Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

spartan250 a nie prościej było założyć jeden post wzmacniacz i kolumny do 2 tyś ? Miałbyś wszystko w jednym miejscu.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość symek321

(Konto usunięte)

witam jakie kolumny do 1000zł polecacie używane żeby grały czysto i dynamicznie ?myslałem o tonsil siesta albo pylon audio?

Eltax liberty 3+ mk I do tego Advance acoustic map 101.Miałem niegdys taki zestaw. na początek naprawdę warto.

@sniadypl - Najpierw zmień wzmacniacz a potem dobieraj kolumny. Z tym wzmacniaczem sony w 40 m2 na żadnych wymienionych kolumnach nie będziesz miał niskiego przyjemnego basu, jakiego zapewne się spodziewasz

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Omijaj Koda, Eltax, Magnat. Prism oraz żałosne Taga. Made in china. Dźwięk po ~30 minutach staję się nie do zniesienia. Jakość niejednokrotnie tandetna o czym można w int. sporo poczytać.

Miej oczy szeroko tym razem otwarte :)

Gość symek321

(Konto usunięte)

Omijaj Koda, Eltax, Magnat. Prism oraz żałosne Taga. Made in china. Dźwięk po ~30 minutach staję się nie do zniesienia. Jakość niejednokrotnie tandetna o czym można w int. sporo poczytać.

Ty chyba nie wiesz o czym piszesz, albo za duzo po forach czytasz. Przypominam, że eltax długo składał wszystko w Danii, a seria eltax była wybitna w swoim zakresie cenowym- szczególnie modele 5+ i 3+ . Co do poczytania to własnie poczytaj sobie. A pytanie do Ciebie- jakie monitory w tamtym okresie były porównywalne/ lepsze z eltaxem 3+ i tannoyami do 1500 pln?

Filozof71

Może w STX uznali że jesteś z obozu konkurencji? Dlaczego nie mieliby odpowiedzieć na Twoje pytania? Zastanawiałeś się nad tym? Zadajesz pytania po czym sam na nie odpowiadasz. Z wynikiem jednogłośnym na firmę inna niż STX. Jak dla mnie dość proste :-)

zacytuję twoje słowa :

Zrobiłem takie prymitywne porównanie dla Pylon Pearl, Tonsil Fiesta i STX FX200 - jaki % ceny całych kolumn stanowi cena przetworników. Dla Pylon i Fiesta ok 25 % , dla STX - zaledwie 14%
.

wiem nie chce kupywal żadnych eltax i magnat juz tonsila wole

To po co w kolejnym wątku pytasz o kolumny skoro uważasz że Twoje Siesty są najlepsze? Szukasz potwierdzenia? Tutaj nie dostaniesz. Choć nie - ja Ci odpowiem. Twoje Siesty są najlepsze. Wystarczy, czy założysz jeszcze z dziesięć postów na ten temat. Pomijam fakt że w jednym Twoim zdaniu doliczyłem się dziewięciu błędów ortograficznych. O całkowitym braku interpunkcji nie wspomnę.

tak nie myśle tylko jakoś firmy eltax czy magnat mi nie pasują słyszałem je w sklepie w media markt i nie grzeszą one wcale a siest nie słyszałem wiec dlatego pytam.

czuję się jak na lekcji polskiego a tu nie oto chodzi.

Widze ze mamy kolejnego ZNAFCĘ! Obejrzyj sobie jak sa zbudowane flagowe Quantumy z serii 1000 lub chociazby 800. O starszej 900, ktorej jestem uzytkownikiem nie wspomne. Tonsil jeszcze nawet nie doszedl do tego poziomu i nie dojdzie nigdy.

wiem nie chce kupywal żadnych eltax i magnat juz tonsila wole

To nie wiesz poprostu co dobre. Wiecej czytaj i nie sluchacj pseudo znawcow. Siesty dostaja manto od tanich Magnat Quantum 605/655. A gdzie reszta serii? 70x, 80x, 90x, 10xx?

Edytowane przez rafal735r

?👈

tak nie myśle tylko jakoś firmy eltax czy magnat mi nie pasują słyszałem je w sklepie w media markt i nie grzeszą one wcale a siest nie słyszałem wiec dlatego pytam.

I na podstawie jednego odsłuchu w miejscu, które się absolutnie do tego nie nadaje wyrobiłeś sobie opinię na temat producenta?

czuję się jak na lekcji polskiego a tu nie oto chodzi.

To jest forum publiczne. Google indeksuje Twoje wypowiedzi. Naprawdę chcesz być widziany jako wtórny analfabeta? Myślisz, że ktoś Cię będzie traktował poważnie?

Edytowane przez marcindzieg

(...) Siesty dostaja manto od tanich Magnat Quantum 605/655. A gdzie reszta serii? 70x, 80x, 90x, 10xx?

Zaiste, dość interesujące stwierdzenie... Samemu posiadam 2,5 drożne diy oparte o GDN 15/40/5 i kopułkę seas, i do głowy by mi nie przyszło że fabryczne Magnat Quantum 605/655 grają lepiej od siest. Wprawdzie fabryczne siesty grają gorzej od wersji zmodyfikowanej. Jednak dane mi było słyszeć zarówno Siesty jak i Quantumy 605 - i przy całej sympatii do marki Magnat, ryzykiem byłoby stwierdzenie, że radzą sobie lepiej w stereo... No ale ja nie jestem znawcą, a i mam już swoje lata, także słuch już nie "ten";).

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Równie dobrze Możesz zorganizować odsłuch w holu dworca głównego w W-wie,będzie tak samo wiarygodny.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dobry wieczór.

Szukam (dla kumpla) używanych monitorów w cenie do 300 zł. Co polecacie moi drodzy? Grać to będzie ze wzmacniaczem Teac AX-5000. Jego kolekcja płytowa to 90% rock.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Z tego co widzę to kosztują 300zł ale za sztukę ;)

Może jakieś Cantony albo Magnaty?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam.

Jak na razie nie mam żadnego sprzętu. Ani amplitunera, ani głośników, karty muzycznej czy kabli/przewodów. Na ten moment są plany i pytania.

Mam możliwość kupienia zestawu dwóch kolumn Bose ML4, może ktoś je zna (tu w linku można znaleźć tabliczkę znamionową, na pierwszej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena za jaką mogę je kupić to 550zł w zestawie z wieżą sony (wyleciało mi słówko - zestaw amplituner, cd, i coś jeszcze). Czy to jest dobra cena jak za te kolumny.

Ciekawi mnie czy ich jakość i głośność, oraz jakość przy niskim poziomie głośności można porównać z Tonsil Altus 110, 140 albo kolumnami Unitra ZG40C.

Czy może jest to coś bliżej kolumn Tonsil Soundfinder 130? (pytam akurat o te, bo miałem okazję je odsłuchać)

Widziałem też bliźniacze kolumny, na których jest z przodu zamiast napisu "made by bose", jest soundkraft 400st (pozwolę sobie podlinkować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Krótka specyfikacja

wysokość-535 mm

szerokość-300 mm

głębokość-230 mm

-Bass Reflex

-3 drożne

-maskownice ściągane

-Rekomendowana moc wzmacniacza: 20-90W

-Impedancja: 4-8 Ohm

Waga: 8kg/szt

według jakiejś rosyjskiej stronki pasmo przenoszenia jest w przedziale 30 – 20,000 Hz.

Może ktoś też wie, jak ten model kolumn Bose jest ustawiony w hierarchii, np. względem modeli 2000xl, 1000

Ewentualnie tez pytanie, jakie kolumny stereo można brać w cenie do 400zł. Nie mam parcia na nasze rodzime konstrukcje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ile są warte diora polaris 120- bym kupił, takie w bdb miałem kiedyś polaris 200 z ws 504b i dobrze to grało w porównaniu do dzisiejszych tanich konfiguracji mam tylko obawy że w tych 120 ach będzie niedostatek basu w 200ach było wystarczająco może jednak dały by rade w 10mkw te 120ki

Witam.

Proszę o pomoc w doborze głośników do zestawu stereo. salon jak na załączonej fotce, wymiary 3,38x5,10. Myślałem o monitorach bo podłogówek nie bardzo jest gdzie wstawić. Teraz pytanie do ekspertów czy monitorki w ogóle sprawdzą się w takim pomieszczeniu. Budżet na głośniki to ~800zł najlepiej nowe. Muzyka jakiej słucham najczęściej to rock, chociaż ciężko to określić bo słucham raczej zróżnicowanych gatunków. Przeglądając net i forum zaciekawiły mnie głośniki. :

WHARFEDALE Diamond 10.2

Monitor Audio MR 2

Tonsil Fiesta/Siesta Sat 3

Mission M32i

Docelowo mają one grac z amplitunerem, który będzie dopiero kupowany więc i tu zdaję się na Waszą pomoc.

ile są warte diora polaris 120- bym kupił, takie w bdb miałem kiedyś polaris 200 z ws 504b i dobrze to grało w porównaniu do dzisiejszych tanich konfiguracji mam tylko obawy że w tych 120 ach będzie niedostatek basu w 200ach było wystarczająco może jednak dały by rade w 10mkw te 120ki

jeszcze dodam że obecnie mam yamaha nx-e800 i ws504b opłaca sie wstawić zamiast nx-e800 polarisy120 do 10mkw czy będzie to zamiana siekierki na kijek?

w zestawie z wieżą sony (wyleciało mi słówko - zestaw amplituner, cd, i coś jeszcze). Czy to jest dobra cena jak za te kolumny.

Z tym zestawem nic nie zagra dobrze. Po prostu będzie wydawać zwykłe dźwięki, będzie dudniło kartonowym basem i nieciekawym jazgotem wysokich tonów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Stare amplitunery sony to zło?

Chodziło mi o segmentową wieżę.

Coś w tym stylu, ale nie ta (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Muszę pojechać i sprawdzić model, ale nie chce na marne 12km jechać, więc czekam żeby jechać po coś.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi