Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze DIY vs produkty komercyjne

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Warto może na początek zdecydować się co rozumiemy pod pojęciem DIY.

Ugoda jest właśnie takim, w pełni tego słowa znaczeniu, projektem DIY.

Uzupełnił tą prawdę Rick.

Najlepiej udokumentowany i wolny od rozwiązań komercyjnych projekt wzmacniacza.

I tutaj znów rozbieżność dla początkujących.

"Jesli ma być dobrze złożona to trza wydać bez obudowy 700-1000zł, ale warto.".

Ostatnio bodajże PJT sprzedawał po kosztach części (nie znam się, nie potrafię jeszcze zweryfikować ceny), gdzie za stereo chciał ~350-400zł.

Czyli da się złożyć na markowych elementach za mniej widocznie i wcale podobno nie ze złym efektem?

Osobiście nie wierzę w magię złotych kondów, kabli, itp po 100zł za sztukę, ważne by tylko były "markowe" i trzymały parametry. (nie jestem elektronikiem, może się mylę)

Dalej podtrzymuję to, że przydałby się elementarz dla początkujących.

Co budować, jakie koszta, jeśli budować to na jakich elementach?

Dwie wersje, standard i "profi". Wiecie co mam na myśli :)

Ugoda jest właśnie takim, w pełni tego słowa znaczeniu, projektem DIY.

Tak, jest projektem diy dla autora, a inni już ją tylko kopiują. Tak samo jest z innymi projektami czy klonami.

Ostatnio bodajże PJT sprzedawał po kosztach części (nie znam się, nie potrafię jeszcze zweryfikować ceny), gdzie za stereo chciał ~350-400zł.

Czyli da się złożyć na markowych elementach za mniej widocznie i wcale podobno nie ze złym efektem?

Osobiście nie wierzę w magię złotych kondów, kabli, itp po 100zł za sztukę, ważne by tylko były "markowe" i trzymały parametry. (nie jestem elektronikiem, może się mylę)

Dalej podtrzymuję to, że przydałby się elementarz dla początkujących.

Co budować, jakie koszta, jeśli budować to na jakich elementach?

Dwie wersje, standard i "profi". Wiecie co mam na myśli :)

Napiszę szczerze i bez owijania w bawełnę. Oczekujesz zestawienia, które, aby stworzyć, ktos musiałby poswięcic z pół roku pracy. Powiedzmy po 4 godziny dziennie x 50 zł/h x 180 dni, co daje 36 tys. pln. Jesteś w stanie tyle za to zapłacić?

Czy wymagasz, aby ktoś to zrobił dola Ciebie za darmo?

........Ostatnio bodajże PJT sprzedawał po kosztach części (nie znam się, nie potrafię jeszcze zweryfikować ceny), gdzie za stereo chciał ~350-400zł..................

Nic nie mam wspólnego z PJT i nie chcę wypowiadać się o wartości jego Ugody ale cena przez niego podana dotyczy chyba tylko płytek. Doliczyć trzeba jeszcze koszt transformatorów.

Drogą tą godzinę liczysz :)

No nie do końca o to mi chodziło.

Wiem, że najlepsze są czyjeś darmowe. :)

Za darmo to możesz dostać coś na miarę automatycznych porównywarek internetowych, bo one zarabiają na ilości wejść a nie zawartosci merytorycznej.

Dodaj to tego trafo, radiatory, gniazda wyłączniki itp i bez obudowy masz 700zł jak nic

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

jar1, ja patrzę dość realnie na świat.

Jakby nie patrzeć całe forum przecież utrzymuje się z Waszych darmowych godzin?

Czemu mnie wytykasz to, że zasugerowałem zebranie w jednym temacie tylko informacji o konstrukcjach wzmacniaczy?

Przecież, siedząc teraz na forum, nikt chyba za to Ci nie płaci?

osimar, mówiliśmy chyba o samych płytkach bodajże.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Wiem, że najlepsze są czyjeś darmowe. :)

Za darmo to możesz dostać coś na miarę automatycznych porównywarek internetowych, bo one zarabiają na ilości wejść a nie zawartosci merytorycznej.

?

Czyli, z racji praw autorskich, od każdej zrobionej Ugody należy się jeszcze parę zetów dla konstruktora ?

Bo tak ten wpis zrozumiałem.

Dla czego akurat ugodę?

Złożona poprawnie prezentuje wysoki poziom. Pewnie, że można lepiej. Lepiej tutaj nie oznacza jakiegoś super milowego skoku do przodu. Wchodzimy na taki poziom, że jeśli już coś słychać to nie od razu

Jeśli tak bardzo cenicie swój czas to mogę ja założyć taki temat i go poprowadzić, a każdy będzie podsyłać swoje konstrukcje, które zna i zrobi się spis i mniej więcej kosztorys.

Później z czasem się doda informacje o nich. Nie wiem, jestem początkujący, ale tak dużo chyba tego nie ma?

Ba, nie policzę sobie za to nic, a sam się czegoś douczę. Przecież audio to hobby :)

Nie bym zazdrościł komuś, ale jak ktoś zarabia 50 zł na godzinę, to tylko należą się gratulacje.

Osobiście na forum nie opłacało by mi się zaglądać - szkoda czasu :)

Pozdrawiam

A nie na przykład jeden z klonów accu, passa, alepha czy inne końcówki?

Passy i alephy nie są tak uniwersalne. Ugoda natomiast zagra na prawie wszystkim ( trochę przesadziłem:))

Napiszę szczerze i bez owijania w bawełnę. Oczekujesz zestawienia, które, aby stworzyć, ktos musiałby poswięcic z pół roku pracy. Powiedzmy po 4 godziny dziennie x 50 zł/h x 180 dni, co daje 36 tys. pln. Jesteś w stanie tyle za to zapłacić?

Czy wymagasz, aby ktoś to zrobił dola Ciebie za darmo?

Chyba właśnie po to są takie fora jak AS, żeby wymieniać się doświadczeniami i wrażeniami w odsłuchach swoich modeli. Także po to, żeby nikt z nas nie musiał przez pół roku przez 4 godz dziennie porównywać.

Ważne jest tylko to, żeby w przypadku takich opisów był zamieszczony zestaw towaszyrzący oraz osobiste preferencje słuchacza. Pomimo, że takie porównania będą obarczone sporym błędem, jednak jakiś obraz przedstawią

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Krzych - bardziej chodziło mi o to że miałem ugodę, i znam kilku ludzi (z tego forum jak i po za) którzy też mieli.

I stwierdziliśmy że np klon accu 450 jest lepszy, żeby niepowiedzieć dużo.

I w cale nietrzeba jakiś mega wypasionych części, żeby to stwierdzić.

Ale nie o to chodzi byś my się kłucili :-)

W/g mnie jest wiele "gróp" wychwalających "ten jedyny - najlepszy" (g.jklony, ugody, accu czy jeszcze inne).

I wiele z tych osób nieporównywało nawet jednego z drugim a twierdzą swoje.

Po to są takie fora, by się wymieniać doświadczeniami.

Gdyby nie ludzie na naszym jak i innych forach, znający się na rzeczy i mających chęć eksperymentowania, to dalej byś my słuchali na fabrycznych przereklamowanych klockach lub daremnych kitach avt.

I wielkie dzięki im za to!

?

Czyli, z racji praw autorskich, od każdej zrobionej Ugody należy się jeszcze parę zetów dla konstruktora ?

Bo tak ten wpis zrozumiałem.

Nie zrozumiałeś. Ja rozumiem hobby jako własne zaangazowanie, poszukiwanie, rozwijanie wiedzy w ramach zabawy i odskoczni od codzienności. A to nie polega na tym, powiedzce mi co i jak mam zrobić by było jak najtaniej i rozwalało wszystko.

Chyba właśnie po to są takie fora jak AS, żeby wymieniać się doświadczeniami i wrażeniami w odsłuchach swoich modeli. Także po to, żeby nikt z nas nie musiał przez pół roku przez 4 godz dziennie porównywać.

Ważne jest tylko to, żeby w przypadku takich opisów był zamieszczony zestaw towaszyrzący oraz osobiste preferencje słuchacza. Pomimo, że takie porównania będą obarczone sporym błędem, jednak jakiś obraz przedstawią

Te opisy forumowe są niewiele warte. Pisałem już dlaczego. Przykład gainclona, gdzie jedni wychwalają pod niebiosa a inni uważają za tandectwo. Zdobycia własnej wiedzy i doświadczenia nic i nikt nie zastapi, Jak szkoda czasu, to nie należy się brać za takie hobby.

Panowie, już bardzo zbaczamy z tematu.

Moim zdaniem mimo wszystko takie hobby to nie czytanie setek stron o ugodzie itd, by dowiedzieć się wszystkiego.

Udzielam się dość aktywnie na forach komputerowych, tam mimo wszystko setek konstrukcji da się powiedzieć, że a jest lepsze od b, gdyż w tej samej cenie otrzymujemy lepszą jakość, funkcjonalność.

Czy są jakieś głosy za i przeciw takiej liście konstrukcji?

Wystarczy, że każdy podeśle swoich kandydatów i zrobi się całkiem pokaźna baza, którą później będzie można później rozbudować :)

Jeśli nie będzie chętnych to z miłą chęcią hobbystycznie po godzinach się tym zajmę nie oczekując zapłaty za to innej niż wirtualne piwko. :)

Pozdrawiam

......Wystarczy, że każdy podeśle swoich kandydatów i zrobi się całkiem pokaźna baza, którą później będzie można później rozbudować :).....

I tu jest cały problem.

To czym w większości się tu pasjonujemy to takie coś na pograniczu inżynierii, psychoakustyki i Bóg raczy wiedzieć czego jeszcze.

Nie da się porównać sprzętów w różnych konfiguracjach. Często przeniesienie zestawu do innego pomieszczenia niszczy dotychczasowe opinie o nim.

Dla tego warto spotykać się w realu i tam dokonywać porównań.

Jeśli nie będzie chętnych to z miłą chęcią hobbystycznie po godzinach się tym zajmę nie oczekując zapłaty za to innej niż wirtualne piwko. :)

Pozdrawiam

Trzymam kciuki... i za słowo.

Wirtualne piwko już nawet postawiłem. :)

Myślę ze taka lista nie musi być zaraz jakimś tam rankingiem co lepsze od drugiego

Wystarczyłby krótki opis konstrukcji, link do schematu, płytki, odnośnik do tematu związanego z projektem, orientacyjny koszt złożenia na przeciętnej jakości elementach Takie suche dane

Potencjalny zainteresowany musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy ten sprzęt sprosta jego oczekiwaniom Sam go sobie złoży, sam przesłucha a jak mu nie będzie pasowało to złoży sobie coś innego lub kupi jakąś komercyjną konstrukcję

Metoda "na małpę" niczego nie gwarantuje.

... No ... nie wiem. Jako pojedynczy strzał - to masz rację.

Ale zupełniechyba chyba co innego, jeżeli się traktuje metodę "na małpę" jako systematyczną, długofalową strategię zdobywania wiedzy na tzw. szybkiej ścieżce (fast track), podążanie "stromą" krzywą uczenia" się ( ~na skróty).

Amerykanie długo psioczyli na Chińczyków, którzy bezwstydnie pożyczali sobie wiedzę metodą kopiowania cudzych konstrukcji. Teraz dopiero ostatnimi czasy pojawiają się trendy w biznesie typu "Copy with Pride" ... w sensie że to nie jest żaden wstyd uczyć się na cudzych konstrukcjach, "kopiować" je. Ale nie w sensie płytko rozumianego piractwa, lecz właśnie podnoszenia wiedzy własnej i nie wymyślania drzwi do lasu.

Oczywiście, można mieć zastrzeżenia moralne czy też etyczne względem tego "jak to robią Chińczycy" ... ale prawda jest taka, że obecnie to Chiny są potęgą światową, a nie Ameryka.

Strategia okazała się długofalowo skuteczna.

Osoby nowe w świecie DIY audio takie jak ja mają problem się odnaleźć czasami co jest czym oraz czasami mam wrażenie, że to świat zamknięty dla małej grupki społeczności.

Byłem w takiej sytuacji mniej więcej półtora roku temu.

Jeśli jakieś drzwi wydają Ci się zamknięte, to najlepiej jest .... zapukać.

Czasami wystarczy NIE być trollem, gdakaczem, indykiem, pyskaczem, krytykantem itp itp.

Wystarczy być normalnym, kulturalnym człowiekiem, który czasem zada pytanie, a jeszcze częściej tu czy tam "odrobi pracę domową" swoimi własnymi rękoma, wykaże się wkładem własnym w zakresie tego, co MOŻE sam ustalić.

Zasada "Proś, a będzie Ci dane" - owszem - często zadziała .... ale uwaga: zauważyłem, że nie wolno jej nadużywać.

Równolegle do tego jak wyżej .... dużo pracy własnej.

Zobaczysz, że są na tym forum różni ludzie: Ci co krytykują, Ci co wyśmiewają, Ci do doradzą, Ci co są sobie tak po prostu pogadać, Ci co leczą kompleksy, oraz Ci co pomagają. Są perełki, są pasożyty, są dawcy, są biorcy, są diamenty, są pijawki.

Są też oczywiście "Elity" .....

Będziesz musiał ciężko popracować, trochę wiedzy samemu zdobyć, odrobić własną pracę domową własnymi rękoma ( a nie koniecznie zawsze i wszędzie jechać na cudzych plecach ) - wykazać się, że coś już zrobiłeś i coś już potrafisz. Że to co mogłeś - ustaliłeś. Próbowałeś, ale nie dajesz rady.

Powolutku, grzecznie, sukcesywnie, a zobaczysz, że również te drzwi, które teraz się wydają "zamknięte" - raptem zaczną się sukcesywnie otwierać.

Raptem się okaże, że masz możliwość rozmawiać z prawdziwymi elitami, że masz dostęp do wiedzy "tajemnej".

Wejdziesz na poziom, na którym wiedza jest wartością.

Może się wręcz okazać, że z czasem staniesz się członkiem "świata zamkniętego dla wąskiej grupki społeczności".

Wąska społeczność urośnie o "plus jeden". Trzymam kciuki.

Nawet w świecie DIY obserwuje sie TAKŻE kłamliwe przedstawianie konstrukcji mające na celu zwabić entuzjastów i tym przysporzyć plusów autorowi konstrukcji lub autorowi tematu . Gdzieś w tle chodzi o walke , o pieniądze , prestiż w środowisku , trzeba o tym pamiętać ! .

Z pomocą tutaj przychodzi jak sądzę "prawo wielkich liczb".

Jeśli jeden eskimos mówi, że będzie sroga zima, to znaczy że mówi.

Jeśli jeden milion eskimosów mówi, że będzie sroga zima ... to rozważałbym zakup kurtki puchowej.

Krzych - bardziej chodziło mi o to że miałem ugodę, i znam kilku ludzi (z tego forum jak i po za) którzy też mieli.

I stwierdziliśmy że np klon accu 450 jest lepszy, żeby niepowiedzieć dużo.

Możesz podać linka do opisu tego accu 450?

Jaki jest koszt tego wzmaka?

Gdyby nie ludzie na naszym jak i innych forach, znający się na rzeczy i mających chęć eksperymentowania, to dalej byś my słuchali na fabrycznych przereklamowanych klockach lub daremnych kitach avt.

I dlatego chce zbudować coś sam a nie bawić się w testowanie wszystkich dostępnych konstrukcji.

Te opisy forumowe są niewiele warte. Pisałem już dlaczego. Przykład gainclona, gdzie jedni wychwalają pod niebiosa a inni uważają za tandectwo. Zdobycia własnej wiedzy i doświadczenia nic i nikt nie zastapi,

Dlatego nie należy wierzyć ślepo we wszystkie teksty na forum i trzeba brać poprawkę na te opisy ale można się nimi trochę zasugerować, wyrobić sobie ogólny pogląd i ograniczyć swój wybór do kilku konstrukcji lub wręcz zaryzykować jedną a jak to nie będzie to to złożyć następną ze swojej grupy a nie składać kilkudziesięciu czy więcej konstrukcji bo to nie ma sensu.

Jeśli jeden eskimos mówi, że będzie sroga zima, to znaczy że mówi.

Jeśli jeden milion eskimosów mówi, że będzie sroga zima ... to rozważałbym zakup kurtki puchowej.

I tak właśnie najbezpieczniej wybierać konstrukcje warte uwagi.

Można przyjąć jakiś standard np. kondy nichicon, itd.

.....

Przydałby się też jakiś standard tanich - minimum - elementów (np elektrolity) które kupować, a które chinole omijać. :)

Oj, po strasznie cienkim lodzie zaczynasz stąpać.

Kwestie wyznaniowe poruszasz.

Uważaj, bo zaraz trzecią wojnę kondensatorową rozpętasz :)

Z tym wydawaniem pieniędzy na DIY jest trochę tak jak z funkcją

Y = 1 - e^(-X)

X to ilość kasy jaką wydajesz.

Y to jest Twoja odległość od ideału.

Przy wartości Y=1 ... jesteś w Raju.

Kwestia:

GDZIE chcesz się upozycjonować na tym wykresie, to jest chyba jedno z bardziej fundamentalnych pytań w Audio DIY.

Wystarczyłby krótki opis konstrukcji, link do schematu, płytki, odnośnik do tematu związanego z projektem, orientacyjny koszt złożenia na przeciętnej jakości elementach Takie suche dane

A do każdego takiego wpisu będzie można stawiać piwka .... no i listę przebojów mamy !

Ciekawe, która konstrukcja zarobi najwięcej piwek ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ja bym tak z tą funkcją tak nie przesadzał.

Dlatego odpowiem twierdząco na pytanie Dominika Morawca.

Tak - na zwykłych, a tym samym tanich elementach można zrobić dobrze, a nawet bardzo dobrze brzmiący wzmacniacz.

@zbymar nie zapomniałbym czasami o AudioVooodu (z przymrożeniem oka ) ;-)

Nie zamierzam porównywać wzmacniaczy. Chciałbym stworzyć "encyklopedię".

@Qudłaty, dokładnie to miałem na myśli.

Założyłem już w tym celu:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Niestety chwilowo GUI mnie przerasta i chyba samemu jakąś wikię postawię na własnym serwerze, by fotki zawsze były aktualne.

BTW, nie wiem kto pisał GUI wikii, ale jest na prawdę nie userfriendly :)

Myślę, że jutro założę temat na tym forum z opisem tego co znajdę, LMów i TDA :)

@zjj_wwa, doskonale to opisałeś.

Spodobał mnie się Twój post i to bardzo. Czyli podobnie jak w świecie komputerów, ale to już osoby wtajemniczone wiedzą :-)

Dla mnie forum jest miejscem zdobywania wiedzy od bardziej doświadczonych kolegów oraz po prostu do pogadania o tym o czym się lubi.

Zawsze i wszędzie znajdzie się jakiś hejter, który będzie tylko z kompleksów wyśmiewać i dogadywać początkującemu. Tak było, jest, ale czy będzie? - tego nie wiadomo.

@zjj_wwa, odnośnie drugiego postu, trochę się zdziwiłem, że dopiero teraz na to ktoś zwrócił uwagę, taki easter egg :-)

Jednak mimo wszystko lepiej wpajać początkującym, że złoty kondensator dużo nie zmieni. Tak jak wyżej wspomniał kolega stary bej, myślę, że da się zrobić na tanich elementach dobrze brzmiący wzmacniacz. Różnicę w cenie chyba mimo wszystko dołożyć do lepszej konstrukcji wzmacniacza niż złote bajery.

Myślę, że z czasem poznawania tej dziedziny elektroniki, będzie można zgłębiać jak by to nazwać, biżuterię w świecie diy Audio.

Studiuję informatykę, więc matematyka mi nie obca :)

Chciałbym się znaleźć w przedziale 0,8-1, więc cenowo całkiem przystępnie myślę :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak - na zwykłych, a tym samym tanich elementach można zrobić dobrze, a nawet bardzo dobrze brzmiący wzmacniacz.

Ależ oczywiście że tak. W pełni się zgadzam.

Przecież ten mój wzmacniaczyk, co zbudowałem i z wielkim zadowoleniem teraz słucham, właśnie JEST przecież zbudowany na "zwykłych" ... a czasem wręcz nieco poniżej "zwykłych" elementach. Sporo przecież zależy od zastosowania odpowiedniego elementu w odpowiednim miejscu - od znajomości ich ułomności i ograniczeń, od wiedzy, kiedy dana wada / ułomność jest krytyczna, a kiedy nieistotna.

Czasem jest tak, że dwa zupełnie tanie elementy, wykonane z zupełnie różnych technologiach, a połączone równolegle, dają w wyniku efekt który przewyższa to co można uzyskać z jednego "markowego" elementu. Prosty przykład: przeciętne elektrolity bocznikowane przeciętnym kondensatorem foliowym.

Z tym wykresem to doprecyzuję:

Jest względnie łatwym, za niewielkie pieniądze ( o ile czegoś się kardynalnie nie schrzani przy montażu) osiągnąć poziom "bliski nirwany" .... powiedzmy umownie poziom Y= 0,8 ... stosując nazwijmy to niedrogie, ale poprawne elementy, o ile się wie, co one w danym miejscu robią, jaką pełnią rolę, jakie mają silne i słabe strony, jak neutralizować te drugie a budować na tych pierwszych.

Taki sprzęt na zaledwie 'poprawnych' elementach - za niewielkie pieniądze - ma szansę sympatycznie zagrać i zdobyć rzeszę sympatyków.

Natomiast schody zaczynają się Wówczas, gdy z tego umownego poziomu bliskiej nirwany (Y=0,8) apetyt nam urośnie i zechcemy podskoczyć jeszcze nieco wyżej ( np. do Y= 0,9 ).

W miejscu gdzie ten wykresik się "wypłaszcza" - walka o każdy kolejny krok do ideału jest już wówczas okupiona wydatkowaniem wielkich pieniędzy.

Wcześniej czy później każdy znajduje swoje equilibrium.

Natomiast optymistyczna informacja dla Dominika:

Kwota rzędu 1000 złotych, odpowiednio zaaplikowana w sferze DIY, może sprawić, iż przy pierwszym odsłuchu takiego (poprawnie złożonego) urządzenia - usiądziesz i się rozpłaczesz. Z radości oczywiście.

Ha, ha, widzę, że kolega dominik to żaden audio diy tylko chce byc info profee i potrzebuje jedynie wsadu do biznesu. :)

A my tu kombinujemy jak konie pod górę.... ;)

Z tym wydawaniem pieniędzy na DIY jest trochę tak jak z funkcją

Y = 1 - e^(-X)

Podejrzewam, że w komercyjnym sprzęcie audio jest podobnie i w wielu innych dziedzinach też, np. samochody (wg mnie różnica pomiędzy jakością wykonania i komfortem jazdy Passatem i Audi A6 też nie uzasadnia prawie dwukrotnej różnicy w cenie, jest trochę lepiej, pewnie w przypadku BMW serii 5 i 7 ta różnica będzie jeszcze mniejsza).

Planuję adaptację garażu na kino domowe + pokój muzyczny w jednym zrobione DIY i chcę aby jak najwięcej wyposażenia audio też było DIY, bo już po tej dyskusji wiem, że nie warto kupować konstrukcji komercyjnych jeśli jest zbliżona lub lepsza jakościowo, za zdecydowanie niższą cenę, alternatywa DIY i już nie popełnie błędu sprzed 20 lat bo wtedy nie było w PL ogólnodostępnego internetu tylko "sponsorowane" magazyny.

A jeszcze wracając do zarzutów niektórych osób, że ktoś chce tu coś szybko dostać to powiem, że tą adaptację planuję zacząć nie wcześniej niż za 3 lata (inne priorytety) a już od jakiegoś czasu zbieram materiały, pytam, analizuję, może część wyposażenia audio uda mi się przygotować wcześniej, ale jeśli nie to będzie musiało poczekać na swoją kolej.

Więc pytam, czy to jest szybko? Zadając takie pytanie chciałem po prostu wiedzieć jaką drogą iść i myślę że wielu początkujących w DIY również.

jar1, nie wiem o czym mówisz :)

zjj_wwa, dokładnie, najlepiej zaczynać ale od jakiegoś standardowego poziomu.

Bardzo możliwe, że bez przepłacania znajdzie się to czego się szukało i będzie się zadowolonym :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.