Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Proszę kolegów o pomoc w doborze kolumn. Sytuacja wygląda tak:

Mój obecny zestaw to : Kolumny Wharfedale Modus 3; odtwarzacz Marantz cd-67 mkII OSE; Wzmacniacz lampowy ; DAC USB Audinst HUD mx-1. Słucham głównie lekkiego rocka, popu i jazzu w pokoju o metrażu 13 mkw z podłogą wyłożoną dywanem i z dużym łóżkiem (generalnie cały pokój jest zagracony a poza tym jest to poddasze z "krzywym" sufitem) . Słucham muzyki z "głową w głośnikach" stoją one na biurku około 70 - 100 cm od mojej głowy, więc nie słucham zbyt głośno, jednak liczę na jakość dźwięku. W obecnych głośnikach przeszkadza mi wycofana góra i praktycznie brak basu.

Chcę ten zestaw jakoś zmodernizować, ale jednocześnie nie wykosztować się za bardzo. Zebrałem trochę kasy i postanowiłem zainwestować pieniądze w nowe kolumny. więc was (jak mam nadzieję znawców tematu i chętnych do pomocy w doborze) pytam: jakie najlepiej kupić kolumny biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej i mój budżet ( do 750 zł)? Zastanawiałem się nad KEF'ami q1, Dali 1001, Dali Concept 1 ew. Tannoye. Co doradzicie, aby na kolumny nie trzeba było jakoś specjalnie polować i licytować?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Trochę poszukałem i poczytałem. Moja wstępna lista kandydatów:

Dali Concept 1 / 1001

Koda Harmony k-5200 / k2000B

Mission MX-s / M31i/ MX1

Jamo s604

Kef c1/ c3/ q1

pylon audio monitor pearl

monitor audio M2/ Mr1/ BR2

Magnat all ribbon 8 / quantum 603

Eltax liberty 3+ / 5+

Acoustic Energy aegis one/ 1 / evo one

które z tych warto brać pod uwagę jeśli chodzi o moje warunki i obecny zestaw? Czym jeszcze warto się zainteresować?

Pozdrawiam

Witam.

Aktualnie posiadam jakąś starszą (5-10lat) miniwieżę Sony, a fabryczne głośniki zostały zastąpione przez Technics sb-m300.

Rozważam wymianę Soniaka na zestaw Marantz PM5004 + CD5004.

No i mój dylemat polega na tym że:

a)Podoba mi się barwa aktualnego dźwięku, sprzęt gra bardzo ciepło, a wszystko jest "otulone w basie", czy ktoś może mi powiedzieć czy zachowam tą barwę przy wymianie?

b)Czy wtedy sprzęt stanie się bezlitosny dla gorzej nagranych płyt? bo jednak mam takowych dużo, a zależy mi żebym nadal mógł ich słuchać z przyjemnością.

c)Na koniec chcę się zapytać kogoś kto ma powyższy sprzęt, czy jest on wart swojej ceny (3000 jakoś razem), albo czy jest jakaś dobra alternatywa.

Pozdrawiam, i z góry dziękuje.

Przy tych Technicsach zyskasz na precyzji, stereofonii, przestrzeni i dynamice. A czy będzie ci się nadal podobał? Zakup przez net i przekonaj się sam, zawsze możesz zwrócić. Jednakże ja bym kupił trochę droższy wzmacniacz Rotela RA-06SE. Jest fajna wyprzedaż po wejściu nowej serii 12. Porównując do tego Marantza to niebo a ziemia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam.

Poszukuję zestawu jak w temacie - wzmacniacz, odtwarzacz CD i kolumny stereo w cenie 2500-3000zł. Nie zależy mi na nówkach, używany sprzęt jak najbardziej dopuszczalny. Nie śpieszy mi się z kupnem i mogę przez pare miesięcy polować na okazje. ;)

Sprzęt będzie stał w pokoju ok. 20m2. Będzie używany w 90% do słuchania muzyki z CD/FLAC z komputera (DAC będzie dokupiony w przyszłości, narazie w tym budżecie chcę się zmieścic z wzmakiem, CD i kolumnami), ewentualnie czasem jakiś film, ale priorytetem jest muzyka. Gatunkowo bardzo różna - od ambientu, elektroniki, jazzu aż po ciężkie odmiany metalu. ;)

Do tej pory używałem komputerowych Microlabów Solo 5C, słuchawek CAL! i interfejsu POD Studio GX (głównie do nagrywania gitar, ale używam go też jako zewnętrznej karty dźwiękowej). Nie zależy mi na basie wgniatającym w podłogę i drżących szybach, raczej na przestrzeni i neutralności.

Nie jestem audiofilem i nie oczekuję za te pieniądze niesamowitej jakości dźwięku - to raczej ma być taki sprzęt entry level. ;)

Dziękuję za wszystkie rady i propozycje.

Pozdrawiam.

Witam,

chciałem się poradzić w temacie poprawy dźwięku TV.

Mój TV to Samsung 40UE8000 (spec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Zastanawiam się nad takim zestawem:

Yamaha AS500 (

Ukryta Zawartość

Monitor Audio BX2 (

Ukryta Zawartość

Do tego zapewne potrzebował bym jakiegoś sensownego DACa, może Arcam rlink (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub teac ud-h01 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Z tego co się orientuje nawet mocno przeciętny set podłączony do TV da lepszy dźwięk niż te głośniczki wsadzone w ultra-slim konstrukcje TV.

No, ale sądzicie, że to co wybrałem jest sensowne? Możecie coś doradzić w tej kwestii?

Na początku myślałem o jakimś małym zestawie hifi by mieć wszystko w jednym i jednocześnie lepsze audio z TV. Zamiana słabego audio na ciut lepsze... szkoda zachodu, nie? Potem zastanawiałem się nad 2.1, 4.1 lub 5.1, ale doszedłem do wniosku, że jednak nie zależy mi tak bardzo na surroundzie i subwooferze. Nie mam też w pokoju dobrych warunków, a i koszty sensownego zestawu były by spore. Zamiast więc inwestować w także nienajlepszy set 5.1 to spróbuje zebrać zestaw z dwoma monitorami i wzmacniaczem. Tak stanęło na stereo.

O Yamasze i BX2 czytałem sporo dobrego. Na youtubie dźwięk BX2 też brzmiał dobrze, ale nie udało mi się znaleźć zestawu z tą Yamahą. Zapewne udam się a jakiś odsłuch zanim zakupie.

Co sądzicie? Sensownie wygląda taki set? Doradźcie coś (głównie w sprawie DACa).

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Posiadam kolumny Wharfadele Evo-10 i planuję dokupić do nich dobry wzmacniacz. Muzyka której słucham to Rock/Melodyjny Rock i kilka pomniejszych odmian. Wieża stoi w salonie-powierzchnia ~40m2. I tu pytanie, ile trzeba wydać na dobrej klasy wzmacniacz który będzie służył latami? Na razie mam odłożone na ten cel 2000-2500zł ale budżet może ulec modyfikacji jeśli okaże się to konieczne. No i jakie marki/modele polecacie? Coś z Marantza czy Cambridge Audio czy jednak innej firmy?

Pozdrawiam

Jasiek

P.S Z czasem zamierzam dokupić dodatkowe kolumny podłogowe z tej samej serii więc proszę się nie przejmować małą mocą kolumn...

Edytowane przez Jasiek_M

Edit: Dodam tylko że w 90% liczy się tylko jakość muzyki a nie dodatkowe bajery jak podłączanie do Ipoda itp. Poza tym nie ma problemu by sprzęt był używany...

Witam! Proszę kolegów o pomoc w doborze kolumn. Sytuacja wygląda tak:

Mój obecny zestaw to : Kolumny Wharfedale Modus 3; odtwarzacz Marantz cd-67 mkII OSE; Wzmacniacz lampowy ; DAC USB Audinst HUD mx-1. Słucham głównie lekkiego rocka, popu i jazzu w pokoju o metrażu 13 mkw z podłogą wyłożoną dywanem i z dużym łóżkiem (generalnie cały pokój jest zagracony a poza tym jest to poddasze z "krzywym" sufitem) . Słucham muzyki z "głową w głośnikach" stoją one na biurku około 70 - 100 cm od mojej głowy, więc nie słucham zbyt głośno, jednak liczę na jakość dźwięku. W obecnych głośnikach przeszkadza mi wycofana góra i praktycznie brak basu.

