Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje używany wzmacniacz stereo do kwoty 600zł, który dobrze zagra z paradigmami. Obecnie mam kolumny podłączone pod yamahe rx-v661. Muzyka jakiej słucham to rock/metal/punk/reggae. Pokój ok. 14m2.

Czekam na wasze propozycje

Taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gdybym dostał troszke wcześniej te typy to najpewniej zdecydowałbym się na SONÓWKĘ

zalicytowałem jednak ten sprzęt o który pytałem

Ukryta Zawartość

podoba mi się prostota. Pociesz mnie justas32 że nie zwaliłem aż tak bardzo zakupu :]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, poszukuje używany wzmacniacz stereo do kwoty 600zł, który dobrze zagra z paradigmami. Obecnie mam kolumny podłączone pod yamahe rx-v661. Muzyka jakiej słucham to rock/metal/punk/reggae. Pokój ok. 14m2.

Czekam na wasze propozycje

Do ciepłego dźwięku :

Ukryta Zawartość

Do jasnego dźwięku :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jako początkujacy w audio proszę o radę, jaki CD ale nie Marantza, polecilibyście do PM-66 SE KI , ma to grać w pokoju 15 mkw z kolumnami Tannoy M4 Mercury.

Pozdrawiam

Adam

Taki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie,

Przyszła i na mnie pora na zmianę systemu stereo.

Od ponad dziesięciu lat używałem mini wieży jvc mx-S30 w którą tchnąłem nowe życie za sprawą Audinsta Hud mx1

Nosiłem się z zamiarem kupna używanego Pianocrafta lecz po lekturze forum doszedłem do wniosku że będą to używane pełnowymiarowe klocki.

Założenia:

Na chwilę obecną kupno samego wzmacniacza (ok 1000pln) + stare kolumny 40 Wat, 6 ohm na podstawkach o masie 15kg/szt, + DAC + interconnect Belkin Pure Av silver series.

Laptop jako transport + Flac

W miarę napływu funduszy dobiorę kolumny podstawkowe do zakupionego wzmacniacza pewnie w granicy (ok 1500 za komplet).

Pomieszczenie ok. 18 m2 3,5m x 5,5m, 3m wysokości. Kolumny ustawione na dłuższej ścianie, maksymalna możliwa odległość - 0,5 m od ściany

Preferencje muzyczne: Głównie ambitniejsza wielowarstwowa elektronika: psychille, psyambienty, neurofunk, idm w mniejszym stopniu rock psychedeliczny oraz progresywny, muzyka filmowa.

Brzmienie: preferuję granie średnicą;detaliczne, dynamiczne z dobrą separacją dźwięków oraz szybkim kontrolowanym lecz niedominującym basem. Lekko po ciepłej stronie mocy. Nie za jasno.

Nie znoszę sybilującej, natarczywej góry oraz rozlazłego basu. Nie rozumiem dlaczego ustawienie w tzw. V jest zawsze rekomendowane do muzyki elektronicznej. Jak już musiałem bawić się EQ to żeby dźwięk mnie satysfakcjonował zawsze wyciągałem środek pasma a obcinałem skraje. TB-303 Rolanda

wówczas brzmiał najbardziej mięsiście.

Żeby zobrazować posiadam sennheisery hd 598 oraz Alessandro ms1i które jako jedne z delikatniejszych z całej serii Grado dalej potrafią mnie zakłuć w ucho.

Moje obecne typy to:

Arcam Alpha 7 albo 8 - czy nie będzie za jasno?

Yamaha AX-892 bądź AX-900

Rotel RA-930

Ewentualnie coś z serii EX sony?

Który wzmacniacz byłby najbardziej "rozwojowym" w moim przypadku.

Bardzo proszę o jakieś rekomendacje.

O żadnym z wymienionych przez Ciebie wzmacniaczy nie można powiedzieć że gra ciepło - a zrozumiałem że takiego brzmienia szukasz.

Spróbuj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukasz jaśniejszego brzmienia to z Twojej listy Yamaha AX900 lub nieco cieplejsza 892. Albo Arcam Alpha 8. Ale możesz też spróbować :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wczoraj napisałem tu moje zapytanie nie uzyskawszy odp, ale trochę zmienilem koncepcję. Czy wzmak rotel 930ax i kolumny eltax liberty 5+ będą dobrym połączeniem ? docelowo planuję pylon pearl i cd maratnz cd67, jednak nie wyskrobię na razie dodatkowych 550zł na kolumny, cd nie mam teraz w ogóle, na razie jako źródło flac z kompa ( pearl docelowe, ponieważ są jedynymi w tym przedziale cenowym pasującymi wyglądem do salonu). Pokój 16m2 otwarty na małą kuchnię, slucham rock, jazz, blues i różności z muzyki elektronicznej.

wczoraj napisałem tu moje zapytanie nie uzyskawszy odp, ale trochę zmienilem koncepcję. Czy wzmak rotel 930ax i kolumny eltax liberty 5+ będą dobrym połączeniem ? docelowo planuję pylon pearl i cd maratnz cd67, jednak nie wyskrobię na razie dodatkowych 550zł na kolumny, cd nie mam teraz w ogóle, na razie jako źródło flac z kompa ( pearl docelowe, ponieważ są jedynymi w tym przedziale cenowym pasującymi wyglądem do salonu). Pokój 16m2 otwarty na małą kuchnię, slucham rock, jazz, blues i różności z muzyki elektronicznej.

Będą OK - dadzą jasne, ostre, dynamiczne brzmienie.

Witam,

Proszę o radę w temacie kupna wzmacniacza. Chciałbym wydać do 700 zł. Sprzęt może być nowy lub używany.

Póki co, chciałbym nagłośnić adapter UNITRA G600-B. Poprzedni właściciel mówił że urządzenie ma w sobie przedwzmacniacz, ale nie wiem jak to zweryfikować bo sprzęt został wyprodukowany w ZSRR, więc wszystko opisane jest po rosyjsku, a mnie w szkole już germanizowano.

Posiadam kolumny ALTUS 70.

Oczywiście najlepiej żeby sprzęt dawał możliwość podłączenia innych klezmentów, które w przyszłości zakupię.

Zastanawiałem się nad wzmacniaczem RELOOP HA-210, ale nie będę oszukiwał - błądzę w tym temacie jak pijane dziecko we mgle.

Pomocy!

Czy taki Lepaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obsłuży głośniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prośba o pomoc, od gościa który zbłądził....

głupio się przyznać, ale dałem ciała i zamiast słuchać dobrych rad, kupiłem amplituner kina domowego (marantz 1602) zamiast wzmacniacza stereo. Na system 5.1 nie starczyło kasy, więc zadowoliłem się kolumnami Celestion F28. Teraz okazuje się, że zakup dodatkowych głośników nie jest ani tani, ani prosty (celestionów serii F już nie produkują). W dodatku brakuje mi miejsca na suba, a głośnik centralny musiałby robić za podstawkę do telewizora....

Postanowiłem sprzedać tego marantza i kupić używany wzmacniacz stereo do 1000pln i najtańsze radio (słucham sporo "3"-ki, "2"-ki i RMF Classic).

Celestiony F28 bardzo fajnie grały z najtańszym Cambridge Audio Topaz AM10 (na odsłuchu Dire Straits - Brothers in Arms, oraz Kantaty Bacha) ... słuchałem droższych CA i nie słyszałem różnicy. Słuchałem wzmacniaczy NAD i nie podobało mi się to co słyszałem. Słuchałem innych kolumn i F28 grały najsympatyczniej.

Tak więc odsłuchowo połączenie F28 i CA jest dla mnie najprzyjemniejsze dla ucha. Czy moglibyście podać mi kilka typów używek (allegro?) na które warto by kupić? Wzmacniacz do 1000pln (niekoniecznie CA, ale o podobnym 'ciepłym'? brzmieniu).

(muzyka: poważna, klasyczny rock, blues, klasyczny jazz, sporo gitar elektrycznych i klasycznych, smyczków, wiolonczeli i fortepianów).

Edytowane przez Tiqus

NAD C320 to tragedia. Diora WS504 lub 704 gra lepiej. W tej chwili jest na Allegro Denon PMA1560. To prawdziwy wzmacniacz, gra bardzo dobrze.

jeśli twierdzisz że NAD to tragedia to chyba nie słuchałeś go

Edytowane przez tixel

Odpowiadasz na post sprzed 6 lat. Do jednego z najlepszych speców w tematyce audio w Polsce. Na temat najtańszego, starego wzmacniacza w klasie budżetowej. O co chodzi ???

Witam, to ma być mój pierwszy wzmacniacz w życiu, do tej pory miałem same amplitunery a ostatnio kilka modeli H/k na AVR 435 kończąc. Wzmacniacz musi zasilić parę JBL L880, podobno bardzo prądożernych. Słucham sporo rocka, polskiej muzyki z lat 80/90 ale też elektronicznych rzeczy sprzed lat typu Synth pop. Lubię dużo góry (wręcz do przesady), szybki bas, nie cierpię rozwlekłego dudnienia. Chciałbym wzmacniacz na tyle młody, żeby był od 1 właściciela i we wzorowym stanie a nie z importowanego złomu z wystawek. Może być też oczywiście nowy. Wzmacniacz musi mieć pilota, nie mogę wstawać. Naturalnym wyborem wydawał się HK 980 albo model starszy, ale we wszystkich testach piszą że mają "zaciemnioną górę", więc postanowiłem poszukać czegoś z "jasną górą". Budżet w okolicach 1 tyś złotych. Proszę o sugestie i 2 słowa dlaczego ten.

pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!

Wymagania pewnie głupie, ale... zależy mi na wzmacniaczu, który byłby na pilota i miał podbicie loudness (wiem, że to ponoć niewiele daje, ale mam w samochodzie taką funkcję i jestem z niej bardzo zadowolony).

Myślałem o czymś z Denona, HK, NADa, Rotela (choć te nie miewają chyba loudness).

Może Wy macie jakieś pomysły?

Muza to głównie rock (może trochę popu).

Jeśli szukasz urządzenia fabrycznie nowego, proponuję zwrócić uwagę na wzmacniacz Yamaha A-S500, który ma płynną regulację loudness. Osobiście jednak sugerowałbym dobrać tak system (kolumny i wzmacniacz) aby uzyskane brzmienie nie wymagało sztucznego podbijania skrajów pasma.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, mam 1300zł na wzmacniacz i DAC. Kolumny z jakimi będzie grał ten sprzęt to projekt diy 3sm (STX GDN-18-140-8-AWX + Seas 27TBFC/G), granie zbliżone do stx mx-140. Planowałem na wzmacniacz wydać 500zł i na DAC 700zł. Wzmacniacze o jakich myślałem: coś od NAD np c320, 3020, cambridge audio a5, Denon PMA-860, może jakiś luxman czy rotel, zaś co do DAC'a nastawiłem się na v-dac. Co myślicie o moich propozycjach i co możecie mi zaproponować? Muzyka jakiej słucham to głównie jazz, ale chciałem żeby sprzęt był w miare uniwersalny ponieważ repertuar potrafie mieć zróżnicowany np. tool, marilyn manson, ostatnio trochę klasyki i dubstepu. Oczywiście wzmacniacze używane, DAC też może być używany nie stanowi to dla mnie problemu, mile widziane wejście USB.

No niekoniecznie zależy mi na czymś nowym, ale ta Yamaha wygląda całkiem całkiem...

No a jak dobrać kolumny i wzmacniacz, by brzmienie nie wymagało sztucznego podbijania?

kolumny jakie do tego podepnę to najprawdopodobniej STX FX-300

Witam. Proszę poszukać w necie Yamahy RX-797 - poprzednik Yamaha R-S700, może będzie gdzieś przyzwoita cena.

Co prawda, jest to amplituner stereo, ale moim zdaniem dość dobry.

Polecam i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez vitaltas

Ja osobiście nie polecam Yamaha RX797. Miałem i dla mnie to nie to samo co wzmacniacz. Jeżeli loudness to niestety chyba tylko Yamaha. Do STX FX300 proponuje NAD-a. U mnie te kolumny grają z C372 i maja duży wykop ale pomieszczenie min. 22-25m2. Pozdrawiam

Jeśli szukasz urządzenia fabrycznie nowego, proponuję zwrócić uwagę na wzmacniacz Yamaha A-S500, który ma płynną regulację loudness.

Popieram. Yamaha.

Jednak jest to jak dla mnie gadżet, który po pewnym czasie nie będzie używany.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Panowie, przydałaby się jednak pomoc i jakaś odpowiedź na moją prośbę please... :(

Jestem na etapie "prawie zdecydowania się" na Onkyo A-8870 lub 8850 ale obawiam się wieku i awaryjności. Czy są jakieś porównywalne wzmacniacze ale młodsze w podobnych cenach?

Szukam wzmacniacza do kolumn Monitor Audio BX6. Obecnie używam ich na tanim amplitunerze KD i chciałbym uzyskać lepsze brzmienie.

Dźwięk jest trochę za spokojny. Brakuje energii i uderzenia wyższego basu. W szybszych kawałkach zlewa się i gubi rytm. Na ciepłym dźwięku mi nie zależy byle nie było b. wycofanej średnicy. Myślałem o Rotelu ale chyba inne też się nadają. Bardzo zależy mi na pilocie. Interesuje mnie sprzęt za 500-1000zł.

Witam.

Jestem tutaj nowy ale od razu mam pytanie. Oststnio kupiliśmy do domu

nowy telewizor a teraz żonka (ku mojemu zdziwieniu) rzuciła hasło:

A może kupilibyśmy jakieś głośniki... I tu zaczynają się schody. Nie

jestem żadnym audiofilem ale nie chcę kupić jakiegoś badziewia. Zacząłem

się trochę rozglądać i stwierdziłem, że na nasze potrzeby wystarczy wzmacniacz

i dwa głośniki. Budżet jaki przewiduje na ten cel to 3000-3500. Z tego co

zdążyłem poczytać to głośnikami wystarczającymi do moich potrzeb

będą magnaty 655. Zostaje problem wzmacniacza. Będzie do niego

podłączone PS3 i DVD Pioneer (nie wiem jaki model ale 4 lata temu

to był chyba najwyższy). Zestaw będzie służył do oglądania filmów,

telewizji i czasem do grania na PS3 oraz słuchania muzyki. Pomóżcie

w wyborze bo żonka suszy głowę. Z góry dziękuję za pomoc.

Panowie, przydałaby się jednak pomoc i jakaś odpowiedź na moją prośbę please... :(

Jestem na etapie "prawie zdecydowania się" na Onkyo A-8870 lub 8850 ale obawiam się wieku i awaryjności. Czy są jakieś porównywalne wzmacniacze ale młodsze w podobnych cenach?

Podobne choć nieco młodsze to Onkyo 9911 i 9711. O awaryjność się nie martw, to dobre wzmacniacze. Jeżeli były normalnie eksploatowane to pożyją jeszcze długo. A jak się kiedyś coś zepsuje to Ci to w serwisie za 100 zł naprawią. Elektronika to nie motoryzacja - nie wydrenuje Cię finansowo...

Podobne choć nieco młodsze to Onkyo 9911 i 9711. O awaryjność się nie martw, to dobre wzmacniacze. Jeżeli były normalnie eksploatowane to pożyją jeszcze długo. A jak się kiedyś coś zepsuje to Ci to w serwisie za 100 zł naprawią. Elektronika to nie motoryzacja - nie wydrenuje Cię finansowo...

Ja jestem niepełnosprawny, słucham muzyki przy pracy żeby coś leciało, po pracy dla przyjemności zanim wszyscy wrócą do domu i narobią jazgotu i wieczorem jak wszyscy zasną i jest cisza. Jak widać sporo słucham i boję się, że zajeżdżę taki ponad 20 letni wzmacniacz szybciutko. Nie wydrenuje mnie finansowo zapewne, ale przyprawić o nerwicę może. Serwisy itp załatwiam tylko przez kurierów a z nimi wiadomo jak jest, 9 razy zadbają a za 10tym...

Tak czy siak, kupię chyba A-8870 albo 8850. Podobają mi się i znalazłem dosłownie jedną złą opinię o dźwięku, poza tym wszyscy zachwyceni. A że będę raz w roku wysyłał na czyszczenie selektora i reszty pokręteł to jakoś przetrzymam.

Napisano 20.12.2011 - 08:31

Wyświetl postUżytkownik quasar dnia 19.12.2011 - 22:13 napisał

Witam wszystkich

Jestem początkującym audiofilem, nie mam doświadczenia dlatego proszę was o rady.

Dostałem kolumny KEF IQ7 i chciałbym do nich kupić wzmacniacz i CD (lub nawet lepiej CD-DVD). Dysponuję małym budżetem 1300zl. Wiem że może być ciężko w tej kwocie znaleźć wzmacniacz który wydobędzie walory tych kolumn. Dlatego proszę doradźcie co będzie najlepsze.

Pokój ma 20mkw dość mocno umeblowany. Słucham prawie tylko rocka ale takiego z dużą ilością fletów, Hammondów, smyczków (progrock). Czasem posłucham metalu. Chciałbym uzyskać dźwięk możliwie najbardziej analityczny, bez uwypukleń żadnego pasma. Przy tym na ile to przy tym budżecie będzie możliwe szczegółowy i dynamiczny. No i stereofonia. Wiem, wymagania wysokie:) Co powiecie o połączeniu KEF IQ7 + ROTEL RA-931?

Jeśli chodzi o CD to dobrze by było gdyby udało się połączyć w jednym klocku CD i DVD, np. ROTEL RDV-1060. Czy w tym odtwarzaczu jest dobrej jakości tor audio? Bo na tym mi zależy głównie. DVD to tylko dodatek.

Czekam na wasze opinie/propozycje.

Pozdrawiam

Taki :

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki justas. Jestem już nastawiony dość mocno na Marantza. Czekam na jakąś ofertę kupna. Odświerzam też moje pytanie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to chętnie się zainteresuję sugestiami:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozesz tez kupic PM7000. To jest to samo co PM7200. Cena do 800zl. Lub PM68, tez to samo, tylko inaczej wyglada, niby brzydszy, ale bedzie lepiej pasowal do CD67, CD63.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Ja jestem niepełnosprawny, słucham muzyki przy pracy żeby coś leciało, po pracy dla przyjemności zanim wszyscy wrócą do domu i narobią jazgotu i wieczorem jak wszyscy zasną i jest cisza. Jak widać sporo słucham i boję się, że zajeżdżę taki ponad 20 letni wzmacniacz szybciutko. Nie wydrenuje mnie finansowo zapewne, ale przyprawić o nerwicę może. Serwisy itp załatwiam tylko przez kurierów a z nimi wiadomo jak jest, 9 razy zadbają a za 10tym...

Tak czy siak, kupię chyba A-8870 albo 8850. Podobają mi się i znalazłem dosłownie jedną złą opinię o dźwięku, poza tym wszyscy zachwyceni. A że będę raz w roku wysyłał na czyszczenie selektora i reszty pokręteł to jakoś przetrzymam.

Mam wrażenie że nieco jednak demonizujesz. Powtórzę - jeżeli porządny wzmacniacz był normalnie użytkowany to nie powinno się nic w nim stać przez 25 lat. 9911 i 9711 to kolejna seria tego samego wzmacniacza 8870 / 8850. Poszukaj wersji z pilotem - jak jest pilot to większe prawdopodobieństwo że wzmacniacz jest od pierwszego właściciela (nawet jeżeli właściciel był niemcem).

A z czym to będzie grało ?

• Pokaż nowe odpowiedzi