Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

FA i FE to nowsze wynalazki Sony, znacznie ciezej wsrod nich znalezc udany model, chociaz ja np ostatnio pozytywnie sie zaskoczylem TA-FE900R ale dla mnie za malo mocy ma ten piecyk za to przyjemny dzwiek calkowicie nie podobny do typowego brzmienia mosfetow

Witam,

poszukuję wzmacniacza do zestawu głośników 5.0 Philipsa(FB975). Wcześniej grały z Technicsem SA-AX530, ale ten postanowił się zepsuć. Do dyspozycji mam 600 zł. Jeżeli to możliwe, chciałbym, aby wzmacniacz miał TOSLINKa.

Potrzebuje tylko czegoś, co napędzi głośniki, żadne inne funkcje nie są mi potrzebne(oprócz tego TOSLINKa). Czy to będzie amplituner czy wzmacniacz, nie robi mi różnicy.

Kiedyś dawno kupiłem amplituner kina domowego Kenwood KRF-V6030D. Jak na tamte czasy miał wszystkie potrzebne dekodery, wyjście optyczne i koakcjalne, moc 5x100W. Niby wszystko OK. Ale niestety zaczął się "zawieszać" - po wyłączeniu soft i przejściu w stan uśpienia raz na jakiś czas przestawał reagować na jakiekolwiek przyciski, również wyłączenie i włączenie głównym przyciskiem nic nie dawało, trzeba było użyć kombinacji do przywrócenia ustawień fabrycznych, po czym znowu trzeba było konfigurować ustawienia głośników i całą resztę. W końcu przestałem go w ogóle wyłączać i działał 24h/d, ale pobierał też sporo prądu (w spoczynku jakieś 50W).

A do tego, pomimo odpowiedniej mocy, grał tak sobie.

Po pewnym czasie zaczął mnie drażnić i kupiłem wtedy stary wzmacniacz Onkyo A8450, w którym jedyna bardziej "zaawansowana" elektronika sterowała chyba wyłącznie podświetlaniem wyboru źródła. ;-)

Okazało się, że stare 2.0 grało nieporównywalnie lepiej i oczywiście się nie w nim nic nie zawieszało, bo nie miało co.

Od tej pory stałem się nieco uprzedzony do amplitunerów nafaszerowanych "cudowną" elektroniką. Im prostsza konstrukcja - tym bardziej niezawodna i tym lepsza. Gdybym miał teraz kupować wielokanałowy wzmacniacz, wolałbym już chyba wzmacniacz bez żadnych dekoderów, tylko z wejściami analogowymi, a dekoder podłączyłbym oddzielny. I nie musi mieć pilota - dwa kroki z kanapy mogę zrobić. :-)

Tak to już jest, że zdecydowana większość amplitunerów gra poniżej krytyki względem "zwyczajnych-budżetowych" wzmacniaczy stereo i nijak tego nie da się przeskoczyć.

Kiedyś w pewnym salonie audio, leniwy sprzedawca podłączył mi kolumny jakie chciałem posłuchać do amplitunera, który został po poprzedniej prezentacji systemu kina domowego.

Całość zagrała " jakby koń l.ł na blachę " - dosłownie :-).

Podmiana na najtańszy wzmacniacz marki "X" dała ogromną poprawę w każdym aspekcie brzmienia.

Pozdrawiam

Pygar

Od dawna wiadomo że amplituner nigdy tak nie zagra w stereo jak nawet tańszy wzmacniacz. Ale amplituner ma to do siebie że łatwo jest go podłączyć do innych urządzeń audio-video.

Szukam wzmacniacza do arcus as4, obecnie graja z pioneerem a447 i szukam czegos co bedzie troche ocieplalo brzmienie zestawu. Budzet mysle okolice 300-400zl.

Szukam wzmacniacza do arcus as4, obecnie graja z pioneerem a447 i szukam czegos co bedzie troche ocieplalo brzmienie zestawu. Budzet mysle okolice 300-400zl.

