Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kolumny Tannoy m2, teraz otwartą kwestią pozostaje wzmacniacz. Na sony 570es było za tłusto, z kolei dźwięk z YAMAHA PianoCraft RX-E410 był jakby lepszy (moje odczucie). Co polecacie kupić z dostępnych na alledrogo wzmacniaczy do 400pln?

Post 5524. Miesisty bas, slodka barwa i ciepelko. Jak sie nie boisz starszych konstrukcji. Choc z drugiej strony jak z 570ES bylo za tlusto (opinie opieram o 707ES) to z Denonami moze byc jeszcze tlusciej.

?👈

Witam!

Czy możecie mi polecić używany wzmacniacz do moich Mission 783. Słucham rocka, metalu (U2, Metallica, ACDC, TSA itp.). Do tej pory używałem trochę słabego amplitunera Onkyo TX-9011 ale myślę, że już czas rozwijać się. Salon do nagłośnienia ma 35m2 i wysoki na 3m. Cena do 800zł. Problem może być z żoną bo słucha bardziej spokojnej muzyki jak Tracy Chapman, Adele (oraz ogólnie soul i reggae).

Myślałem o

Harman Kardon PM655

Harman Kardon PM665

Yamaha AX-900

Yamaha AX-700

NAD C320

coś doradzicie może z innych? Mam możliwość ściągnąć sprzęt z Niemiec i UK jak w lepszych cenach.

Witam wszystkich forumowiczów.

Nadarzyła się okazja i stałem się posiadaczem kolumn Dali Suite 2.8, i... poszukuję odpowiedniego do nich wzmacniacza.

Trochę punktów zaczepienia:

- pokój 5x5 m, częściowo otwarty na przedpokój, a więc powierzchnia do nagłośnienia to ok. 30 m2

- muzyka, jakiej najczęściej słucham, to instrumentalna/filmowa (Lorenc, Oldfield, Vangelis...) i rock, czasami trochę cięższy

(- źródłem na początku będzie mój stary Technics SL-PS700, ale może pójść do wymiany, więc tym nie musicie się sugerować)

- kwota, jaką chcę na to przeznaczyć, to do ok. 1000 PLN.

- preferuję modele sterowane pilotem,

- dodam, że Dali Suite 2.8 mają impedancję 4 Ohm więc, o ile się orientuję, w grę wchodzą wzmacniacze <= 4Ohm.

W (dalszej) przyszłości planuję rozszerzyć stereo do kina domowego, dlatego wypatrzyłem wstępnie poniższe modele wzmacniaczy, które mogą pracować jako końcówka mocy podłączona do amplitunera KD - wówczas bez przełączania kabelków będę mógł używać tych samych kolumn do stereo i jako fronty KD:1. Marantz PM7001

2. Sony TA-F590ES, TA-F690ES (i droższe -770-, -870-)

3. Pioneer A-30

Czytałem na forum, że niektóre starsze "topowe" modele amplitunerów KD (np. Yamaha DSP-AX1) grają dosyć dobrze w stereo. Jeżeli mam w perspektywie zakup amplitunera, może zadowalającym rozwiązaniem przy tej klasie kolumn będzie zakup takiego właśnie ampli, który nie będzie miał HDMI i najnowszych kodeków, ale przyzwoicie zagra w stereo z moimi Dali?

Podsumowując troszkę przydługi wywód, proszę o sugestie w poniższych tematach:

1. który z w/w wzmacniaczy, lub innych z wejściem main-in, powinien uzyskać najlepsze brzmienie z Suite 2.8?
  2. jakich modeli / producentów wzmacniaczy unikać, ponieważ w połączeniu z Dali będzie katastrofa?
  3. czy i ew. jakie modele starszych amplitunerów KD mogłyby zagrać dobrze w stereo z w/w kolumnami?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Sony 690 i wyższe są dużo lepsze niż 590 i niższe. Marantz jest OK, tego Pioneera nie znam.

Moje doświadczenia z amplitunerami KD (bardzo wysokiej klasy) są takie że to niereperowalna jednorazowa padaka która się sypie że aż strach.

Więc skup się na stereo (bo rower który ma 5 kół nie koniecznie jest lepszy od tego starego, tradycyjnego z 2 kołami) ...

Zbudowany pancernie tak ze wiele firm mogloby sie uczyc jak budowac wzmacniacze, dzwiekowo niestety juz nie jest tak kolorowo, jest ostro na gorze, srednica wycofana lekko, i bas jest dosc zamulony, tak wiec tzreba dobierac kolumny z szybkiem i kontrolowanym basem, najlepiej jakies paczki zamkniete z dobrym glosnikiem sredniotonowym i lekko wycofanymi wysokimi na tekstylnej kopulce.

W stanie bdb 100% sprawny i nie naprawiany wart realnie ok 700zl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #1244

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zregenerować membrany w moich Altusach 140-tkach (2 sztuki) i pasował by mi do nich jakiś wzmacniacz.

Słuchał będę w pokoju o wymiarach ok. 5Mx5M głównie muzyki klubowej (tj. bass i te sprawy...) Wzmacniacz planuje kupić najprawdopodobniej używany tak do 600zł. Myślałem nad Pioneer A676, lecz się zbytnio na tym nie znam więc proszę o opinie o Pioneerze lub jakieś inne pomysły. Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

u mnie altusy 140 napędzała yamaha ax 500, ax 700, denon pma 860 i wszystkie radziły sobie spokojnie z tymi kolumnami i jak na altusy to w miare to grało

Jaki wzmacniacz stereo dokupić do Tonsil PREMIUM FRONT, przeglądając fora polecano wzmacniacze sony

zebrałem parę modeli wzmacniaczy:

który będzie najlepszy w połączeniu z TONSIL PREMIUM

czy może jest jakiś inny wzmacniacz warty uwagi którego niema na liście,to proszę o napisanie

1.1 Tonsil Premium + Sony TA-F570ES

1.2 Tonsil Premium + Sony TA-F670ES

1.3 Tonsil Premium + Sony TA-F690ES

1. Tonsil Premium + Sony TA-F550ES

2. Tonsil Premium + Sony TA-F570ES

3. Tonsil Premium + Sony TA-F690ES

4. Tonsil Premium + Sony TA-F670ES

5. Tonsil Premium + Sony TA-F590ES

6. Tonsil Premium + Denon PMA-860

7... Denon PMA-920,YAMAHA AX-700,Denon PMA-1060,Sony 570es,SONY TA-F690ES,Sony TA-F670ES

Cześć.

Moglibyście polecić mi jakiś w miarę przyzwoity wzmacniacz do kwoty 300-350PLN? Kolumny jakie posiadam to Magnat 101+1501, pokój około 20m2. Słucham głównie nieco mocniejszej bassowej elektroniki, dubu, downtempo, chillout. Z tego względu zależy mi na dość dynamicznym, ciepłym i zarazem mocnym bassie. Znajdę coś spełniającego moje wymagania w tej cenie?

Jaki wzmacniacz stereo dokupić do Tonsil PREMIUM FRONT

Nie ma znaczenia, i tak kolumny te będą nadawać charakter dźwięku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie ma znaczenia, i tak kolumny te będą nadawać charakter dźwięku.

który był by jednak najlepszy do zakupu przeze mnie ? zakup był by przez alle gro

i jeszcze jedno pytanie jaki model z ,nieużywanych nowych, wzmacniaczy pasował by do tonsil premium ?

lub jakaś młoda używka taka co ma kilka lat

Edytowane przez sosnix12

i jeszcze jedno pytanie jaki model z ,nieużywanych nowych, wzmacniaczy pasował by do tonsil premium ?

Mysle ze najbardziej Marantz PM 7004 i w zasadzie to tyle, ponizej tego poziomu nie ma co schodzic jesli chcialbys nowey wzmacniacz

Mysle ze najbardziej Marantz PM 7004 i w zasadzie to tyle, ponizej tego poziomu nie ma co schodzic jesli chcialbys nowey wzmacniacz

a jaka nowsza używka za 1000zł z alle gro była by dobra ?

Mysle ze najbardziej Marantz PM 7004

Trochę szkoda tego wzmacniacza na te kolumny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

o ten wzmacniacz nowy/nowszy używany zapytałem z ciekawości,ze względu na budżet będę musiał się zadowolić

1.1 Tonsil Premium + Sony TA-F570ES

1.2 Tonsil Premium + Sony TA-F670ES

Oczywiscie zgadzam sie, ale ponziej tego pulapu to juz szkoda pioeniedzy wydawac na nowy kiepski wzmacniacz

Sony 690 i wyższe są dużo lepsze niż 590 i niższe. Marantz jest OK, tego Pioneera nie znam.

justas32 - dziękuję za radę.

Dotyczy postu #5537 - czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z Dali Suite 2,8? Z jakimi wzmacniaczami zagrają dobrze?

Podpowie mi ktoś który wzmacniacz najlepiej nadałby się do wysterowania kolumn Magnata o mocy 75W. Jeżeli chodzi o brzmienie to zależy mi głównie na miękkim, głębokim basie.

Do wyboru miałbym:

Marantz PM-57

JVC AX-A472

SONY TA-FE370

HARMAN KARDON HK-610

SONY TA-F300

ROTEL RA-820

CAMBRIDGE AUDIO A1 V3

Dobra ciężko coś upolować dobrego, muszę coś w końcu kupić do Tannoy M2, co wybrać: onkyo integra 8250 czy denon pma 560

Chciałbym skompletować swój pierwszy zestaw audio. Potrzebuję wzmacniacza i jakieś kolumny stereo. Jeżeli chodzi o budżet to nie jest on zbyt wysoki bo chciałbym przeznaczyć na wzmaka ok. 200zł. Wiadomo, że w tej kwocie nie ma zbyt dużego wyboru, ale może znalazłoby się coś co zagrałoby przyzwoicie w pokoju o powierzchni ok. 12 m^2. Sprzęt chciałbym podłączyć do komputera i słuchać różnego rodzaju muzyki z naciskiem na electro i rock. Chciałbym na tym zestawie posłuchać czasami muzyki na słuchawkach. Posiadam Superluxy HD681 EVO. Czy dałoby radę coś fajnego znaleźć w tej cenie?

Szukaj Denona z serii V. Mozesz trafic PMA-300V, a nawet 500V

Pytaj, moze jeszcze jest. Za taka kase warto.

Ukryta Zawartość

Ew PMA-320.

Ukryta Zawartość

?👈

Podpowiedzcie koledzy jaki wzmacniacz byłby najbardziej odpowiedni do Rocka dla Mission 783:

Yamaha ax900

H/K 665

H/K 655

Marantz PM7200

DENON PMA 1520

z góry dzieki

@Michał_55447

Ja zdecydowałem się na Denon PMA-260. Dałem 250PLN z wysyłką. Razem z kolumnami Magnat Media 100 75/150W za które dałem w sumie 170PLN mam całkiem przyjemne granie a moje oczekiwania zostały spełnione w 100%. Gigantyczny skok jakości dźwięku w porównaniu do poprzedniego zestawu creative inspiron 5.1 którego używałem dobre 10 lat. W porównaniu do 'pierdziawek' creativa tutaj w końcu mogę użyć fajnego, dość głębokiego ale nie natarczywego bassu. Czystość dźwięku zachowana nawet przy podkręceniu regulatora głośności na MAX :) Zestaw jak dla mnie doskonale radzi sobie z muzyką elektroniczną, fajnie słucha się na nim rapu ( oprócz bassu bardzo fajne vocale) i idealnie nadaje się do mojej ulubionej muzyki bassowej tj. m.in dub, deap, garage, ambient, downtempo, dnb :)

Polecałbym Ci rozejrzeć się za podobnym zestawem. Będziesz zadowolony :)

• Pokaż nowe odpowiedzi