Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o tani uzywany wzmacniacz, to polecam Densen beat 100. Mialem, bardzo fajne granie za niewielkie pieniadze.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Budżet na wzmacniacz to tak do 3 tyś zł. 105W które teraz mam to tak na styk. Czasami chce się podgłośnić i następuje wyłączenie. Jaki byście zaproponowali?

Yamaha AS-2000, Primare i30, Audiomet Sam G1, NAD C375, Musical Fidelity A 3.2, Marantz PM16, Arcam 39 i oczywiście Hegel H80

Wysłane z mojego W_C860 przy użyciu Tapatalka

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 23.05.2021 o 19:43, Mario1976 napisał:

Powiem tak. Kolumny już są u mnie. Sherwood daje rade wysterować głośniki.  Ale do pewnego stopnia. Później się wyłącza. Więcej jednak nie trzeba 1/3 głośności wystarczy. Subwoofer który był w systemie wylądował w szafie, jest zbędny. 

Budżet na wzmacniacz to tak do 3 tyś zł. 105W które teraz mam to tak na styk. Czasami chce się podgłośnić i następuje wyłączenie. Jaki byście zaproponowali?

Nie żebym był jakimś specjalnym wielbicielem, ale marka zacna i dostępna na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 22.05.2021 o 10:42, Kw202 napisał:

Conrad Audio caa 150

Zdalne sterowanie powinno zagadać z pilotem Sherwooda. 
Za cenę dużej pizzy masz całkiem spoko wzmacniacz.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 17.06.2021 o 12:04, McGyver napisał:

Zdalne sterowanie powinno zagadać z pilotem Sherwooda. 
Za cenę dużej pizzy masz całkiem spoko wzmacniacz.

Zagadał z pilotem z Lidla 😁

W międzyczasie udało mi się nabyć dwa inne Wzmacniacze Magnata ma 400 i Yamahe ax 700 😁 czyli jakiś progresik jest. I miałbym wielką prośbę o podpowiedź czy mogę puścić sygnał z cd najpierw do Magnata z Magnata do Yamahy a z Yamahy na kolumny? Czy nic nie pierdyknie że tak powiem, z góry dziękuję za odpowiedź 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 minuty temu, McGyver napisał:

Cinchami przez rec out?

Właśnie o takim podłączeniu myślę, tylko boję się że coś się skopci 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 minut temu, McGyver napisał:

Zasil wszystko z tej samej listwy, a nic się nie powinno stać.

Dzięki wielkie, i jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź. Zrobię tak jak radzisz ale wrodzona dociekliwość zmusza mnie do zadania jeszcze jednego pytania dlaczego z jednej listwy? 

Zdarza się że różne gniazdka w mieszkaniu są podpięte do różnych faz. Urządzeń zasilanych z różnych faz nie należy spinać ze sobą elektrycznie. Optycznie można.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 minut temu, McGyver napisał:

Zdarza się że różne gniazdka w mieszkaniu są podpięte do różnych faz. Urządzeń zasilanych z różnych faz nie należy spinać ze sobą elektrycznie. Optycznie można.

Dziękuję jesteś wielki!! I szacunek za wiedzę

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, McGyver napisał:

Zabrałem się za podłączenie tak jak radzisz ale mam pewną obawę czy jak odłączę teraz kolumny od Magnata który ma,, przedwzmacniacz  lampowy '' nic mu się nie stanie? Wiem że wzmacniaczy lampowych nie można uruchamiać bez kolumn a jak to się ma do takiego tworku? 

37 minut temu, Kw202 napisał:

jak odłączę teraz kolumny od Magnata który ma,, przedwzmacniacz  lampowy '' nic mu się nie stanie?

Jak nie zrobisz zwarcia, to nie.

37 minut temu, Kw202 napisał:

Wiem że wzmacniaczy lampowych nie można uruchamiać bez kolumn a jak to się ma do takiego tworku? 

On jest tranzystorowy. Lampki ma tylko na wejściu.

12 godzin temu, McGyver napisał:

U mnie są podwójne giazda i w dolnych faza jest OK natomiast w górnych na odwrót. 

?👈

44 minuty temu, rafal735r napisał:

U mnie są podwójne giazda i w dolnych faza jest OK natomiast w górnych na odwrót. 

Bo masz odwrócona fazę w gniazdku podwójnym i tak jest najczęściej. U mnie też. Mc chodzi o fizyczne fazy z oddzielnych bezpieczników. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Bo masz odwrócona fazę w gniazdku podwójnym i tak jest najczęściej.

Domyślam się, bo uziemienie jest lustrzane. Nie wiedziałem gdzie jest prawidłowo póki filtra nie kupilem. 

?👈

51 minut temu, rafal735r napisał:

Domyślam się, bo uziemienie jest lustrzane. Nie wiedziałem gdzie jest prawidłowo póki filtra nie kupilem. 

Mnie kiedyś zaskoczylo że dwa kable zasilające inaczej grają...wyszło mi że mają odwrotnie fazę i faktycznie sprzęt gra inaczej jak przepnę wtyczkę w podwójnym gniazdku 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 1 miesiąc później...

Witam szanownych forumowiczów.

Posiadam tzw. "zestaw sypialniany" do 12m2 złożony z Tannoy M2 oraz pierdzitka Onkyo cr-325. Chciałbym zastąpić to Onkyo jakimś lepszym wzmacniaczem lub amplitunerem stereo (sprzęt preferowalbym nie jakiś prehistoryczny). Warunek konieczny - pilot. Budżet do 1000 zł. 

Chodzi mi po glowie Onkyo tx-8050, ale to taka pierwsza myśl, nic zobowiązującego. Czy to w ogole zagra lepiej niż to co mam? Zależy mi na ciepłym, mięsistym, niemęczącym brzmieniu.

Pozdrawiam

Edytowane przez szychoo

Skoro z pilotem, to już nie zabytek ani vintage 😉  a ten pierwszy mam i basu nie brak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Skoro z pilotem, to już nie zabytek ani vintage 😉  a ten pierwszy mam i basu nie brak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O, dzieki, fajne propozycje. Rozumiem, ze one lepiej zagraja niz to onkyo tx-8050? 🙂

A jakbys ocenil ich jakosc dzwieku w stosunku do takiego dedykowanego wzmaka jak NAD 326BEE? 🙂

Dzieki wielkie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łagodniejsze i z niższym basem, ale trzeba by posłuchać na tych samych kolumnach

i do tego w konkretnym pomieszczeniu. Moc i ciężar ( 7:11 ) trudno porównywać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 miesiące później...

Siemka. Amplituner padł wiec czas na cos nowego. Tym razem stereo typowe. 

wzmacniacz do 3000 

wejscia cyfrowe wymagane (nvidia shield oraz ps4)

fajnie byłyby aby miał bluetooth z aptx 

bedzie gralo na razie z monitor audio bx6 a docelowo z kolumnami opartymi o tangband w5

moje typy: magnat mr780

jakoe wzmaki jeszcze brać pod uwagę? 

slucham dużo chilloutu , vocal jazz  ale lubie tez mocne brzmienia  slipknot itp  

Ja bym się nie zamykał na wzmacniacze z wejściami cyfrowymi... za pare stów spokojnie kupisz sobie DACa, który ogarnie konsole i peceta. Yamaha rn602 gra dość jaskrawo. Denon DRA800 ma fajne wysokie tylko bas misio - ale rzuć uchem. Cyrus One?

Jestem całkowicie otwarty na propozycje. Teraz zaluje ze sprzedałem matrixa mini. Ogranicza mnie jednak kwota. Wolałbym jej nie przekraczać. Yamahy juz nie chce. Aktualnie mam rx 773 i zamilkł a nie był katowany. Grał sporadycznie. Zraziłem sie. 

cyrys chyba troche ponad budżet. 

Jako, że jestem na początku swojej drogi z sprzętem i muzyką w wysokiej jakości będę miał do Was prośbę o radę co do wyboru sprzętu pod moje skromne potrzeby (typ/modele). W okolicach gwiazdki planuję modernizację mojego starego komputera (siedzi tam jeszcze i5 4460). Wraz z moim komputerem kupiłem DACa Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, kolumny Genius SP-HF1800A oraz słuchawki Superlux HD 660. I ten zestaw na co dzień towarzyszy mi przy słuchaniu muzyki czy oglądaniu filmów (słuchawki planuję wymienić ponieważ przy pracy w nich w czasie pandemii po 4-10h boleśnie uciskają miejsce styku z okularami). W mieszkaniu 46m2 na 3 pokojach z dwójką nastolatków nie ma miejsca na duży sprzęt więc w grę wchodziło by ustawienie całości przy komputerze zamiast obecnego sprzętu. I tu pytanie czego szukać pod moje skromne potrzeby jako pierwszy sprzęt stereo. Nie ukrywam, że mam mieszane uczucia szukając w sieci informacji na temat wzmacniaczy zintegrowanych czy zestawów mini, czy też kolumn aktywnych z funkcjami sieciowymi o ile same recenzje i polecenia na filmikach i tekstach bardzo fajnie wyglądają o tyle komentarze pod już są bardzo skrajne. Zakupy planuje (jak ponownie pandemia nie namiesza) na wakacje przyszłego roku. Szukam raczej rozwiązań uniwersalnych i budżetowych, zależy mi na współpracy z komputerem, usługach sieciowych i CD do płyt z głośnikami ustawionymi obok monitora. Nie do końca wiem jaki sprzęt byłby najlepszy dla mnie więc będę wdzięczny za pomoc i informacje w tej materii.

P.S.

W przyszły piątek jestem umówiony na prezentacje sprzętu w sali odsłuchowej więc dowiem się czy moje ucho „dostrzeże” różnice w jakości dźwięku z dobrego sprzętu z usługi Tidal Hi-Fi

Edytowane przez MBFeniks
  • Administratorzy
17 godzin temu, MBFeniks napisał:

z dobrego sprzętu z usługi Tidal Hi-Fi

Tidal Hi-Fi polecam ale tylko przy dobrym sprzęcie jest fajnie i na 1000% lepsze niż spotify lub yt w nędznej jakości. 

17 godzin temu, MBFeniks napisał:

Nie ukrywam, że mam mieszane uczucia szukając w sieci informacji na temat wzmacniaczy zintegrowanych czy zestawów mini, czy też kolumn aktywnych z funkcjami sieciowymi o ile same recenzje i polecenia na filmikach i tekstach bardzo fajnie wyglądają o tyle komentarze pod już są bardzo skrajne.

Pomysł fajny i aktualnie podobnie szukam takowego rozwiązania. Chciałem tylko zauważyć iż opinie w internecie na temat sprzętów nie odzwierciedlają stanu faktycznego i zawsze trzeba to samemu usłyszeć i ocenić. Jedni na totalny badziew mówią że jest super bo gra. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

8 minut temu, Espectro napisał:

Pomysł fajny i aktualnie podobnie szukam takowego rozwiązania. Chciałem tylko zauważyć iż opinie w internecie na temat sprzętów nie odzwierciedlają stanu faktycznego i zawsze trzeba to samemu usłyszeć i ocenić. Jedni na totalny badziew mówią że jest super bo gra. 

Zgadza się ale w moim przypadku przy zerowej wiedzy na temat sprzętu próbuje znaleźć jakiś punkt wyjścia. Jedyne dostępne źródło informacji to net. Nie pomaga to, że mieszkam w małej miejscowości gdzie nie ma tego typu sprzętu nie wspominając o wiedzy sprzedawców w sieciówkach na ten temat.

Edytowane przez MBFeniks
  • Pokaż nowe odpowiedzi