Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Do jednego słabego elementu próbujesz dopasować drugi slaby element. Liczysz że będzie lepiej. W jaki sposób ma być ? Skąd się biorą twoje wybory ?

justas32, wybory moje biora się ze szczątkowej wiedzy jaka posiadam, próbując odnaleść informację na tym forum. Mam ograniczenia jak większość, wszystkich słabych elementów nie zmienię teraz.

Mam się pozbyć Daca, kolumn, uszkodzonego wzmacniacza? Nie zrozumiałem. Chyba, że chciałeś być tajemniczy :)

Jednocześnie brak argumentów na zaproponowane monitory aktywne. Nigdy takich nie miałem, nie wiem z czym się je je. Nie wiem nawet czy kupię coś sensownego sprzedając wszystko :) Może ty wiesz? :)

Sformułuję pytanie o poradę inaczej, zakładając, że moim słabymi elementami są kolumny - sa jakie są, niektórzy twierdzą że całkiem dobre, innych nie mam, oraz Dac - innego również nie posiadam - to jaki wzmacniacz mógłbym zakupić w budżecie do 1000 zł by dobrze wybrzmiał w zastanym zestawie i bym miał z niego pożytek na póżniej (gdy juz wymienię te wszystkie te słabe elementy).

Czy też od razu mam wszystko wywalić na śmietnik lub sprzedać na fali Twojej propozycji? :) Trochę by było szkoda, bo sporo przyjemności miałem ze słuchania tego słabych elementów :)

Oszczędność miejsca, bo jakości to nie bardzo.

Mam to oczytać porlick jako głos na nie przeciwko wymianie wszystkiego na aktywne monitory? :)

Sprzedaj wszystko oprócz Dac'a oczywiście. Dopasowywanie czegokolwiek do tych kolumn nie ma sensu. Wyrzucisz pieniądze w błoto. Jak już będziesz miał określony budżet to zaprojektujemy ci tu nowy zestaw z używanych elementów od zera.

Chodziło mi o to, że mając wzmacniacz (amplituner) możesz dobrać do niego kolumny i będzie to mniej obciążalo budżet jak zakup monitorów aktywnych. (Nie chodzi o pierdziawki komputerowe lecz o coś na czym da się słuchać muzyki.)

W przypadku zestawienia wzmacniacz- kolumny zdecydowanie więcej cech brzmieniowych zależy od kolumn. Nie doczytalem wcześniej, ze wzmacniacz masz uszkodzony- w takim przypadku może lepiej posłuchać justas'a i pójść w kierunku monitorów aktywnych, ktore są zazwyczaj "dobrze zbilansowane" przez producenta i są w stanie zapewnić niezłą jakość przy biurku. Oczywiscie mowa o profesjonalnych monitorkach bliskiego pola lub porzadnej jakości kolumienkach aktywnych domowych. (Nie ma takich dużo i "trochę" kosztują.)

Sprzedaj wszystko oprócz Dac'a oczywiście. Dopasowywanie czegokolwiek do tych kolumn nie ma sensu. Wyrzucisz pieniądze w błoto. Jak już będziesz miał określony budżet to zaprojektujemy ci tu nowy zestaw z używanych elementów od zera.

Budżet mogę miec nawet teraz, nie będzie duzy bo ok 2000 PLN za wzmacniacz, tuner i kolumny. Ratuje mnie kupno na raty ewentualnie i podwyższa budżet do 2500 PLN. Pytanie czy przy tym budżecie mam szanse kupić cały komplet który będzie lepszy niż to co mam. Wiem, że ocenić da się to tylko po odsłuchu, porównawczo, ale na ten moment mogę stwierdzić, że kolumny które mam brzmia dla mnie całkiem dobrze.

Oczywiscie mowa o profesjonalnych monitorkach bliskiego pola lub porzadnej jakości kolumienkach aktywnych domowych. (Nie ma takich dużo i "trochę" kosztują.)

Mam do nagłosnienia pokój 20m2, biurko odpada, nie słucham muzyki przy biurku. Raczej na kanapie lub na podłodze w odległości ok 3-4m od żródła.

Zakładając hipotetycznie, ze zmieniam sprzęt na kompletnie inny, jak kształtują się moje mozliwości przy takim budżecie? Nawet jeżeli miałbym kupować kolejne elementy sukcesywnie z biegiem czasu?

za 2-2,5 tys. używany zestaw będzie już bardzo dobry. Powstaje pytanie co wybrać. A tu co doradca to inna propozycja :)

witajcie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

takie są ceny za ten model ? bo kiedyś widziałem po 600 zł

Ukryta Zawartość

Ten sprzęt jest od pana Jacka który odnawia takie stare wzmacniacze.

Jak był kiedyś za 600zł to pewnie drugie tyle trzeba przeznaczyć na odnowienie.

Masz wystarczający budżet. Kolumny kupujesz za 1200 zł, wzmacniacz za 900 zł, tuner za 200 zł.

za 2-2,5 tys. używany zestaw będzie już bardzo dobry. Powstaje pytanie co wybrać. A tu co doradca to inna propozycja :)

Ok, poczytałem trochę, pogrzebałem na aukcjach, lekko nie będzie, powiem szczerze...design kolumn od lat 90-tych wywołuje we mnie same najgorsze uczucia, najbardziej lubie proste skrzynki z lat 70-tych. Opierając się na poszukiwaniach mam coś takiego:

1. EPOS m12.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) boję się tego braku basu z kilku opini:

Ukryta Zawartość

2.BMN B22 - tym jestem skolowany, ale niech bedzie, sa na liście

Ukryta Zawartość

3. B&W Matrix 3 stare kloce ale podobają mi się, wiem, pewnie tylko mi :), recki gdzieniegdzie tez dobre, do porownania ale kosztują sporo i z Wrocławia dodatkowo 250 zł przesyłka, koszmar -

Ukryta Zawartość

4. Dynaudio 2/7

Ukryta Zawartość

5. B&W 685

Ukryta Zawartość

Tyle udało mi się znaleźć bazując na informacjach zdobytych na forum oraz dostępności na aukcjach.

Szczerze mówiąc, nie ufam monitorom i braku solidnego pudła i głośnika niskotonowego, może to tylko uprzedzenie niepoparte doświadczeniem ale tak juz mam. Najchętniej wziąłbym więc jakieś starsze pudło z wyższej półki...

Co do brzmienia - bardzo irytują mnie niefajne, jazgotliwe wysokie dzwięki - może to osobista cecha albo wyczulenie ale nie zniosę kolumn które niosą ze sobą ryzyko takiego grania - skrzecząca trąbka, ostry pusty saksofon, bee. Lubię soczystą średnicę i wysokie basy - lubię jak wiolonczela brzmi jak wiolonczela a kontrabas jak kontrabas, skrzypce mam osłuchane bo moja matka jest skrzypaczką i głośniki mnie nie oszukają, całe dzieciństwo mnie męczyła :) Nie może boleć, ma być melodyjnie z dużą szeroką i głęboką sceną. Posilę się Waszą wiedzą i poddaję weryfikacji te głośniki. Może coś innego macie do zaproponowania...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mpac

Co do brzmienia - bardzo irytują mnie niefajne, jazgotliwe wysokie dzwięki - może to osobista cecha albo wyczulenie ale nie zniosę kolumn które niosą ze sobą ryzyko takiego grania - skrzecząca trąbka, ostry pusty saksofon, bee. Lubię soczystą średnicę i wysokie basy - lubię jak wiolonczela brzmi jak wiolonczela a kontrabas jak kontrabas, skrzypce mam osłuchane bo moja matka jest skrzypaczką i głośniki mnie nie oszukają, całe dzieciństwo mnie męczyła :) Nie może boleć, ma być melodyjnie z dużą szeroką i głęboką sceną. Posilę się Waszą wiedzą i poddaję weryfikacji te głośniki. Może coś innego macie do zaproponowania...

Przy takim założeniu, trzeba mieć budżet jak na dobre, używane i niestare auto :-).

Oczywiście znajdziesz budżetowe kolumny, które nie piłują góry ale z dźwiękiem skrzypiec na żywo nie będą miały nic wspólnego.

Druga sprawa, to kolumny zagrają tak dobrze jak im pozwoli cała reszta toru, od źródła zaczynając, a na kablach kończąc plus optymalne ustawienie w danym pokoju i na koniec adaptacja akustyczna.

Potrzebujesz duuużo... pieniążków albo na starcie przygotuj się na wiele kompromisów i rozczarowań.

Powodzenia

Pygar

Kup Focal Alpha 80.

Będzie trudno podłączyć pod nie 3 żródła - apple airport express, pc, tuner...

justas32...mieszasz mi w głowie tymi aktywnymi :) recenzji mało, odsłuch jakis muszę skombinować chyba, nie będzie łatwo...

nie będa miały za ostrego dzwieku?

justas32, spotkałem się z zarzutami do monitorów o brak głębokości sceny, jak to wygląda w przypadku tych Focali?

Jakąś alternatywę z monitorów w podobnym przedziale cenowym widzisz?

Edytowane przez mpac

Rozmawiamy o dźwięku klasy wyższej. Jego wadą może być brak głębokiej sceny. Ale alternatywą dla niego jest sprzęt klasy budżetowej. O scenie w nim zapomnij ...

a Jaki wzmacniacz do 800zł polecili byście do Kolumn Magnat Quantum 673 ? Moze coś z tych było by dobrego ? Denon PMA 1060 , Rotel RA01 lub 02 , Marantz PM78 , DENON PMA-980R , Sony TA-F505ES , Denon PMA-1500R , czy moze polecicie jeszcze coś innego ?

A jak one graja?

Rotele ra 01 i 02 sa bardzo cienkie

Marantza nie kupisz za 800zl chociaz wiecej nie jest wart

Sony ta f 505 to mocno sredni wzmacniacz w gronie esow

Denona 1060 mozna polecic, 1500r tak samo, ewentualnie inne modele sony es

Wszystko zależy od tego jak graja kolumny

Edytowane przez Bumpalump

akurat tych quantumow nie slyszalem, ale jeśli graja podobnie, albo nieznacznie lepiej od 551 to nie ma co przeplacac za wzmak, możesz kupic jakiegoś denona np. pma735 choć można cos tańszego np. 860, albo z pilotem 880

akurat tych quantumow nie slyszalem, ale jeśli graja podobnie, albo nieznacznie lepiej od 551 to nie ma co przeplacac za wzmak, możesz kupic jakiegoś denona np. pma735 choć można cos tańszego np. 860, albo z pilotem 880

a co sądzisz o SONY TA-F590ES lub 530ES ?

1500R wiele lepszy od 1060. Ale i drozsz, zależy co, kto lubi. One sa dosc przejzyste etc, gdzie PM78 i caka seria bardziej stonowane, cieplejsze.

?👈

a co sądzicie o wzmacniaczu Rotel RA04 do tych kolumn Magnat Quantum 673 ? byłby lepszy niz te wymienione wyżej ? i czym rózni się model RA-04 od RA-04 SE ?

Edytowane przez Rotel86

Cześć,

Szukam pomocy i rady w upgrade zestawu, posiadam stare Tannoye m2 i mały odtwarzacz CD Denon d-m3.

Niestety dźwięk na tym odtwarzaczu stał się straszny, no i sam odtwarzacz jest dosyć słaby jak na te super głośniczki.

Interesuje mnie zakup jakiegoś wzmacniacza + kabelków :)

Co szanowne grono forumowiczów poleci mi do kupienia ?

Niestety posiadam bardzo niski budżet - max 400 zł. Oczywiście mogę poczekać i coś dozbierać, ale mile widziana będzie konfiguracja do tej kwoty.

Pozdrawiam,

Adam

jasny wzmacniacz aby uwypuklić górę bo kolumny są ciepłe, ciemne, np denon 735r jak znajdziesz w tej cenie to dobry wybór, wzmak ma ok 15 lat więc jeszcze parę latek pogra.

używałem go z tannoy m3, było dobrze, teraz tannoy V4 jest jeszcze lepiej choć kolumny jasniejsze od tamtych to jednak różnica klasy.

Witam Was

Poszukuję wzmacniacza do 400zł. Mam stary odtwarzacz CD Denon DCD-1420 i co niego chciałbym jakiś wzmacniacz. Myslałem też o Denionie żeby tworzyło to jakiś zestaw. Jaki model byście proponowali? Od razu mówię że zdaję sobie sprawę że dostanę za tą kasę stare pudło ale trzeba mierzyć siły na zamiary (szczególnie finansowe). A może poszukać całkowicie innej firmy?

Dodam że mam kolumny Paradigm 3v3, CD Denon DCD-1420 i obecnie amplituner Pioneera VSX-916 i myślę że mimo wszystko wzmacniacz choć stary będzie lepszy niż ampli... tym bardziej że chcę pod niego podłączyć gramofon. Niestety pod ampli nie jest to możliwe bez pre...

Liczę na rzeczowe rady a nie rady typu "kup coś na raty za 5tys i spłacaj powoli"... Już gdzieś takie rady widziałem...

z góry dziękuję

Denon PMA-737, 757, 777

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

możesz kupić "stare pudło" jak Twój odtwarzacz albo coś względnie nowego ala pma-700ae. A najlepiej coś wyposrodkowane między wiekiem, ceną a jakością, przykład podałem wyżej.

A PMA-700V czym się różni od tego 700ae?

możesz kupić "stare pudło" jak Twój odtwarzacz albo coś względnie nowego ala pma-700ae. A najlepiej coś wyposrodkowane między wiekiem, ceną a jakością, przykład podałem wyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi