Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

np ?

Dużą konkurencją jest PM66SE KI

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam. Stoję przed wyborem wzmacniacza stereo, może być używany.

Kolumny: Acoustic Energy AE120

Pokój: 6x5m

Muzyka: Szeroko pojęty rock, czasem muzyka klasyczna.

Wzmacniacz musi mieć pilota.

Co polecacie?

Moje typy:

Xindak A-06

Cambridge Audio Azur 640A

NAD C315BEE

Z góry dzięki za pomoc.

Creek niestety jest praktycznie niedostępny. Najbardziej w sumie mnie interesuje porównanie Xindak vs Nad. O Cambridge Audio słyszałem bardzo różne opinie, co mnie nieco odrzuca.

Jest na forum już taki temat, ma ładnych parę stron polecam przeczytać. Sam jeszcze tydzień temu go studiowałem z tym że ja szukałem niekoniecznie z pilotem dlatego wybór padł na coś innego.

Z tych trzech wymienionych też wybrałbym Xidaka, był ostatnio taki na allegro cenie.

Dzięki za odpowiedzi. Przeszukałem forum, Xindak wydaje się być dobrym wyborem, jednak jedyne co mnie nieco zniechęca to brak jakiejkolwiek możliwości skorygowania barw. Chwilowo używam amplitunera Yamahy rx-v757, jednak jako że używam sprzętu głównie do odsłuchu muzyki w stereo zdecydowałem się sprzedać Yamahe. Domyślam się, że różnica pomiędzy amplitunerem a wzmacniaczem stereo będzie znaczna? Dźwięk oferowany przez Yamahe podoba mi się, jednak w cięższej muzyce jest nieco zbyt ostro i krzykliwie, słuchanie spokojnego rocka to czysta przyjemność. Niestety nie mam możliwości odsłuchu Xindaka, dlatego pytam ;)

> "brak jakiejkolwiek możliwości skorygowania barw"

to raczej zaleta, jak przyzwyczaisz się do takiego naturalnego odsłuchu nie będzie powrotu do regulacji barwy +13db Bass i +13dB Treble ;)

Pewnie tak ;)

Xindak w porównaniu do amplitunera Yamahy będzie dużym postępem?

Odtwarzacz CD jaki posiadam również niestety nie jest najwyższej klasy - Onkyo DX-7211, jednak sądzę że na razie wystarczy ;)

Nie jestem audiofilem, więc trochę boję się tego braku regulacji, Xindaka nie mam jak przesłuchać, ale w najbliższych dniach przesłucham NADa c315BEE i jeszcze pomyślę ;)

Przyznam się szczerze, że na pierwszym miejscu stawiam jakość dźwięku, ale mimo wszystko wygląd wzmacniacza też ma znaczenie. Dlatego też mam pytanie co do wzmacniaczy Onkyo. Co o nich sądzicie? ;)

Realnie zastanawiam się nad NAD'em C315BEE i Onkyo A-9511 lub może A-9711.

Arcamy są trudno dostępne niestety :/

D4ncer, 22 Mar 2010, 23:56

>Trudno bedzie w tej znalezc cos z wiekszymi jajami niz Arcam Alpha 9 (prosze Was, nawet nie

>porownujcie do niego Xindaka...).

nadal Pański wzmacniacz nie został sprzedany? Nie ładnie :-)

Niestety w moim przypadku pilot jest niestety wymagany ;)

Pomożecie w sprawie tego Onkyo? Nie chciałbym się zawieść, a jakoś mam sentyment do tej firmy, choć właśnie wzmacniaczy nie znam.

• Redaktorzy

do listy dorzuciłbym trochę droższego Advance Acoustic MAP 101 - świetna budżetowa integra. Miałem okazję rzucić uchem oraz okiem (zarówno z zewnątrz jak i w środku). Jakby miało toto logo Musicala to spokojnie wycenili by ją spokojnie na 5kzł. Co prawda pojemności filtrujące nie powalają, ale z łatwymi do wysterowania kolumnami nie ma się czego wstydzić.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

do listy dorzuciłbym trochę droższego Advance Acoustic MAP 101 - świetna budżetowa integra. Miałem okazję rzucić uchem oraz okiem (zarówno z zewnątrz jak i w środku). Jakby miało toto logo Musicala to spokojnie wycenili by ją na 5kzł ;-) Co prawda pojemności filtrujące nie powalają, ale z łatwymi do wysterowania kolumnami nie ma się czego wstydzić.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

jestem z łodzi w tym momencie mam u siebie nad 315 bee z pilotem arcam diva a65 z pilotem i rotel 01 który jest bez pilota masz czas? mieszkasz nie daleko? zapraszam, odsłuchaj i sam zdecyduj.

Jeżeli mogę "dorzucić" swoje skromne "trzy grosze"

w przedziale ok 1000 zł ze wzmacniaczy nowych lub prawie nowych, wszystko to będzie jeden podobny tzw budżetowy dźwięk niestety, a różnice raczej niewielkie, jeden zagra odrobinę cieplej, inny odrobinę ostrzej...

ot co, nie da się tego przeskoczyć, więc obstawiałbym za tzw "wybitnymi" konstrukcjami w danym zakresie cenowym.

Tylko co oznacza "wybitne"? marketing producenta,

bo kosztów w danym pułapie cenowym się nie pokona, niestety, stąd, tak jak powyżej napisałem, różnice między poszczególnymi egzemplarzami będę niewielkie, no chyba że się trafi na jakąś totalną "porażkę" która wyszła spod znaku jakiejś firmy.

Inaczej sprawa ma się w sprzęcie używanym. W ok 1.000 zł można już znaleść niegdyś uznane konstrukcje, które znajdowały się w dużo wyższym przedziale cenowo - klasowym

I tak za 1000zł to już Audiolaba z serii 8000 można trafić, myślę że to wybitna konstrukcja.

Można szukać innych "kultowych" klocków, lub ...

można rozejrzeć się za używaną chińską lampką, która pobije te wszystkie zachwalane NAd-y, Rotele, Denony, Cambridge..., Onkyo i wiele innych.

Oczywiście najważniejsze - gra cały system

Jestem z Katowic, ale na odsłuch NAD'a jestem już umówiony, więc nie ma problemu, ale dzięki za propozycję ;) Wiadomo, że 1000zł to niedużo, ale wzmacniacz w tej cenie zagra lepiej od amplitunera Yamahy. Przynajmniej tak mi się wydaję ;) Przedtem miałem wzmacniacz Technics su-v500 z procesorem graficzny, który nieco poprawiał jakość dźwięku, ale i tak to byłą kompletna porażka.

Jak z pilotem, to Rotel RA-02, choć trudno go upolować do 1000zł.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Podepnę się pod wątek.

Możecie podesłać jakieś linki lub podać nazwy takich lamp do 1000 zł, które są warte większej uwagi?

Przesłuchałem ostatnio kilka wzmacniaczy w cenie do 1000 zł, Musical Fidelity E10 (na nim w tej chwili gram), NAD C340, NAD C320BEE, Rotel RA 960BX, Rotel RA 971.

971, C340 i C320BEE odsłuchiwałem na Dynaudio (modelu nie pamiętam, w każdym bądź razie niższy model - monitory, za odtwarzacz robił Exposure - porównanie bezpośrednie na tych samych utworach.

Natomiast E10 i 960BX porównywałem u siebie z Beresforda TC-7510 oraz CD Rotela 965BX, kolumny DIY projektu Troelsa Gravesena 3W Classic na Seasach.

Z tych dwóch porównań wyszło ewidetnie na moje ucho i jeszcze paru innych osób, że z pierwszego porównania najlepiej się słuchało NAD C340, natomiast z drugiego Musical Fidelity E10 był lepszy od 960BX.

Także po świętach prawdopodobnie zrobię porównanie na tym samym sprzęcie NAD C340, który bardzo mi się spodobał z Musicalem u siebie w domu.

Ale mimo wszystko chodzi mi od dłuższego czasu po głowie lampa, bo moje głośniki ponoć świetnie by się na dały, a jeszcze nie było mi dane posłuchać wzmacniacza lampowego.

Rotel wydaje się być całkiem ciekawą propozycją, najgorzej z dostępnością :/ Wiem że dalej pytam o to samo, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi jak wypadają Onkyo w porównaniu do NAD'ów, Rotelów itp. ;)

Nie zaczynaj zabawy w stereo od Onkyo,zdeprawujesz swój aparat słuchowy.Kazdy Nad oraz Rotel zagra lepiej niż.A jeżeli upierasz sie przy Onkyo to tylko seria Integra.

• Pokaż nowe odpowiedzi