Philips FA-890 lub Marantz PM-66

Na wstępie chciałbym się przywitać jako że to mój pierwszy post na forum.

Potrzebował bym wzmacniacz tak do +-500zł , bedzie on współpracował z kolumnami canton gle 409. Całość bedzie wykorzystywana do filmów i słuchania muzyki (drum&bass)

Witam,

Poszukuję nowego wzmacniacza, wcześniej miałem yamaha ax-500 ale już się wysłużył i niestety powoli kończy swój żywot... Poszukuję jakiegoś używanego wzmacniacza za około 500 zł. Wzmacniacz miałby grać z kolumnami Indiana line nota 550. Słucham głównie jazzu oraz bluesa. Rozglądałem się za wzmacniaczem onkyo integra 8650, ale boje się takiego trochę mułowatego basu, który w nich słuchałem wolę bas taki krótki i dynamiczny. W moich rozważaniach też pojawił się harman kardon jakiś model "pm" Jaki wzmacniacz byście mi polecili? Dźwięk yamahy przypadł mi do gustu, to może poszukać coś z yamahy za tą cenę? Może polować na ax-700? Prosiłbym o radę

Harmany są OK ! Polecam HK 650, 6500, 670, 680, 6800. Ale uwaga - musi być to seria HK a nie PM. Występują pod tymi samymi numerami, a seria PM jest ogólnie beznadziejna.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Mam pytanie czy opłaca się zamieniać wzmacniacz nad 7240pe na pioneer a30 (cena 250zł na a30)?.

Na początek poczytaj: http://audio.com.pl/testy/pioneer-a-30:2

• 2 tygodnie później...

Witam

postanowiłem założyć ten temat ponieważ od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem hmm zestawu stereo lub kina domowego.

Czytałem już trochę postów i widzę że ludzie znają się w tym temacie dlatego jestem ciekawy Waszego zdania i liczę na to, że z waszą pomocą wybiorę coś z

Ogólnie to raczej nie znam się na muzyce i sprzęcie, słucham hh rock r&b do tej pory służą mi głośniki (logitech z-2300) podłączone do tv które wcześniej miałem do kompa, od jakiegoś czasu zaczęła mi przeszkadzać

hmmm dudnienie muzyki w tych głośnikach. Zastanawiam się nad złożeniem zestawu składającego się z amplitunera i na początek dwóch kolumn z czasem ewentualna rozbudowa do 5.1, mój budżet na ten cel to jakieś 600zł więc nie wiele, ale nie oczekuję nie wiadomo czego od tego zestawu a na pewno każdy będzie lepszy niż dotychczas, może z czasem pogłębię swoją wiedzę i doświadczenia i moje wymagania będą większe i bardziej sprecyzowane.

Trochę danych technicznych pomieszczenie ma 20-25m problemem jest to że mam stolik to tv ale nie mam miejsca obok na głośniki podłogowe więc raczej tylko jakieś monitory + ew. głośnik centralny.

Muzykę będę odtwarzał z kompa tv no i czasem radio, chciałbym ten zestaw skompletować z mojego miasta czyli Poznania, bo nie chce się bawić w przesyłki no i sprawdzić w miarę możliwości na miejscu,

znalazłem trochę ofert na olx, ale jednak nie mam takiej wiedzy aby się zdecydować na coś konkretnego. Liczę na pomoc w tym temacie i wyrozumiałość dla nowego usera.

Pozdrawiam

Ps. nie wiem czy jest to dobre miejsce ale nowy temat nie został zamieszczony.

Do komputera kup monitory aktywne - np. Taga Harmony TAV-500B.

Sprzęt dzielony w tej cenie będzie bardzo kiepskiej jakości bo na same kolumny pasywne powinieneś przeznaczyć 900 zł a na wzmacniacz 600 zł.

Trochę budżet mały ale wykonalny.Moja propozycja na dobry początek z audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub np.

Ukryta Zawartość

czy też inny z denonów .

Głośniki np Heco,które spokojnie dadzą radę na Twój pokój:

Ukryta Zawartość

lub któryś model z Cantonów :

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Nie sprawdzałem skąd sprzedawcy są ale jeśli udzielają gwarancji rozruchowej to nie należy się bać .Wiadomym jest,że lepiej jest odebrać osobiście bo daje to możliwość odsłuchu ale wymieniony tu sprzęt i tak deklasuje to co miałeś do tej pory i może stanowić na początek przyzwoite hi-fi no i mieścisz się w budżecie choć zapewne przydał by się jakiś dac jeśli to z kompa ma iść.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez noel555

Dzięki za propozycję noel555, szczerze mówiąc to przeglądając oferty na allegro i olx nie spotkałem się z tymi markami oczywiście po za denonem.

Znalazłem w garażu starą wieżę może mógłbym na początek wykorzystać głośniki od niej, zwiększyć budżet na amplituner z wbudowanym wzmacniaczem (nie mam radia)

a z czasem może za miesiąc dwa kupić jakieś głośniki pytanie czy to ma sens? Kolega polecał mi Tannoy m1.

To wieża którą posiadam

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że w przyszłości chciałbym zakupić jakiś gramofon i słuchać winyli, na chwilę obecną będzie to muza z kompa jak i cd no i filmy z tv a czasem blu-ray.

Nie wiem czy na takim sprzęcie będzie słychać różnicę między odtwarzaniem mp3 a cd?

Ukryta Zawartość

Jaki mocny, lekko ocieplony wzmacniacz brać pod uwagę do 1000pln?

Onkyo A8870, marantz PM 80, jakieś propozycje?

Wymagania to 80-100 W w 8 ohm, dynamiczna moc do 300 W na kanał.

Edytowane przez cygaret

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Trochę budżet mały ale wykonalny.Moja propozycja na dobry początek z audio:

Ukryta Zawartość

lub np.

Ukryta Zawartość

czy też inny z denonów .

Głośniki np Heco,które spokojnie dadzą radę na Twój pokój:

Ukryta Zawartość

lub któryś model z Cantonów :

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Nie sprawdzałem skąd sprzedawcy są ale jeśli udzielają gwarancji rozruchowej to nie należy się bać .Wiadomym jest,że lepiej jest odebrać osobiście bo daje to możliwość odsłuchu ale wymieniony tu sprzęt i tak deklasuje to co miałeś do tej pory i może stanowić na początek przyzwoite hi-fi no i mieścisz się w budżecie choć zapewne przydał by się jakiś dac jeśli to z kompa ma iść.

Posłuchaj noela555 i daj sobie spokój z głośnikami od tej wieży- to nie ma sensu, co do wzmacniacza to miałem denona pma 500v i jak za taka kaskę to naprawdę świetny wzmacniacz. Ps. pamiętaj, że amplitunery zagrają dużo gorzej niż zintegrowany wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj noela555 i daj sobie spokój z głośnikami od tej wieży- to nie ma sensu, co do wzmacniacza to miałem denona pma 500v i jak za taka kaskę to naprawdę świetny wzmacniacz. Ps. pamiętaj, że amplitunery zagrają dużo gorzej niż zintegrowany wzmacniacz

Dziś znalazłem PIONEER VSX 819H (299zł) i tutaj w ogłoszeniach YAMAHA RX-V371 (250zł), tego denona 500v ciężko dostać, ale w sumie to mam mętlik już.

Dziś znalazłem PIONEER VSX 819H (299zł) i tutaj w ogłoszeniach YAMAHA RX-V371 (250zł), tego denona 500v ciężko dostać, ale w sumie to mam mętlik już.

Nieprawdą jest, że tego denona ciężko kupić, co jakiś czas na alle.. się pojawiaja oferty

Jaki mocny, lekko ocieplony wzmacniacz brać pod uwagę do 1000pln?

Onkyo A8870, marantz PM 80, jakieś propozycje?

Wymagania to 80-100 W w 8 ohm, dynamiczna moc do 300 W na kanał.

Marantz PM-80 to dla mnie zupełna porażka. Wolałbym Marantz PM-8200, 78, Yamaha AX-892 czy Nad 352.

Wiesz oczywiscie że moc wzmacniacza nie jest jedynym parametrem odpowiedzialnym za wysterowanie kolumn i że czasami słabszy wzmacniacz wysteruje kolumny dużo lepiej niż inny dużo mocniejszy ?

Znalazłem w garażu starą wieżę

Ten wątek zmierza wyraźnie w kierunku : jak kupić sobie śmieciowy sprzęt i cieszyć się okropnym dźwiękiem. To nie są dobre rozwiązania.

Ten wątek zmierza wyraźnie w kierunku : jak kupić sobie śmieciowy sprzęt i cieszyć się okropnym dźwiękiem. To nie są dobre rozwiązania.

Może warto pomyśleć, że nie każdy chce od razu przesiadać się z malucha do mercedesa i wystarczające jest auto klasy średniej, nawet słaby wzmacniacz i kolumny będą lepsze niż to co mam obecnie.

Nie każdy ma takie wymagania no i przede wszystkim możliwości.

Może warto pomyśleć, że nie każdy chce od razu przesiadać się z malucha do mercedesa i wystarczające jest auto klasy średniej, nawet słaby wzmacniacz i kolumny będą lepsze niż to co mam obecnie.

Nie każdy ma takie wymagania no i przede wszystkim możliwości.

Dokładnie o tym mówię - bo każdy początkujący robi ten błąd. My nie mówimy tu o przesiadce z malucha do mercedesa (!) tylko przesiadce z malucha do trabanta. Więc po prostu nie wiem czy warto na to wywalać pieniądze.

Już bym wolał podłączyć do komputera monitory aktywne.

Dzięki za propozycję noel555, szczerze mówiąc to przeglądając oferty na allegro i olx nie spotkałem się z tymi markami oczywiście po za denonem.

Znalazłem w garażu starą wieżę może mógłbym na początek wykorzystać głośniki od niej, zwiększyć budżet na amplituner z wbudowanym wzmacniaczem (nie mam radia)

a z czasem może za miesiąc dwa kupić jakieś głośniki pytanie czy to ma sens? Kolega polecał mi Tannoy m1.

To wieża którą posiadam

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że w przyszłości chciałbym zakupić jakiś gramofon i słuchać winyli, na chwilę obecną będzie to muza z kompa jak i cd no i filmy z tv a czasem blu-ray.

Nie wiem czy na takim sprzęcie będzie słychać różnicę między odtwarzaniem mp3 a cd?

IMHO różnice w brzmieniu wzmacniacza od większej wieży i słabego wzmacniacza stereo będą zdecydowanie mniejsze, niż różnice pomiędzy kolumnami większej wieży i choćby małymi udanymi monitorkami, jak wspomniane Tannoye M1.

Jeżeli masz ograniczony budżet, w pierwszej kolejności zainwestuj w kolumny. To kolumny grają. Wzmacniacz ma jedynie stosunkowo wiernie zwiększyć amplitudę sygnału.

[edit]

Tylko, że ta JVC z linku to nie jest "większa wieża", tylko wieża do kuchni. Sam nie wiem, ale jednak najważniejsze są głośniki, a Tannoy M1 można przy odrobinie szczęścia kupić za 300 zł (w zeszłym roku za tyle kupiłem do słuchania w pracy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rabin-hood

Marantz PM-80 to dla mnie zupełna porażka. Wolałbym Marantz PM-8200, 78, Yamaha AX-892 czy Nad 352.

Wiesz oczywiscie że moc wzmacniacza nie jest jedynym parametrem odpowiedzialnym za wysterowanie kolumn i że czasami słabszy wzmacniacz wysteruje kolumny dużo lepiej niż inny dużo mocniejszy ?

Justas a Yamaha AX-892 zagra dźwiękiem dociążonym/wypełnionym/ocieplonym? nie suchym/technicznym/chirurgicznym

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi