Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

A może by jakiś lampowiec? Na Allegro można dostać zarówno DIY, jak i fabryczne - nowe i stare.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem te kolumny przez 3.5 roku. Wg mnie to kolumny grające bardzo poprawnie, wyważonym dźwiękiem ale są nieco stłumione i środek ciężkości mają przesunięty na wyższy bas. Pisałem kiedyś z McGyverem w sprawie tuningu. Mnie chodziło o to, żeby zniknęła zasłona z nich bo wg mnie właśnie grają one dźwiękiem zmulonym. Podobno po upgradzie zwrotnicy naprawdę kolumny pokazują klasę. Przymierzałem się do tuningu dwa razy ale jakoś czasu nie było z mojej strony i ze strony McGyvera i w końcu kupiłem inne. Na Twoim miejscu najpierw zadziałałbym coś ze zwrotnicą. Wg mnie lampa nie nadaje się do tych kolumn bardziej szukałbym mocnego tranzystora grającego dźwiękiem analitycznym.

Edytowane przez defol

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Witam,

Jest to pierwszy mój post na forum, więc pragnę się przywitać i przedstawić - Witam wszystkich serdecznie!! Man na imie Grzegorz.

Od kilku lat czytam to forum i zawsze było mi ono pomocne w doborze sprzętu, ale ostatnio za dużo watków przeczytałem i wiem już ze nic nie wiem i na pewno sam nie podejmę decyzji :)

Moje dane:

- Kolumny Tannoy Revolution R3 (na razie nie tuningowałem zwrotnicy)

- żródło: Denon DCD-735, dac z komputeraz po usb (flack i mp3 bitrate 320kbs)

- kabelki dobre (samoróbki na kablach mikrofonowych i gitarowych i sygnałowych (rożne testy, najlepiej wypadają gitarowe i mikrofonowe wg mnie)

- Wzmacniacz Sansui AU-2200

- pomieszczenie 20m2 (salon z kuchnią niestety) 3m wysokości.

- muzyka - głównie Jazz, Blues, Rock, Classic

Co chce zrobić?

Wymienić wzmacniacz, sansuj jest za słaby, jego mankamenty wychodzą niestety na podłogowych r3 (przy r1 było extra ale czegoś brakowało, zmieniłem kolumny i jest lepiej, ale czuje ze brakuje tej muzykalności, lekko dzwięk jest stłumiony, średnica nie ta) Winą obarczam wzmacniacz bo ma rzeczywiście 2x 10w i częstotliwość dolną schodzącą do 40hz.

Na oku mam Denona pma 725 (niestety znalezc 925 graniczy z cudem), pasował by do cd które posiadam, pma 915.

Ale może inne sugestie? Jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Ma być ładnie, nie drażniąco, żeby można było długo słuchać i być zrelaksowanym a nie podrażnionym. zależy mi też na pilocie.

Czytałem sporo, ale odpowiedzi typu miałem denona z altusami potem pioneera z lepszymi kolumnami i pioneer był super nie są wymierne więc prosze oszczędzić sobie wysiłku (jak już porównywać to na tych samych głośnikach.

Pytanie to kieruje głównie do mcgyvera i discomaniaca bo widze ze znają się na rzeczy, ale nie pominę żadnej opinii i za wszystkie dziękuje

Odpusc sobie PMA-925R. Mialem go, trzeszczy wysokimi i jazgocze. PMA-725R jeszcze gorszy. Mialem tez PMA-1315R, podobnie jak 925R, tez jazgocze wysokimi. Niedawno pognilem tanie PMA-715R, ten nie jazgocze, ale za to cala reszta kuleje. Mialem tez PMA-1080R. Nie jest moze wyrafinowany, ale przynajmniej nie drazni. Chcesz w miare neutralnego wzmacniacza to szukaj Marantza PM7000, 7200, 8000, PM68 lub 78. Za 900- 1000zl kupisz PM75, moze i starszy, ale ma fajną barwe. U mnie godnie zastapil PM7000. Teraz mam do sprzedania amplituner Yamahy i moim zdaniem jest on lepszy od wszystkich Denonow jakie wymienilem wyzej. Moze brzmi to jak jakas reklama, ale taka jest prawda. Cale zycie uzywam wzmacniaczy Marantrza z CD Denona i to dobre polączenie. O ile jestem zdania ze Denon robi swiete CD to wzmacniacze calkowicie mi nie podchodzą.

?👈

YAMAHA RX-496

Dzięki za podpowiedź.

Właśnie jestem po głebszej analizie amplitunerów które wchodzą w moim przypadku w grę i doszłem do wniosku, że będę wybierał właśnie w Yamahach. Wacham się między proponowanym RX-496 a RX-750 RS (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Możecie podpowiedzieć który z nich będzie lepszy pod te Tonsile Maestro II 130 ?

Ukryta Zawartość

Witam,

W tej chwili posiadam Onkyo A-8640, a poszukuje zblizonego parametrami wzmacniacza z wbudowanym DAC oraz zdalnym sterowaniem. Denon pma-1520 by pasowal, ale on chyba nie ma pilota, prawda?

Edytowane przez respi

Witam wszystkich, szukam wzmacniacza stereo do 300zł ponieważ kilka osób odradzało mi kupno amplitunera ze względu na gorsze brzmienie. Wzmacniacz powinien grać dynamicznie i potrafić nisko zejść ponieważ słucham głównie rapu również muzyki spokojnej o rocku i ostrych kawałkach nie ma mowy. Głośniki jakieś posiadam lecz oczywiście będę je zmieniał po kupnie wzmacniacza. Za kwotę jaką przeznaczyłem na wzmaka nie mogę się spodziewać jakiegoś audiofilskiego sprzętu lecz chcę mieć jakiś fajny klocek który ładnie zagra, a co za tym idzie umili wolny czas.

Proszę o podsyłanie modeli na które warto wydać pieniadze.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Nie ma. Marantz PM75 ma.

Dzieki, swietna propozycja, jednak na Alle tylko jedna sztuka i wlasnie w nim DAC nie sprawny do konca.. sam w sobie ponoc zdrowy lecz "przejscia nie ma". Poza tym musze poczytac czy moge liczyc na duzo bassiku.

Witam wszystkich, szukam wzmacniacza stereo do 300zł ponieważ kilka osób odradzało mi kupno amplitunera ze względu na gorsze brzmienie. Wzmacniacz powinien grać dynamicznie i potrafić nisko zejść ponieważ słucham głównie rapu również muzyki spokojnej o rocku i ostrych kawałkach nie ma mowy. Głośniki jakieś posiadam lecz oczywiście będę je zmieniał po kupnie wzmacniacza. Za kwotę jaką przeznaczyłem na wzmaka nie mogę się spodziewać jakiegoś audiofilskiego sprzętu lecz chcę mieć jakiś fajny klocek który ładnie zagra, a co za tym idzie umili wolny czas.

Proszę o podsyłanie modeli na które warto wydać pieniadze.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Hej, sam ostatnio polowalem na taki nie drogi sprzet z czasow PRL-u... Ale zaczne od tego,ze na tym forum rap nie jest raczej uznawany za gatunek muzyczny, a ja odpowiadam Tobie tylko dlatego ze sluchasz rapu (mam nadzieje ze nie Meza lub tym podobnych:) Do rzeczy- jesli chcesz podpowiedzi dobrze bylo by znac twoje zamiary co do nowych kolumn chociaz to czy podlogowki czy mniejsze podstawkowe beda? Pilot byc musi? Jezeli tak to sporo ONKYO z pilocikiem a chociaz by z "okienkiem" w Twoim przedziale cenowym bedzie. Wydaje mi sie ze warto celowac w te ostatnie modele przed seria INTEGRA, ja zakupilem wlasnie model 8640 i nie zaluje, bo sprzet za 350zl ma "wygar". Czy gra nisko? ciezko mi stwierdzic bo wczesniej mialem 2.1 i teraz ciagle pokretlo basu na godzinie trzeciej ustawione... Tez na wzmacniaczu chcialem przyoszczedzic, a teraz szukam takiego z DAC, takze proponuje przemyslec raz jeszcze. Pozdro Edytowane przez respi

Dzieki, swietna propozycja, jednak na Alle tylko jedna sztuka i wlasnie w nim DAC nie sprawny do konca.. sam w sobie ponoc zdrowy lecz "przejscia nie ma". Poza tym musze poczytac czy moge liczyc na duzo bassiku.

Basu jest pod dostatkiem. W moim tez DAC nie sprawny. Koszt kosci TDA1541 to pare dych.

?👈

Pytam w imieniu kolegi ktory nabyl kolumny Roth Oli 40- ktory byscie polecili:

• DENON PMA-715R
  • DENON PMA-880R
  • zaden z powyzszych??

Basu jest pod dostatkiem. W moim tez DAC nie sprawny. Koszt kosci TDA1541 to pare dych.

Dobrze wiedziec! Wlasnie wczoraj CD-ka Philipsa782 z takim samym przetwornikiem zakupilem:)

Witam Wszystkich. Od kilku miesiecy jestem posiadaczem kolumn Tonsil Maestro II 180 do pewnego czasu zasilalem je wzmacniaczam Marantz PM75 lecz nie za bardzo sprawdzal sie on w mojej muzyce. Postanowilem wiec kupic Yamahe AX900 i będąc świadomym tego, ze jest to wzmacniacz grajacy bardzo ofensywnie zdecydowalem sie na niego no i niestety wyszla z tego ogromna lipa. Maestro w ogole nie pasuja do tej Yamahy, srednica jest na glownym planie, ta sama sytuacja z wysokimi tonami, lecz to akurat mozna zneutralizowac w jakis sposob, problem tkwi w tym, ze z ta yamaha i te kolumny nie daja mi zadowalajacego basu, jest on raczej punktow, dobrze kontrolowany z tym, że jest go za malo i zeby bylo śmieszniej to po przekroczeniu pewnego poziomu mocy Maestro po prostu zaczynaja "pierdziec". Zdaje sobie sprawe, ze wynika to miedzy innymi z wiekszej mocy wzmacniacza nad kolumnami i wlasnie z podobnych charakterów brzmieniowych tych ze sprztów. Moje pytanie brzmi, czy lepiej byloby sprzedac maestro i dokupic do Yamahy Heco Metas 500, czy lepiej byloby sprzedac Yamahe i dokupic do maestro Pioneera A757 ? Z tego co wyczytałem w sieci to takie zestawienia maja sens no ale czy sprawdzą sie przedewszystkim w muzyce Trance? Jeśli tak, to który zestaw zagra ładniej? Pokój 18m2. Proszę o poradę bo już normalnie mam sieczkę w głowie. Pozdrawiam

W muzyce trance ? W tym pokoju Paradigm Monitor 9 v7 - będziesz zachwycony, zapewniam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu piszę o 11 v.7.

Kolumny są najważniejsze, te Paradigmy nawet są dość łatwe do wysterowania, gwarantuję, że będziesz szukał szczeny na podłodze...są stworzone do muzy, której słuchasz i naprawdę potrafią przypier....:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zyzio

Niestety wzmacniacze które Mi polecasz przekraczaja znacznie mój budżet. Szukam rozwiązania w cenie do 1000 zł bo mam jeszcze inne wydatki. Która z opcji pierwszego mojego postu bedzie najlepsza?

Za kolumny dałem 1600 zl, wzmacniacz 1000 zl i w takim przedziale cenowym chciałbym się wymieścić. Juz przez mysli zaczynają mi przechodzić Altusy lub Zeusy :)

Wnioskuję, że ani Maestro, ani AX900 nie nadają się do tej muzyki? A co myślisz o połączeniu Maestro z A757 lub AX900 z Metasami 500?

Wnioskuję, że ani Maestro, ani AX900 nie nadają się do tej muzyki? A co myślisz o połączeniu Maestro z A757 lub AX900 z Metasami 500?

Nie wiem, bo nie słyszałem takiego zestawienia...podałem sprawdzony trop i za satysfakcję tu mogę ręczyć głową.... - mogłyby być nawet do 18 m Monitory 7v.7 z dobrym rabatem, nie byłyby wcale drogie wtedy. Niewykluczone, że nawet z posiadanym wzmakiem byłoby dobrze.

Zyzio, dziekuje za propozycje ale ja podalem kwote 1600 zl i nie mam zamiaru dac ani grosza więcej na kolumny. Nawet z zajebistym rabatem nie jestem w stanie wyrwac tych kolumn w takiej cenie.

U mnie Maestro II 180 bardzo fajnie "łupały" z Nadem C352 (używany można kupić <1000zł), a teraz szwagier katuje hip-hop na nich i jakimś starym Technicsie (niedawno robiliśmy imprezę w remizie i ten zestaw "dawał radę").

(sporo droższe) Paradigm z serii Monitor to nie jest krok do przodu w stosunku do Maestro - może subwoofer aktywny podłączony za pomocą wejść wysokopoziomowych byłby dobrym rozwiązaniem (polecam Kody Harmony SW-1211, SW-5000/5200/5300, które aktualnie są na wyprzedaży).

Zyzio, dziekuje za propozycje ale ja podalem kwote 1600 zl i nie mam zamiaru dac ani grosza więcej na kolumny. Nawet z zajebistym rabatem nie jestem w stanie wyrwac tych kolumn w takiej cenie.

Za 1600 zł te Maestro to drogie były jak cholera... Co Ty katalogową cenę płacileś ?? Targuj się chłopie, bo kasiory nie masz, a dajesz sobie ją wydzierać jak młody pelikan :D Za 2 kzł miałbyś spokojnie 7v7 :)

Paradigm z serii Monitor to nie jest krok do przodu w stosunku do Maestro -

To jest ogromny krok naprzód, bo v.7 to zupełnie inne kolumny od v.6 w dół :-)

Edytowane przez zyzio

Ale czy da radę w remizie jak Maestro? Oto jest pytanie

Ale czy da radę w remizie jak Maestro? Oto jest pytanie

Za 1600 zł te Maestro to drogie były jak cholera... Co Ty katalogową cenę płacileś ?? Targuj się chłopie, bo kasiory nie masz, a dajesz sobie ją wydzierać jak młody pelikan :D Za 2 kzł miałbyś spokojnie 7v7 :)

Nie przesadzajmy, za tyle nikt mu nie sprzeda nowych, chyba że jakieś obite.

Tu się zgadzam, spora poprawa i nie ma co słuchać tych, którzy trajkoczą te same regułki wyuczone na pamięć, powtarzane już od najstarszych wersji monitorów, jakie to one są złe (nie patrząc na wersje, jakby grały tak samo).

Bardziej jednak od Paradigm opłacają się Oli Roth, bas jest równie głęboki i soczysty a można kupić większy model z lepszym basem (7 v7 to odpowiednik Oli 30)

poza basem, reszta to kwestia gustu, trudno mówić o różnicy jakości, bardziej różnica w charakterze brzemienia --> Paradigm v7 grają mocno i dynamicznie, bardziej bezpośrednio, Roth delikatniej, lepsza przestrzeń i wybrzmienia.

Chciałbym kupić wzmacniacz do wieży. Stary Diora ws504b uległ uszkodzeniu. Posiadam korektor Diora FS 504 oraz 2 głośniki Polaris 200. Jaki wzmacniacz do 350zł mi polecacie . Dodam że chciałbym podłączyć wieże pod komputer.

Zawsze Rotel:) (szczególnie, że mam jeden na zbyciu):-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi