Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Musical Fidelity to znana Angielska manufaktura, Elektra to ciepłe i pełne brzmienie.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Hmmm....Ciekawe opinie czytam na temat wzmacniaczy Musical Fidelity tylko ciekawe czy dostane w Uk..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może coś takiego?????

Sorry za pomyłke ale to chyba nie jest ta w/w firma.... A ceny są zabujcze na samym ebay.co.uk zaczynaja sie od 1000f

Ukryta Zawartość

Raczej o

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mi chodziło... :)

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z ostatnim akapitem się nie zgadzam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość romeksz

(Konto usunięte)

W ogóle zauważyłem na tym forum tendencję do polecania audiofilskich masówek typu nad, cambridge audio, rotel kiedy za podobne lub często mniejsze pieniądze można dostać wysokie modele Sony, Pioneera, Denona czy Yamahy które zagrają lepiej niż w/w masówki a w dodatku są mocniejsze.

a co mi po wzmacniaczu, który ma mniejsze zniekształcenia na siódmym miejscu po przecinku i którego moc jest wyrażana w japońskich watach - akurat nie to gra.

porównaj sobie japońską muzykę i angielską - moim zdaniem japończycy mają coś nie tak ze słuchem.

tak samo jak japońskiego, nie lubię francuskiego czy niemieckiego brzmienia - i tyle, każdy ma prawo wyboru.

@quasar:

Trzeba pamiętać, że każdy z "klocków" (jak poufale nazywają to "zaawansowani" audiofile) ma swoje znaczenie. Z biegiem czasu zapewne będziesz myślał o jakimś "upgrade" sprzętu, więc te doświadczenia się ci na pewno przydadzą.

Każda firma ma jakąś koncepcję dźwięku i wybierając jej produkty, tańsze lub droższe możesz się spodziewać podobnego brzmienia. Denon (moim subiektywnym zdaniem) ma tę zaletę, że tańszy sprzęt nie jest znacząco gorszy od drogiego. Możesz też spróbować coś ze starszych, a przez to tańszych Technicsów, niektóre potrafią zaskoczyć.

Moje nastawienie na razie jest takie żeby to był sprzęt którym będę się długo cieszył, dlatego nie śpiesząc się chcę wybrać dobrze. O PMA-700AE (obawiam się już o nim wspominać żeby za chwilę nie dostać po głowie ale zaryzykuję) słyszałem że przy niższych poziomach głośności gra podobnie jak 1500AE, a ten wzmacniacz jest (zaznaczam: z tego co wiem!) ceniony. Ja nie potrzebuję za pomocą tego sprzętu przemeblowywać mieszkania sąsiadowi, a sobie nie będę mebli przykręcał do podłogi. Chcę móc kulturalnie posłuchać muzyki tak żeby nikomu nie przeszkadzać. No i żeby przy tym mieć przyjemność. Myślę że w moim budżecie jest to możliwe.

Tego Denona i tak pewnie nie uda mi się kupić bo rzadko jakoś spotykany jest z drugiej ręki. Chyba zdecyduję się na Onkyo 8850. Starszych sprzętów też wolę unikać. Nie mam doświadczenia i nie chcę się naciąć na źle naprawione. Poza tym gorzej się prezentują ;)

Witam, czy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wzmacniacz dobrze zagra z kolumnami Quadral all craft 900 (60/90W 8ohm) ?

Ukryta Zawartość

Rozglądam się nad wzmacniaczem do max 600zł, możecie mi powiedzieć ile obecnie jest warta Yamaha AX-700 ? Lub coś cenowo i jakościowo zbliżonego do tego modelu, bo naczytałem się o nim wiele pozytywnych opinii. Słucham każdej muzyki, ale zależy mi na pełnym brzmieniu szczególnie muzyki symfonicznej, np. z Władcy Pierścieni, Enya.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

ale zależy mi na pełnym brzmieniu szczególnie muzyki symfonicznej, np. z Władcy Pierścieni, Enya.

Niedługo dowiem się, że Peja to poezja śpiewana.

Za 600 złotych to rozumiem, że szukasz czegoś używanego wśród wzmacniaczy zintegrowanych? Możesz sobie wybierać pomiędzy Maranntzami, Denonami lub NADami. Jest też duży wybór Cambridge Audio. Dlaczego akurat Yamaha?

Rozglądam się nad wzmacniaczem do max 600zł, możecie mi powiedzieć ile obecnie jest warta Yamaha AX-700 ? Lub coś cenowo i jakościowo zbliżonego do tego modelu, bo naczytałem się o nim wiele pozytywnych opinii. Słucham każdej muzyki, ale zależy mi na pełnym brzmieniu szczególnie muzyki symfonicznej, np. z Władcy Pierścieni, Enya.

Jeżeli lubisz jasne brzmienie to ta Yamaha będzie OK. Pamiętaj jednak że nie akceptuje ona kolumn 4 Ohmowych. Kolumny do niej powinny mieć ciepły balans tonalny.

ktory polecacie:)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chce kupic jakis wzmacniacz na poczatek mam malo kasy na wydanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedługo dowiem się, że Peja to poezja śpiewana.

kiepski sarkazm.

Jeśli nigdy nie słuchałeś soundtracku z Władcy Pierścieni to nie irytuj, a i Enya ma wiele utworów symfonicznych które nie zawsze zaliczysz do muzyki celtyckiej czy NewAge co jest śmieszne, bo jak widzę czasem w tagach NewAge to dopiero widzę że ludzie nie mają pojęcia co to za muzyka...

Pytasz dlaczego akurat Yamaha? - przeczytaj mój post wyżej jeszcze raz a się dowiesz.

Wracając do pytania to chodzi mi o wartość owej Yamahy AX-700 bo obecnie na allegro chodzi po 550-800zł, co wydaję mi się lekko zawyżoną ceną i w związku z tym pytam do jakiej ceny opłaca się kupić ten wzmacniacz? (mowa o stanie bardzo dobrym, nie grzebanym).

Edytowane przez RomiGrabarz

ktory polecacie:)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chce kupic jakis wzmacniacz na poczatek mam malo kasy na wydanie :)

:-/ Po tak zadanym pytaniu nie licz na odpowiedź.

Poczytaj trochę forum żeby się dowiedzieć jakie informacje są niezbędne przy okazji zadawania pytania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Pytasz dlaczego akurat Yamaha? - przeczytaj mój post wyżej jeszcze raz a się dowiesz.

Jakoś trudno się dowiedzieć, mało kasy != Yamaha.

Za kilkaset złotych można dostać fajne wzmacniacze hybrydowe, a one mają znacznie przyjemniejszy dźwięk. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz, choć ja bym polecił na przykład tak pogardzaną przez niektórych Mantę V3 lub V5.

Ja myślę że na tym forum są ludzie którzy nie oszukują innych. Np. tym że śmieciowy sprzęt za 300 zł sprawi komuś satysfakcję ze słuchania muzyki.

Są też ludzie którzy nie okłamują innych - np. że Yamaha AX-570 z Altusami da ciepłe brzmienie.

Są ludzie którzy szanują pieniądze pytającego. Dlatego nie doradzają mu kupna wydumanych wzmacniaczy do Altusów. Bo w ten sposób pytający mógłby odnieść wrażenie że jak wyda kilkaset złotych i uzyska odpowiedź na swoje zapytanie na forum - to kupi sprzęt który mu z Altusami dobrze zagra. A to jest kłamstwo.

Niestety część osób nie chce uwierzyć że śmieciowy sprzęt z niczym NIE ZAGRA - więc łatwiej podważać cudze kompetencje niż zastanowić się co druga osoba chce mu przekazać.

Moim zdaniem nie ma sensu multiplikować kosztów na dobór wzmacniacza do Altusów. Yamaha 870 rzeczywiście była by świetna - ale w połączeniu z Altusami ... jest to po prostu mezalians i wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Nie ma sensu udawać że wśród śmieci leżą audiofilskie perły - bo nie leżą.

A potem ludzie kupują taki śmieciowy sprzęt bo ktoś nieprofesjonalny bądź nieuczciwy doradził kupno takiego - i w domu dopiero dostrzegają że brzmi to strasznie. I są pretensje - że na forum źle doradzili.

Ale jak doradzali dobrze to się nie chciało wierzyć ani słuchać ...

Witam,

Kiedy pierwszy raz zapytałem o wzmacniacz do mojego sprzętu to zaznaczyłem że chciałbym mieć możliwość ulepszenia zestawu, niestety nikt nie odpowiedział. Powtarzając zapytanie stwierdziłem że na tym forum chyba trzeba być bardziej konkretny i pominąłem ten fakt

.

Rozumiem że Altusy to nie żaden wypasiony sprzęt, ale gdyby kolega miał do wyboru słuchanie muzyki z głośniczków od laptopa albo z Altusów to wybór byłby oczywisty, prawda? Bo właśnie taką mam perspektywę.

A co do kwestii że zwróciłem się na nieodpowiednie forum ze "śmieciowym sprzętem"... Temat tego wątku to "Tani wzmacniacz do ... porady dla początkujących.". Uznałem że będzie to bardziej odpowiednie miejsce na takie zapytanie niż np. forum Onetu.

Edytowane przez eden_express

Poszukuję używanego wzmacniacza do 1000 zł do kolumn Tannoy M4. Docelowo będą stały w pokoju 20m2. Interesuje mnie przede wszystkim ciepłe, szczegółowe brzmienie podczas odsłuchu przy względnie niskiej głośności, pewnie mocy 25W na kolumnę raczej nie będę próbował. Kolumn będę używał do oglądania filmów oraz słuchania muzyki np. Queen, Myslovitz oraz szeroko pojęty pop i rock. Sam wzmacniacz, jak dla mnie, ma być możliwie najprostszy, nie bawi mnie regulacja jakimikolwiek pokrętłami, prócz potencjometru głośności :D. Z dostępnych na forach podobnych tematów wybrałem następujące wzmacniacze:

• Audiolab 8000A,
  • NAD C350,
  • Rotel RA-971,
  • rotel ra-972.

Proszę o opinie, propozycje lub uwagi.

Posiadam Tannoy M3 w tandemie z NAD C320BEE i zgrywają się rewelacyjnie, przy m3 jest trochę delikatnie za mało bass-u natomiast z M4 nie będziesz miał tego problemu, C350 to dobry klocek możesz brać w ciemno, później możesz zrobić MOD-a.

Witam,

Kiedy pierwszy raz zapytałem o wzmacniacz do mojego sprzętu to zaznaczyłem że chciałbym mieć możliwość ulepszenia zestawu, niestety nikt nie odpowiedział. Powtarzając zapytanie stwierdziłem że na tym forum chyba trzeba być bardziej konkretny i pominąłem ten fakt

.

Rozumiem że Altusy to nie żaden wypasiony sprzęt, ale gdyby kolega miał do wyboru słuchanie muzyki z głośniczków od laptopa albo z Altusów to wybór byłby oczywisty, prawda? Bo właśnie taką mam perspektywę.

A co do kwestii że zwróciłem się na nieodpowiednie forum ze "śmieciowym sprzętem"... Temat tego wątku to "Tani wzmacniacz do ... porady dla początkujących.". Uznałem że będzie to bardziej odpowiednie miejsce na takie zapytanie niż np. forum Onetu.

Możesz spróbować takiego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj bawię się wzmacniaczem Denon PMA 425R i jestem naprawdę miło zaskoczony, to pierwszy Denon co mi się podoba. I to za takie śmieszne pieniądze.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Mam pytanie odnośnie wzmacniaczy Denon PMA-880R i PMA-725R. Jak wypadną w porównaniu z Cambridge Audio A500?? Kolumny Mission 702e.

Brzmienie A500 mi się podoba, ale brakuje przedwzmacniacza gramofonowego (mój lampowy jest obecnie nieczynny) i wyjścia słuchawkowego. Poza tym resztę klocków mam od Denona i myślę nad wymianą wzmacniacza tak do 500 PLN.

Witam!

Na początek - zważywszy na to, że to mój pierwszy post na forum - chciałem się przywitać.

A teraz kwestia techniczna. Szukam właśnie kawałka dobrego dźwięku na początek, w sumie w założeniu był PC i jakieś monitory, ale przypomniałem sobie o starym dobrym wzmacniaczu, który służył mi wiernie jeszcze za czasów mieszkania z rodzicami i współpracy z Diorami (ZgB 140-8-907). Wtedy chodziło o moc i "wiatr we włosach", teraz chodzi o jakość.

Pytanie jest następujące: czy ww wzmacniacz, czyli zestaw Telefunken RP 300 i RM 300, reprezentuje sobą jakiś poziom?

Poniżej linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę wdzięczny jak zerkniecie sprawnymi oczyma na wnętrzności tychże i opowiecie mi cokolwiek o tym zestawie.

Dzięki z góry,

Andrzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedys ten zestaw tzn.przedwzmak plus końcówka oraz tuner.Zwłaszcza przedwzmacniacz jest "majstersztykiem" zrobionym jeszcze na scalakach CMOS.Powiem tak: brzmi to całkiem przyjemnie,duzy bas,nieco cofnięta góra czyli klasyka vintage,zalezy czego ty oczekujesz.Mam jeszcze oryginalnego pilota od tego zestawu.

.....

Szczerze powiedziawszy nie wiem czego oczekuję, nie mam (jeszcze) wyrobionego gustu muzycznego do tego stopnia, żebym mógł go opisać:) Szukam przede wszystkim dobrej jakości dźwięku, niemęczących detali i w miarę dynamicznego basu. W koszyku właśnie mam Koda K-5500T i mam zamiar postawić je na sporym biurku. Muzyka jaka u mnie dominuje to różna elektronika najczęściej typu dnb, dubstep, ale lubię też wokal, jak to ładnie zostało nazwane, w stylu vintage, jakiś dżezik, trochę gitary etc...

Źródłem będzie komputer z prodygi hifi na pokładzie, jak się dorobię to pewnie jakieś CD do tego dojdzie.

Z tego co pandre piszesz nawet te kody powinny do niego pasować.

Ps. Też mam pilota, jest świetny:)

Mam obecnie zestaw kolumny ALR Jordan Entry 2m ze wzmacniaczem NAD 3020i. Wzmacniacz już jest trochę leciwy i rozważam zakup innego. Moim faworytem jest na razie Musical Fidelity E10 i jak szukałem na forum ktoś już go polecił do tych kolumn. Mój budżet na wzmacniacz to 1500zł. Napiszcie, co dobrze zagra z tymi kolumnami.

Cześć lukasz84. ALR to naprawdę fajne kolumny. Można je napędzać nawet 12W lampą. Nie wolno ich tylko za mocno forsować bo bardzo łatwo można popalić głośniki. 1500pln to przyjemny budżet. Z tym MF dobrze kombinujesz. Ja obstawiałbym jeszcze Regę. Chyba że właśnie lampka?

Pozdrawiam

Wysupłaj jeszcze ok.300-400 zł i pomyśl o używanym MF A3. Jesli jednak starszy MF to poszukaj A2 - spokojnie zmieścisz się w zakładanej sumie.

Mógłby jeszcze być uzywany Arcam FMJ A22 ale tylko ten model.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

od razu jeszcze chciałbym zmienić kable w tych ALR. Czy przekrój 1mm w przekroju spokojnie starczy? Czy brać jakieś firmowe okablowanie, czy wystarczy z miedzi beztlenowej?

Edytowane przez lukasz84

Z kablem też trzeba uważać bo zwykły ofc może na górze trzeszczeć. Napewno nie Qed i nie audioquest. Kimbery też odpadają. Tani VDhul też nie. Może jakaś Tara Labs z rolki? Ja grałem na Resonie bo miałem dla nich naprawdę małe pomieszczenie, a ten kabelek przynajmniej nie wprowadził zamentu. Może coś z XLO?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi