Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak jak mówisz Rafał :) Marantz PM68 wygląda bardzo obiecująco, ale może być problem z dostępnością :( Miałeś może do czynienia z Harman/Kardon na tych kolumnach?

Niestety. Jak nie mozesz trafic PM68 to szukaj blizniaczych PM78, PM7000, PM7200, PM8000. To jest to samo tylko w innej obudowie. Oczywiscie sa drozsze, bo nieco ladniejsze i mlodsze, chodzi o modele czterocyfrowe. Niedawno byly PM68 na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poczekaj kilka dni i przegladaj codziennie allegro.

Lub:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Przepraszam, że trochę dubluję pytanie (zadałem je też w Klubie AE, ale tam ruch jest zdaje się znikomy).

Posiadam AE Aegis Evo 3, grają ze wzmacniaczem Arcam Alpha 7, cd Harmana HD750 i adapter Technics sld2. Mam pytanie odnośnie wymiany wzmacniacza. Słucham tak mniej więcej: 40% rock, hard rock, metal, 30% jazz, 30% muzyka klasyczna. Na Arcamie jazz i muzyka klasyczna wypada bardzo dobrze. Jednak metal, czy ostrzejszy rock o ile płyta nie jest jakoś super zrealizowana to porażka. Szeleszcząca góra, brak mięsa na średnicy. Na co zmienić tego Arcama? Dużo ludzi poleca NADa. Czy taki NAD 3020, c315, lub c352 byłyby oki? A może jakiś harman? Np. HK 670. Tylko czy te wzmacniacze nie będą o klasę niższe od Arcama? Tylko jak te wzmacniacze wypadną w klasyce? Czytałem też że ktoś miał Evo 3 z Musical Fidelity E10, tylko czy w ciężkim graniu ten wzmacniacz nie będzie za powolny? Może jakieś inne propozycje?

wiec tak, wzmacniacz moze dla niektorych wydawac sie przyzwoitym, ale twoje problemy to glownie jego wina, stare wintage konstrukcje (nie wszystkie ale spora czesc) mialy to do siebie ze prezentowaly przyzwoity bas, scene ale wysokie lezaly i czesto mialy tzw. ocieplenie, tak samo jest w przypadku sony,

jesli chcesz miec dobra gore to sprawdz denona harmana, moze rotela, oczywiscie najlepiej z gornej polki sprzet ww marek, a i przedewszystkim najpierw posluchaj bo moze byc mimo dobrej gory gorzej od sony...

A co myślisz o Marantzach podobnież one ładnie grają średnicą, i wysokimi. jeżeli chodzi o Harmana, to troszkę się obawiam, bo słyną z efekciarstwa (ładnie to się sprawdza przy elektrycznej muzyce), ładnego basu dużej dynamiki, ale z dusza to przy jazzie, Smooth, czy rocku to już bywa różnie?

Tak czy owak, czy masz jakieś konkretne wzmaki na myśli z tych marek, które polecałeś?

Pozdrawiam

Na początku witam szanowne grono. Przyznaję, że korzystam z forum dość długo, ale to mój pierwszy post.

Potrzebuję wzmacniacz w zakresie 200-280 zł (z przesyłką) do następującego zestawu:

Źródło: Technics SL-PG480A

Głośniki: Tonsil Sub Sat

Muzyka: wszelakie odmiany rocka

Pomieszczenie: ok. 10 m2

Nie mam niestety dużego doświadczenia ze sprzętem stacjonarnym. Do tej pory interesował mnie odsłuch słuchawkowy. Gubię się w oznaczeniach, rocznikach itp. Wiem tylko, że Onkyo A 8015 z tym zestawem brzmi trochę bez charakteru, ale może za dużo wymagam głośników. Najprościej byłoby wybrać coś z obecnej oferty z allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś jeszcze? Dobrze żeby był w miarę kompaktowy. Pomożecie? Podpowiecie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam chciałem się dowiedzieć jaki wzmacniacz był by najlepszy do kolumn Tonsil Altus 300?.Słucham muzyki z lat 80-tych z gatunku Italo& Euro Disco i inne popowo-rockowe zespoły,dziękuje za rady pozdrawiam

Niestety. Jak nie mozesz trafic PM68 to szukaj blizniaczych PM78, PM7000, PM7200, PM8000. To jest to samo tylko w innej obudowie. Oczywiscie sa drozsze, bo nieco ladniejsze i mlodsze, chodzi o modele czterocyfrowe. Niedawno byly PM68 na allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poczekaj kilka dni i przegladaj codziennie allegro.

Lub:

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że zakup PM68 będzie graniczył z cudem.. Na allegro pojawia się bardzo rzadko, a pozostałe modele są dość drogie - cena ok. 1500zł. Chyba jednak zaryzykuję i kupie Harman/Kardon pm655-vxi. Jak myślicie, opłaca się ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początku witam szanowne grono. Przyznaję, że korzystam z forum dość długo, ale to mój pierwszy post.

Potrzebuję wzmacniacz w zakresie 200-280 zł (z przesyłką) do następującego zestawu:

Źródło: Technics SL-PG480A

Głośniki: Tonsil Sub Sat

Muzyka: wszelakie odmiany rocka

Pomieszczenie: ok. 10 m2

Nie mam niestety dużego doświadczenia ze sprzętem stacjonarnym. Do tej pory interesował mnie odsłuch słuchawkowy. Gubię się w oznaczeniach, rocznikach itp. Wiem tylko, że Onkyo A 8015 z tym zestawem brzmi trochę bez charakteru, ale może za dużo wymagam głośników. Najprościej byłoby wybrać coś z obecnej oferty z allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś jeszcze? Dobrze żeby był w miarę kompaktowy. Pomożecie? Podpowiecie?

Przede wszystkim wyrzuć kolumny.

W tej chwili masz na allegro :

Wzmacniacze :

Rotel RA930 - 330 zł

Yamaha AX570 - 390 zł

Yamaha AX470 - 299 zł

Kolumny podstawkowe :

Arcus TS100 - 250 zł

Mordaunt Short MS3.30 - 400 zł

Quadral Dauphin - 449 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myślisz o Marantzach podobnież one ładnie grają średnicą, i wysokimi. jeżeli chodzi o Harmana, to troszkę się obawiam, bo słyną z efekciarstwa (ładnie to się sprawdza przy elektrycznej muzyce), ładnego basu dużej dynamiki, ale z dusza to przy jazzie, Smooth, czy rocku to już bywa różnie?

Tak czy owak, czy masz jakieś konkretne wzmaki na myśli z tych marek, które polecałeś?

Pozdrawiam

marantzow nie sluchalem wiec nie wiem jedynie z opinii slyszalem ze daja rade z wysokimi takie jak PM68 jak i PM17 co do PM75 i PM80 nie jestem pewien te lepiej przesluchac bo moze sie okazac ze wszystko fajnie ale gora slaba

Harmana do jazzu w sumie nie polecam wlasnie lepiej do elektronicznej muzyki lub przetwarzanej elektronicznie, ale moge polecic swojego Sansui AU-X711 gora dobra i jakosc w swojej cenie rewelacyjna zarowno do jazzu jak i rocka jak i kazdej innej muzyki (ale to juz koszta 1000-1500zl no i trudno dotepny sprzet)

z harmana np 680 slyszalem i bylo ok, rotela 980 tez ok chociaz to podobna klasa a harman tanszy, denony maja ok gore ale to przecietne wzmacniacze...

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Przede wszystkim wyrzuć kolumny.

(...)

Dziękuję za odpowiedź. Z różnych powodów, póki co, jestem poniekąd skazany na te kolumny. Dlatego pytam o wzmacniacz możliwie dostosowany do nich, z którym zagrają w miarę swoich możliwości.

Edytowane przez mariw

Dziękuję za odpowiedź. Z różnych powodów, póki co, jestem poniekąd skazany na te kolumny. Dlatego pytam o wzmacniacz możliwie dostosowany do nich, z którym zagrają w miarę swoich możliwości.

No tak. Ale żaden wzmacniacz z nimi dobrze nie zagra (i to nie z winy wzmacniacza). Kupowanie do nich drogiego wzmaka to wyrzucanie pieniędzy w błoto. A zakup w/w wzmaka i kolumn jest podany w budżecie niższym niż założyłeś na sam wzmak. A różnica będzie drastyczna.

JVC AX-1100

Ukryta Zawartość

wie ktoś coś na jego tema, bo udało mi się znaleźć tylko iż był to bodajże najwyższy model w 87r. Wygląda świetnie ale nigdzie nie ma nic na temat jego brzmienia.

Ukryta Zawartość

Obawiam się ze za wiele się na jego temat nie dowiesz. Jakieś 2 tygodnie temu poszukiwałem jakichkolwiek informacji na temat starszego brata 1100 czyli 900. Kupiłem w zasadzie w ciemno, i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem na podstawie zdjęć wnętrza. Nie wypowiem się na temat jego grania bo jest podpięty do tragicznych rupieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) google przetlumaczy

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

JVC AX-1100 http://picasaweb.google.com/altonzasx/JVCVICTORAX1100#

wie ktoś coś na jego tema, bo udało mi się znaleźć tylko iż był to bodajże najwyższy model w 87r. Wygląda świetnie ale nigdzie nie ma nic na temat jego brzmienia.

To bardzo kiepski wzmacniacz. Jeden z najgorszych jakie znam. Gorszy był tylko HK 6100.

Ten wzmacniacz 530eS nie jest zły. To awaryjny model ale skoro wszystko działa to go zostaw. Problemem jest cd CDP-XE modele do numeru 700 to krótko mówiąc totalne złomy nie nadajace sie do niczego. Graja jasno, płasko, ostro z sybilantami.

witam chcialem sie podzielic wrazeniami !!!!! dzis przyszedl mi tripath tp21 ,kupilem go z rekomendacji kolegi elektronika i zarazem audiofila , sceptycznie podszedlem do tego urzadzenia , no i dzis podlaczylem pod kefy iq30 i powiem tyle zakonczcie poszukiwania wzmacniaczy do 2 tys , bo zaden nie zagra jak to male gowno , gra to przepieknie przejrzyscie ,dynamicznie , nasycenie barw a co za tym idzie roznorodnosc dzwiekow jest bardzo duza , przestrzen tez jest niczego sobie chociaz mam kolumny ktore slyna z dobrej przestrzeni mimo to wzmaniaczyk wypas , ma moc 2x15 wat i wiadomo nie pogramy jak na wzmacniaczu 2x100 ale w domowych warunkach czy np do firmy no to cos pieknego wynalazek !!!!! do tego bardzo tani ja dalem 280 zl z przesylka a wybija wzmacniacze z duzo drozszego przedzialu cenowego , mam pioneera za ktorego dalem 2,5 tysiaca model a91d i powiem ze gdyby nie moc to jakosc szczegolowosc lepsza z tripatha ,do wad mozna zaliczyc to iz tripatha najlepeij podlaczyc do skutecznych kolumn najlepiej powyzej 90 decybeli , ale moje kefy ktore maja 89 tez swietnie sobie daja rade , stereo z tripada tez jest wysokiej proby no co tu duzo gadac panowie jezeli sobie cenisz nie sile bassu nie glosnosc tylko jakosc przestrzen dobre stereo dynamike( oczywiscie trzeba tez podlaczyc do srednich kolumn bo na syfach to podlaczysz sprzet za 10 tys i tez nie bedzie gralo ) itp i sluchsz nie za glosno muzyki to nie szukaj starego wzmacniacza tylko kup tripatha bez dwoch zdan jest to gwarancja dobrego brzmienia za kolosalnie male pieniadze !!!!! jak cos moge pomoc zapraszam gg 9238840 , naprawde jestem pod wielkim wrazeniem i polecam do blokow jezeli mieszkasz w blokach a nie mozesz za glosno walic to tripath jest najlepszy !!!!!!!troche dzwinie to napsialem ale polecam !!!!!!

ment0s do JPW 910 sprawdź Cambridge cos z nowszych serii, słuchałem moich starych 1010 z modelem 640(chyba) i było idealnie, Yamaha trochę za łagodna, a Ty potrzebujesz wzmacniacza i mocnymi skrajami

strumieniowiec, lampy i tuby

reaper masz racje sony xe rzeczywiscie graja mizernie !!!!! tak jak napisales plasko ,jasno itp , nadaja sie tylko do slabych systemow !!!!!!

do altus 300 na 100% najlepsza bedzie diora 704 !!!!!

mariw nie ma co wydawac kasy na wzmacniacz do tego zestawu , kiedys tez kupilem sat 1.1 i zestaw ten mizernie gral wysokie tony bardzo suche ,srednie ok , bass dla mnie slaby !!!! sprzedaj ten zestaw i w malych pieniadzach mozesz kupic tannoy m1 i te kolumienki zagraja juz duzo lepiej od sat 1.1 pod kazdym wzgledem !!!!

witam chcialem sie podzielic wrazeniami !!!!! dzis przyszedl mi tripath tp21 ,kupilem go z rekomendacji kolegi elektronika i zarazem audiofila , sceptycznie podszedlem do tego urzadzenia , no i dzis podlaczylem pod kefy iq30 i powiem tyle zakonczcie poszukiwania wzmacniaczy do 2 tys , bo zaden nie zagra jak to male gowno...

Wklejam stronkę producenta tych wzmaków, bo ostatnio poszerzyła się im nieco oferta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Chciałbym zmienić wzmacniacz, a że nie znam się na tym za bardzo dlatego Was proszę o opinie. Obecnie używam rotel 820ra + canton 407gle + kenwood dp3090. Ostatnio usłyszałem jak grają moje kolumny z Harman Kardon avr451 i doszedłem do wniosku, że mój rotel jednak nie jest taki fajny jak myślałem. Pokój ma ok 18m2, słucham różnej muzyki oprócz techno, metalu, reagge pewnie:) Zależy mi na tym, żeby dźwięk był przestrzenny i łagodny. Coś nowego w tej cenie będzie dużo lepsze od mojego rotelka? Znalazłem na forum parę dobrych opinii o reloop 200hr. Czy to jest dobra opcja, duża różnica w jakości? Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi.

Rotel jest wystarczająco dobrym wzmacniaczem, problem polega na tym, czy jest włączony do sieci zasilającej w odpowiedniej fazie, oczywiście dotyczy to również CD.

Pewien problem może stanowić niewielka moc tego urządzenia, lecz są do kupienia w szerokiej ofercie odpowiednie wysoko skuteczne kolumny./na alllegro/

Nie bez znaczenia jest zastosowana jakość połączeń, czyli okablowanie systemu.

Ogromną poprawę wydajności może powodować wymiana zasilającego kabla sieciowego, we wzmacniaczu jak i również w CD.

Do niewielkich mocy najlepiej zastosować kable głośnikowe wykonane technologią linki, nie litych grubych drutów, a cienkie linki, mają one większą rozdzielczość co przy niewielkich prądach przeładowywujących pojemność i indukcyjność wewnętrzną może być ważne.

dzięki 747 za odpowiedź. Piszesz o czymś o czym nie miałem pojęcia, tj o tym, że jakość podłączenia do sieci ma znaczenie. Napisz jak możesz coś więcej i co mógłbym zrobić w tym temacie. Jeżeli chodzi o kable do głośników to są jakieś OEHL BACH 2x1,5mm2 type 1061, takie mi doradził sprzedawca jak kupowałem;]. Nie chciałbym zmieniać teraz głośników, te które mam nie nadają się według Ciebie? Czym je podłączyć. Kabelek cinch to obecnie jakiś plastikowy badziew za 4pln. Wyczytałem, że rozsądnym ( cena ) rozwiązaniem będzie prolink exclusive, mam zamiar kupić. W połączeniu z komputerem chyba nie zwojuje wiele, zintegrowana jakaś prosta karta dźwiękowa na płycie. Dzięki za info i pozdro.

dzięki 747 za odpowiedź. Piszesz o czymś o czym nie miałem pojęcia, tj o tym, że jakość podłączenia do sieci ma znaczenie. Napisz jak możesz coś więcej i co mógłbym zrobić w tym temacie. Jeżeli chodzi o kable do głośników to są jakieś OEHL BACH 2x1,5mm2 type 1061, takie mi doradził sprzedawca jak kupowałem;]. Nie chciałbym zmieniać teraz głośników, te które mam nie nadają się według Ciebie? Czym je podłączyć. Kabelek cinch to obecnie jakiś plastikowy badziew za 4pln. Wyczytałem, że rozsądnym ( cena ) rozwiązaniem będzie prolink exclusive, mam zamiar kupić. W połączeniu z komputerem chyba nie zwojuje wiele, zintegrowana jakaś prosta karta dźwiękowa na płycie. Dzięki za info i pozdro.

wyluzuj kolega Ci jakies cuda wymysla ktore przy tej klasie sprzetu i przy Twoim osluchaniu sa praktycznie bez znaczenia a twoj problem jest inny, po prostu idz do sklepu przesluchaj pare wzmacniaczy w przedziale ktory Cie interesuje i kup ten ktory Ci bardziej odpowiada od rotela, ktory gra lagodniej i przestrzenniej, albo jeszcze lepiej kupic uzywany starszy sprzet lepszy do tego rotela...

Dokldnie antymalkontent. 747 radzisz gosciowi zmienic wszystko procz wzmacniacza :). Nie lepiej zrobic na odwrot?

?👈

heh no właśnie, jak to na forum każdy co innego mówi... prawdę mówiąc tak jak pisałem słuchając ostatnio moich kolumn z z hk dużą różnicę słyszałem, i mało prawdopodobne, żeby ją kable robiły. Więc co polecacie? Reelop? Strasznie tani, ale czy to będzie duży skok jakościowy? Albo dużo droższy rotel ra-o4 lub inne nowe w okolicach 1000pln. Zależy mi na tym żeby przestrzennie i miękko grało. Z odsłuchem w sklepie może być prblem nie, będę jeździł przecież po Polsce z moimi kolumnami;] pozdrawiam

heh no właśnie, jak to na forum każdy co innego mówi... prawdę mówiąc tak jak pisałem słuchając ostatnio moich kolumn z z hk dużą różnicę słyszałem, i mało prawdopodobne, żeby ją kable robiły. Więc co polecacie? Reelop? Strasznie tani, ale czy to będzie duży skok jakościowy? Albo dużo droższy rotel ra-o4 lub inne nowe w okolicach 1000pln. Zależy mi na tym żeby przestrzennie i miękko grało. Z odsłuchem w sklepie może być prblem nie, będę jeździł przecież po Polsce z moimi kolumnami;] pozdrawiam

to mozesz wziasc hk680 kosztuje ponizej 1000 (zuywany) albo nada nie pamietam dokladnie modelu chyba 326 czy cos podobnego lub starszego nada albo cos z sony ES tez powinno byc miekko albo sansui au-x701(najlepszy z wszystkich) wszystko w cenie do 1000zl uzywane

a nowe w okolicach 1000 to sobie daruj kazdy z wyzej wymieniony przebija te nowki o "duzo" a niektore o bardzo duzo

Edytowane przez antymalkontent

ok dzięki za odpowiedź. Hm, tylko sami wiecie jak jest z używkami na allegro, różnie. A w śród nowych do 1500pln też nie ma co szukać. Czyli jeżeli Was dobrze rozumiem to nowe sprzęty w okolicach 1000pln nie są wiele lepsze od rotela 820?

Czyli jeżeli Was dobrze rozumiem to nowe sprzęty w okolicach 1000pln nie są wiele lepsze od rotela 820?

Mniej wiecej. Ale za to dobry uzywany wzmak za 1000zl jest nie raz lepszy od nowego za 3 czy 4 razy tyle.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi