Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

W nada c315bee to ja bym się nie pakował przeciętny brzmieniowo i co gorsza słaby mocowo.Już lepiej kupić używanego nada c352 za te pieniądze.

Witam,

Mam teraz kolumny Koda AV 702F, a w przyszłości (za rok) myślę o czymś w stylu STX MX-140, czy nawet lepszych.

Muzyka: lubię słuchać muzykę poważną, kobiecych wokali w stylu Fado, ciepłych brzmień ambient (Sigur Rose), ale też czasem ciężkiej elektroniki w stylu starego Front 242 z mocnym, spręzystym basem i wykopem.

Preferuje w dzwieku muzykalność i lekkość, ciepłą przestrzeń z pomrukującym, kontrolowanym basem, który umie łupnąć i sponiewierać, ale nie dudnić i męczyć. Nie lubię też zbyt narzucających się sopranów.

Mam ampli Pionieer Sx-205RDS i szukam wzmaka stereo za ok 400-450 max zł.

Co proponujecie z tych modeli?

Cambridge A500, A5, Audio Azur 340A

Onkyo A-8650

PIONEER A-616 MarkII , A-656

Harman/kardon PM655

ROTEL RA-930

YAMAHA A-700, AX-550

DENON PMA-560

Dziekuję z góry za sugestie

Najlepiej to odpuścić sobie wszystkie te Nady i wybrać wzmacniacz innej marki :)

chyba że chodzi o Nada vintage, to były świetne sprzęty

Cambridge A500, A5, Audio Azur 340A

Onkyo A-8650

PIONEER A-616 MarkII , A-656

Harman/kardon PM655

ROTEL RA-930

YAMAHA A-700, AX-550

DENON PMA-560

Denon PMA 860 lub PMA 920

Denon PMA 860 lub PMA 920

Spotkałem tu opinie na forum, że 860 jest super, ale ma generalnie suchy dźwięk. Podobno Marantze mają brzmienie bardziej muzykalne, do delektowania się dzwiękami, ale nie jestem specem. Naczytałem się tu na forum, ale szczerze mówiąc niewiele wiecej wiem. Fakt, ze też mi zależy na niezłym kopnięciu i pewnie te dwa wymagania są sprzeczne. Możliwe, że jednak PMA 860 to daje, wiec może się skuszę.

Spotkałem tu opinie na forum, że 860 jest super, ale ma generalnie suchy dźwięk. Podobno Marantze mają brzmienie bardziej muzykalne, do delektowania się dzwiękami, ale nie jestem specem.

Ja mam inne odczucia. Marantz (PM 80) grał bardziej sucho i ostro od Denona (już nie pamiętam który to był z serii x60). Denon grał jednak bardziej ciepło, za to bezpośrednio i dynamicznie a Marantz lepiej budował scenę (przestrzeń) wgłąb i oferował spokojny rytm (bez dużej dynamiki).

słucham metalu i rocka poza tymi kolumnami i konverterem tonslik digital na analog, nie mam jeszcze nic. okablowanie czyli kable do kolumn? a moze coz z denona albo maranza wybrac?

Edytowane przez blackmak

Ja mam inne odczucia. Marantz (PM 80) grał bardziej sucho i ostro od Denona (już nie pamiętam który to był z serii x60). Denon grał jednak bardziej ciepło, za to bezpośrednio i dynamicznie a Marantz lepiej budował scenę (przestrzeń) wgłąb i oferował spokojny rytm (bez dużej dynamiki).

Wiec to chyba to czego szukam:) Więc Denon. Dzieki Bumpalump i don111!

jeśli dopiero zaczynasz budować swój system, to kablami na razie się nie przejmuj, Nad będzie chyba najbardziej uniwersalny, odtwarzacz Cd też zamierzasz kupić, bo z tego co piszesz, to rozumiem, że muzy słuchasz z komputera?

jeszcze jedno: czy duza jest róznica w jakosci dzwieku miedzy nadem C350 a C352 ? i jezeli bede słuchal muzy przez bluray player który podłączony jest do tv kablem hdmi a z tv do wzmacniacza konverterem tonslik digital na analog (poniewaz tv ma tylko wyjscie optyczne a nad nie ma takiego wejscia) to muzyka bedzie onizszej jakosci?

mam jeszcze na oku DENON DRA-385RD? czy bedzie rownie dobry jak nad?

Edytowane przez blackmak
Gość

(Konto usunięte)

jeszcze jedno: czy duza jest róznica w jakosci dzwieku miedzy nadem C350 a C352 ? i jezeli bede słuchal muzy przez bluray player który podłączony jest do tv kablem hdmi a z tv do wzmacniacza konverterem tonslik digital na analog (poniewaz tv ma tylko wyjscie optyczne a nad nie ma takiego wejscia) to muzyka bedzie onizszej jakosci?

mam jeszcze na oku DENON DRA-385RD? czy bedzie rownie dobry jak nad?