Chcę ten zestaw jakoś zmodernizować, ale jednocześnie nie wykosztować się za bardzo. Zebrałem trochę kasy i postanowiłem zainwestować pieniądze w nowe kolumny. więc was (jak mam nadzieję znawców tematu i chętnych do pomocy w doborze) pytam: jakie najlepiej kupić kolumny biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej i mój budżet ( do 750 zł)? Zastanawiałem się nad KEF'ami q1, Dali 1001, Dali Concept 1 ew. Tannoye. Co doradzicie, aby na kolumny nie trzeba było jakoś specjalnie polować i licytować?

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Witam, powinieneś poszukać kolumn tak zwanego bliskiego pola, świetną propozycją będzie tu Alesis one,używane koło 650zł, na pewno postawił bym na kultowe Tannoy m1-przy czym najlepsze wcześniejsze wersje made in England. Zawsze poszukiwane i dobre w od sprzedaży.Pozdrawiam

Witam, powinieneś poszukać kolumn tak zwanego bliskiego pola, świetną propozycją będzie tu Alesis one,używane koło 650zł, na pewno postawił bym na kultowe Tannoy m1-przy czym najlepsze wcześniejsze wersje made in England. Zawsze poszukiwane i dobre w od sprzedaży.Pozdrawiam

Poczytałem i poszukałem trochę, wiem że mogę brać pod uwagę tylko konstrukcje zamknięte lub z przednim bass-reflexem,.

Z mojej listy wyeliminowałem konstrukcje które nie pasują do mojego pokoju. Zostały :

Dali COncept 1

Monitor Audio Mr2/br2/

Kef q1/ c1/c3

Co w cenie do 900 zł (dozbierałem trochę) możecie polecić z dostępnych obecnie na alegro, lub z popularych konstrukcji które często są w sprzedaży (te tannoye - legendy - na przykład są dostępne non stop)?

Edytowane przez maxiak

Krotko i prosto.....

Jestem kompletnie zielony w temacie hifi, nie mam mozliwosci aby odsluchac jakiegokolwiek zestawu kolumn i ampa (stereo) bo mieszkam na "wsapnialej" wyspie Jersey. Chce w koncu pozbyc sie "super" logitecha z5500.

Zestaw podpiety bedzie do kompa przez Asus Xonar D2PM. Muza to w zdecydowanej wiekszosci Drum'n'Bass + filmy, ale nie tylko.

Przewertowalem juz troche stron, artykulow i opini i wybor pada pomiedzy Tannoy Mercury V4 lub Q Acoustics 2050 + Marantz PM6004.

Mam juz dosyc tego 'cudnego' Z5500, ktorego nie da sie sluchac, chce slyszec muzyke. Licze sie z tym ze na kolumnach nie uzyskam tak niskiego 'basu', chce choc troche zblizyc sie do tego poziomu ale bez 'zlewania' sie wszystkich dzwiekow.

Moze bedzie cos bardziej konkretnego co mozecie mi polecic. Moge wydac okolo 500 funtow odliczajac 20% VAT ktory na Jersey nie istnieje.

Prosze o pomoc..

Marcin.

Witam,w końcu zdecydowałem się zmienić kd na stereo.Po kilku odsłuchach w sklepie ,marantz na którego chorowałem od razu mi przeszedł gdyż najnizszy rotel z półki za 1700zł pobił marantza za 6 tys.Tak więc jestem zdecydowany na zestaw używany z tym że tego wzmacniacza nie ma nigdzie używanego był to jakiś model coś tam 10,stąd moje pytanie czy jakiś z seri np o1,02,03,04 zagra podobnie?moze jakiś inny używany jest godny uwagi?Jest to dla mnie nowa firma którą wczesniej sie wogóle nie interesowałem i zupełnie się nie orientuje.Do tego potrzebuje jakiś cd ,na razie bedzie to grac z tannoyami .Kwota na wzmacniacz i cd powiedzmy 2tys.Proszę o rade bo nie chciał bym dokonać złego wyboru.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Krotko i prosto.....

Jestem kompletnie zielony w temacie hifi, nie mam mozliwosci aby odsluchac jakiegokolwiek zestawu kolumn i ampa (stereo) bo mieszkam na "wsapnialej" wyspie Jersey. Chce w koncu pozbyc sie "super" logitecha z5500.

Zestaw podpiety bedzie do kompa przez Asus Xonar D2PM. Muza to w zdecydowanej wiekszosci Drum'n'Bass + filmy, ale nie tylko.

Przewertowalem juz troche stron, artykulow i opini i wybor pada pomiedzy Tannoy Mercury V4 lub Q Acoustics 2050 + Marantz PM6004.

Mam juz dosyc tego 'cudnego' Z5500, ktorego nie da sie sluchac, chce slyszec muzyke. Licze sie z tym ze na kolumnach nie uzyskam tak niskiego 'basu', chce choc troche zblizyc sie do tego poziomu ale bez 'zlewania' sie wszystkich dzwiekow.

Moze bedzie cos bardziej konkretnego co mozecie mi polecic. Moge wydac okolo 500 funtow odliczajac 20% VAT ktory na Jersey nie istnieje.

Prosze o pomoc..

Marcin.

W kolejności od najciekawszego:

Wzmacniacze : Rotel RA-980, RA-985, dzielone Rotele z serii 9xx, dzielony RB/RC-06, RA-935, RA-06, RA-930AX

Odtwarzacze :RCD-971, RCD-951,RCD-975, RCD-930, RCD-02

I raczej w pierwszej kolejności skupiłbym się na ich stanie technicznym.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

WITAJ

nie jestem doswiadoczny takze ale moge ci polecic w tej cenie kolumny Roth oli 40 jak poszukasz to beda kosztowaly 180 funtow ale nie wiem czy dalej sa w tej cenie ja je kupilem za 399funtow , plus do tego wzmacniacz Yamaha as 500 jakies 240funtow, bedzie mial dobry spzret za to cene z dobrym basem , oczywiscie nie oczekuj cudow ale do takiej muzyki bedzie okej na na dzien dzisejszy posidam roth oli 40 plus marantz 6004 ale chce zmienic , po miesiacu uzywania chce cos miec bardzej konkretnejszego, jesli cie intresuje moge cie sprzedac te 2 klocki za jakies 550 funtow akurat jestem z angli wiec nie bedzie problemow , no ale to juz twoj wybor ,

pozdrawiam piotr jak cos to pisz na [email protected]

:)

Spytam inaczej czy obecnie ktoryś dostepny na allegro jest wart uwagi i w cenie ktorej jest warty?

BUMP!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Użytkownik maxiak dnia 29.09.2012 - 21:06 napisał

Trochę poszukałem i poczytałem. Moja wstępna lista kandydatów:

Dali Concept 1 / 1001

Koda Harmony k-5200 / k2000B

Mission MX-s / M31i/ MX1

Jamo s604

Kef c1/ c3/ q1

pylon audio monitor pearl

monitor audio M2/ Mr1/ BR2

Magnat all ribbon 8 / quantum 603

Eltax liberty 3+ / 5+

Acoustic Energy aegis one/ 1 / evo one

które z tych warto brać pod uwagę jeśli chodzi o moje warunki i obecny zestaw? Czym jeszcze warto się zainteresować?

PozdrawiamPoczytałem i poszukałem trochę, wiem że mogę brać pod uwagę tylko konstrukcje zamknięte lub z przednim bass-reflexem,.

Z mojej listy wyeliminowałem konstrukcje które nie pasują do mojego pokoju. Zostały :

Dali COncept 1

Monitor Audio Mr2/br2/

Kef q1/ c1/c3

Co w cenie do ok. 1000 zł (dozbierałem trochę) możecie polecić z nowych (nie koniecznie tylko z tej listy), żeby można było wypożyczyć i sprawdzić w swoim systemie (lub chociaż odsłuchać) albo z popularnych konstrukcji które często są w sprzedaży ?

Ukryta Zawartość

Gdyby kolega zwiekszył troszkę budżet, to możnaby się pokusić o jakieś Bowers&Wilkins, nawet małe. Przy muzyce o ktorej wspomniales w pierwszym poście, kopułki mialyby pole do popisu. Jesli nie muszą być nowe, to mozna poszukać na ebayu lub allegro.

co powiecie na Eposy 15.2 do Creeka 4330 do pokoju ok 20 m2? Muzyka filmowa głównie ale z wykopem. Do tego będę szukał tanich kabli głośnikowych w miarę dobrych (150 zł a potrzebuje ok 2x2.5 m) Do tego dobry i tani kabel 2RCA-jack do podłączenia HiFiMana 101 (do 70zł) i 2RCA-2RCA (do 70 zł) do podłączenia CDka Creek CD43. W perspektywie jest też wymiana kabla zasilającego żeby lepiej nakarmić Creeka ale to pewnie pod choinkę.

Zestaw Yamaha RX-V361 + głośniki JBL ES80 .

Czy ten zestaw będzie smigał?? Posiadam takowy amplituner i chciałbym dokupić głośniki JBL.

Mieszkam w bloku i nie chcę za bardzo narobić sobie wrogów, muzyka nie będzie fruwała na pełnej mocy.

No i czy jest sens zmieniać amplituner czy mogę przy nim pozostać.

proszę o pomoc

pozdrawiam soll86

Cześć,

Poszukuję sprzętu dla znajomej - kompletnie nie ma pojęcia o tym, ja aż tak nie siedzę w temacie stacjonarnego sprzętu, a chce jakiś odtwarzacz CD/DVD z USB,żeby odtwarzać muzykę z dysku zewnętrznego oraz kolumny 2.0.

Jak zwykle - poszukiwane coś, gdzie stosunek cena/jakość dźwięku jest jak najlepszy. Muzyka taka jak poezja śpiewana, klasyczna,filmowa, aczkolwiek słuchane będą inne pozycje, raczej z repertuaru pop/rock.

Witam

Szukam pomocnych opinii na temat jednoczęściowego zestawu do 2,5k, który dałby radę pokazać dynamikę i rytm muzyku rockowej w szerokim tego słowa znaczeniu. Podzielcie się swoimi doświadczeniam.

Pozdrawiam

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Za taki badziew 2700 :).Te kolumny mają jakąś dynamikę i bas?

Za 1500 można złożyć używany sprzęt , który zagra a nie będzie pierdział jak ten denon :)

Juz jestem po zakupie,rotel ra 10 plus marantz 5004 jutro odbieram cm1 bo nie bylo mojego koloru,powalil mnie ten zestaw ,czy ktos moze mi doradzic jakie druty do tego dokupic?

Polecam Teac z glosnikami NXT i subem.Taki zestaw sprezentowalem corce i czasem gdy tego slucham,zastanawiam sie czy warto brnac w meandry doboru do siebie elementow z wyzszej polki.

Za taki badziew 2700 :).Te kolumny mają jakąś dynamikę i bas?

Za 1500 można złożyć używany sprzęt , który zagra a nie będzie pierdział jak ten denon :)

CEOL 1 całkiem przyzwoicie gra. nie ma potrzeby szkalować kogokolwiek z jego powodu, ani tym bardziej wciskać używanego szmelcu z czterech końców Polski, gdy ktoś pyta o nowy zestaw półkowy.

Tu masz link do Teac.:http://www.teac.pl/pl/Produkty/Systemy_do_iPod_iPhone/MC-DX222i

Kupiłem córce podobny kilka lat temu za nawet trochę więcej bez opcji iPod/iPhone. Tu nie ma problemu z gorzej nagranymi płytami rockowymi. Słuchałem droższych systemików Pioneera czy Arcama,ale komunikatywnością jako all in one nie miały do Teac'a startu,a były znaaaacznie droższe.

CEOL 1 całkiem przyzwoicie gra. nie ma potrzeby szkalować kogokolwiek z jego powodu, ani tym bardziej wciskać używanego szmelcu z czterech końców Polski, gdy ktoś pyta o nowy zestaw półkowy.

Ten zestaw do rocka?Te kolumny nie mają wogóle basu i dynamiki a w rocku to bardzo ważne.Już używany rotel za 500zł + jakiś używany cd(500zł) pokaże 10 klas lepsze brzmienie.Do tego możesz już dobrać masę porządnych kolumn nawet w sklepie.

Dzięki za podpowiedzi. Ten Teac- z całym szacunkiem- wygląda plastikowo i odpustowo. Denon, hmmm... wolę coś używanego. Magnat MC1, Linn Classik Music, coś w ten deseń.

... wolę coś używanego. Magnat MC1, Linn Classik Music, coś w ten deseń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Pokaż nowe odpowiedzi