanie... Czytać, czytać ... !!!

ja ostatnio zakupiłem za alle gro sony 570 za 425 zł+ 50zł wysyłka pocztowa,w tamtym czasie ten 590 był w przedziale 700-800 zł a teraz widzę ze cena przystępna i wygląd zachęca do zakupu, mój ma parę odprysków na lakierze ale to tylko wizualne defekty,a i od spodu wzmacniacza jest kratka która jest przykręcona śrubkami jedna śrubka jest inna(kolor złoty) pozostałe są czarne,i ten wzmacniacz 570 co jest na alle gro jest chyba na inny kraj mój ma orła na naklejcie z tyłu wzmacniacza mój też ma większą kratownicę która pomaga odprowadzić ciepłe powietrze

aukcja mojego zobacz sobie jak wygląda ta kratka ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edytowane przez sosnix12

Dwie strony wcześniej masz odpowiedź na swoje pytanie... Czytać, czytać ... !!!

Witam, czytałem chyba z ostatnie 3 czy 4 strony tego tematu, dosyć konkretnie przeczesuje internet w poszukiwaniu informacji na temat tych wzmacniaczy bo chciałbym w końcu dokonać tego zakupu.

Z tego co widzę F570ES ma ugruntowaną pozycję i jest to pewny i sprawdzony sprzęt. Podejrzewam, że ten F590ES jest prawie takiej samej jakości - z tego co pamiętam użytkownicy pisali tutaj, że grają dość podobnie.

Chciałbym abyście polecili, który z tych dwóch wybrać i które z tych kolumn AE109 bądź Dali 505 do niego byłyby lepsze chyba, że macie propozycje jakiś innych dobrych kolumn w tych pieniądzach do 900 zł max.

i ten wzmacniacz 570 co jest na alle gro jest chyba na inny kraj mój ma orła na naklejcie z tyłu wzmacniacza mój też ma większą kratownicę która pomaga odprowadzić ciepłe powietrze

Rzeczywiście może być tak jak mówisz, ten orzeł to z tego co widzę, wygląda na godło niemiec.

Jeszcze raz ponowie pytanko.

Usher s520 via 1kz brać czy szukać co innego np. najczęściej tu polecane AE?

Ależ to zależy od wzmacniacza, wielkości i wytłumienia pokoju oraz słuchanej muzyki. Sprzęt tworzy przemyślaną całość.

Poszukuję kolumn do wzmacniacza Yamaha A-500. Obecnie napędza on budżetowe monitorki Jamo, małe kolumienki.

Mój budżet: ok. 400 zł.

Pokój: ok. 9m2

Czego obecnie brakuje? Bas jest, ale jak ustawię na korektorze barwy +4 do +5. Nie jest to wina wzmacniacza, gdyż poprzedni amplituner miał podobnie z tymi kolumnami. Yamaszka ciągle posiada dobrą wydajność. Dźwięk pozbawiony jest masy i dynamiki. Dźwięk jest przyklejony. Niby gra ładnie i szczegółowo, ale może być lepiej.

Muzyka jakiej słucham : Turnau, Dire Straits, Led Zeppelin, Lady Pank, Maanam, Jarre, ale także to co poleci w radiu nowoczesnego.

Moje typy to:

Tannoy M2 (obawiam się braku szczegółowości)

Tannoy M1 (obawiam się braku niskich częstotliwości)

Arcus AS-3 (tak wiem, impedancja 4 ohm, ale załóżmy, że wzmacniacz to wytrzyma, niewiele odkręcam pokrętło głośności)

Eltax Liberty 3+ - chyba będzie za ostro z Yamahą.

- inne - jakie?

Mam nadzieję, żę pomożecie :)

Edytowane przez maniek21

Ależ to zależy od wzmacniacza, wielkości i wytłumienia pokoju oraz słuchanej muzyki. Sprzęt tworzy przemyślaną całość.

Chodziło mi o to czy to okazja. Pokój 14m2 średnio wytłumiony. Akustyczna. Reszta toru z czasem. Narazie Denon.

ciągłe zmiany ...

Chodziło mi o to czy to okazja. Pokój 14m2 średnio wytłumiony. Akustyczna. Reszta toru z czasem. Narazie Denon.

Tak w ciemno to mogą być. Do jasno grającego wzmacniacza na przyszłość.

Właśnie nie rozumiem do końca ;)

Czyli do jasnego tranzystora? Tylko zawsze widywałem i słyszałem je z lampami! Taka Primaluna nie jest chyba jasna. A jak u nich z przestrzenią, z kondycją basu?

ciągłe zmiany ...

Proszę o poradę odnośnie tanich podstawkowych:

Mogę wydać max. 500 zł i zaznaczam, że cokolwiek kupię będzie lepsze od dotychczasowych tanich podstawkowych Jamo (tak sądzę).

Mój wzmacniacz to Yamaha A-500 (gra średnicą, lekko wycofana góra (podobno, bo miałem tylko te Jamo) i mocny bas).

Pokój: ok.10m2.

Z grona wielu kolumn wybrałem Tannoy M1/M2 z opcją późniejszej poprawy w zwrotnicy lub Eltax Liberty 3+ w dobrym stanie.

Tannoy podobno słaba góra, Eltax słaba średnica. Co sprawdzi się bardziej przy słuchaniu różnorodnej muzyki "Trójkowej" oraz CD: Turnau, Led Zeppelin, U2, Daft Punk, Jarre, a więc mieszanka?

Czym objawia się słabsza średnica w Eltaxach?

Jeśli chodzi o wybór między M1, a M2 to tylko moje obawy odnośnie basu. Tannoy M1 podobno lepszy dźwięk, ale mniejsze.

Witam, może podłączę się do wątku. Oddałem rodzicom swój stary amplituner onkyo i odtwarzacz DVD( dv-sp 303, tx sr 503). Będą go używali tylko do słuchania muzyki. Potrzebują kolumn. Są w stanie wydać 600 zł. Dlatego myślałem o czymś używanym, pewnie bardziej podstawkowych niż podłogowych.

Cześć,

posiadam gramofon Technics SL-QD 33 oraz wzmacniacz Pioneer A-449. Chciałbym do tego zestawu dokupić jakieś kolumny za 300-400 zł. Głównie słucham rocka, trochę starych hitów z last 80 Smile Pokój ma powierzchnię 17m2.

Podaje też parametry wzmacniacza:

------------------------------------------------------------------

Power output: 60 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 5Hz to 100kHz

Total harmonic distortion: 0.009%

Input sensitivity: 0.2mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)

Signal to noise ratio: 74dB (MC), 93dB (MM), 108dB (line)

Output: 150mV (line)

------------------------------------------------------------------

Z góry dziękuję za pomoc Smile

Eric Clapton :

Mogę Ci zaproponować coś od siebie, sprawdzone monitory dobrej marki, o nie męczącym brzmieniu, bez jakiegokolwiek ryzyka.

Ukryta Zawartość

Do Twojego Pioneer'a przy tym metrażu i preferencji muzycznych będą aż nadto :).

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Eric Clapton :

Mogę Ci zaproponować coś od siebie, sprawdzone monitory dobrej marki, o nie męczącym brzmieniu, bez jakiegokolwiek ryzyka.

Ukryta Zawartość

Do Twojego Pioneer'a przy tym metrażu i preferencji muzycznych będą aż nadto :).

Dzięki za odpowiedź, jednak już się zdecydowałem i zakupiłem inny moment - w takim razie moje pytanie można uznać za zamknięte, ale i tak dzięki za odzew!

Ukryta Zawartość

Tannoy M1 podobno lepszy dźwięk

Do ciepło grającego wzmacniacza zdecydowanie te Eltaxy. Tannoye by go zamuliły. Tannoy M1 to raczej do słuchania tylko radia, M2 są lepsze - a jeszcze lepsze są Tannoy M2.5.

Dlatego myślałem o czymś używanym,

Tu lepsze będą kolumny o cieplejszym dźwięku - właśnie Tannoy M2 lub M2.5.

Witajcie,

Mam obecnie MA RX1 z monoblokami lampowymi na EBL21, ECH21 i AZ1, źródło to Pro-ject carbon debut i DAC Henry Audio (niedługo pewne zmienię). W RXach brakuje mi średnicy w związku z tym myślę nad zmianą. Czytam, szukam i mam już mętlik w głowie. Chciałbym kupić coś w budżecie do 1700zł (używki rzecz jasna), ale jak będzie taniej nie będę narzekał. Głośniki stawiać będę na dość sporym biurku w pomieszczeniu 23m2, za głośnikami będzie ścina (ok 50cm). Myślę nad:

Usher s-520 - nie wiem czy to nie będzie regres w stosunku do RX1, na + basreflex z przodu

Rega RS1 - w dobrej cenie byłbym zdecydowany na zakup, na razie ich nigdzie nie ma

Kef Q1/iQ1 - rożne opinie o nich słyszałem, dość tanie

No i w sumie tyle... Cóż jeszcze możecie mi polecić? Słucham głównie rocka progresywnego i bluesa. Jak wspomniałem zależy mi głównie na średnicy, basheadem nie jestem także bas nie musi łamać żeber.

Z góry dzięki za pomoc,

Pozdrawiam,

Tomek

Dali 150 to miło grające mini monitorki. Dali 450 to duże, dobrze grające pełnozakresowe kolumny. Pod jakim względem 150 mogą stanowić ich substytut ? Chyba w pokoju 6 mkw ...

Pod jakim względem 150 mogą stanowić ich substytut ? Chyba w pokoju 6 mkw ...

Hmm, w 13 m2 to już żadnych podłogówek nie wstawie - koniec męczarni.

Stare dali dobrze zgrywały się z szaro-technicznym Denonem. Chciałbym trochę osłodzić brzmienie pma-250se. Zauważyłem że ten wzmak całkiem reaguje na zmianę źródła: cd denona, marantza, usb audiotracka. Będzie to 2 system dla starszych ludzi.

ciągłe zmiany ...

Zbyt 'ostre' ALR dobrze grały w sklepie ale w domu już męczyły zdeczka. Chciałem skremować trochę średnicę aby było strawniej i zachować dynamikę.

ciągłe zmiany ...

Witam,

jakie głośniki by dobrze pasowały do Yamahy AX-570?

Powierzchnia odsłuchowa ok. 3x5m , muzyka bardzo zróżnicowana - od jazzu, klasyki, przez soul, pop, rock, kończąc na elektronice, minimal techno etc. Ze względu na te ostatnie gatunki muzyczne ładny, ciepły bas mile widziany :) Budżet - powiedzmy do ok 600zł.

Może TAGA HARMONY TAV-506 v2?

Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś propozycje.

Pozdrawiam serdecznie.

Cokolwiek Paradigma w tym budżecie bardzo ciężko utrafić - swego czasu polowałem na 3v2, ale nie udało się..

Polipropylenowe membrany by lepsze były?

Edytowane przez vonf

Oczywiście mowa o używkach. No fakt wszystko się teraz ceni. Polipropylen cięższy a więc i takowy bas, np. dynki. Szukaj może coś znajdziesz. Yamaha też miała dobre głośniczki. Była taka polska marka co robiła świetne maleństwa na przezroczystych. One i Soundprojekt jak grały na audiooszołomie to nie mogłem wyjść z pokoju.

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi