Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Co za rzeczowa odpowiedź... Może ktoś inny?

V2. to następca Trójek. Drobne zmiany w budowie zwrotnicy, teoretycznie wprowadzono jakieś unowocześnienia (nowy model zawsze musi coś tam mieć), lecz dla ucha za wiele się nie zmieniło, brzmienie podobne. Po prostu było to oznaczenie kolejnej serii. Dopiero V.3 i potem 4 miały umieszczony bass refleks z tyłu. Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam co sądzicie o tych kolumnach ? Szukam czegoś do 400 zł ale warunek to stojące takie jak te :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam co sądzicie o tych kolumnach ? Szukam czegoś do 400 zł ale warunek to stojące takie jak te :

może takie jak uda się stargować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Jestem nowy nq forum. Mam dylemat a nie chcę zakładać nowych wątków. Kupiłem od kumpla wzmacniacz rotel ra-04 z cd rotela. Do tej pory słuchałem muzyki na monitorach z mojej wcześniejszej mini wieży sony i przyszła pora na zmianę. Nie jestem audiofilem i nie zamierzam na razie wydawać grubych pieniędzy na nowe głośniki. Tym bardziej, że mam małego syna i muzyka często leci w tle choć czasem uda się na spokojnie posłuchać. W przyszłości zamierzam zmienić na droższe. Ponieważ nie znam się na tym proszę o radę co do monitorków w cenie 300-500zł. Mam pokój około 15 m2. Słucham różnorodnej muzyki od klasycznej, filmowej, po rock, rock alternatywny, jazz ale czasem i inne klimaty. Proszę o propozycję. Nie lubię łupania wolę cieplejsze brzmienie nawet z delikatnym basem. Podejrzewam, że wszystko co bym podłączył będzie o niebo lepsze od tych kolumn które mam ale trudno jest się zdecydować patrząc na monitory np. na allegro w tym przedziale cenowym.

nie słuchałem monitorów więc tutaj raczej doradzą bardziej osłuchani koledzy

Ja natomiast bym strzelał metodą na chybił trafił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako użytkownik concept 6 myślałbym o

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki.Czytałem o Tannoyach dużo dobrego. A Dali jak grają? Wolałbym jakieś uniwersalne głośniki bo dopiero szukam swojego brzmienia.

Nie napisałem a rzeczywiście interesują mnie monitory, zresztą na takim metrażu nic innego się nie nada. A może ktoś się spotkał z takimi monitorami. Powiem szczerze, że wizualnie mi odpowidają:

Ukryta Zawartość

Innymi o których pomyslem w tej kwocie są b&w dm 303.

Ukryta Zawartość

interesują mnie monitory

Nie schodź poniżej Tannoy Mercury M2.5 .

Masz przyzwoitą elektronikę. Nie ma sensu łączyć jej z byle czym byle tanio - bo cały efekt weźmie w łeb.

Czyli te jamo 307 są kiepskie? A czym się różnią tannoy m2 od 2.5? Ktoś sprzedaje m2.5tylko ze skazą. Ciekawe czy to będzie miało w przyszłości wpływ na dźwięk.

Ukryta Zawartość

A co byś powiedział o tych:

Ukryta Zawartość

Słyszałem, że b&w robi głośniki pod rotela.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysztobr

Słyszałem, że b&w robi głośniki pod rotela.

B&W to głośniki które na pewno nie pasują do Rotela. Skąd takie pomysły ? B&W robiło takie kolumny w latach 80-tych ale oskarżali ich o nadmiernie ocieplone brzmienie i przestawili się o 180 stp.

Tannoy F1 to najtańsze supermarketowe dziadostwo.

Ja do pokoju 15 mkw wziąłbym małe podłogówki - np Tannoy R2.

Nawet małe podłogówki nie przejdą. Przynajmniej na razie. Justas, mógłbyś napisać kilka przykładów monitorków, które obok mercury 2.5 mogły by się nadać dla początkującego nie i za tym będę się rozglądał. Oczywiście w powyższym przedziale.

Edytowane przez krzysztobr

A takie missiony?

Ukryta Zawartość

Albo tannoy mx1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście w powyższym przedziale.

Nie jestem pewny czy zdajesz sobie sprawę w jak kiepskie brzmienie chcesz się wpędzić. Wynajdujesz coraz słabsze kolumny które w ogóle nie grają ciepło. Twój sprzęt ma już pewien potencjał i szkoda go zmarnować dokładając mu do współpracy tak kiepsko grające tanie monitorki. Kupisz i będziesz żałował wyboru - i elektroniki i kolumn. Po co ? Jeżeli brakuje ci do Tannoyów to dozbieraj jeszcze trochę pieniędzy i kup dwa miesiące później ale coś lepszego - a nie byle co na siłę byle szybko i tanio. A w tak niskim budżecie wyboru dobrze i ciepło grających monitorów nie ma żadnego.

Żebym ja się na tym znał :-) . Nie chcę szybko ale tanio :-) . Mam małego gościa w domu i wolę nie ryzykować drogiego zakupu. Poza tym wszystko co piszę to jakieś wyobrażenia bo dopiero zaczynam przygodę z poważnym słuchaniem. Dlatego dopytuję. Skoro twierdzisz, że najlepsze będą tannoye to znacznę się rozglądać konkretnie za tymi monitorami. A za jakiś czas zapewne zacznę sie rozglądac za czymś droższym. Dzięki za radę.

Edytowane przez krzysztobr

Kupiłem już Tannoy M2. Jakie niedrogie kabelki byście zaproponowali?

Najtańsze z miedzi beztlenowej, bo i tak nie usłyszysz różnicy okablowania na tych kolumnach.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

jakie głośniki polecacie do SONY TA-FB740R? mam na oku Wharfedale Diamond 8.3, szukać czegoś innego?

Budżet, metraż, preferencje muzyczne. Diamondy 8.3 nie są złe, ale imho można lepiej (chyba, ze są wybitnie tanio wycenione).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

metraż to około 20mkw(wykładzina dywanowa na podłodze), budżet około 600zł(100f) można zwiększyć jeżeli jest sens do tego wzmaka coś dawać lepszego, preferencje to rock, rap w większości i wszystkiego po trochu

Te Wharfedale dadzą Ci dźwięk ciemny, ospały, ocieplony - jeżeli taki lubisz to Ok.

Jeżeli zaś wolisz brzmienie żywe i energetyczne to proponuję Eltax Liberty 5+. Albo Phonar Volume One.

metraż to około 20mkw(wykładzina dywanowa na podłodze), budżet około 600zł(100f) można zwiększyć jeżeli jest sens do tego wzmaka coś dawać lepszego, preferencje to rock, rap w większości i wszystkiego po trochu

Acoustic energy aegis evo one masz w tej cenie, a graja bardzo energicznie.

Dzięki, ale niestety nie mogę znaleźć na ebayu Phonar'ów, Eltaxy Liberty 5+ są dwie pary ale nie wysyłają, Ae aegis evo są ale trójki. Możecie polecić coś troszkę bardziej dostępnego ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale Eltaxy i Acoustic Energy trafisz na alle , trochę cierpliwości .

Edit , zerknąłem na allegro , stoją przecież dwie pary Liberty 5+ .

Edytowane przez rydz

widziałem na allegro ale zapomniałem dodać że mieszkam w UK i interesuje mnie tylko ebay.co.uk bo nikt nie wysyła za poza Polskę, zresztą to nieopłacalne płacić za wysyłkę wartość kolumn.

Dzięki, ale niestety nie mogę znaleźć na ebayu Phonar'ów, Eltaxy Liberty 5+ są dwie pary ale nie wysyłają, Ae aegis evo są ale trójki. Możecie polecić coś troszkę bardziej dostępnego ?

Trójki bardziej wypełnią pomieszczenie dzwiękiem a napewno basem, tyle że są droższe no i podłogówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi