Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam właśnie jakiegoś rozwiązania pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (htpc) i tv - filmy, muzyka. Nie mam miejsca na pełnowymiarowe kino domowe, dlatego ograniczam się do stereo, ewentualnie dodatkowo sub. Rozważałem też wzmacniacz + DAC. Czy ten Kenwood może konkurować z wzmacniaczami stereo w cenie około 1000zł? Czy raczej spodziewać się jakości w stereo na poziomie tańszych amplitunerów KD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć wszystkim, szukam bardzo dynamicznie grającego wzmaka który da sie wyrwać za jakieś 200 - 300zł. Fajnie by było, gdyby grał w miare neutralnie jeśli chodzi o zniekształcenia i pasmo. Po głowie chodzi mi jakiś stary Telefunken STM-1 o ile pamietam, albo jakiś NAD czy Proton. Ma ktoś moze inne pomysły? Jakieś japończyki? Pozdro!

krótkie pytanko który sprzęt jest mocniejszy radmor 5412 czy pianocraft 410 waszym zdaniem?

krótkie pytanko który sprzęt jest mocniejszy radmor 5412 czy pianocraft 410 waszym zdaniem?

dodam że radmor pobiera 180va, e410 130W radmor 35W na 8ohm

piano 60W na 6ohm ale wydaje mi się że te obecne moce są ze 2x przesadzone ja obstawiam że mniej więcej są na tym samym poziomie chociaż wcale bym sie nie zdziwił gdyby radmor okazał się mocniejszy a wy co o tym sądzicie bardzo jestem ciekawy waszych opini

krótkie pytanko który sprzęt jest mocniejszy

Samych watów nie ma sensu porównywać, ponieważ każdy producent robi pomiary na swój sposób i ma w tym pewnie jakiś marketingowy cel. Poza tym moc sprzętu to nie wszystko i nie jest to jedyny parametr charakteryzujący urządzenie. Pamiętać należy przede wszystkim jakie kolumny podepnie się pod wzmacniacz bo dopiero wówczas od ich parametrów zależeć będzie czy nie schodzą poniżej minimalnej impedancji i jaką mają efektywność.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Redaktorzy

Widzę że więcej jest pytających niż odpowiadających. Koledze który planuje obecnie wydać 1000 zł na wzmacniacz i kolumny: to jednak nie jest duża suma i może lepiej zamiast wydawać po paręset złotych na bardzo przechodzone urządzenia z sektora budżetowego, kupić na razie wzmacniacz mieszczący się w tej cenie, a potem dozbierać na kolumny. Nie jest łatwo dobrać za parę setek dobre kolumny do 30 m2.

Co do wzmacniaczy, to z urządzeń Pioneera jeśli uda ci się znaleźć model A-400 lub A-400X, uzyskasz bardzo przyzwoite urządzenie ze złotej ery japońskich klocków budżetowych. Widziałem na Ebay za 150 GBP, ale można znaleźć taniej. Ten model był w połowie lat 90. wzmacniaczem testowym w Magazynie HiFi. Jeśli chcesz wejść trochę wyżej, to spróbuj poszukać jakiegoś wyższego modelu NAD z lat 90, np. C370, chodzą po około 250 GBP na angielskim Ebay.

Opcją jest też Rotel z serii 900 lub nawet 800 (te są starsze). Widziałem fajnego Rotela RA-930 za 70 GBP. To były bardzo przyzwoite urządzenia. Sam miałem kiedyś 921, i poza niewielką mocą trudno było coś mu zarzucić.

Każde z wymienionych urządzeń powinno być lepsze od Technicsa 700Mk2, który ma wszystko na jednym scalaku. Wiem co mówię, bo miałem kiedyś 800Mk2 :-)

dodam że radmor pobiera 180va, e410 130W radmor 35W na 8ohm

piano 60W na 6ohm ale wydaje mi się że te obecne moce są ze 2x przesadzone ja obstawiam że mniej więcej są na tym samym poziomie chociaż wcale bym sie nie zdziwił gdyby radmor okazał się mocniejszy a wy co o tym sądzicie bardzo jestem ciekawy waszych opini

Bardzo bym się zdziwił gdyby Radmor okazał się mocniejszy, polskie wzmacniacze tranzystorowe sprzed 30 lat oddawały maksymalnie 30-35 W mocy na kanał, bo takie były powszechnie stosowane układy wzmacniające. Mój ówczesny wzmacniacz Unitra 9013 oddawał 25 W i uchodził za stosunkowo mocny.

Witam.

Właśnie zakupiłem zestaw Alesis Studio One MKII (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i zastanawiam się nad doborem wzmacniacza.

Właściwie nie mam zbyt dużego pojęcia o takich połączeniach dlatego pytam znawców.

Interesuje mnie sprzęt do 300zł, używany wchodzi w grę.

Przeznaczenie zestawu to domowe studio.

Znalazłem wzmacniacz Pro-sound 200W (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) niestety nie posiada on przedzwzmacniacza dlatego nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłby amplituner?

Co możecie mi doradzić w tej sprawie?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczow .

Mam na imie Rafal i jestem tu nowy . Od tygodnia jestem posiadaczem zestawu Denona : Wzm - PMA 520 AE , CDPlayer - DCD 520 AE i do tego kol. Magnat Monitor Superme 800 . Chcialem zasiegnac troche informacji na temat tego zestawu , jesli chodzi o Denona , to nie znalazlem ani jednej opini uzytkownikow w necie , jedynie reklamy i wychwalanie producenta ( pisza ze nowosc , a podaja ze w sprzedazy od 2009 r. ) o glosniczkach juz wiecej . Lubie sluchac muzyke w dobrej jakosci , slucham w przewadze rock i pop . Kilka latek temu mialem taki jubileuszowy zestawik JVC , amplituner , cd i odtwarzacz kaset , a do tego kol. Elac , ale nie pamietam jaki model , nawet fajnie to gralo . Ostanio posiadalem taka wiezyczke Technics SH-EH 590 , taki kombajn do wszystkiego , ale nawet dawal rade . Teraz mam ww Denona i szczerze przyznam ze jestem troche zawiedziony tym co wydobywa sie z tego sprzetu . Przy sluchaniu rocka uwydatnia bardzo gitary basowe , wrecz nieprzyjemne buczenie , a szczegolnie przy sluchaniu w sluchawkach .

Moze ma ktos jakies info na temat tego zestawiku ?

Z gory dzieki za odpowiedzi .

Pozdrowiam .

Witam,

Chciałbym rozpocząć kolejny etap z muzyką i postanowiłem okazjonalnie kupić kolumny Denon SC-N7- niby nic specjalnego, ale dotychczas muzyki słuchałem na głośnikach komputerowych Microlab SOLO4c z kartą muzyczną Soundblaster X-Fi, pora jednak się przesiąść na nieco inny sprzęt. Szukam jakiegoś wzmacniacza do 200-300zł, nie spodziewam się cudów- po prostu chcę skomponować na początek coś lepszego niż to co miałem dotychczas, po to żeby stopniowo piąć się w górę- nie chcę dokładać teraz kasy, czekać itp.- studiuję więc przychody mam póki co niewielkie, aczkolwiek za 2lata na pewno będę szukał już jakiegoś porządnego kina domowego 5.1

Źródło muzyki: komputer

Gatunki: Muzyka alternatywna, Soundtracki (Hans Zimmer), trochę muzyki, kawałki w wersji instrumentalnej, czasem jak mnie najdzie to coś z 'kopnięciem' czyli z basem

Pomieszczenie: Pokój 12-15m^2

Impedancja głośników: 6ohm

Moc szczytowa: 65W (x2)

Da się znaleźć coś ciekawego w tej cenie? Czy tak jak doradził 'don111' szukać Denonów z serii PMA 5xx?

Witam wszystkich forumowiczow .

Mam na imie Rafal i jestem tu nowy . Od tygodnia jestem posiadaczem zestawu Denona : Wzm - PMA 520 AE , CDPlayer - DCD 520 AE i do tego kol. Magnat Monitor Superme 800 . Chcialem zasiegnac troche informacji na temat tego zestawu , jesli chodzi o Denona , to nie znalazlem ani jednej opini uzytkownikow w necie , jedynie reklamy i wychwalanie producenta ( pisza ze nowosc , a podaja ze w sprzedazy od 2009 r. ) o glosniczkach juz wiecej . Lubie sluchac muzyke w dobrej jakosci , slucham w przewadze rock i pop . Kilka latek temu mialem taki jubileuszowy zestawik JVC , amplituner , cd i odtwarzacz kaset , a do tego kol. Elac , ale nie pamietam jaki model , nawet fajnie to gralo . Ostanio posiadalem taka wiezyczke Technics SH-EH 590 , taki kombajn do wszystkiego , ale nawet dawal rade . Teraz mam ww Denona i szczerze przyznam ze jestem troche zawiedziony tym co wydobywa sie z tego sprzetu . Przy sluchaniu rocka uwydatnia bardzo gitary basowe , wrecz nieprzyjemne buczenie , a szczegolnie przy sluchaniu w sluchawkach .

Z gory dzieki za odpowiedzi .

Pozdrowiam .

To podstawowe klocki wiec nie oczekuj cudow. Te Magnaty tez.

?👈

Witam.

Mam pytanie czy Yamaha Ax-892 dobrze zagra z Tonnoy M4?

Szukam wzmacniacza a nie mam możliwości odsłuchu.

Ma ktoś jakiś zestaw stereo oparty na tych kolumnach?

Pozdrawiam LG.

Witam, jak kiedys juz pisalem i pytalem o wzmacniacz ktory ma wbudowany DAC, mocno zagra dołem, oraz jest sterowany pilotem- jedyna propozycja jaka otrzymalem to Marantz pm-75, a cos ciezko go "wyrwać". Moze jakas inna propozycja???

Pozdrawiam

Jaki wzmacniacz będzie najlepszy do 500zł? Kolumn jeszcze nie mam. Będę słuchał z bliska. 50% dźwięków elektronicznych i 50% gitar itp.

Takie informację zdobywa się chyba przed zakupem, a nie po, nieprawdaż? Lepiej napisz nam odczucia z odsłuchów.

Witam, jak kiedys juz pisalem i pytalem o wzmacniacz ktory ma wbudowany DAC, mocno zagra dołem, oraz jest sterowany pilotem- jedyna propozycja jaka otrzymalem to Marantz pm-75, a cos ciezko go "wyrwać". Moze jakas inna propozycja???

Pozdrawiam

Badz cierpliwy. Bym ci oddal swojego, ale mi szkoda :)

?👈

To podstawowe klocki wiec nie oczekuj cudow. Te Magnaty tez.

Wiem ze to podstawowe klocki , ale mimo to uwazam ze powinny byc lepsze od mini wierzy Technicsa zwana swiateczna choinka , a nie sa . Te Magnaty podpiolem pod mini zestaw Onkyo CS-545 i dawaly lepszy dzwiek . Dlatego troche mnie to dziwi .

Takie informację zdobywa się chyba przed zakupem, a nie po, nieprawdaż? Lepiej napisz nam odczucia z odsłuchów.

Swieta racja i tak tez zrobilem .......w saturnie sprzedawca zapuscil mi kilka rodzajow muzyki w tym zestawie i na szybkiego stwierdzilem ze jest nawet fajnie . Gosciu nie ukrywal ze jest to podstawowy sprzecik , ale mowil tez ze i z niego satysfakcja sluchania . W domu na poczatku tez bylo ok , ale z uplywem czasu i iloscia przesluchanych CD bylo co raz gorzej . Niektorych wrecz nie dalo sie sluchac , plytki bas bebna i buczacy na przodzie bas gitary basowej .

Witam. To mój pierwszy post na forum. Obecnie słucham muzyki ale niestety ma kino domowe.... Ampli Denona 1803 i do tego kolumny Phonara z 30s na froncie. Z kolumn jestem bardzo zadowolony! Moje pytanie jest następujące. Słucham muzyki, głównie z dekodera cyfrowego "N" program rebel. Muzyka leci non stop. Filmy prawie wcale. Czy zmiana wzmacniacza na lepszy ale stereo da zdecydowaną poprawę w moim systemie? Czy lepiej kupić lepszy amplik? A może w ogóle tego nie ruszać? Proszę o poradę. Z tego co wiem to wzmacniacz stereo aby poprawnie zagrał potrzebuje równie dobrego cd- ka a ja nie słucham płyt jedynie radio z "N". Proszę o poradę.

Niektorych wrecz nie dalo sie sluchac , plytki bas bebna i buczacy na przodzie bas gitary basowej .

Niestety z tych kolumn więcej nie wyciągniesz i wymiana Denona nie będzie miała sensu. Nawet niższe modele tej firmy są dość dynamiczne jednak aby go pokochać trzeba być fanem tej marki. Jak widzę zestawy Monitor Supreme 800 mogą w muzyce zabić wszystko.

W cenie do 1000 złotych za stojące, duże kolumny, niestety dobrego dźwięku nie można się spodziewać. Co z tego ze w specyfikacji napiszą, że bas schodzi do 22 Hz? Przecież to bzdura, ponieważ dopiero markowe subwoofery w cenie powyżej 10.000 złotych dopiero to robią. Poza tym są to 4 omowe kolumny ( teoretycznie) o 92dB skuteczności. Z Denonem to niestety nie zagra. Jeżeli masz jeszcze taką możliwość to zwróć te kolumny.

Witaj,

podłączenie dobrego wzmacniacza stereofonicznego zamiast amplitunera AV w dużym stopniu wpłynie pozytywnie na jakość dźwięku. Radio z "N" niestety ma pewne ograniczenia, dlatego wartoby było pomyśleć o lepszym źródle.

Co do wzmacniaczy do proponowałbym jako bezpieczne rozwiązanie NAD C326BEE (bardzo dobrze współpracuje z Phonarem), który w pełni wykorzysta potencjał drzemiący w Twoich kolumnach.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Supreme maja grac i graja. Nic wiecej. Mogles kupic na Allegro za tysiaka wyzszy model z serii Quantum. Z tamtych napewno bys byl zadowolony.

?👈

Niestety z tych kolumn więcej nie wyciągniesz i wymiana Denona nie będzie miała sensu. Nawet niższe modele tej firmy są dość dynamiczne jednak aby go pokochać trzeba być fanem tej marki. Jak widzę zestawy Monitor Supreme 800 mogą w muzyce zabić wszystko.

W cenie do 1000 złotych za stojące, duże kolumny, niestety dobrego dźwięku nie można się spodziewać. Co z tego ze w specyfikacji napiszą, że bas schodzi do 22 Hz? Przecież to bzdura, ponieważ dopiero markowe subwoofery w cenie powyżej 10.000 złotych dopiero to robią. Poza tym są to 4 omowe kolumny ( teoretycznie) o 92dB skuteczności. Z Denonem to niestety nie zagra. Jeżeli masz jeszcze taką możliwość to zwróć te kolumny.

Za te Magnaty dalem 640 zl powiedzmy w promocji ( ostatnia para ) . Za jakis czsa je opyle i kupie cos powazniejszego . Mam jeszcze pytanko , jakie sluchawki moglbys polecic powiedzmy max do 600 zl ?

Dzieki za porade .

Witam ponownie...

Niestety Nad odpada ze względów estetycznych- nie podoba się żonie. Osobiście myślałem o AA map 105 oraz mój faworyt- Xindak a06. Jak takie coś zagra z Phonarem?

Tak trochę nie w temacie ale masz bardzo dobre kolumny. Niedawno ich słuchałem i naprawdę byłem zaskoczony co potrafią zaprezentować. Tam grały z Marantzem PM 17.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Witaj. Mam takie same głośniki jak Twoje Phonary P30S i po przesiadce na wzmacniacz jest o 100% lepiej. Mam amplituner Denona 2807 i dzwięk był taki sobie. Postanowiłem zakupić dobry zmak. Po zakupie Denona 1500ae szczęka opada. Jak do tych głośników to bardzo mocny wzmacniacz wyciska z nich dużo soków. Mało tego ma on możliwość pracy jako końcówka mocy i tak to jest skonfigurowane u mnie. Czyli jest podlaczony pod amplituner i napędza przednie kanały. Jeśli później pomyślisz o dodatkowym CD (musisz pomyśleć :) to odkryjesz kolejna poprawę. Widziałem ostatnio ten wzmak w używce za 1500zl

Witam wszystkich

Trafiłem na to forum, ponieważ poszukuję wzmacniacza do Tonsil Samba 250. Mogę je okazyjnie kupić za 250zł z kw od znajomego w stanie idealnym. Więc muszę też zakupić jakiś wzmacniacz który "ogarnie" te kolumny żeby mogły grac z pełną mocą. Budżet 300-350zł, Na razie wypatrzyłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co o nim sądzicie? Chyba że polecacie coś lepszego w tej cenie ;)? Bardzo dziękuje z góry za wszelkie odpowiedzi. Aha tak one wyglądają jak by było potrzebne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Kupiłem okazyjnie te kolumny na pchlim targu,jednak mysle ze mój wzmacniacz to nie ta półka dla nich(kenwood kr-a4070)

granica cenowa to jakies 500 zl,słucham głownie hip hopu,trip hopu,jazz i okazjonalnie rock.

Te kolumny to straszne padło, jak większość produktów BOSE. Lepiej moim zdaniem zainwestować te 500zł w lepsze kolumny. Sprzedać te Bose i Kenwooda i wtedy kupić lepszy wzmacniacz.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi