Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm trafiłem po prostu na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i właśnie rozpakowywałem kabelek Prolinka no i wstrzymałem się zastanawiając jak to możliwe żeby komuś takie podłączenie spaliło wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

Z góry zaznaczam że jestem nowy w temacie audio więc proszę o lekkie przymrużenie oka na prostacki język i małą precyzję.

Szukam kolumn do 1000zl (górny limit, ale jak będzie taniej to się nie obrażę) do Yamahy RX-V679 do pokoju 20m2. Dotychczas patrzyłem na nowe, ale nie mam problemów z używanymi jeśli znajdzie się jakaś dobra okazja. Ograniczeniem jest wielkość, nie dysponuję zbyt dużą przestrzenią więc w grę wchodzą wyłącznie podstawkowe.

Kolumny powinny być w miarę uniwersalne - będą przede wszystkim do słuchania muzyki ze Spotify (z przewagą muzyki elektronicznej choc nie tylko, gdyż każdy z domowników ma inny gust muzyczny) ale także do grania na konsoli i oglądania filmów. Co do samego dźwięku to bardziej preferuję dobrze wyeksponowane średnie i wysokie tony niż mocny bas zagłuszający wszystko. Przez chwilę miałem Sonosa 3 i taka konfiguracja była dla mojego ucha bardzo przyjemna.

Na chwilę obecną rozważam Q Acoustics 2020i, Wharfedale Diamond 220 lub Dali Zensor 1 (preferowane ze względu na design), ale nie miałem okazji porównać ich brzmienia.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie

W tej cenie to rozumiem, że na początek same fronty do tego 1k ? Wharfedale bym odpuścił, nie są zbyt przejrzyste. Jeśli małe monitory to jako fronty radzące sobie jako tako w stereo, z tych trzech wybrałbym Q Acoustics 2020. Mają w miarę wystarczający bas i dobrze zgrane pasmo średnio-wysokotonowe, grają lepiej wypełnionym dźwiękiem od Zensor 1 (te są trochę bardziej efekciarskie, dobrej jakości ale mocno podbita góra, bas kiepski). Z Dali wybrałbym Lektor 2 zamiast Zensor 1, dużo lepsze granie, ale raczej w tej cenie nie kupisz.

Dzięki za szybką odpowiedź, zacznę w takim razie się rozglądać za 2020. Jak najbardziej same fronty. Oczywiście nie ograniczam się do tych 3 modeli, wybrałem je na podstawie paru artykułów i opinii, natomiast zawsze jestem otwarty na inne propozycje (oczywiście w budżecie).

Mam jeszcze pytanie z innej beczki (nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale nie chcę rozdzielać wątku) odnośnie samego amplitunera RX-V679. Dotychczas byłem na niego zdecydowany, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Czy taki sprzęt nadaje się do odtwarzania muzyki w stereo czy jest niepoprównywalnie gorszy od dedykowanych odtwarzaczy? Przez większość czasu ma służyć do odtwarzania muzyki ze Spotify (opcja 'connect' jest dla mnie kluczowa), ale chciałbym go też podłączyć do TV i konsoli, a niestety nie mam budżetu ani miejsca na 2 osobne urządzenia. Wobec tego zastanawiam się czy są jakieś lepsze alternatywy do 2000zł które spełnią moje wymagania.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki (nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale nie chcę rozdzielać wątku) odnośnie samego amplitunera RX-V679. Dotychczas byłem na niego zdecydowany, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Czy taki sprzęt nadaje się do odtwarzania muzyki w stereo czy jest niepoprównywalnie gorszy od dedykowanych odtwarzaczy?

Chyba wzmacniaczy......

Na każdym amplitunerze i kolumnach można słuchać muzyki, bez dwóch zdań. Jeżeli jednak miałeś możliwość odsłuchu zwykłych wzmacniaczy stereo, to od razu poczujesz różnicę na niekorzyść amplitunera. Jeżeli jednak nie słuchało się wcześniej Integry, to każdy będzie zadowolony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Potrzebuję opinii znawców tematu. Muszę kupić kolumny do wzmacniacza Denon 510AE do wydania mam max 300 zł i pokój o gabarytach około 20m2 więc w grę wchodzą jedynie podstawki i używki. Wytypowałem sobie kilka ofert ale nie jestem pewny które z tych kolumn zagrają poprawniej z tym wzmakiem. Mogli byście zweryfikować mój wybór i napisać które z nich lepiej zagrają? Chyba że macie jakieś lepsze propozycje...

Canton fonum 60

Canton GLE 60

Arcus TS100

T + A PP120

Denon SC F-107

To i ja poproszę o pomoc specjalistów.

Doradźcie proszę w doborze kolumn do wzmacniacza ROTEL RA-940BX. Pokój niezbyt szczęśliwy do słuchania - bo 25m2 + otwarta kuchnia i schody. Wzmacniacz ma 40W per kanał - nie będzie on wąskim gardłem jeśli chodzi o wielkość kolumn do takiego pomieszczenia?

Muzycznie brzmienia raczej rockowe, ale będzie też podpinane okazjonie do telewizora/DVD. W planach też zakup gramofonu. Budrzet na kolumny w okolicy 1000PLN. Nie jestem audiofilem - ale zależy mi na skompletowaniu czegoś sensownego.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam!

W budżecie do 1000zł do tego Rotela nie znajdziesz nic sensownego. Co najmniej 1500zł lub 2000zł. Niestety.

Inaczej będziesz miał zwykłe buczydła, lub zestawy iskrzące i męczące górą.

Do tego Rotela w tej cenie raczej tweetery jedwabne, no chyba, że lubisz gdy góra pasma jest ....

sugestywna, jak to w opisach zazwyczaj pięknie piszą.

Co miałeś poprzednio, jakie masz porównanie do tego Rotela?

Szukasz kolumn podstawkowych czy wolnostojące?

Jest parę sprawdzonych połączeń (Dali, Dynaudio, Tannoy, Usher), jeżeli nie masz szału na jakość ciekawe mogą być też z nowszych Indiana czy Pylon. Są po ciemnej stronie mocy i z tym Rolelem mogą się zgrać.

Witajcie

Mam zamiar kupić kolumny w niewielkim budżecie ok. 300zł nie więcej.

Obecnie posiadam wzmacniacz Panasonic FA930 oraz kolumny Alton 110 które idą na sprzedaż, pokój mam zbyt mały, nie mam jak ich ustawić dodatkowo w odległości 1m. od siebie ( lewo/prawo ) gra to bardzo słabo.

Szukam czegoś co mógłbym postawić/powiesić obok biurka w miejscu gdzie siedzę.

Znalazłem kilka zestawów które wydają mi się fajne. Może ktoś z was o nich słyszał i mógłby się wypowiedzieć ?

YAMAHA NS-G 30

Yamaha NS-G 20

Jamo 68

Denon SC 210

JBL TLX 12

Niestety przy małym metrażu pokoju obecne Altony dudniły odziwo w pokojach obok bas walił wręcz jeszcze mocniej.

Ogólnie słucham Amerykańskiego Rapu, troche Jazzu, Funk, Soul, zależy mi na przyjemnym miękkim basie, oraz żeby nie były to takie "krowy" jak obecne głośniki a nowe mają stać koło biurka na podstawkach lub powieszone na ścianie.

Może macie swoich faworytów które można obecnie znaleźć w tej kwocie na portalach.

W budżecie do 1000zł do tego Rotela nie znajdziesz nic sensownego. Co najmniej 1500zł lub 2000zł. Niestety.

Inaczej będziesz miał zwykłe buczydła, lub zestawy iskrzące i męczące górą.

Do tego Rotela w tej cenie raczej tweetery jedwabne, no chyba, że lubisz gdy góra pasma jest ....

sugestywna, jak to w opisach zazwyczaj pięknie piszą.

Co miałeś poprzednio, jakie masz porównanie do tego Rotela?

Szukasz kolumn podstawkowych czy wolnostojące?

Jest parę sprawdzonych połączeń (Dali, Dynaudio, Tannoy, Usher), jeżeli nie masz szału na jakość ciekawe mogą być też z nowszych Indiana czy Pylon. Są po ciemnej stronie mocy i z tym Rolelem mogą się zgrać.

Porównania brak - składam pierwszy zestaw. Rotel kupiłem okazyjnie - z opisów wydawał się pasujący pod moje potrzeby. Jednak wiedziałem że nie każdymi kolumnami się dogada.

Podłogowe czy wolnostojące? 25m2 sugerowałby chyba raczej podłogowe. Nie mam jednak ciśnienia na głośność. Więc obie opcje biorę pod uwagę. Jutro przejadę się ze wzmacniaczem do salonu gdzie mają Dali i Indianę - może coś wpadnie w ucho. Bez tego czym więcej czytam internety tym mam większy mętlik. Nie ma też chyba sensu wydać dużych pieniędzy na pierwszy zestaw - skoro nie mam wyrobionego gustu. Szukam też sprzętu z drugiej ręki - ale przez tydzień nic sensownego nie spotkałem w okolicy.

Dzięki za ukierunkowanie.

Szukam kolumn do pokoju 16m2, obecnie mam arcus as4 i stwierdzam że przyszedł czas na jakaś zmianę. Szukam czegoś co będzie grało ciepło, z położeniem nacisku na niższe i średnie częstotliwości. Nie chcę sprzętu grającego mocno analitycznie, sucho i z ostrą górą pasma. Mam do wydania 1000 max 1200 na kolumny. Wzmacniacze mam obecnie dwa (denon pma 720 i pioneer a447) do odsłuchów, później sprzedam i zmienię na coś lepszego ale wtedy dobiorę wzmacniacz do kolumn. Kolumny będą grały 50/50 muzykę i filmy stąd musi być solidna basowa podstawa, dlatego chcę raczej niewielkie podłogówki. Myślałem nad tannoy m3/f3, indiana line nota 550, roth oli 3, melodika bl30 (jeżeli znajdę używane w tej cenie). Ktoś doradzi czego najpierw szukać do odsłuchu?

Edytowane przez lukas90

Do kwoty 1500 zł kupisz jedynie porządne monitory. Jeśli postawisz je na solidnych standach basu będzie naprawdę sporo.

Te z łagodnie grających :

1. Tannoy M2

2. Dynaudio Audience 50,52

3. Dali, Usher, B&W DM302 ( tak, tak, B&W mają jedwabne kopułki)

..........

4. Indiana

5. Pylon

Monitory w przeciwieństwie do tanich podłogówek grają przyjemnym spójnym dźwiękiem w całym zakresie.

Jeżeli chcesz używać sprzętu do KD to obowiązkowo subwoofer. Zawsze możesz go potem dokupić.

Indiana Pylon to ten sam poziom, brak szczegułowości. Mission Tannoy Dali i Usher to ten ostatni szczególnie chiński więc ja bym nie ryzykował. Dunaudio? wydaje się być dobrą opcją ale też ryzyko czy nie z tamtąd. A może używki np. Akkus ?

Edytowane przez Onten

No i co z tego, że Usher jest chiński? Większość sprzętu elektronicznego swój początek bierze z Chin, Indii lub Malezji.

I co ciekawe jest nieraz solidniejsza nić europejski szmelc.

Jakość dźwięku z kolumn Usher od lat budzi podziw, nie ma co panikować.

Witam, posiadam onkyo a8940 i nie wiem co do niego dobrać... myślę raczej nad podłogówkami ponieważ pomieszczenie w którym to będzie stało jest spore. Budżet do 500zł myślę że wykorzysta odpowiednio ten wzmacniacz... bo wysokich lotów to on nie jest. No ale z czasem pewnie go zmienię...

Co do słuchanej muzyki to, może po prostu podam przykłady nie skupiając się co do samych nazw gatunków a bardziej na ich brzmieniu...

Ukryta Zawartość

Szczegół stawiam na miejscu pierwszym, potem bass i na końcu scenę. Wzmacniacz ogólnie ma suchą charakterystykę.

Według tych bredni co napisałem wyżej coś wam przychodzi do głowy? Rozglądając się po olx itd. znalazłem takie kolumny jak Sony SS G1, Pioneer CS-970 czy Dual Cl 730... ale co z tego skoro mogę tylko gdybać jak to się zgra z powodu braku doświadczenia.

Ktoś coś?

Okazja dla kogoś poszukującego możliwie najlepszego brzmienia w najniższej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wizualnie wymagają poprawek. Coś za coś.

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Okazja dla kogoś poszukującego możliwie najlepszego brzmienia w najniższej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wizualnie wymagają poprawek. Coś za coś.

Czyli tak wygląda dobre granie... :P A dokładając do 500zł coś dużo lepszego znajdę?

Ukryta Zawartość

Witam, spotkał się ktoś z Was z kolumnami JBL XL300 Speakers? nie mylić z LX300? Czy zagrają lepiej niż Denon SC-F109?

Ciężko o nich znaleźć informacje, ale mam instrukcję:

Ukryta Zawartość

Czy zagrają lepiej z denonem F109 niż dedykowane Denon SC-F109?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mrozy16

Chciałbym polepszyć jakość brzmienia w swoim zestawie stereo. Wzmacniacza to Denon PMA560. Planuję Tannoy F2 zastąpić Dali ikon 1 LUB Ikon 2. Czy dali ikon 1 nie będą za małe do pokoju 16 m ?

Czy dali ikon 1 nie będą za małe do pokoju 16 m ?

Kolumny te mają dość niską skuteczność, 86dB, z tym Denonem jedynki mogą być zbyt małe, ale to zależy jakie masz wymagania. Dużych ciśnień nie osiągniesz i wysterowaniem może nie będzie problemu, ale już przy większych głośnościach będzie brakowało wydajności. Będą się męczyć i przejdą w agresywną prezentację. Przy cichym słuchaniu będzie za to trochę kartonowo, bez dynamiki. No i ten Denon ma gdzieś 25 lat, więc często będzie zagadką, czy po tylu latach gra tak jak powinien.

Model Ikon 2 pokaże więcej swobody i naturalnej niewysilonej dynamiki.

Tak to widzę.

Kolumny te mają dość niską skuteczność, 86dB, z tym Denonem jedynki mogą być zbyt małe, ale to zależy jakie masz wymagania. Dużych ciśnień nie osiągniesz i wysterowaniem może nie będzie problemu, ale już przy większych głośnościach będzie brakowało wydajności. Będą się męczyć i przejdą w agresywną prezentację. Przy cichym słuchaniu będzie za to trochę kartonowo, bez dynamiki. No i ten Denon ma gdzieś 25 lat, więc często będzie zagadką, czy po tylu latach gra tak jak powinien.

Model Ikon 2 pokaże więcej swobody i naturalnej niewysilonej dynamiki.

Tak to widzę.

Dzięki za informacje. Zastanawiam się też nad Ikon5/6. Tylko czy nie będą one za duże?

smialo mozesz brac nawet ikon6 pod warunkiem ze masz je jak sensownie ustawic. Po zakupie ikonow proponuje zmienic wzmacniacz...:-)

nie sadze by to bylo dobre.połączenie.

Jeżeli wzmacniacz ten nie stracił zbytnio swojego wigoru sprzed lat, to te podłogówki spokojnie napędzi. Mają łatwiejszą impedancję i wyższą efektywność. I na siłę wzmaka wymieniać nie trzeba.

Szkoda że nikt nie umie udzielić odpowiedzi na moje pytanie.

Zapytam więc inaczej, miał ktoś z was styczność z kolumnami Canton fonum 60 i jest w stanie opisać ich brzmienie, jakość wykonania itp ?

Kolego a co byś chciał się takiego dowiedzieć na temat tych kolumn?

Czy będą ci się podobać z tym Denonem?

Jakie masz wymagania, jakiej muzyki słuchasz, jakie masz pomieszczenie, na czym słuchasz .....

Wejdź do klubu fanów Denona, użyj wyszukiwarki, jest tu naprawdę sporo napisane.

Poza tym podłączając te kolumienki do tego Denona nie wymagaj zbyt wiele.

• Pokaż nowe odpowiedzi