Skocz do zawartości
IGNORED

Tuba, Horn, wysoko-skuteczne kolumny DIY

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jeszcze gotowa konstrukcja o efektywności 90db/w i bardzo niskim zejściu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnicy sam nie zrobie, liczę po cichu na Jacka który do tych przetworników robił zwrotnicę. Dochodzą wymiary paczki i strojenie bas refleksu o ile taki jest.

Bez wsparcia nie zabieram się za ten projekt, lekko 3000 zł + sporo pracy a tu nie chce grać.

Za te pieniądze można nabyć juz całkiem przyzwoite kolumny z drugiej ręki po których wiadomo czego się spodziewać.

mój zestaw DIY, ciężko tu mówić o samych kolumnach ale faktycznie wysokoefektywne to

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możliwe, ale tego wzmaka co zrobiłem na 300B-XLS (14W kl.A) to chyba nie zamieniłbym na nic w świecie..... może napędzi coś co planuję:)) pożyjemy-zobaczymy; od Yogi'ego zawsze kupowałem komponenty, konsultowałem i widziałem że ucichł w tej materii, ale się nie spodziewałem po prostu.... może jednak SS a nie lampy to jego droga? niech się wypowie w temacie.....

Więc tak, lampy mi się troszkę przejadły gdyż miałem poważny problem z ich mikrofonowaniem. DHT zbierały mi pewne częstotliwości co odbijało się słyszalnym dla mnie dzwonem.

Poza tym, jakoś tak nabrałem ochoty na F5 i je zrobiłem. Nie twierdzę że grają lepiej, po prostu inaczej i tymczasem wolę je. Konfiguracja jest teraz następująca:

Suby OZ Daytony w 60 litrach pracują do 45 Hz, Sonido w tubie 200Hz nie jest od dołu filtrowany i gra do 500 Hz (rozwiązanie przejściowe), resztę załatwia BMS4592ND w 400Hz tubie.

Sonido docelowo będą po dwa na stronę w poziomej (krzywa tylko na bokach) tubie 100Hz. Wszystkim zawiaduje DEQX MkII a jako źródło mam Hiface Evo + Evo clock + pasywny komp

i powiem Wam, że w całości gra to wybornie

A takie połączenie :

15B100R-GH + STX d-1500 + horn STX 395x390 cięte na ok 800Hz

Z la-scalą będą problemy i szukam czegoś jednak innego ..

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Nie ukrywam, że roboty jest co nie miara, ja w STX bym się nie pchał, tym bardziej że trzeba zaczynać wszystko od początku, ja wole sprawdzone przetworniki, a jak już doświadczać to z czymś porządnym, bo wszystko przecież kosztuje.

Miałem w zamiarach budowę Klipsch La-Scala i ciągle się nad tym zastanawiam, problem jest w zasadzie tylko z Hornami do średniotonowego bo są praktycznie nie osiągalne ew coś w zamian trzeba by dać, dodatkowo obudowy to dość skomplikowana konstrukcja ze sklejki, ogólnie projekt dość kosztowny jest ale myślę że wart uwagi, za jakiś czas wybieram się na odsłuch La-Scali i Cornscali więc wszystko powinno się wyjaśnić...

Zastanowię się jeszcze nad tym wszystkim i jak coś wymyślę chętnie się podzielę wrażeniami i efektami, widzę że temat nie tylko mnie zaciekawił także zapewne pojawi się jeszcze wiele ciekawych projektów ...

Pozdrawiam

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Panowie, co myslicie na temat skopiowania tuby z Klangfilm Klarton?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem w zamiarach budowę Klipsch La-Scala i ciągle się nad tym zastanawiam, problem jest w zasadzie tylko z Hornami do średniotonowego bo są praktycznie nie osiągalne ew coś w zamian trzeba by dać, dodatkowo obudowy to dość skomplikowana konstrukcja ze sklejki,

Nie no ja tu widzę coś od Audaxa z 99dB skutecznością

Ukryta Zawartość

A jak będziesz zdecydowany na zrobienie takowych to dołączył bym do fanklubu Klipsch La-Scala

Ukryta Zawartość

dołączył bym do fanklubu Klipsch La-Scala

Szukałem ale niestety nie znalazłem takowego ....

A na tą La-Scale to jestem bardzo zdecydowany, koszta ograniczają szybkość wykonania ale jak to rozłożę na dłuższy okres czasu to myślę że dam spokojnie radę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.