Skocz do zawartości
IGNORED

system stereo do 2500 zł +- 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ad.1 Ciężka sprawa. Raczej trzeba pogodzić się z kompromisami ... Myślę że za 7000 zł byłoby dużo lepiej. Ale i za 2 tys. zawsze można próbować ....

Ad.2 Zależy od punktu odniesienia. Jeżeli mówimy o sprzęcie high end to można uznać że bardzo dużo płyt CD jest słabo nagranych. Jeżeli mówimy o sprzęcie do kilkunastu tysięcy złotych to ewidentnie kwestia słabego sprzętu odtwarzającego płytę CD !!! Jest dużo płyt świetnie nagranych które świetnie brzmią na dobrym sprzęcie. Beznadzieja nie jest cechą tego standardu - nie bez przyczyny stał się dominujący w tak długim okresie czasu. Byłem na koncertach na których muzyka była głośno i uszy bolały - i to bardzo. U mnie w domu jakość jest świetna i uszy na pewno nie bolą - nawet gdy jest głośno.

Chociaż niezależnie od punktu odniesienia niektóre płyty CD są naprawdę nędznie nagrane ...

Dziękuje za zainteresowanie.

Ad 1. Obecnie mam głośniczki za 200 złotych( małe kolumienki Genius) plus kartę dźwiękowa za 20 złotych z nieoficjalnymi sterownikami. Mówi samo za siebie ;) Chciałbym zwiększyć jakość słuchania.

Za czym mam się rozglądać? Dla mnie zestaw posłuży do rocka i metalu( Led Zep, Candlemass), ojciec pewnie czasem chciały wrzucić klasykę i dobrze, by to tej muzyki nie kaleczyło. Słowem, żadna elektryka czy techno puszczana nie będzie, wiec ekstra bas nie jest potrzebny.

Ale to tylko 2000 złotych....

Ad 2. Czy fala akustyczna zwykłych kolumienek może "razić" bardziej niż solo perkusyjne na Saxonie? Dziwne to nieco. Behemot z odległości 20-40 metrów też szu nie drażnił, chociaż decybele były ogromne. Jak to jest? Audiofil ze sprzętem za kilkadziesiąt tysięcy( nawet i za milion!) będzie miał taka samą jakość, jak na koncercie?

Możesz zacząć od :

kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz : Onkyo 8850, 8870 (jaśniejsze brzmienie) lub Luxman 430 (ciepłe brzmienie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odtwarzacz CD - Marantz CD63 lub 67, Kenwood 5050 lub Sony CDP991.

Zmieścisz się w 1500 zł za przyzwoity dźwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zacząć od :

kolumny

wzmacniacz : Onkyo 8850, 8870 (jaśniejsze brzmienie) lub Luxman 430 (ciepłe brzmienie)

Odtwarzacz CD - Marantz CD63 lub 67, Kenwood 5050 lub Sony CDP991.

Powoli, przyjacielu. Nie kupię ot tak wszystkiego na słowo( chociaż przyjrzę się blizej twoim komponentom - jedne podane kolumny mocno basują i cieżko je ustawić[ wg. opinii w necie]), ja praktycznie wcale w salonie nie mam pola manewru, a i salon nie duży. Sąsiadów też drażnić nie chcę. Powiedz mi ogólnie - czego powinienem szukać do "mojego" rocka( Zeppelini, Doorsi )? Byłbym wdzięczny.

Porownywac CDP-991 do CD63, 67 troche chyba nie na miejscu. Do 200zl z playerow CD warto nabyc tez Denona DCD-980, 960, ew 735.

?👈

Jaki budżet ? Jak duże pomieszczenie ? Te dane powinny być umieszczone w każdym zapytaniu !

Jakoś tak z opóźnieniem piszę, ale nie doszło mi potwierdzenie o aktywności w wątku...

Pomieszczenie: 18m. Budżet: w sumie to jeszcze się nad tym nie zastanawiałem i pytanie stawiałem ogólnie. Skoro post został zmoderowany do tego wątku, więc niech tak zostanie: 3000pln. Po dyskusjach widzę, że wydatek na zestaw jest traktowany super-ostatecznie (czyli jeden na całe życie). Na pewno ma na to wpływ cena zestawów. Tak sobie nawet myślałem, że kupienie używanego sprzętu jest mniej zobowiązujące i można go łatwiej zmienić ... może z mniejszą strata i kupić coś innego. Inna sprawa, to urozmaicenie muzyki jakiej się słucha. Czy nie lepiej kupić dwa różne tańsze wzmaki i zmieniać je w zależności od muzyki? To są pytania które nurtują wielu początkujących (a może tylko mnie)...

Przypomnę jeszcze, że szukam wzmak + stereo do female vocals/downtempo. Choć ciągle jeszcze kupuję płyty CD, to i tak będzie to działało z komputerem przez większość czasu. (DACa jeszcze poszukam). Choć nie ukrywam, że fajnie byłoby mieć CDka do takiego zestawu.

Niestety mam też wymagania natury 'kobiecej'. Zdaje się, że do takiego pomieszczenia wystarczyłyby monitory, i takie było moje pierwsze 'szukanie'. Moja kobieta ma jednak inne zdanie na ten temat, i wolałaby podłogówki (czy spotkaliście się z czymś takim?) ...

BTW: tagi z mojego posta nałożyły się na tą ogólna dyskusję wątku... może to trzeba usunąć, ale nie wiem jak...

Czy nie lepiej kupić dwa różne tańsze wzmaki i zmieniać je w zależności od muzyki? To są pytania które nurtują wielu początkujących (a może tylko mnie)...

NIE!

Moja kobieta ma jednak inne zdanie na ten temat, i wolałaby podłogówki (czy spotkaliście się z czymś takim?) ...

Z innym zdaniem kobiety spotykam się codziennie :)

Dobry wokal i klimat - Arcam.

Jak byś chciał coś co kobieta polubi i CD-ka w zestawie można się pokusić o SOLO:

Ukryta Zawartość

W środku w zasadzie siedzi A80 i CD73 i najwyższy tuner.

chodza tak:

Ukryta Zawartość

Z pewnością jeszcze do negocjacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez smog

Witam.

Potrzebuję jakiegoś używanego wzmacniacza(+w przyszłości cd i tuner) /amplitunera i kolumn- podłogowych lub podstawkowych.

Pokój to ok 15m2 (prostokątny) ale przez pół roku mieszkam w pokoju 30m2. Nie musi nagłaśniać tych 30m2, chciałbym jednak by jakość dźwięku była jak najlepsza i by kolumny nie były za słabe jeśli chodzi o swoją moc.

Kwota jaką dysponuję to 2tys. zł.

Słucham 90% muzyki- każdego rodzaju, od rapu przez jazz do klasyki włącznie tak więc chciałbym by sprzęt był uniwersalny w swojej muzykalności.

Muzyka będzie puszczana przez Kabel optyczny z karty Xonar DG w komputerze.

Do chwili obecnej miałem Logitech z-5500 (który poza fajną mocą co do tego pomieszczenia nie przedstawia nic więcej).

Widziałem wiele podobnych tematów jednak nic konkretnego nie mogę znaleźć. Nie wiem czy lepiej wziąć lepsze głośniki/ słabszy wzmak czy na odwrót. Sprzętu jest tyle, że od przeglądania boli głowa

Proszę o przykłady zestawów wzmak+ kolumny, tak by zmieścić się w tych 2tys. Z góry dziękuję.

Witam, też się dołączę: planuję zakup zestawu stereo(kolumny+wzmacniacz) i chciałbym zmieścić się w 3 tysiącach zł. Mój pokój to około 16 m2 więc nie za duży. Muzyki słucham naprawdę różnej, więc potrzebuję sprzętu uniwersalnego. W grę wchodzi oczywiście rynek wtórny. Co polecacie? ja jestem naprawdę laikiem więc proszę o pomoc. Ostatnio korzystałem ze SCHERZO 200 i Kenwooda KA i powiem szczerze, że była to męczarnia... Co myślicie o Dali Concept 6, Tonsil Siesta, Monitor Audio BX6? Jeśli chodzi o klocka to celowałem w Marantza, NAD-a lub CA

Naprawdę czekam na propozycje, z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dobry wokal i klimat - Arcam.

Jak byś chciał coś co kobieta polubi i CD-ka w zestawie można się pokusić o SOLO:

Ukryta Zawartość

Arcam - otworzyłeś mi oczy na zupełnie inny kierunek ... tak jakby wyższa półka w kompakcie? ;) ... Myślałem, że w tym sektorze króluje Pianocraft.

Zawsze w takich rozważaniach chce się porównać sprzęt nowy:

- PianoCraft MCR-840 =~ 2000pln

- NAD 356 =~ chodziły na allegro po 2200pln

Jak wypada w porównaniu taki zestaw? (Arcam Alpha 8 amp + CD)

Ukryta Zawartość

lub taki:

Ukryta Zawartość

Martwię się na zapas o zestaw kolumn. Solo zabiera 2/3 budżetu ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. :P Więc może zacznę od początku... Zdobyłem ostatnio TV do swojego pokoju i teraz marzy mi się jakiś porządny sprzęt audio.

Potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu. Myślę, że cena maksymalna to jakieś 2k PLN. Z tym, że mogłoby to być coś tańszego, nie wiem czy duża różnica będzie w sprzęcie za 1k a tym za 2k. W tym powinien znaleźć się cały zestaw audio, najlepiej taki który mógłbym podłączyć także pod TV (o ile jest taka opcja) + słuchawki (najlepiej bezprzewodowe). Jednak sprzęt ma służyć głównie do odtwarzania CD audio z gatunku Hip-hop, poza tym rzadziej elektrohouse, pop, rock, metal. Wszystko będzie docelowo w pokoju 20m^2.

W zasadzie jeszcze nie mam żadnej kasy przygotowanej, także dopiero zaczynam. Więc raczej interesują mnie sugestie co w tej cenie mógłbym dostać, niekoniecznie od razu musi być coś konkretnego. Poza tym może zwrócę uwagę, że przykładam uwagę do wyglądu sprzętu, więc gdyby nie był szpetny to byłoby super. :)

Witajcie,

podpowiedzcie mi proszę, co powinnam zrobić.

Jestem absolutnie nieszczęśliwą posiadaczką zestawu YAMAHA do odbioru kina domowego i słuchania muzyki.

Zestaw składa się z:

amplitunera AV YAMAHA HTR-5630 RDS,

odtwarzacza YAMAHA DVD S 540, który nie czyta płyt dvd,

zastąpionego przez Pioneera DV-400V

i kolumn ELTAX Discovery

Ukryta Zawartość

Pierwsza od góry opinia doskonale oddaje to, co myślę o tych kolumnach.

Zestaw ten nabyłam 9 lat temu w epoce fascynacji kinem domowym - miał być fantastycznym rozwiązaniem typu wash`n`go. I rzeczywiście bardzo dobrze sprawdza się jako kino domowe (raz na 3 miesiące), za to do słuchania muzyki kompletnie się nie nadaje. Basy dudnią i pukają, wysokie sa ledwo słyszalne, słychać przede wszystkim brzęczące środki.

Sprzęt ten słuzy mi do sluchania radia i muzyki głównie spokojnej i dźwiękowo nienachalnej ale zdarza mi się również wrzucić jakiegoś rocka - a wtedy drżyjcie sąsiedzi i szyby. Do odbioru muzyki klasycznej nie nadaje się kompletnie.

Moje pytanie brzmi, czy jest sens dokupic do zestawu jakiś wzmacniacz/ korektor graficzny (kiedyś miałam zestaw Marantza i tam był oddzielny klocek equalizer), czy należałoby również wymienić kolumny, żeby przyzwoicie to grało tzn. cykało i odznaczało się miękkim i głębokim basem czy raczej kupić coś zdecydowanie stereo?

Czy zechcielibyście pochylić głowę nad moim problemem i podsunąć jakiś pomysł – nie czyniący nadmiernych spustoszeń w mojej kieszeni :) ?

Będę zobowiązana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez metalofczyca
usunięcie tagów

podpowiedzcie mi proszę, co powinnam zrobić.

Ogarnąć tego htmla, bo się czytać nie da.

Czy chcesz zostać przy KD czy przejść na 2 kolumny i stereo? Inaczej mówią czy muzyka staje się ważniejsza niż filmy?

Ogarnąć tego htmla, bo się czytać nie da.

Czy chcesz zostać przy KD czy przejść na 2 kolumny i stereo? Inaczej mówią czy muzyka staje się ważniejsza niż filmy?

Jasne - mam nadzieje, że teraz da się to czytać....

Jestem absolutnie nieszczęśliwą posiadaczką zestawu YAMAHA do odbioru kina domowego i słuchania muzyki.

Zestaw składa się z:

amplitunera AV YAMAHA HTR-5630 RDS,

odtwarzacza YAMAHA DVD S 540, który nie czyta płyt dvd,

zastąpionego przez Pioneera DV-400V

i kolumn ELTAX Discovery

Ukryta Zawartość

Pierwsza od góry opinia doskonale oddaje to, co myślę o tych kolumnach.

Zestaw ten nabyłam 9 lat temu w epoce fascynacji kinem domowym - miał być fantastycznym rozwiązaniem typu wash`n`go. I rzeczywiście bardzo dobrze sprawdza się jako kino domowe (raz na 3 miesiące), za to do słuchania muzyki kompletnie się nie nadaje. Basy dudnią i pukają, wysokie sa ledwo słyszalne, słychać przede wszystkim brzęczące środki.

Sprzęt ten słuzy mi do sluchania radia i muzyki głównie spokojnej i dźwiękowo nienachalnej ale zdarza mi się również wrzucić jakiegoś rocka - a wtedy drżyjcie sąsiedzi i szyby. Do odbioru muzyki klasycznej nie nadaje się kompletnie.

Moje pytanie brzmi, czy jest sens dokupic do zestawu jakiś wzmacniacz/ korektor graficzny (kiedyś miałam zestaw Marantza i tam był oddzielny klocek equalizer), czy należałoby również wymienić kolumny, żeby przyzwoicie to grało tzn. cykało i odznaczało się miękkim i głębokim basemczy raczej kupić coś zdecydowanie stereo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez metalofczyca
usunięcie tagów

Zdecydowanie stereo z 2 kolumnami, eltaxy bedą słuzyły za podstawki do kwiatków :)

A sympatycznemu forumowiczowi, który radzil mi zgłębić 28 stron podobnych wątków chciałabym podziękować za zainteresowanie i napisać tak - jestem laikiem, nie umiem wnioskować przez paralele, zwłaszcza, że moje dylematy dotyczą konkretnych modeli o konkretnych parametrach.

Mam dla Ciebie sorello1 złe nowiny - żeby Ci przyzwoicie zagrało musisz ... wymienić wszystko.

Sprzedaj jak możesz i zdecyduj się na tradycyjny sprzęt stereo.

2500 zł, trochę porad i odrobina szczęścia - wtedy powinno się udać.

Arcam - otworzyłeś mi oczy na zupełnie inny kierunek ... tak jakby wyższa półka w kompakcie? ;) ... Myślałem, że w tym sektorze króluje Pianocraft.

Zawsze w takich rozważaniach chce się porównać sprzęt nowy:

- PianoCraft MCR-840 =~ 2000pln

- NAD 356 =~ chodziły na allegro po 2200pln

Jak wypada w porównaniu taki zestaw? (Arcam Alpha 8 amp + CD)

Ukryta Zawartość

lub taki:

Ukryta Zawartość

Martwię się na zapas o zestaw kolumn. Solo zabiera 2/3 budżetu ...

Zakładając, że w solo siedzi A80 i CD73 to klasowo podobnie do alpha 8 + 7. Alpha to starsza seria.

Solo sie opłaca jak chcesz korzystać z tunera i ważny jest dla ciebie styl i wielkość. Jak nie to lepiej składać wzmak+cd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrym rozwiązanie może okazać się zestaw składający się z Rothów Audio Oli 40(jeśli lubisz dobry bass) lub Indiana Line Tesi 560 i do tego wzmak: Marantz 7000 lub 7200; H/K 690 lub alternatywnie 680. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

Rothów Audio Oli 40(jeśli lubisz dobry bass) lub Indiana Line Tesi 560

Może jeszcze warto dodać przy takiej radzie, że to kolumny, które prezentują dwie różne szkoły brzmienia. Takie lub może być mocno mylące.

Dobrym rozwiązanie może okazać się zestaw składający się z Rothów Audio Oli 40(jeśli lubisz dobry bass)

Jaki dobry bas? No proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może jeszcze warto dodać przy takiej radzie, że to kolumny, które prezentują dwie różne szkoły brzmienia. Takie lub może być mocno mylące.

To prawda, to dwa różne rodzaje kolumn, odsłuch powinien je zweryfikować. Napewno Oli zejdą niżej i będą troszkę dynamiczniejsze, z kolei Tesi lepiej oddadzą górne pasma(lepsze do jazzu).

Jaki dobry bas? No proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Te kolumny to nie HI-ENDy i z tej dwójki napewno Oli dostarczą więcej bassu.

Mam dla Ciebie sorello1 złe nowiny - żeby Ci przyzwoicie zagrało musisz ... wymienić wszystko.

Sprzedaj jak możesz i zdecyduj się na tradycyjny sprzęt stereo.

2500 zł, trochę porad i odrobina szczęścia - wtedy powinno się udać.

Taaak...ta bolesna prawda juz do mnie dotarła ;/

Zatem proszę o obiecaną garść dobrych porad :)

Pokój 20m2, kolumny (ze wzgledu na małoletni przychówek) najchętniej pod sufitem, miękki, klimatyczny bas, sporo wysokich (ma cykać :)), środki nienachalne, muzyka - smooth jazz i pokrewne, klasyczna i rock, jak przychówku nie ma w domu :)

Najchętniej nowe. 2-3 tys. Bez uprzedzen co do marek.

Jeden warunek - zestaw musi pasować do klamek - ma być srebrno-satynowy :))))))

O nowym zapomnij. Nie kupisz nowego kabrioleta z 2 litrowym silnikiem za 6000 zł - sorry !!! Do rocka bym wziął podłogówki bo z monitorów podwieszonych pod sufitem basu nie będzie...

Ja bym spróbował :

kolumny podstawkowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz srebrny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (da cieplejsze brzmienie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (da najcieplejsze brzmienie)

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt brzydki, czarny, z kolumnami podłogowymi wyszedłby taniej - za to grał by lepiej :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt brzydki, czarny, z kolumnami podłogowymi wyszedłby taniej - za to grał by lepiej :-)

To był taki niewinny żarcik, mający potwierdzić stereotyp kobiety kupującej samochód nie ważne jaki, byleby był czerwony :)

Bardzo dziękuję za propozycje. Obejrzalam je wszystkie i...zgłupiałam. Nie mam zielonego pojęcia czym sie kierować dokonując wyboru.

Czy kupowanie sprzetu uzywanego/ bez gwarancji ma sens? Niektóre z nich wygladają, jakby miały dokonać żywota podczas transportu. Na odsłuchanie nie ma szans. Jak zatem dokonać wyboru?

1. Na nowy masz trochę przymało pieniędzy. Tzn. kupisz coś, ale nie wiem czy Ci się polepszy od tego co masz w tej chwili - a sama wiesz że nie jest najlepiej.

2. Sprzęt który Ci zaproponowałem to przeważnie modele nowsze - co by było z tymi starszymi nie chcę myśleć - ale sprzęt nie psuje się tak bardzo i jest tani w naprawach.

3. Oczywiście najlepiej jest odsłuchać samemu !!! Tym bardziej że sprzęt wyszedł głównie taki zimnniejszy barwowo. Ty niby takiego oczekujesz. Tyle tylko że wiem z doświadczenia że ludzie poszukują właśnie takiego brzmienia - a po tygodniu stwierdzają - nie, to nie to, kłuje w uszy, wolałbym coś cieplej grającego. Bo prawda jest taka że ludzie często sami nie wiedzą czego chcą. A jak posłuchasz to przynajmniej wiesz o czym mówimy.

4. Zaproponowany Ci sprzęt oferuje raczej dobrą klasę. Nie wiem jak Ci jeszcze dopomóc. Pojedź gdzieś posłuchać ...

1. Na nowy masz trochę przymało pieniędzy. Tzn. kupisz coś, ale nie wiem czy Ci się polepszy od tego co masz w tej chwili - a sama wiesz że nie jest najlepiej.4. Zaproponowany Ci sprzęt oferuje raczej dobrą klasę. Nie wiem jak Ci jeszcze dopomóc. Pojedź gdzieś posłuchać ...

Ad.1 Za 3-3,5 tys da rade? Amplituner+ odtwarzacz i kolumny podstawkowe.

Ad 2. jadę! Zobaczymy, co z tego wyniknie...nie omieszkam poinformowac :)

Odpuść w tym przedziale cenowym nowy sprzęt. A już na pewno tani amplituner. Używany w tej cenie to już wyższa jakość - nowy to budżetówka.

Witam!

Jestem kolejnym nudnym "nowym" użytkownikiem, jak zwykle z "pierwszym postem" i oczywiście zwracam się do Was o pomoc xD

Sprawa wygląda następująco. Przyszła pora i w moim życiu na złożenie swojego pierwszego zestawu do ok 2500zł kolumny + wzmacniacz.

Mój przyszły sprzęt będzie stał w ok 23m2. Będzie starał mnie zadowolić POP'em głównie Beonce jak i reszta gromady typu MTV, HIP HOPEM, RAPEM jak i muzyką elektroniczną taka jak dubstep house dnb trance a żeby było ciekawiej to od czasu do czasu Enya lub jakis fortepian.

Sytuacja, przynajmniej tak mi sie wydaje, wygląda na trudna tym bardziej, że owe audio będzie tez obsługiwać TV tzn filmy w proporcji 70% muzyka 30% filmy.

Wiem że przy takim nakładzie niema co oczekiwać cudów tym bardziej do tak różnej muzyki,ale zależy mi na nowych skrzynkach podłogowych i używanym wzmaku, bo inaczej chyba nie da rady, prawda??

jak co do napędu nie mam w ogóle pojęcia na co patrzeć tak co do samych głośników mam parę typów jak:

Yamaha ns555

Taga Harmony platinum v2

Magnat Quantum 555

Mission m34i

Jakies wasze propozycje za czym jeździć i czego słuchac...

Z góry dzieki

Pozdrawiam

Zacznę może od tego, że nie załączyłem tego postu w temacie o stereo do 2500 (+/-500), gdyż nie wiem czy poszukuję stereo czy czegoś innego, ale od początku.

Aktualnie posiadam mikro zestaw Sony CMT-GS10.

Jako, że będę się przeprowadzał i pojawiały się możliwości lokalowe, pomyślałem że w końcu kupię sobie lepszy sprzęt (łącznie z gabarytami).

Pierwszą myślą było: kino 5.0 (5.1) bo wszyscy takie mają.

Ja jednak słucham bardzo dużo muzyki z CD. Zacząłem drążyć temat i okazało się, że kino średnio nadaje się do słuchania stereo.

Mam więc do Was prośbę, pomóżcie skompletować wzmacniacz stereo + kolumny w cenie do 2000zł, no max 2500.

Ogólnie chciałbym mieć możliwość przepuszczenia przez wzmacniacz dźwięku z z dekodera telewizji, DVD i konsoli.

Dekoder ma wyjście normalne L R cinch, coaxial i optyczne)

Jako źródło dla CD chciałem podłączyć DVD Samsunga, które również ma L R cinch i coaxial.

To tego Xbox - ma optyczne.

Teraz moje pytanie czy w założonym budżecie znajdę coś sensownego?

Czy jest sens łączyć wszystko optycznymi? Czy to co się da po cinch? Jaka jest różnica?

Czy np.konsolę i dvd mogę połączyć przez hdmi do TV i dźwięk na wzmacniacz wziąć z wyjśca optycznego audio z TV? Będzie to np. działać przy wyłączonym TV (słuchanie CD z odtwarzacza DVD)?

Proszę o porady i z góry przepraszam, jeżeli gdzieś napisałem jakąś mega herezję

Zapomniałem dodać, w grę wchodzi tylko nowy sprzęt.

• Użytkownicy+

Polecam kolumny Indiana Line Tesi 260. Co do wzmacniacza to trudno mi doradzić, bo dawno nie słuchałem nic do tysiąca zł. Może jakiś Marantz by się wpasował. Kable jakieś przyzwoite miedziane, o przekroju 2,5mm2.

• Pokaż nowe odpowiedzi