Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka seria Pioneera? A Rotela jakiś konkretny model ?

proszę bardzo wybierz coś sobie, z drewnianymi boczkami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zastanawiam się nad kupnem kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy moglibyście coś doradzić jaki wzmacniacz pod nie zakupić ewentualnie czy jakieś inne propozycje słucham rożnych rodzajów muzyki zależny mi na czystym klarownym dźwięku i efektownych zejściach basu pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Wiesz te kolumny sa na serio bardzo efektywne...93dB to już nawet 10W wzmak diory nieźle pogoni. Ale na serio basior i efektowność to w Denon Yamaha Pioneer szukaj

moje typy Denon PMA720,920,1060,737,500V,700V,750,900V tu już by było imperium kontratakuje sąsiedzi by zgineli....i droższe denony PMA1055,1500r,1520,1560.

Yamahy AX570,970,590,890. Pioneery z seri 6xx.

zastanawiam się nad kupnem kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy moglibyście coś doradzić jaki wzmacniacz pod nie zakupić ewentualnie czy jakieś inne propozycje słucham rożnych rodzajów muzyki zależny mi na czystym klarownym dźwięku i efektownych zejściach basu pozdrawiam i czekam na jakies odpowiedzi

jak już sobie kupisz ten model to zrób jedną rzecz kup sobie jakieś podstawki pod kolumny mogą być z mdf/granitu ważne jest aby je odizolować od podłoża przez podstawki z kolcami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sosnix12

Witam.

Na początek mojej przygody ze stereo, chciałbym poskładać zestaw salonu 24m kw.

Muzyka: klubowa/rock

Budzet na całość 1000-1500 zł

Zaczynam od wzmacniacza. Poczytałem, pooglądałem i sporządziłem sobie wstępną listę wzmacniaczy, które były by w moim zasięgu. Im więcej zostanie, tym więcej na kolumny przeznaczę.

Czy z poniższej listy jest coś godnego uwagi? Ceny allegrowe. Nie brałem pod uwagę na razie stanu technicznego.

YAMAHA AX-550RS 320zł

YAMAHA AX-750 RS 500zł

ONKYO INTEGRA A-8650 350zł

ONKYO INTEGRA A-8780 450zł

DENON PMA-725 450zł

DENON PMA-880 500zł

DENON PMA-925 600zł

DENON PMA-980 500zł

DENON PMA-1060 ???

DENON PMA-1315R 550zł

Sony TA-F550ES ??

SONY TA-F570ES 500zł

Sony TA-F590ES 500zł

Sony TA-F590ES 650zł

Marantz PM-62 450

MARANTZ PM-68 690zł

Marantz PM-75 ??

MARANTZ PM-80mkII ??

PIONEER A-656 ??

PIONEER A-676 330zł

Z tych podanych

DENON PMA-1315R

SONY TA-F570ES

Marantz PM-75

MARANTZ PM-80mkII

Tylko wtedy kolumny musza byc dosc neutralne aby nie bylo jazgotu w rocku.

Pma-1315r i pma-80 to tak odmienne bieguny ze nie mam pojecia jak je mozna razem zestawiac?

Najbezpieczniejszy zakup to pm-68, ale nie za ta kwote.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Pma-1315r i pma-80 to tak odmienne bieguny ze nie mam pojecia jak je mozna razem zestawiac?

Najbezpieczniejszy zakup to pm-68, ale nie za ta kwote.

Jakoś dziwnie w tym temacie się z Panem zgadzam, panie Rafale;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Więc tak. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale kupiłem w ciemno kolumny Dali 400 (na Seas VIFA) za przyzwoita cenę.

Teraz potrzebuję je czymś napędzić.

Czy Marantz PM-68 lub PM-80mkII wciąż będzie sensownym zakupem? Trochę drogie są, ale trudno znaleźć tańszy kompromis.

Trochę drogie są, ale trudno znaleźć tańszy kompromis.

Najlepszy będzie Tag McLaren 60i. Jeżeli chcesz Marantza to PM-7001 choć Onkyo 9711 też będzie dobry, a jeżeli koniecznie chcesz najtaniej to Sony TA-FB940QS.

Siema.

Używka do 2 tysięcy do nada c541i i zaph sr71, krok naprzód po nad c370. Poszukiwany - kop do rocka (i metalu), ładna średnica (żeby wokale przy akustyce i instrumenty przy klasyce wypadały dobrze) i w miarę szczegółowa góra ale bez jazgotu. Jakieś pomysły co próbować? Rozważam PMA-1500r ale niektórzy mówią, że to raczej krok w tył.

kop do rocka

Źle szukasz. To nie wzmacniacz jest problemem a kolumny. Jeżeli z jakichś względów nie chcesz ich zmieniać na duże wysokoefektywne podłogówki - to dokup subwoofer aktywny. Wyjdzie najtaniej.

Gwarantuje Ci, że to nie wina kolumn. Zejścia z oczywistych względów brakuje, ale większość "kopa" to zakres 50-80 hz (do rocka kontrabasowe zejścia rzędu 48 Hz nie są potrzebne). Np z bułowatym mf e10, kolumny kopały jak trzeba tyle, że dźwięk był zamulony i ogólna sczegółowość kiepawa. Subwoofer swoja drogą jednak rozważam choćby do filmów czy np. muzyki elektronicznej.

Co do wzmaka zastanawiam się czy można wciąż najlepiej po "angielsku" ale już słyszalnie lepiej w cenie do 2k

Na duży wysokoefektywne pdołogówki nie chcę zmieniać bo już nie giną w 15 metrowym pomieszczeniu jak trzeba i stereofonia na nich kuleje (musiałbym zapłacić pewnie niewspółmiernie więcej za porządne większe kolumny).

EDIT:

Zapomniałem dodać, mój pokój niestety żre bas - w osi jest go najmniej po bokach i nad linią jest naprawdę w porządku, jak wywalam z pokoju biurko (zza linii kolumn) i wysuwam je 1,2 od tylej ściany i zbliżam do siebie na 1,80m to jest dobrze. Nie mogę jednak pozwolić sobie na duze przemeblowanie więc chyba rzeczywiście zaleczanie subem wyglada najrozsądniej. Jeśli znasz jakaś porządną używkę do 1kzł to zapraszam na priv.

Edytowane przez mad'afaka

Na allegro masz zatrzęsienie. Jeżeli chcesz kultowo to masz REL'a albo Velodyne. Jeżeli chcesz równie dobrze a dużo taniej - to dobre subwoofery robi Canton.

Subwoofer to proteza zestawu stereo ;p dobre kolumny nie potrzebuja subwoofera, no powiedzmy takie od 17cm woofery w gore.

Witam panów serdecznie. Ostatnio kupiłem Jbl es30 teraz czas na wymianę wzmacniacza HK3490 jaki polecacie do 1 600 zł co powiecie o Onkyo A9050?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Witam panów serdecznie. Ostatnio kupiłem Jbl es30 teraz czas na wymianę wzmacniacza HK3490 jaki polecacie do 1 600 zł co powiecie o Onkyo A9050?

Kupiłeś tanie, agresywnie grające kolumny. Wzmacniacz który posiadasz nie jest mistrzem świata, ale jest wyższej klasy niż te kolumny. Po co wymieniać wzmacniacz skoro jest lepszy ? jeżeli upierasz się przy wymianie wzmacniacza - to kupuj coś ciepło grającego (jak Luxman 410, 430). Kupowanie nowego wzmacniacza do tych kolumn to wyrzucanie pieniedzy w błoto. Poszukaj czegoś używanego - max. do 700 zł.

To nie ma znaczenia - bo nie lepiej niż HK. Z tymi kolumnami żaden wzmacniacz nie zagra na tyle dobrze aby warto było do tego dopłacać.

To co mam zmienić by mieć lepsze brzmienie?

To co mam zmienić by mieć lepsze brzmienie?

@justas32 - właśnie jestem na etapie projektu zestawu od zera. Postanowiłem zacząć od kolumn, a dopiero pod nie dobrać wzmacniacz. Niestety mam ograniczone możliwości odsłuchu, a wyłuskać wartościowe informacje z netu nie jest łatwo (wiele to bełkot sprzedawców). Mam nadzieję, że na forum Audiostereo ktoś mi doradzi - zadałem stosowne szczegółowe pytanie w wątku o kolumnach (post #4123). Pozdrawiam!

Edytowane przez lll

"Kup najlepsze kolumny na jakie Cię stać i zacznij zbierać na drugi zakup - dobry wzmacniacz."

Do tego czasu słuchaj na tym co masz aktualnie.

Szukaj okazji, słuchaj u kogo się tylko da, zdobywaj wiedzę i doświadczenie.

Wtopisz mniej kasy i będziesz bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Pygar

Witam, planuję kupić pierwsze stereo z prawdziwego zdarzenia, a jako że jestem totalnym laikiem w tym temacie, to mam pytanie: czy zestaw Dali Zensor 7 + PMA 720 + DNP 720 będzie ok? Preferencje muzyczne to heavy/hard rock, trochę klasyki/pop. Pomieszczenie ok. 18m.

Z góry dzięki za pomoc

Na naprawdę dobry początek będzie ok! Dali z zasady robiło solidne paczki choć tych nie słuchałem, ale denony są w swej cenie mistrzami.

Na naprawdę dobry początek będzie ok! Dali z zasady robiło solidne paczki choć tych nie słuchałem, ale denony są w swej cenie mistrzami.

Dzięki za odpowiedź :)

• Pokaż nowe odpowiedzi