1. Różnicy brzmieniowej pomiędzy NAD C350 a C352 jakiejś wielkiej nie ma, ale proponowałbym Ci raczej zakup C352.

2. Odtwarzacz Blu-ray połącz ze wzmacniaczem bezpośrednio poprzez wyjście "Audio Out - L+P" (większość odtwarzaczy ma takie wyjście).

3. Ten Denon nie będzie równie dobry jak NAD, choćby dlatego, że to amplituner. Klasyczny wzmacniacz zabrzmi lepiej :)

Edytowane przez ememka

małymi kroczkami i złożysz sobie jakiś fajny zestaw, mówi się że wzmacniacz jest sercem systemu, więc jak kupisz Nad-a to będziesz miał "serducho" jak dzwon, następnie jak znowu uzbierasz trochę kasy to dokupisz odtwarzacz, potem zmienisz kolumny, na końcu przyprawisz to kabelkami i ... wpadłeś jak śliwka w kompot, będziasz chciał coraz lepiej i lepiej, nawet długotrwały "odwyk" w Bieszczadach lub innym końcu świata nie pomoże ;)

pzdr

pochodze z bieszczad:) wielkie dzieki, ktos gdzies mi mowil ze te moje kolumny to dosc dobry nabytek. wiadomo ze chodzilo o niewygorowany bodżet. a co do tych kabli, to jakie mam kupic? i odtwarzacz jaki? ,yslalem nad nadem tez.

Edytowane przez blackmak

Ogarneło mnie troche zwątpienie, czy warto kupować jeszcze takie 20-letnie wzmaki niewiadomego pochodzenia, bo sprzedający zawsze zapewnia, że stan super i nigdy nie naprawiany. Duże jest ryzyko, że taki wzmak padnie mi nagle po kilku miesiącach słuchania?

I najważniejsze, czy trzymają wciąż parametry i swój dźwięk?

Może warto dopłacic wiecej i kupić coś nowego?

To bys musial doplacic ze 2 tyski. Myslisz ze nowy ci sie nie zepsuje? Ja mam aktualnie wzmacniacz z 1989r i chodzi jak złoto.

?👈

Kupując nowy masz gwarancję. 20-letnie wzmacniacze nie trzymają parametrów. Z regóły kondsnsatory do wymiany oraz przelutowanie całej płyty żeby uniknąć "zimnych lutów".

Mialem tuzin uzywanych wzmacniaczy i nigdy nic sie nie dzialo, a taki przeglad to kosztuje gorsze u byle kogo kto sie zna.

Jezeli chcesz cos nowego to musisz dysponowac $. Bo jak masz 1000zl na nowy wzmacniacz to bedzie to popierdulka. Osobiscie wole wydac tysiaca na 20letni wzmanciacz "nie trzymajacy parametrow" niz nowy szajs za tysiac.

?👈

jeszcze cosw chcialem dodac

a gdybym kupil NAD C370 albo NAD 216 THX to który bylby lepszy i czy bylby ok do moich Jamo 170 studio?

Edytowane przez blackmak
Gość partick

(Konto usunięte)

Kupując nowy masz gwarancję. 20-letnie wzmacniacze nie trzymają parametrów. Z regóły kondsnsatory do wymiany oraz przelutowanie całej płyty żeby uniknąć "zimnych lutów".

dwadzieścia lat temu nie było RoHS.

słuchasz metalu i rocka i chwała Ci za to bo ja też, jako fan i doświadczony posiadacz nadów proponuję optymalny zestaw który zagra optymalnie taką muzykę to nad 372 plus nad 565, koparki bedziesz długo szukał na dywanie, weź na raty jak nie masz gotówki a spokój będziesz miał na lata, kable do tego świetnie sprawdzą się audioquesty, później pomyślisz o kolumnach, ale to temat innej porady, pozdro jakby coś pisz na priva

Jak w temacie.

Szukam wzmacniacza do metalu o ciepłym brzmieniu może być nawet lekko mułowaty, z nieostrą górą, ale w miarę szczegółowy.

Zależy mi na paru rzeczach: pilot, gniazdo słuchawkowe, przyzwoitej jakosci wejście gramofonowe phono.

Jako żródło służy CD Sony 202ES, kolumny to Eltax Symphony 6.3.

ciepły mułowaty wzmak do metalu? Przecież to będzie jakiś kluch jeden wielki zlepiony zamiast dźwięku.

Coś mi się wydaje, że eltaxy i sony za bardzo kują po uszach i chcesz pójść złą drogą, próbując to skorygować wzmakiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi