Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznij od kolumn. Wzmacniacz kup taki, który je prawidłowo napędzi.

Super, dobrze wiedzieć :) Jestem już w wątku "Niedrogie kolumny do..."

wejscie optyczne znaczaco zaweza wybor, warto z niego zrezygnowac i dokupic oddzielny dac

Zauważyłem... To wejście jest potrzebne ze względu na ograniczone wyjścia w TV: LG 47LA660S-ZA

er_photo_199375.jpg

Takie pytanie - czy Marantz PM 6006 dobrze sobie poradzi z tymi kolumnami?

Edytowane przez Toncrete

Mozesz podlaczyc tez pod euro zlacze

Nie jestem pewien co do tego eurozłącza - nie ma go w opcjach 'Wyjścia audio'.

Czy możecie coś powiedzieć o tych wzmacniaczach i czy się sprawdzą:

ONKYO TX-8220

ONKYO TX-8250

YAMAHA A-S301

Marantz PM6006

Yamaha R-N402D

Yamaha R-N303D

I jeszcze pytanie - czy jak dźwięk z tv będzie szedł przez wyjście słuchawkowe, to będą jakieś straty, czy można tak podłączyć bez problemu?

Witaj

Jakość wyjścia sygnału na gniazdku słuchawkowym zależy od klasy elementów i sposobu aplikacji wzmacniacza słuchawkowego w TV.

Na 1000% jest to zrobione w stylu "Łoj łoj ludzie trzymajcie mnie, bo zabije jak psa !!!"

Jedyna sensowna opcja w dzisiejszych czasach, to wyście cyfrowe po optyku ale porządnym kablem na szkle o dużej mocy, a nie jakimś badziewiakiem za 5 zł . Jeśli kupujesz sprzęt do "łupanki", to praktycznie każdy wzmacniacz z takim wejściem optycznym da rade, a jak celujesz w starsze wzmacniacze, to tani dac do 300 zł załatwi temat należycie a jeszcze będziesz mógł podpiąć do niego konsolę do gier albo inne wynalazki z wyjściami cyfrowymi, typu dvd, blue-ray itd.

Pozdrawiam

Pygar

Cześć wszystkim

zastanawiam się nad zmianą obecnego wzmacniacza na coś lepszego - mam wrazenie, że Onkyo nie wyrabia z tymi monitorami i grają jakby były zduszone, troche brauje im dynamiki i bassu.

Co byście polecili w cenie 500-600zł ?

Najlepiej z wejścei phono.

Obecny sprzęt:

Onkyo Integra A-8250 i kolumny Bower&Wilkins DM302

Witaj

Jakość wyjścia sygnału na gniazdku słuchawkowym zależy od klasy elementów i sposobu aplikacji wzmacniacza słuchawkowego w TV.

Na 1000% jest to zrobione w stylu "Łoj łoj ludzie trzymajcie mnie, bo zabije jak psa !!!"

Jedyna sensowna opcja w dzisiejszych czasach, to wyście cyfrowe po optyku ale porządnym kablem na szkle o dużej mocy, a nie jakimś badziewiakiem za 5 zł . Jeśli kupujesz sprzęt do "łupanki", to praktycznie każdy wzmacniacz z takim wejściem optycznym da rade, a jak celujesz w starsze wzmacniacze, to tani dac do 300 zł załatwi temat należycie a jeszcze będziesz mógł podpiąć do niego konsolę do gier albo inne wynalazki z wyjściami cyfrowymi, typu dvd, blue-ray itd.

Pozdrawiam

Pygar

ktos na forum opisywal jak dziurka w tv dorownala dacowi podajze accuphase lub rownie dobry sprzet za kilka tysiecy z rynku wtornego :)

Z prostej przyczyny, bo w środku "nic" nie znajdziesz i takie "piep.......ie" , że dziurka w TV gra od czegoś lepiej rozbawia mnie do łez.

Najprostszy układ z możliwych + jedna kość która robi za wzmacniacz i czasami jakieś DSP , wszystko zasilane z zasilacza impulsowego w TV, zasilanie ukradzione z jakiejś odnogi układu i gniazdko słuchawkowe za 1,50 zł.

Powodzenia :-)

Pygar

Kupiłem wzmacniacz Hitachi HA-007 miał ktoś go u siebie, proszę o opinie :) czy ten wzmacniacz poradzi sobie z niższą impedancją 4ohm??

Miałem wzmacniacz 3 razy i mam obecnie. Nie wiem ile prawdy w tym, że nie poradzi sobie z kolumnami 4ohm - raczej mało. Poradzi sobie, ale nie można go katować mocnym graniem. Hitachi HA-007 ma super wykop i charakter brzmienia całości jak na taki mały, słabszy wzmacniaczyk. Mnie zaskakuje i bardzo lubię jego dźwięk. Stawiałbym go w TOP_10 tanich wzmacniaczy na początek, patrząc na stosunek cena/jakość dźwięku.

Druga strona medalu jest taka, że grzeje się tam stabilizator, wymaga pochylenia się i poprawy tego przez zmianę rezystancji. Poza tym polecam zmianę już elektrolitów, bo w każdym przypadku wniosła dużo na PLUS.

P.S.

Sansui AU-919 też opisuje podłączane kolumny jako 8ohm(minimum), a wygląda baardzo porządnie.

Z prostej przyczyny, bo w środku "nic" nie znajdziesz i takie "piep.......ie" , że dziurka w TV gra od czegoś lepiej rozbawia mnie do łez.

Najprostszy układ z możliwych + jedna kość która robi za wzmacniacz i czasami jakieś DSP , wszystko zasilane z zasilacza impulsowego w TV, zasilanie ukradzione z jakiejś odnogi układu i gniazdko słuchawkowe za 1,50 zł.

Powodzenia :-)

Pygar

moze nie byc tak zle jak piszesz :) zreszta to pisal uznbany forumowicz postaram sie to znalezc, w plytach glownych do pc sie spotaklem ze montuja w zintegrowanej karcie dzwiekowej kondensatory elna for audio

• 1 miesiąc później...

Pytanie takie proste mam- odsłuchiwał ktoś może taki klocek jak Myryad Cameo i może mi coś o nim napisać jak gra w jego opini.Do tej pory grałem na wzmaku Rotela serii 9 i czasemi końcówce mocy od SMSL ale jak to po pewnym czasie wiekszość ma zapragnąłem zmienić wzmaka.Chciałem zakupić również rotela z serii 0 ale wyszło inaczej i jedzie do mnie myryad cameo. Jakieś opinie o nim bym poprosił.

Dzień dobry,

z racji, że mój Pioneer VSX-804 kończy swój żywot, chciałbym kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Chciałbym się zmieścić w 500zł
Moje kolumny to 3 drożne ART Audio H150 (8 Ohm, 150 W, stara Radiotechnika). Stoją w pokoju o wymiarach 5,5mx6x5m. Brzmienie, jakie miałem na nich razem z Pioneerem było bardzo ok choć bas był mocno leniwy i ospały - obstawiam, że to wina amplitunera. Cudu po nich i tak nie oczekuję ale chciałbym dobrać coś dobrego. Słucham głównie rocka/metalu/rapu/folku. Lubie mocny, pluszowy, lejący się bas i szczegółowy środek. Nie lubie ostrej góry
Zależy mi też, aby wzmak dobrze radził sobie ze słuchawkami (nie wiem czy to ma jakiś wpływ - moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona)
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 19.12.2018 o 10:34, DuchPuszczy napisał:

Dzień dobry,

z racji, że mój Pioneer VSX-804 kończy swój żywot, chciałbym kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Chciałbym się zmieścić w 500zł
Moje kolumny to 3 drożne ART Audio H150 (8 Ohm, 150 W, stara Radiotechnika). Stoją w pokoju o wymiarach 5,5mx6x5m. Brzmienie, jakie miałem na nich razem z Pioneerem było bardzo ok choć bas był mocno leniwy i ospały - obstawiam, że to wina amplitunera. Cudu po nich i tak nie oczekuję ale chciałbym dobrać coś dobrego. Słucham głównie rocka/metalu/rapu/folku. Lubie mocny, pluszowy, lejący się bas i szczegółowy środek. Nie lubie ostrej góry
Zależy mi też, aby wzmak dobrze radził sobie ze słuchawkami (nie wiem czy to ma jakiś wpływ - moja wiedza w tym temacie jest mocno ograniczona)
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

19 minut temu, Camelouge napisał:

Luxman L - 410 fajnie gra,kiedyś za nieduże pieniądze,nie wiem jak teraz.

Bardzo bym chciał ale teraz z tego co widzę cena okolicy 1000zl :/

Czy te tańsze modele Luxmana grają podobnie czy są jakieś mega słabe modele (takie na które trzeba uważać)? W moim zasięgu były by na przykład lv-111, l-190

Edytowane przez DuchPuszczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, kocurro napisał:

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że rotel może mieć zbyt agresywne, żyletkowe wysokie - gdzieś tak wyczytałem na forum. Choć to pewnie nie możliwe z moimi kolumnami 
Generalnie jakoś bardziej nastawiam się na Luxmana, Nada lub Rotela - tak bardziej z czystej ciekawości i chęci czegoś innego niż sprzęty które gdzieś tam już kiedyś słyszałem (choć w sumie za dużo nie słyszałem). Najwyżej sprzedam :)

Ukryta Zawartość

11 minut temu, DuchPuszczy napisał:

Obawiam się, że rotel może mieć zbyt agresywne, żyletkowe wysokie - gdzieś tak wyczytałem na forum..

Akurat proponowany przeze mnie model Rotela należy do starszej serii, której ostatnimi przymiotnikami jakimi można by go określić jest suchość, czy ostrość. Możesz być spokojny.. temu wzmacniaczowi to nie grozi ;)

Edytowane przez kocurro

Duchu Puszczy musisz mieć świadomość że polecane Ci tu wzmacniacze to stare, trzydziestoletnie dziadki, których czas działania dobiega końca, dokładnie jak w twoim wysłużonym wzmacniaczu. Kolega kocurro sypie zawsze propozycjami jak piekarnia bułkami na nocnej zmianie,  co nie zmienia faktu że są to oferty wzmacniaczy od osób prywatnych, bez możliwości odesłania sprzętu, jeśli jego dźwięk ci się nie spodoba. Czyli na zasadzie: kupiłeś to potem sam się martw co z tym fantem zrobić. Prawo zwrotu, w ciągu 14 dni daje jedynie zakup z kont "firma". Niewiele z tych wzmacniaczy gra już tak jak powinno, czyli dźwiękiem zbliżonym do tego jaki dała mu fabryka. 

Do kolegi kocurro, tutaj zawsze można pisać co się chce, jednak jeśli ktoś proponuje zakup małego wzmacniacza NAD, to zawsze wzbudza to moją reakcję. W ciągu kilkunastu lat miałem, i słuchałem wiele wzmacniaczy, między innymi, także polecony na tym forum NAD c320 (młodszy braciszek C340). Moim zdaniem był to najgorzej grający wzmacniacz jaki miałem; i słuchałem; słowo "badziewie" byłoby dla niego komplementem. A jeśli już polecasz jakieś wzmacniacze, pod konkretne kolumny  o mocy 150W 8Ohm, to napisz proszę jak wyliczyłeś że proponowane przez ciebie, o małej mocy wzmacniacze (Rotel, Nad) poradzą sobie z mocą opisanych kolumn ?

Z mojej praktyki napiszę tylko że proponowany moc Nad c340 "rozkraczy się", przy próbach głośniejszego grania, z kolumnami o dużo większej mocy użytkownika Duch Puszczy i zamiast konkretnego basu usłyszy on swego rodzaju "pierdzenie", (osobiście tak opisuję zjawisko zbyt małej mocy wzmacniacza do podłączonych kolumn).

Edytowane przez runik2

Dobra. Pomarudziłeś, to teraz coś zaproponuj. Coś mocnego, w miarę nowego i do 500pln.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Dobra. Pomarudziłeś

Kolego szymon1977 napisałem proste rzeczy które, wynikają z moich trzydziestu lat doświadczeń w zakupach, odsłuchach, porównaniach jak co gra etc. ; szczególnie chodzi o zakupy wzmacniaczy używanych. Nie uważam tego za marudzenie, które można skwitować słowem "Dobra". Oczywiście że mogę coś zaproponować, ale może niech wypowiedzą się inni, na temat tego co napisałem... 

15 minut temu, runik2 napisał:

Kolego szymon1977 napisałem proste rzeczy które, wynikają z moich trzydziestu lat doświadczeń...

Oczywiście masz rację. Tylko teraz znajdź do 500pln w miarę nowy wznacniacz, który tw wymagania spełnia. Ja nie potrafię... Jedyne co mi przychodzi do głowy to Yamaha AS300, ale to raczej nie do 500pln.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, runik2 napisał:

Duchu Puszczy musisz mieć świadomość że polecane Ci tu wzmacniacze to stare, trzydziestoletnie dziadki, których czas działania dobiega końca, dokładnie jak w twoim wysłużonym wzmacniaczu. Kolega kocurro sypie zawsze propozycjami jak piekarnia bułkami na nocnej zmianie,  co nie zmienia faktu że są to oferty wzmacniaczy od osób prywatnych, bez możliwości odesłania sprzętu, jeśli jego dźwięk ci się nie spodoba. Czyli na zasadzie: kupiłeś to potem sam się martw co z tym fantem zrobić. Prawo zwrotu, w ciągu 14 dni daje jedynie zakup z kont "firma". Niewiele z tych wzmacniaczy gra już tak jak powinno, czyli dźwiękiem zbliżonym do tego jaki dała mu fabryka. 

Do kolegi kocurro, tutaj zawsze można pisać co się chce, jednak jeśli ktoś proponuje zakup małego wzmacniacza NAD, to zawsze wzbudza to moją reakcję. W ciągu kilkunastu lat miałem, i słuchałem wiele wzmacniaczy, między innymi, także polecony na tym forum NAD c320 (młodszy braciszek C340). Moim zdaniem był to najgorzej grający wzmacniacz jaki miałem; i słuchałem; słowo "badziewie" byłoby dla niego komplementem. A jeśli już polecasz jakieś wzmacniacze, pod konkretne kolumny  o mocy 150W 8Ohm, to napisz proszę jak wyliczyłeś że proponowane przez ciebie, o małej mocy wzmacniacze (Rotel, Nad) poradzą sobie z mocą opisanych kolumn ?

Z mojej praktyki napiszę tylko że proponowany moc Nad c340 "rozkraczy się", przy próbach głośniejszego grania, z kolumnami o dużo większej mocy użytkownika Duch Puszczy i zamiast konkretnego basu usłyszy on swego rodzaju "pierdzenie", (osobiście tak opisuję zjawisko zbyt małej mocy wzmacniacza do podłączonych kolumn).

Widzę, że obsesja na punkcie mojej osoby nie minęła.. 30 lat doświadczenia przerzucania wzmacniaczy, kabli, kolumn, słuchania, korygowania i Bóg wie czego jeszcze.. proponuję w CV zamieścić swoje "poznanie" świata audiofilów i praw nim rządzących, może akurat trafisz na szefa równie zafiksowanego jak Ty.. 

Tak się składa, że jestem szczęśliwym posiadaczem 27 letniego dziadka, który ma się bardzo dobrze i mógłby zawstydzić niejeden młodszy wzmacniacz.. i wiesz.. przestałem być nawet ortodoksyjnym melomanem, bo za audiofila nigdy się nie uważałem.. kręcę gałkami, nie mam super kabli i mam podłogówki w niewielkim pokoju.. nie patrzę, czy sprzęt ma 10, czy 30 lat, jeśli zachowany w dziewiczym lub bardzo dobrym stanie to nie zniechęca to mnie do jego zakupu, tym bardziej od osoby prywatnej, która nierzadko kolekcjonowała i dbała o swój sprzęt, czego nie można powiedzieć o handlarzach, którzy zbierają wzmacniacze z zachodu, reanimują i sprzedają po wygórowanych cenach.. tajemnicą też nie jest, że dziś nie buduję się jak dawniej.. poza tym kolega @szymon1977 zadał już najistotniejsze pytanie, które pozwól, że przywołam..

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dobra. Pomarudziłeś, to teraz coś zaproponuj. Coś mocnego, w miarę nowego i do 500pln.

• Pokaż nowe odpowiedzi