Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

A ile jest Twoim zdaniem? Oczywiście, że 1080i. Problem w tym, że niektóre stacje oszczędzają na bitrate.

fakt oszczędzają ale to jeszcze nie wszystko, kyle odpowiedział.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co odpowiedział?

,,W skalowaniu i rekodowaniu''?

Co to znaczy?

Że mają sygnał np.720 i go skalują do 1080i i taki nadają?

Czy skalery mamy wewnątrz N-boków i one sztucznie podnoszą rozdzielczość?

W skalowaniu i rekodowaniu.

Tyle źe można sprawdzić na przyrządach jaka jest rzeczywista rozdzielczość przychodzącego sygnału. Nie przeskalowanego i nie rekodowanego. Ja takich przyrządów nie mam, jest to wysoko specjalistyczny sprzęt profesjonalny. Ale zaprzyjaźniony serwis antenowy ma i niedawno się tym bawiliśmy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Moim zdaniem to bzdura. Bo są przecież TV do których można bezpośrednio kartę z płatnej TV zapodać.

Podobnie można skorzystać z tunera niekoniecznie firmowego. Oszustwo by wyszło od razu.

Niedawno widziałem swoją starą plazmę, ma gdzieś z 7 lat. Nic jej nie dolega. Moja ma 4 lata i też ma się całkiem dobrze. Kilku sztukom w rodzinie i u znajomych też stuknęły latka. W sumie będzie tego z kilkanaście sztuk. Mają się naprawdę dobrze. Kalibracji nie potrzebują, ponownej regulacji również. Tak więc może problem ten dotyczy chińskich i koreańskich LCD, ale z pewnością nie plazm Panasa.

Powiedziałeś, co wiedziałeś, bo widziałeś na "OKO", ... na "OKO" to LCD też są stabilne jak skała ... ale prawda jest inna i widać odchyłki jak na dłoni po pomierzeniu. LCD są stabilniejsze niż CRT (pomiary) i pewnie stabilniejsze od PDP :] (ale tu już trzeba by pomierzyć).

A możesz coś bliżej. Bo taka odpowiedź nic nie mówi.

Dekoder odbiera np. 1080i, następnie to dekoduje, usuwa przeplot, skaluje do 720p i wysyła na HDMI.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Niedawno widziałem swoją starą plazmę, ma gdzieś z 7 lat. Nic jej nie dolega. Moja ma 4 lata i też ma się całkiem dobrze. Kilku sztukom w rodzinie i u znajomych też stuknęły latka. W sumie będzie tego z kilkanaście sztuk. Mają się naprawdę dobrze. Kalibracji nie potrzebują, ponownej regulacji również. Tak więc może problem ten dotyczy chińskich i koreańskich LCD, ale z pewnością nie plazm Panasa

Jak się patrzy wzrokowo,i ma się z nim do czynienia na co dzień-to trudno powiedziec czy to jest to co było 2 czy trzy lata temu.Nie mówię również że coś się pogorszyło-ale jak mam kaprys sobie coś poprawić(choćby dla lepszego samopoczucia) to to robię.A czy ty potrzebujesz kalibracji czy nie to twoja sprawa.Jak byś skorzystał,i zmiany zobaczył-to może zdanie byś zmienił.

Mnie problem chińskich czy koreańskich tv nie dotyczy.

G-20,VT-30,obecnie 55st60.

Dekoder odbiera np. 1080i, następnie to dekoduje, usuwa przeplot, skaluje do 720p i wysyła na HDMI.

A niby po co miałby to robić? I skąd masz te rewelacje? Owszem, płaskie ekrany wyświetlają obraz "p" usuwając przeplot. Ale polega to na tym, że zamienia 1080i na 1080p.

A niby po co miałby to robić? I skąd masz te rewelacje?

Pewnie z tego samego powodu co "skalery" tak wychwalane do niedawna na tym forum w odtwarzaczach. Skąd mam takie rewelacje? - z logicznego myślenia. Skoro gość pisze, że zmienia w dekoderze na przykład (równie dobrze może to być 1080p) na 720p i TV mu widzi wszystkie programy z dekodera jako 720p (lub 1080p lub "1080i" w zależności co tam wybrał), to jak to inaczej, z zachowaniem logicznego myślenia wytłumaczysz?

Owszem, płaskie ekrany wyświetlają obraz "p" usuwając przeplot. Ale polega to na tym, że zamienia 1080i na 1080p.

W obrazie "p" nie trzeba usuwać przeplotu.

Jestem ciekaw natomiast po co piszesz coś tak trywialnego (że usunięcie przeplotu, polega na ... usunięciu przeplotu? :) )

No chyba, że sugerujesz, jakoby przeplot nie był usuwany, a jedynie zmieniało się widoczne oznaczenie - nieee ... o to Cię nie podejrzewam ;)

Co to jest za telewizor że się rozkalibrowuje ? Uszkodzony znaczy się jest? Pytam poważnie.

Bardziej od rozkalibrowywania pasuje sformułowanie "drift", czy po polsku "płynięcie". Wyświetlacz starzejąc się zmienia swoją charakterystykę. Nic w tym nadzwyczajnego. To "w którą stronę" zachodzi zjawisko i jak szybko zależy od technologii obrazującej. Plazmy Panasonic są faktycznie dosyć stabilnie. Posiadam pomiary z plazmy skalibrowanej rok wcześniej i na tej podstawie stwierdzam, że półtora roku to okres minimalny by znowu zauważyć poprawę. Po takim czasie wartość CIEDE2000 dla palety szarości powinna wzrosnąć ponad 1.5.

Maciek wytłumaczy, i to jak :-) Na pewno będzie bardzo mądrze i naukowo, tylko czy lepiej? Uważam, że jeśli już, to taka kalibracja powinna być za darmo, bo jeśli coś się rozregulowuje, to będzie to tylko wina Pana Kalibratora.

Szatańska logika. Muszę pogadać z serwisantami mojego auta by, od tej pory, robili mi przeglądy dożywotnio gratis ;)

A niby po co miałby to robić? I skąd masz te rewelacje? Owszem, płaskie ekrany wyświetlają obraz "p" usuwając przeplot. Ale polega to na tym, że zamienia 1080i na 1080p.

Przy transmisji obrazu mamy do czynienia z kilkoma rozdzielczościami. Pierwsza z nich to rozdzielczość materiału źródłowego (ile to razy na programie HD widzimy niskorozdzielczy materiał ze starego telefonu komórkowego?). Druga to rozdzielczość transmisyjna, czyli rozdzielczość strumienia wideo, który trafia na transponder tudzież do sieci kablowej. Trzecia i ostatnia to rozdzielczość obrazu wychodząca z dekodera do wyświetlacza. Ten ostatni może przeskalować do wartości wybranej na nim - 576i, 720p, 1080i, czy też 1080p i to zobaczymy na telewizorze. Ocena tego jaką rozdzielczość miał materiał źródłowy jest niemożliwa, a to ona ogranicza "odgórnie" jakość generowanego obrazu. Równie ważny jest bitrate, czyli ile jest rzeczywiście treści w treści. Nie problem zrobić zdjęcie 16Mpix i skompresować je do 500kb. Problem w tym, że nie będzie ono takie samo jak oryginalna forma tego zdjęcia zapisana w RAW, a nada będzie to zdjęcie 16Mpix. Tak samo z HD. HD definiuje tylko rozdzielczość klatki obrazu, nie determinuje jakości.

W obrazie "p" nie trzeba usuwać przeplotu.

Jestem ciekaw natomiast po co piszesz coś tak trywialnego (że usunięcie przeplotu, polega na ... usunięciu przeplotu? :) )

Chyba nie dość jasno się wyraziłem. Płaskie ekrany wyświetlają "p". Z DVB-T lub z Sat przychodzi 1080i. Więc usuwa przeplot i robi z tego 1080 p. Po cd miałby to downskalować do 720p? I czy teraz jasne?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bzdura. Bo TV czy amplituner widzi 1080i.

No chyba że wybiorę na N-recorderze 720p.

Ale jak mam 1080i to taki własnie sygnał idzie do TV. Te Twoje rewelacje chyba niewiele warte.

Witek jak widzę już się wycofał z dyskusji i nie broni tej karkołomnej tezy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Maciek napisał ogólnie ale ani słowem nie napisał jaka ona jest na konkretnej platformie.

Wy pisaliście coś innego. On nigdzie nie napisał, że np. N-ka nie nadaje 1080i.

Nie bardzo rozumiem. Sorry.

No chodziło mi o to, że skoro mają dobry sprzęt to potrafią konkretnie sprawdzić parametry nadawanego sygnału.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Tv N-ka nadawała na pewno w 1080i.

Po fuzji z cyfrą pewnie się nic nie zmieniło i dalej jest 1080i.

Zapraszam do poczytania stron NC+,forum NC+ a nie pierdo.....enia głupot.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To sobie puść blue-reya a póżniej przełącz na ten NC+ i napisz że obraz jest taki sam to się uśmieje

Piszesz pod moim postem to chyba do mnie.

A co ma wspólnego nadawanie NC+ do sygnału z DB ,jako jakość obrazu-bo ja nic o tym nie wspominam-więc o co ci chodzi ?

A jak chcesz się pośmiać to zapraszam do mnie.

Zapodam ci materiał 1080i z BD bo w takim formacie też płyty występują-i przełączymy na program typu Animal i morda ci się ucieszy,bo na materiale z BD 1090i z płyty akurat z tego filmu rewelki nie ma.

I żeby nie było że płyta z giełdy-normalny film ze sklepu.

Mało jeszcze wiesz. :)

Płyta z filmem 1080i-50hz.-tak jak nadaje nasza telewizja.

To sobie puść blue-reya a póżniej przełącz na ten NC+ i napisz że obraz jest taki sam to się uśmieje

Upierasz się zamiast przyznać adwersarzowi rację. A podany przykład jest niepoważny. Z BD będziesz miał 1080p, z NC+ 1080i. Przeto obraz nie będzie taki sam. Cóż więc chcesz udowodnić?

Proponuję zrobić test:

Obejrzeć materiał FTA HD z Astry z jakiegoś niemieckiego kanału. Później zapodać NC+, później jakiś kompresowany BD a na koniec pełny BD DL np coś z BBC.

Wnioski do samodzielnej analizy.

Takie porównanie zrobiliśmy jakiś czas temu z kumplem - on na swoim TV a ja na swoim.

On nie widział różnic a u mnie zdecydowane.

Jego (wtedy)TV HDR 42" a u mnie 51" HD.

Od pewnego czasu mamy prawie równo - tzn kolega wymienił TV na większy HD

pzdr

a

Z niemieckimi programami trzeba uważać, gdyż niektóre FTA są (jak pisałem) 720p. Skoro znajomy miał telewizor HD Ready to nic dziwnego że różnic nie widział.

Z niemieckimi programami trzeba uważać, gdyż niektóre FTA są (jak pisałem) 720p. Skoro znajomy miał telewizor HD Ready to nic dziwnego że różnic nie widział.

Dokładnie.

Dobry (dużo ") system potrzebuje odpowiedniego strumienia danych. Kompresowanie materiału likwiduje szczegóły i na małych TV tego nie widać. Z BD DL strumień potrafi osiągać 50Mb/s a z kompresowanego mkv jakieś 4-8Mb/s. Nie wchodzę w szczegóły techniczne ale jest to bardzo istotny parametr.

To co pokazuje tuner a jakość materiału to dwie różne sprawy. Niejednokrotnie poruszano temat, że jesteśmy oszukiwani i znaczek HD w logo może nic nie znaczyć.

pzdr

a

Upierasz się zamiast przyznać adwersarzowi rację. A podany przykład jest niepoważny. Z BD będziesz miał 1080p, z NC+ 1080i. Przeto obraz nie będzie taki sam. Cóż więc chcesz udowodnić?

Mówisz że prawie wszystkie stacje telewizyjne nadają 1980x1024 czyli HD, OK, blue-ray też "wypluwa" taką rozdzielczość lecz obraz jest gorszy.

Widziałem wielokrotnie na plaźmie panasa + BR również panasa + "N"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A ktoś gdzieś napisał że jakość jest taka sama?

Gdzie? Kto?

Ty napisałeś natomiast, że N-ka nie nadaje w 1080i i stąd ta kłótnia, bo to stwierdzenie to oczywista bzdura.

Bzdura. Bo TV czy amplituner widzi 1080i.

Ale jak mam 1080i to taki własnie sygnał idzie do TV. Te Twoje rewelacje chyba niewiele warte.

Witek jak widzę już się wycofał z dyskusji i nie broni tej karkołomnej tezy.

Sam jesteś bzdura. Chodzi o ideę ( że odtwarzacz / tuner, w ogóle ingeruje w materiał PRZY ODPOWIEDNIO WYBRANYCH USTAWIENIACH WYJŚCIA, czego dowodem jest to, że jak wybierzesz 720p to następuje to przekształcenie).

Cytuję coś nawet napisał chłopie, a co potwierdza moje "rewelacje" :

Chyba nie dość jasno się wyraziłem. Płaskie ekrany wyświetlają "p". Z DVB-T lub z Sat przychodzi 1080i. Więc usuwa przeplot i robi z tego 1080 p. Po cd miałby to downskalować do 720p? I czy teraz jasne?

Tak, teraz jest jasne (np. LCD są fizycznie "progresywne" i dla tego faktycznie jak TV dostanie 1080i to przetwarza to na 1080p).

A po co downskalować do 720p? ... no nie wiem ... są takie ustawienia w niektórych tunerach/ a nawet odtwarzaczach DVD (choć tu nawet 1920x1080 ... czyli odtwarzacz skaluje 720x576 do 1920x1080 - ale to może mieć sens, jak TV ma tragicznej jakości skaler) i można sobie to wymusić.

Inna sprawa, że dawniej TV miały np. rozdziałkę 1366x768 i zawsze skalowały do 1366x768, czy to przy 1920x1080, czy 720x576 ;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Kyle. Piszesz wierutne bzdury.

To że N-recorder ma możliwość konwersji rozdzielczości sygnału w dół to jasna sprawa.

Jednak ma sie nijak do Twojego stwierdzenia, że n-ka nie nadaje w 1080i.

Jak masz jakiekolwiek dowody na potwierdzenie swoich słów to nam je tutaj przedstaw.

Na razie nie masz nic na popracie swoich słów.

Bobcat widzę, że to Ty nie masz pojęcia. Myślisz, że jak Ci TV pokazuje 1080i to masz obraz FullHD? Nic bardziej mylnego.

Żadna TV nie nadaje Full HD (i jeszcze długo nie będzie nadawała ze względów technicznych) tylko HD Ready.

HD READY 1080p - przeznaczone dla urządzeń (w tym dla telewizorów plazmowych i LCD), które mogą odbierać, przetwarzać i wyświetlać sygnał wysokiej rozdzielczości w trybie 1080p.

HD TV 1080p - tak jak poprzednio, przeznaczone wyłącznie dla odbiorników telewizyjnych.

1080i - najbardziej popularna odmiana HD READY w Europie.

Oczywiście oznaczenie 1080 odnosi sie do FulHD tak samo, ze to, że w informacji kanału telewizor pokazuje 1080 to nie znaczy, ze obraz jest nadawany w FullHD.

Na wielu modelach telewizorów plazmowych HDREADY, tez wyskakuje 1080i oglądając kanały HD mimo, że ani ten model telewizora nie jst modelem FullHD anie telewizja nie nadaje we FullHD.

Telewizja nadaje w 720p/1080i i do tego w zupełności wystarczy telewizor HDready najlepiej plazma. A często na TV HDready taki obraz lepiej wygląda niżna FullHD, tym bardziej, że nikt raczej nie siedzi metr od telewizora.

Pozatym kanały HD nie zawsze emitują obraz czysty HD, często są to obrazy SD poddawane cyfrowej poprawce.

Pełne Full HD to można jak na razie mieć tylko z kompa, konsoli i odtwarzacza BLU-RAY.

Kyle. Piszesz wierutne bzdury.

(...)

Jednak ma sie nijak do Twojego stwierdzenia, że n-ka nie nadaje w 1080i.

Jak masz jakiekolwiek dowody na potwierdzenie swoich słów to nam je tutaj przedstaw.

Na razie nie masz nic na popracie swoich słów.

OK, to teraz tylko zacytuj, gdzie stwierdziłem jakoby N nie nadawało w 1080i ;)

Żadna TV nie nadaje Full HD (i jeszcze długo nie będzie nadawała ze względów technicznych) tylko HD Ready.

Nie ma czegoś takiego jak nadawanie HD Ready. Marketingowe określenie HD Ready, tyczy się jedynie sprzętu gotowego na wyświetlanie materiału HD (po prostu dawniej jak TV potrafił wyświetlić HD, to dostawał znaczek HD Ready ... dzisiaj praktycznie każdy TV jest HD Ready ... Full HD też jest gotowe na HD, więc też jest HD Ready ... oczywiście w drugą stronę to nie działa, tzn. nie każdy HD Ready, jest Full HD).

Kolejna sprawa - w materiale 1080i 50 FPS fizycznie nadaje się filmy 1080p 25 fps. Po prostu klatka numer "1" z 1080i wyświetla linie parzyste (lub nieparzyste) z klatki numer "1" 1080p, następnie klatka numer "2" z 1080i wyświetla linie nieparzyste (lub parzyste) z klatki numer ... nadal "1" 1080p.

Praktycznie jedynie audycje "na żywo"/sportowe itp. programy są fizycznie materiałami przeplatanymi.

Oczywiście w jednym i drugim przypadku telewizor sygnalizuje że dostaje 1080i.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.